kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 843 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-7362-85-1 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal gazdagon illusztrált. |
Előszó | 5 |
Az integrált gyümölcstermesztés alapjai (Soltész M.) | 9 |
Fogalma és kialakuása | 9 |
Nemzetközi helyzete | 13 |
Az integrált termesztés és a piac kapcsolata | 16 |
Szervezeti kérdések | 17 |
Fejlesztési irányok | 20 |
Minőségbiztosítási rendszerek (Inántsy F.) | 24 |
A friss gyümölcsre vonatkozó EU-szabályok és kereskedelmi osztályba sorolások | 24 |
Az Orosz Föderációban érvényes szabályok és a minőségbiztosítás az importárunál | 26 |
A Magyar Élelmiszerkönyv minőségi előírásai a friss fogyasztásra kerülő gyümölcsökkel szemben | 27 |
Áruvédjegy - közösségi marketing | 27 |
Védjegyközösségek az integrált gyümölcstermesztésben | 29 |
Gyümölcsfajok és -fajták (Soltész M.) | 34 |
A nemesítésben és a termesztésben szerepet játszó gyümölcsfajok (Dibuz E.) | 34 |
Almatermésűek | 35 |
Csonthéjasok | 39 |
Héjasok | 41 |
Kisebb gyümölcsű fajok (bogyós gyümölcsűek) | 42 |
A fajták megválasztásának szempontjai (Soltész M.) | 45 |
Termesztési és áruérték | 45 |
A fajtaválasztás folyamata | 47 |
A szüreti (érési) idény | 48 |
A fajtahelyettesítés szerepe | 52 |
A fajtainformációk megbízhatósága | 55 |
A fajtahasználat | 56 |
A gyümölcsök nagysága, alakja és felületi jellemzői | 57 |
Nagyság | 57 |
Alak és felületi bélyegek | 65 |
Kórokozókkal és kártevőkkel szembeni ellenállóság | 71 |
A növényi reakciók típusai | 710 |
A kórokozókkal szembeni ellenállóságot befolyásoló fajtatulajdonságok | 73 |
Az állati kártevők támadását és kártételét befolyásoló fajtatulajdonságok | 82 |
A nemes- és alanyfajta tulajdonságainak érvényesülése az oltványok ellenállóságában | 84 |
Gyümölcsfajták nemesítése | 84 |
Módszere és célkitűzései | 84 |
A főbb gyümölcsfajok nemsítési sajátosságai | 87 |
Szaporítás és faiskolai termesztés (Hrotkó K.) | 107 |
A faiskolai termesztés általános kérdései | 107 |
Csemetenevelés | 111 |
Ivaros szaporítás és magcsemete-nevelés | 111 |
Bujtványcsemete előállítása | 112 |
Dugványcsemete előállítása | 114 |
A málna sarjcsemete nevelése | 119 |
Szamóca-indanövények nevelése | 120 |
Oltványnevelés | 121 |
Előkészítés | 121 |
Oltványnevelés alvószemzéssel | 122 |
Kézben oltott oltvány nevelése | 128 |
Kitermelés | 131 |
Tárolás | 133 |
Alanyfajták | 134 |
Az alanyhasználat tényezői | 134 |
Az alma alanyai | 135 |
A körte alanyai | 138 |
A cseresznye és a meggy alanyai | 144 |
Az őszibarack alanyai | 148 |
A szilva alanyai | 148 |
A kajszi alanyai | 148 |
A dió alanyai | 153 |
A ribiszke és a köszméte alanyai | 159 |
Ültetvények fajtatársítása (Soltész M.) | 160 |
Virágzásfenológiai sajátosságok | 160 |
Fenológiai ismeretek | 160 |
A gyümölcsfajok virágzási ideje | 162 |
A fajták virágzásfenológiai törvényszerűségei | 162 |
A virágzási időt befolyásoló tényezők | 167 |
Megporzási és termékenyülési viszonyok | 170 |
A megporzás módjai és a termkékenyülés típusai | 170 |
A gyümölcsfajok termékenyülési viszonyai (Soltész M., Szabó Z., Poprácz A.) | 171 |
A fajták összetétele és elhelyezése (Soltész M.) | 189 |
A fajták száma és aránya | 189 |
A fajták elhelyezése az ültetvényben | 195 |
Gyümölcsösök létesítése (Soltész M.) | 200 |
A termőhely megválasztása | 200 |
Talaj-előkészítés (Papp J.) | 206 |
Művelési rendszerek (Soltész M.) | 210 |
A művelési rendszer elemei | 210 |
Tenyészterület, sor- és tőtávolság | 218 |
Telepítés | 224 |
Termesztési technológia | 227 |
Talajművelés (Papp J.) | 227 |
Célja és feladata | 227 |
Talajművelési módok | 228 |
Tápanyag-gazdálkodás | 236 |
Jelentősége és feladata | 236 |
A gyümölcstermő növények táplálkozási sajátosságai | 237 |
A tápelemek és szerepük | 239 |
A tápanyagszükséglet meghatározása | 248 |
A trágyázási módok és időpontok | 253 |
Öntözés (Ligetvári F.) | 263 |
Szerepe és szükségessége | 263 |
A gyümölcstermő növények vízigénye (Ligetvári F., Krammer O.) | 266 |
Öntözési területi egységek (Ligetvári F.) | 268 |
Az öntözővíz beszerzése és tárolása | 268 |
Az öntözővíz szállítása | 273 |
Öntözési módok és célok | 275 |
Fitotechnika (Soltész M.) | 293 |
Célja és elemei | 293 |
Termőfelület-kialakítás, termőre fordulás | 296 |
A fontosabb koronaformák nevelési alapelvei | 299 |
A termőfelület fenntartása | 301 |
Terméskötődés és -ritkítás | 309 |
A terméskötődés mértéke és tényezői | 309 |
Termésritkítás | 323 |
Virágrügyképződés (Bubán T.) | 332 |
Belső tényezői | 332 |
Helye és ideje | 334 |
Virágrügy-differenciálódás | 336 |
A virág ivarszerveinek kialakulása | 346 |
A kedvezőtlen meteorológiai hatások mérséklése (Szabó Z.) | 353 |
A levegő anyagai | 353 |
Napsugárzás | 353 |
Hőmérséklet | 354 |
Szél és csapadék | 358 |
Rovarmegporzás (Benedek P.) | 359 |
Megporzó rovarok | 359 |
A rovarok tevékenysége | 360 |
Méhcsaládok elhelyezése | 361 |
Az irányított méhmegporzás technológiája | 362 |
Növényvédelem | 365 |
Az integrált növényvédelmi technológia alapelvei (Eke I.) | 365 |
A kártevők elleni védekezés (Jenser G.) | 372 |
A betegségek elleni védelem (Glits M.) | 384 |
A gyümölcsösök újratelepítésének növényvédelmi problémái (Jenser G.) | 386 |
Szüret, tárolás és értékesítés (Sass P.) | 390 |
Szüret | 390 |
A gyümölcs fejlődése és érése | 390 |
A szüreti időpont meghatározása | 393 |
Termésbecslés és szüreti előkészület | 394 |
Szedés általános szempontjai | 395 |
A fajok betakarítási sajátosságai | 397 |
Tárolás | 401 |
A tárolásra ható tényezők | 402 |
Tárolási veszteségek és betegségek | 405 |
A fajok tárolási jellemzői | 408 |
Áruvá készítés | 412 |
Göngyölegek és csomagolás | 412 |
Válogatás és osztályozás | 415 |
Gyümölcsértékesítés (Lakner Z., Sass P.) | 417 |
A termelési és piaci viszonyok bizonytalansága | 417 |
A gyümölcs mint termék | 418 |
Az ár kialakításával kapcsolatos marketingdöntések | 419 |
A piacválasztás és az értékesítési csatorna | 420 |
Értékesítési irány megválasztása | 420 |
Kapcsolattartás és tájékoztatás | 422 |
Gyümölcsértékesítési csatornák | 423 |
Alma (Soltész M.) | 426 |
Fajták (Soltész M., Szabó T.) | 428 |
Művelési rendszer és fitotechnika (Gonda I.) | 438 |
Művelési rendszer | 438 |
Fitotechnika | 440 |
Termésszabályozás (Bubán T.) | 450 |
Hagyományos eljárások alkalmazása | 450 |
Vegyszerhasználat nélküli módszerek | 452 |
Vegyszeres termésszabályozás | 453 |
Talajművelés, tápanyag-gazdálkodás (Papp J.) | 464 |
Öntözés (Löffler L., Tamás J.) | 471 |
Betakarítás (Lakner Z., Tamás J.) | 477 |
Tárolás (Sass P.) | 482 |
Növényvédelem (Molnár J.-né, Balázs K., Jenser G.) | 489 |
Állati kártevők elleni védekezés | 489 |
Növényi kórokozók elleni védekezés (Sallai P.) | 501 |
Vegyszeres gyomirtás (Szőke L.) | 503 |
Körte (Dibuz E., Soltész M.) | 505 |
Fajták | 506 |
Művelési rendszer és fitotechnika (Soltész M.) | 514 |
Termésszabályozás (Bubán T.) | 522 |
Agrotechnika (Soltész M.) | 527 |
Szüret, tárolás és utóérlelés | 532 |
Növényvédelem (Jenser G., Obzsut J.-né) | 537 |
Birs (Szabó T.) | 544 |
Fajták | 544 |
Művelési rendszer és fitotechnika | 549 |
Agrotechnika | 550 |
Betakarítás | 550 |
Növényvédelem (Jenser G.) | 551 |
Őszibarack (Timon B.) | 552 |
Fajták | 553 |
Művelési rendszer | 561 |
Fitotechnika | 563 |
A termőfelület kialakítása | 563 |
Termőkori metszés | 572 |
Gyümölcsritkítás | 574 |
Agrotechnika | 576 |
Talajművelés és tápanyag-gazdálkodás | 576 |
Öntözés | 579 |
Betakarítás | 580 |
Növényvédelem (Vályi I.) | 582 |
Kajszi (Szabó Z.) | 587 |
Fajták | 587 |
Művelési rendszer és fitotechnika | 591 |
Agrotechnika | 594 |
Betakarítás | 595 |
Növényvédelem (Vályi I.) | 595 |
Szilva (Szabó Z.) | 600 |
Fajták | 600 |
Művelési rendszer és fitotechnika | 606 |
Agrotechnika | 611 |
Betakarítás | 612 |
Növényvédelem (Bozai J.) | 614 |
Meggy (Soltész M.) | 620 |
Fajták | 622 |
Művelési rendszer és fitotechnika | 626 |
Agrotechnika | 630 |
Betakarítás | 632 |
Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.) | 637 |
Cseresznye (Soltész M.) | 639 |
Fajták | 640 |
Művelési rendszer és fitotechnika | 647 |
Agrotechnika | 654 |
Betakarítás | 655 |
Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.) | 657 |
Héjasok (Szentiványi P., Soltész M.) | 661 |
Dió | 661 |
Fajták | 661 |
Művelési rendszer | 663 |
Növényvédelem (Makó Sz.) | 664 |
Gesztenye (Szentiványi P., Soltész M.) | 667 |
Fajták | 667 |
Művelési rendszer | 668 |
Növényvédelem (Gál T.) | 669 |
Mogyoró (Szentiványi P., Soltész M.) | 672 |
Fajták | 673 |
Művelési rendszer | 674 |
Növényvédelem (Gál T.) | 675 |
Mandula (Soltész M.) | 678 |
Fajták és művelési rendszerek | 678 |
Növényvédelem (Vályi I.) | 680 |
Málna (Papp J.) | 682 |
Fajták | 688 |
Művelési rendszer | 691 |
Fitotechnika | 695 |
Agrotechnika | 697 |
Betakarítás | 700 |
Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.) | 702 |
Szeder (Papp J.) | 706 |
Fajták | 709 |
Művelési rendszer | 709 |
Fitotechnika | 712 |
Agrotechnika | 713 |
Betakarítás | 714 |
Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.) | 714 |
Ribiszke (Papp J.) | 716 |
Fajták | 720 |
Művelési rendszer | 724 |
Fitotechnika | 729 |
Agrotechnika | 731 |
Betakarítás | 734 |
Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.) | 736 |
Köszméte (Harmat L.) | 740 |
Fajták | 740 |
Művelési rendszer és fitotechnika | 742 |
Agrotechnika | 746 |
Betakarítás | 748 |
Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.) | 749 |
Szamóca (Papp J.) | 751 |
Fajták | 758 |
Művelési rendszer | 759 |
Agrotechnika | 765 |
Fitotechnika | 768 |
Betakarítás | 770 |
Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.) | 771 |
Különleges mérsékelt égövi gyümölcsök (Porpáczy A.) | 776 |
Áfonya | 776 |
Fekete berkenye | 781 |
Festőbodza | 785 |
Homoktövis | 789 |
Rózsa | 793 |
Húsos som | 794 |
Kínai datolya | 795 |
Különleges gyümölcsök növényvédelme (Vályi I.) | 795 |
Szakirodalmi források (Soltész M.) | 797 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.