1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ipari mikrobiológia és enzimológia

Kézirat

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 216 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. 35 fekete-fehér ábrával illusztrált. Megjelent 205 példányban. Tankönyvi szám: J6-776. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A tárgykör
A mikrobiológia a nagyon kicsi - általában csak mikroszkóppal látható - önálló élettevékenységet folytató, legtöbbször egyetlen, vagy kevés sejtből álló szervezetekkel,... Tovább

Előszó

A tárgykör
A mikrobiológia a nagyon kicsi - általában csak mikroszkóppal látható - önálló élettevékenységet folytató, legtöbbször egyetlen, vagy kevés sejtből álló szervezetekkel, mikroorganizmusokkal, más néven mikrobákkal foglalkozó tudomány.
Ezek az egyszerü, primitiv lények voltak az első élő szervezetek a Földön, melyekből a variabilitás nyujtotta változások hosszu sora után alakultak ki a bonyolultabb organizmusok. A sejtek lassan telepekké csoportosultak, feladataik és alakjuk megváltozott, szövetek, majd ezekből szervek, szerv-rendszerek fejlődtek ki. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
A tárgykör3
A tárgykör rövid története4
Az életjelenségek6
A sejt9
A sejt szerkezete9
A protoplazma összetétele10
A protoplazma szerkezete11
A plazmatikus részek 12
Az alloplazmatikus részek21
A növényi és állati sejt összehasonlítása26
Új sejtek keletkezése27
A kromoszómák27
A számtartó osztódás28
A számcsökkentő osztódás29
Új sejtek keletkezése összeolvadással31
A változékonyság - variabilitás32
A módosulások33
A rekombináció34
Mendel törvényei34
Rekombináció a baktériumoknál35
A mutációk36
Általános enzimológia38
Enzimológiai alapfogalmak38
Az enzimek képződése és előállítása39
Az enzimek fajlagossága40
Az enzim hatást befolyásoló tényezők41
A hidrogénion koncentráció41
A hőmérséklet hatása42
A sugárzó energia hatása44
Az enzimek mint katalizátorok45
Az enzimek hatásmechanizmusa48
Enzim effektorok51
Az enzimek osztályozása53
A redoxázok-oxidoreduktázok53
A redoxpontenciál54
A redoxázok osztályozása57
A transzferázok65
Acil-transzferázok66
Amino-transzferázok67
Metil-transzferázok67
Glikozil-transzferázok67
Foszfo-transzferázok67
A hidrolázok68
Az észreázok68
A karbohidrázok74
Az amidázok80
A proteázok83
A liázok és szintetázok88
Ketosav-dekarboxilázok88
A karboligáz89
Az aminosav-dekarboxilázok89
A szénsav-anhidráz89
A hidrogénliáz90
Az izomerázok és racenázok90
Mikrobiológia91
A mikroorganizmusok élettere és szerepe91
A baktériumok alaktana92
A baktériumok méretei-csírátlanítás szűréssel94
A miroorganizmusok szaporodása95
A baktérium-szaporodás kinetikája95
A spóraképzés98
A környezeti tényezők hatása100
A hőmérséklet hatása100
A sugárzó energiák102
A nedvesség104
A felületi feszültség106
A hidrogénion koncentráció106
Az oxigén szerepe107
A környezet anyagai109
Vegyszeres csírátlanítás119
Az allélopátia, antibiozis124
A baktériumok színes anyagai128
A katabolizmus128
Az energia biztosítása128
A glukolizis131
A trikarbonsav kör132
Részletes mikrobiológia133
A mikroorganizmusok taxonómiája133
A taxonok133
A növények csoportosítása134
A baktériumok rendszerezése134
A spórátlan baktériumok137
Az ecetsav baktériumok137
A cefre ecet-baktériumok138
A sörecet-baktériumok138
A borecet-baktériumok139
A gyorsecet-baktériumok140
A tejsav baktériumok140
A tejsav baktériumok jellemzői141
A tej mikroflórája142
A tejsavképzők az erjedési iparban146
A tejsavképzőúk a sütőiparban147
A tejsavbaktériumok a bőriparban148
A söriparban káros tejsavképzők148
Az élesztő- és cukorgyárban káros tejsavképzők149
A silózás150
Az Enterobactériumok151
Csoportosításuk151
A kóliformok jellemzői152
A Salmonellák154
Az alkáliképző baktériumok154
A kórokozók - toxinképzés156
A mikózisok158
A higiéne158
A propionsav baktériumok159
A spórás baktériumok159
A szénabacillus csoport (aerob)159
Spórás anaerobok160
A vajsavképző bacillusok160
Az aceton-butanolos erjedés161
A pektinbontók163
Spórás alkáliépzők164
Autotróf baktériumok165
A nitrifikáló baktériumok166
A kén baktériumok166
Desulphovibrio desulphuricans167
A vas- és mangán baktériumok167
A szénhidrogéneket oxidálók168
A sugárgombák169
A talaj mikroorganizmusai170
A talajlégzés171
A humuszképződés172
A nitrogén kör172
A nitrogén megkötése172
A dentrifikálás174
A vírusok és fágok175
A gombák178
Az élesztők179
Az élesztők tulajdonságai179
Az élesztő összetétele181
Az élesztők és a környezet hatása182
Az élesztők kémiai tevékenysége183
A Schizosaccharomycetaceae család192
Pungi imperfecti193
A penészek jellemzői194
Mycella sterillia - meddő micéliumok202
Basidiomycetes - bazidiumos gombák203
A vizek mikrobiológiája204
A biocönozis204
Az algák205
A kék algák205
Az ostoros moszatok206
A páncélos moszatok206
A kovamoszatok206
A zöld moszatok206
A barna moszatok206
A vörös moszatok206
A vizek öntisztulása207
A szaprobia rendszerek208
A szennyvíztisztítás209

Dr. Görög Jenő

Dr. Görög Jenő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Görög Jenő könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem