kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 406 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákat, kihajtható mellékletet tartalmaz. |
Előszó | 11 |
Általános rész: Enzimológiai alapfogalmak | |
Az enzim fogalma | 13 |
Az enzimológia rövid története | 14 |
A szubsztrátum fogalma | 15 |
Elnevezés | 15 |
Az enzimek előfordulása és keletkezése | 15 |
Az enzimek csoportosítása | 18 |
Az enzimek fajlagossága | 19 |
Az enzimek fehérjetermészete | 21 |
Kétkomponensű enzimek | 24 |
Az enzimek mint katalizátorok | 29 |
Az enzimek katalízis kinetikája; a Michaelis-féle állandó | 33 |
Az enzimes reakciók megfordíthatósága | 35 |
Az enzim-szubsztrátum-komplex létrejötte | 37 |
Az enzim-szubsztrátum-komplexumon belüli katalízis-mechanizmus | 39 |
Az enzimes reakciót befolyásoló tényezők | 39 |
Az enzimaktivitás fogalma | 40 |
A szubsztrátum hatása az enzimes reakció sebességére | 41 |
Az enzimtöménység hatása a reakció sebességre | 43 |
Az időtartam hatása az enzimes reakcióra | 44 |
A hőmérséklet hatása az enzimes reakcióra | 44 |
A pH hatása az enzimes reakcióra | 46 |
A redoxpotenciál hatása az enzimes reakcióra | 48 |
A nedvességtartalom hatása szöveti enizmekre | 49 |
Nemvizes oldószerek hatása az enzimes reakcióra | 50 |
Az ionerősség hatása az enzimes reakcióra | 50 |
A nyomás hatása az enzimekre | 51 |
Enzimeffektorok | 51 |
Enzimrendszerek | 58 |
Autolízis | 61 |
A fontosabb enzimek tulajdonságai | |
Hidrolázok | 62 |
Észterázok | 62 |
Glikozidázok | 66 |
Amidázok | 76 |
Fehérjebontó enzimek | 78 |
Polifoszfatázok | 85 |
Transzferázok | 87 |
Transzglükozilázok | 87 |
Transzfoszfatázok | 89 |
Transzaminázok | 90 |
Oxidoreduktázok | 91 |
Anaerób transzhidrogenázok | 95 |
Aerób transzhidrogenázok | 96 |
Anaerób transzelektronázok | 98 |
Aerób transzelektronázok | 98 |
Hidroperoxidázok | 101 |
Liázok - szintetázok | 104 |
Karboliázok, karboszintetázok | 104 |
Hidratázok | 106 |
Lipoxidáz | 108 |
C-N-liázok | 108 |
Izomerázok, racemázok | 108 |
Enzimvizsgálati technika | |
Enzimegységek | 110 |
Aktivitási mérőszám, fajlagos aktivitás, tisztasági fok | 113 |
Az enzimek minőségi kimutatása | 115 |
Enzimaktivitások mérése | 117 |
Enzimaktivitásmérés in vitro | 117 |
Aktivitásmérés in vivo | 125 |
Enzimkészítmények előállítása | 126 |
Abszolut és relatív dúsítás: tisztasági fok | 126 |
Tisztítási módok | 127 |
Az enzimek kristályosítása | 129 |
Enzimkészítmények tartósítása | 130 |
Az enzimológiai alapirodalom | 130 |
Ipari alkalmazások | |
A szöveti enzimek szerepe és alkalmazása különféle iparágakban | 133 |
A szöveti enzimek hatásai | 135 |
Enzimhatások a nyersanyagok tárolása során | 137 |
Nyersanyagok feldolgozása alatti enzimhatások | 165 |
Irodalom | 187 |
Mikrobákkal végzett enzimes reakciók | 188 |
Az alkoholos erjedés mechanizmusa | 193 |
Az ipari szeszgyártás mikroba-enzimes folyamatai | 207 |
Az égetett szeszes italok gyártásával kapcsolatos mikrobaenzimes változások | 212 |
A boripar enzimes folyamatai | 213 |
A sörgyártás mikroba-enzimes reakciói | 216 |
Az élesztőgyártás (sejtállományképzés) enzimes vonatkozásai | 218 |
Az erjedéses gliceringyártás enzimes folyamatai | 219 |
A butanolos-acetonos erjesztés enzimes folyamatai | 220 |
A tejsavas erjedés enzimhatásai | 221 |
A 2,3-butilénglikol erjesztéses előállítása | 223 |
A citromsavgyártás enzimes folyamatai | 224 |
Oxálsav, fumársav és itakonsav erjedéses gyártásának enzimjei | 232 |
A glükonsavas erjedés enzimes vonatkozásai | 234 |
Az ecetsavgyártás enzimes folyamatai | 235 |
Szorbóz-fermentálás | 237 |
Aminosavak erjesztéses előállítása | 238 |
Fitokémiai redukciók és oxidációk | 240 |
Fenilacetilkarbinol erjedéses gyártásának enzimes folyamatai | 242 |
Szterinek mikrobiológiai oxidációjának enzimes vonatkozásai | 244 |
Dextrán mikrobás előállításának enzimes szempontjai | 250 |
Galluszsav előállítása erjesztéssel | 252 |
Mikrobiológiai vitaminelőállítás | 252 |
Antibiotikumok, gibberellinek | 252 |
Kakaó-, kávé- és dohányfermentálás mikroba-enzimes változásai | 254 |
A sütőipar és az édesipari lisztesárugyártás mikroba-enzimes folyamatai | 256 |
A savanyú káposzta és a savanyú uborka mikroba-enzimes vonatkozásai | 258 |
A tejipar mikroba-enzimes folyamatai | 259 |
A textilrost-nyersanyagok mikrobás előkezelésének enzimes folyamatai | 261 |
Takarmánysilózással kapcsolatos mikroba-enzimes folyamatok | 262 |
Az élelmiszertartósítás mikroba-enzimes vonatkozásai | 263 |
A fa- és textilanyagok tartósításának enzimes vonatkozásai | 267 |
Irodalom | 269 |
Enzimkészítményekkel végzett ipari műveletek | 270 |
A malátagyártás és a malátázás enzimes folyamatai | 274 |
Enzimkészítmények használata a sütőiparban | 280 |
Enzimkészítmények felhasználása a sörgyártásban | 285 |
Gyümölcslégyártáshoz használt enzimkészítmények | 287 |
Enzimkészítmények használata a boriparban | 292 |
A sajtgyártásban használt enzimkészítmények hatása | 294 |
Enzimes húsérlelés | 296 |
Enzimkészítmények használata cukorszörpök előállításához | 300 |
Enzimkészítményekkel végzett zsírbontás | 302 |
Glükózoxidáz használata a tartósítóiparban | 303 |
Élelmiszer-illat helyreállítása enzimes úton | 305 |
Hidrolizátumok előállítása enzimkészítmények segítségével a tápszeriparban | 306 |
Enzimkészítmények felhasználása a textiliparban | 309 |
Enzimkészítmények használata a mosodákban | 311 |
Enzimkészítmények használata a papíriparban | 312 |
Enzimkészítmények használata ragasztók gyártásában | 312 |
Enzimkészítmények használata a fényképezésben | 313 |
Enzimkészítmények használata a bőriparban | 313 |
Rokonvegyületek szétválasztása enzimes úton a finomvegyszergyártásban | 315 |
Biokémiai vegyszerkészítmények előállítása enzimek segítségével | 320 |
Enzimkészítmények használata a gyógyszeriparban | 324 |
Irodalom | 329 |
Enzimek ipari előállítása | |
Enzimgyártás mikrobiológiai úton | 335 |
Amilázkészítmények előállítása | 345 |
Proteázkészítmények előállítása | 351 |
Pektinbontó enzimkészítmények előállítása | 353 |
Invertáz- és laktázkészítmények előállítása | 355 |
Glükózoxidáz- és katalázkészítmények előállítása | 357 |
Hialuronidázkészítmények előállítása mikrobákból | 357 |
Sztreptodornáz-sztreptokinázkészítmények előállítása | 358 |
Celluláz (hemicelluláz) előállítása | 358 |
Penicillináz előállítása | 359 |
Enzimgyártás állati és magasabbrendű növényi nyersanyagokból | 359 |
Állati nyersanyagokból gyártott enzimkészítmények | 361 |
Növényi nyersanyagokból gyártott enzimkészítmények | 374 |
Tudományos célra gyártott enzimkészítmények | 379 |
Irodalom | 379 |
Technológiai ellenőrzés enzimekkel | |
Minőségi vizsgálatok | 381 |
Tájékozódás enzimek kimutatásával | 381 |
Hőkezelések hatásosságának ellenőrzése | 382 |
Mennyiségi vizsgálatok | 384 |
Irodalom | 385 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.