1.062.355

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ipari enzimológia

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 406 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákat, kihajtható mellékletet tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ennek a könyvnek az a célja, hogy szakembereink részére ismertesse az enzimek ipari alkalmazási területeit. Az enzimekkel való munka az élelmiszeripar számos ágában, a gyógyszeripar egyes... Tovább

Előszó

Ennek a könyvnek az a célja, hogy szakembereink részére ismertesse az enzimek ipari alkalmazási területeit. Az enzimekkel való munka az élelmiszeripar számos ágában, a gyógyszeripar egyes területein és a könnyűipar bizonyos ágaiban is hovatovább alapvető vegyipari folyamattá válik. Ezeknek a folyamatoknak a helyes irányítása, a technológiák folytonos tökéletesítése szükségessé teszi, hogy a vegyész tisztában legyen az enzimek alaptulajdonságaival, az enzimes hatás módosítási lehetőségeivel, s ezáltal jobban kézben tudja tartani az enzimes folyamatokat. A könyv alkalmazott része számos iparágat tárgyal, de az eddigi gyakorlattól eltérő módon: nem a technológiák sokszor leírt sorát fogjuk mechanikusan ismertetni, hanem azt, hogy az enzimológia nézőpontjából tulajdonképpen mi zajlik le, s hogyan lehet a spontán vagy az irányított folyamatokat az enzimek szempontjából szabályozni. Végeredményben a biokémia egyik legterjedelmesebb ágát, az enzimológiát próbáljuk önálló szemszögként érvényesíteni az élelmiszer-, a gyógyszer- és könnyűipar itt következő tárgyalásában is. Vissza

