1.052.847

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Integrált kertészet II.

Zöldségtermesztés

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Szent István Egyetem Gazdálkodási és Mezőgazdasági Főiskolai Kar Mezőgazdasági Mérnöki Szak
Kiadás helye: Gyöngyös
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 196 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kertészet a magyar agrárgazdaság legszínesebb és legsokoldalúbb mezőgazdasági ágazata, amely magába foglalja a zöldség-, gyümölcs-, szőlő-, dísznövény- és gyógynövénytermesztést.

A... Tovább

Előszó

A kertészet a magyar agrárgazdaság legszínesebb és legsokoldalúbb mezőgazdasági ágazata, amely magába foglalja a zöldség-, gyümölcs-, szőlő-, dísznövény- és gyógynövénytermesztést.

A zöldségfélék zöme jól termeszthető hazánkban, így nemcsak a hazai ellátásban jelentősek, de külföldön is keresett, versenyképes termékek lehetnek a jövőben is.

A zöldségtermesztés bruttó termelési értéke mintegy 100 milliárd forint, amely a mezőgazdaság termelési értékének 9,4 százaléka, a kertészet termelési értékének pedig több mint a fele.

A termőterület 82-123 ezer hektár között alakult az elmúlt évtizedben, a fóliával borított felület 7500 hektárra becsülhető. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 5
TANULÁSI ÚTMUTATÓ 8
1. A ZÖLDSÉGTERMESZTÉSSEL KAPCSOLATOS ISMERETEK 17
1.1. A zöldségnövény és a zöldségtermesztés fogalma 17
1.2. A zöldségtermesztés története, jelenlegi helyzet 18
1.3. A zöldségnövények származása 22
2. A ZÖLDSÉGTERMESZTÉS ÉLETTANI ALAPJAI 27
2.1. A zöldségnövények hőmérsékleti optimuma 27
2.2. A fény szerepe 28
2.3. A víz funkciói 29
2.4. A levegő szerepe és szabályozása 30
2.5. A zöldségnövények tápanyagai 31
3. SZAPORÍTÓ- ÉS TERMESZTŐ BERENDEZÉSEK 36
3.1. Melegágy 36
3.2. Üvegház 36
3.3. Műanyag borítású létesítmények 37
3.4. Hydrosol (vízfüggönyös) létesítmények 40
3.5. Termesztő berendezések hasznosítása 41
4. ALAPVETŐ AGROTECHNIKAI MUNKÁK 46
4.1. Talajművelés 46
4.2. Trágyázási ismeretek 47
4.3. Vetésforgó, növényváltás 49
5. A ZÖLDSÉGNÖVÉNYEK SZAPORÍTÁSA 54
5.1. A szaporítás fogalma, szaporítási módszerek 54
5.2. A vetőmag tulajdonságai 55
5.3. A vetés időpontja 55
5.4. A palántanevelés 56
6. ÁPOLÁSI MUNKÁK 67
6.1. Ökotechnikai eljárások 67
6.2. Fitotechnikai eljárások 68
7. A PARADICSOM SZABADFÖLDI TERMESZTÉSE 73
7.1. Története, jelentősége 73
7.2. Növénytani és biológiai jellemzése 74
7.3. Termesztésre ajánlott fajták 77
7.4. Talajelőkészítés 77
7.5. Vegyszeres gyomirtás 78
7.6. Palántanevelés, helyrevetés 78
7.7. Ápolási munkák 80
7.8. Betakarítás 81
8. A PARADICSOM HAJTATÁSA 86
8.1. A hajtatás jelentősége, lehetőségei 86
8.2. Ültetési időszakok a különböző létesítményekben 87
8.3. Fajtaválasztás, termesztett fajták 87
8.4. Palántanevelés, talaj előkészítés, tápanyagellátás 88
8.5. Ültetés, támrendszer 90
8.6. Ápolási munkák 91
8.7. Növényvédelem 93
8.8. Szedés 94
9. AZ ÉTKEZÉSI PAPRIKA SZABADFÖLDI TERMESZTÉSE 100
9.1. Története, jelentősége 100
9.2. Növénytani és biológiai jellemzése 101
9.3. Szabadföldi termesztés 103
9.4. Talajelőkészítés 103
9.5. Palántanevelés 104
9.6. Vegyszeres gyomirtás 105
9.7. Kiültetés 105
9.8. Ápolási munkák, betakarítás 106
9.9. Állandó helyrevetéssel történő termesztés 108
10. A FŰSZERPAPRIKA TERMESZTÉSE 113
10.1. Története, jelentősége 113
10.2. Növénytani jellemzése, biológiai igénye 114
10.3. Fajtakiválasztás, termesztett fajták 116
10.4. Tápanyagutánpótlás, talaj előkészítés, vegyszeres gyomirtás 117
10.5. Helyrevetés, palántanevelés 119
10.6. Növényápolás 121
10.7. Szedés, betakarítás 121
11. A PAPRIKA HAJTATÁSA 126
11.1. A haj tatás jelentősége 126
11.2. Növénytani jellemzése, biológiai igénye 127
11.3. Fajtaválasztás 128
11.4. Palántanevelés 129
11.5. Talajelőkészítés, tápanyagellátás 131
11.6. Kiültetés, támrendszer 132
11.7. Ápolási munkák 133
11.8. Növényvédelem 136
12. A GÖRÖGDINNYE TERMESZTÉSE 141
12.1. A termesztés jelentősége 141
12.2. Növénytani jellemzése, biológiai igénye 142
12.3. Termesztett fajták 143
12.4. Termesztés 144
12.5. Szaporítás 146
12.6. Ápolási munkák 150
12.7. Az érettség megállapítása 151
13. AZ UBORKA TERMESZTÉSE SÍKMŰVELÉSBEN, SZABADFÖLDÖN 156
13.1. A termesztés jelentősége 156
13.2. Növénytani és biológiai jellemzése 157
13.3. Fajtaválasztás, termesztett fajták 161
13.4. Vetésszerkezet, palántanevelés 162
13.5. Helyrevetés, palántanevelés 163
13.6. Ápolási munkák 163
13.7. A termés szedése 166
TANULÁSI EGYSÉGEK ÖSSZEFOGLALÓI 171
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK A TANULÁSI EGYSÉGEKHEZ 191
FELHASZNÁLT IRODALOM 196

Dr. Deme Pál

Dr. Deme Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Deme Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem