Előszó
A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Közgazdasági Főosztályával kötött 230-5 sz. szerződés szerint az érvényes egységes, országos szintű árrendszer és a költségvetési kapcsolatok rendszere vállalati, illetve tennék csoportos szórást von maga után. Ezért az iparágon belüli szabályozó rendszerek eltérnek az általános szabályozási rendszertől és az egyes iparágak különböző módszereket alkalmaznak. Meg kell tehát vizsgálni az élelmiszeripar területén az alkalmazott módszereket, az eltérések indokoltságát és javaslatot kell tenni az egységesítésre.
Ezen belül vizsgálandó, hogy
- az egyes iparágak milyen belső szabályozó rendszer bevezetésével igyekeztek a felmerült ellentmondásokat feloldani,
- a bevezetett intézkedések mennyiben feleltek meg a kitűzött célnak,
- mennyiben támasztják alá, vagy mondanak ellent az adott iparágra érvényes szabályozórendszer orientációjának,
- milyen egységesítés lehetséges a rendszer egyes elemeiben.
A tanulmány 1971 évi mérlegek adatai alapján vizsgálja a konzerv, bor, baromfi, sör, cukor, tej, szesz, gabona, hús, dohány, növény, édes és hűtőipar területén a felvetett kérdéseket.
A sütőipar vizsgálatára nem térünk ki, mert annak sem országos vállalati, sem országos tröszti szervezete nincs, így belső szabályozó rendszerrel sem rendelkezhet.
Vissza