Tartalom

Előszó11
Általános rész: Enzimológiai alapfogalmak
Az enzim fogalma13
Az enzimológia rövid története14
A szubsztrátum fogalma15
Elnevezés15
Az enzimek előfordulása és keletkezése15
Az enzimek csoportosítása18
Az enzimek fajlagossága19
Az enzimek fehérjetermészete21
Kétkomponensű enzimek24
Az enzimek mint katalizátorok29
Az enzimek katalízis kinetikája; a Michaelis-féle állandó33
Az enzimes reakciók megfordíthatósága35
Az enzim-szubsztrátum-komplex létrejötte37
Az enzim-szubsztrátum-komplexumon belüli katalízis-mechanizmus39
Az enzimes reakciót befolyásoló tényezők39
Az enzimaktivitás fogalma40
A szubsztrátum hatása az enzimes reakció sebességére41
Az enzimtöménység hatása a reakció sebességre43
Az időtartam hatása az enzimes reakcióra44
A hőmérséklet hatása az enzimes reakcióra44
A pH hatása az enzimes reakcióra46
A redoxpotenciál hatása az enzimes reakcióra48
A nedvességtartalom hatása szöveti enizmekre49
Nemvizes oldószerek hatása az enzimes reakcióra50
Az ionerősség hatása az enzimes reakcióra50
A nyomás hatása az enzimekre51
Enzimeffektorok51
Enzimrendszerek58
Autolízis61
A fontosabb enzimek tulajdonságai
Hidrolázok62
Észterázok62
Glikozidázok66
Amidázok76
Fehérjebontó enzimek78
Polifoszfatázok85
Transzferázok87
Transzglükozilázok87
Transzfoszfatázok89
Transzaminázok90
Oxidoreduktázok91
Anaerób transzhidrogenázok95
Aerób transzhidrogenázok96
Anaerób transzelektronázok98
Aerób transzelektronázok98
Hidroperoxidázok101
Liázok - szintetázok104
Karboliázok, karboszintetázok104
Hidratázok106
Lipoxidáz108
C-N-liázok108
Izomerázok, racemázok108
Enzimvizsgálati technika
Enzimegységek110
Aktivitási mérőszám, fajlagos aktivitás, tisztasági fok113
Az enzimek minőségi kimutatása115
Enzimaktivitások mérése117
Enzimaktivitásmérés in vitro117
Aktivitásmérés in vivo125
Enzimkészítmények előállítása126
Abszolut és relatív dúsítás: tisztasági fok126
Tisztítási módok127
Az enzimek kristályosítása129
Enzimkészítmények tartósítása130
Az enzimológiai alapirodalom130
Ipari alkalmazások
A szöveti enzimek szerepe és alkalmazása különféle iparágakban133
A szöveti enzimek hatásai135
Enzimhatások a nyersanyagok tárolása során137
Nyersanyagok feldolgozása alatti enzimhatások165
Irodalom187
Mikrobákkal végzett enzimes reakciók188
Az alkoholos erjedés mechanizmusa193
Az ipari szeszgyártás mikroba-enzimes folyamatai207
Az égetett szeszes italok gyártásával kapcsolatos mikrobaenzimes változások212
A boripar enzimes folyamatai213
A sörgyártás mikroba-enzimes reakciói216
Az élesztőgyártás (sejtállományképzés) enzimes vonatkozásai218
Az erjedéses gliceringyártás enzimes folyamatai219
A butanolos-acetonos erjesztés enzimes folyamatai220
A tejsavas erjedés enzimhatásai221
A 2,3-butilénglikol erjesztéses előállítása223
A citromsavgyártás enzimes folyamatai224
Oxálsav, fumársav és itakonsav erjedéses gyártásának enzimjei232
A glükonsavas erjedés enzimes vonatkozásai234
Az ecetsavgyártás enzimes folyamatai235
Szorbóz-fermentálás237
Aminosavak erjesztéses előállítása238
Fitokémiai redukciók és oxidációk240
Fenilacetilkarbinol erjedéses gyártásának enzimes folyamatai242
Szterinek mikrobiológiai oxidációjának enzimes vonatkozásai244
Dextrán mikrobás előállításának enzimes szempontjai250
Galluszsav előállítása erjesztéssel252
Mikrobiológiai vitaminelőállítás252
Antibiotikumok, gibberellinek252
Kakaó-, kávé- és dohányfermentálás mikroba-enzimes változásai254
A sütőipar és az édesipari lisztesárugyártás mikroba-enzimes folyamatai256
A savanyú káposzta és a savanyú uborka mikroba-enzimes vonatkozásai258
A tejipar mikroba-enzimes folyamatai259
A textilrost-nyersanyagok mikrobás előkezelésének enzimes folyamatai261
Takarmánysilózással kapcsolatos mikroba-enzimes folyamatok262
Az élelmiszertartósítás mikroba-enzimes vonatkozásai263
A fa- és textilanyagok tartósításának enzimes vonatkozásai267
Irodalom269
Enzimkészítményekkel végzett ipari műveletek270
A malátagyártás és a malátázás enzimes folyamatai274
Enzimkészítmények használata a sütőiparban280
Enzimkészítmények felhasználása a sörgyártásban285
Gyümölcslégyártáshoz használt enzimkészítmények287
Enzimkészítmények használata a boriparban292
A sajtgyártásban használt enzimkészítmények hatása294
Enzimes húsérlelés296
Enzimkészítmények használata cukorszörpök előállításához300
Enzimkészítményekkel végzett zsírbontás302
Glükózoxidáz használata a tartósítóiparban303
Élelmiszer-illat helyreállítása enzimes úton305
Hidrolizátumok előállítása enzimkészítmények segítségével a tápszeriparban306
Enzimkészítmények felhasználása a textiliparban309
Enzimkészítmények használata a mosodákban311
Enzimkészítmények használata a papíriparban312
Enzimkészítmények használata ragasztók gyártásában312
Enzimkészítmények használata a fényképezésben313
Enzimkészítmények használata a bőriparban313
Rokonvegyületek szétválasztása enzimes úton a finomvegyszergyártásban315
Biokémiai vegyszerkészítmények előállítása enzimek segítségével320
Enzimkészítmények használata a gyógyszeriparban324
Irodalom329
Enzimek ipari előállítása
Enzimgyártás mikrobiológiai úton335
Amilázkészítmények előállítása345
Proteázkészítmények előállítása351
Pektinbontó enzimkészítmények előállítása353
Invertáz- és laktázkészítmények előállítása355
Glükózoxidáz- és katalázkészítmények előállítása357
Hialuronidázkészítmények előállítása mikrobákból357
Sztreptodornáz-sztreptokinázkészítmények előállítása358
Celluláz (hemicelluláz) előállítása358
Penicillináz előállítása359
Enzimgyártás állati és magasabbrendű növényi nyersanyagokból359
Állati nyersanyagokból gyártott enzimkészítmények361
Növényi nyersanyagokból gyártott enzimkészítmények374
Tudományos célra gyártott enzimkészítmények379
Irodalom379
Technológiai ellenőrzés enzimekkel
Minőségi vizsgálatok381
Tájékozódás enzimek kimutatásával381
Hőkezelések hatásosságának ellenőrzése382
Mennyiségi vizsgálatok384
Irodalom385

Dr. Tolnay Pál

Dr. Tolnay Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Tolnay Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem