kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Priroda Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Pozsony |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 380 oldal |
Sorozatcím: | A kertészkedők könyvtára |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. |
Előszó | 5 |
Bevezetés | 7 |
A gyümölcs és a zöldség kémiai összetételének és tartósításának jelentősége | 11 |
A gyümölcs és a zöldség kémiai összetétele | 11 |
A gyümölcs és a zöldség érettségi foka - szedésük tartósítása | 19 |
Az élelmiszerek nemkívánatos változásainak és elértéktelenedésének okai | 36 |
Az élelmiszerek tartósításának módjai | 39 |
A tartósítás segédanyagai | 43 |
Befőttek | 49 |
A gyümölcs megválasztása és előkészítése befőttnek | 49 |
A gyümölcs kezelése | 50 |
A gyümölcs előfőzése | 51 |
A gyümölcs mosása | 52 |
A gyümölcs betöltése az edénybe | 52 |
Befőttesedények | 58 |
A felöntőlé előkészítése | 64 |
Befőzés felöntőlé nélkül | 65 |
A befőttek csírátlanítása | 73 |
Befőttek készítése csírátlanítás nélkül | 75 |
Az egyes befőttek készítése | 76 |
Köszmétebefőtt | 77 |
Ribiszkebefőtt | 77 |
Szamócabefőtt | 79 |
Málnabefőtt | 79 |
Szederbefőtt | 79 |
Feketeáfonya-befőtt | 80 |
Vörösáfonya-befőtt | 81 |
Berkenyebefőtt | 82 |
Szőlőbefőtt | 83 |
Befőtt direkt termő szőlőből | 83 |
Cseresznyebefőtt | 84 |
Meggybefőtt | 84 |
Kajszibarackbefőtt | 87 |
Őszibarackbefőtt | 87 |
Szilvabefőtt | 87 |
Ringlóbefőtt | 89 |
Mirabellabefőtt | 89 |
Körtebefőtt | 90 |
Almabefőtt | 93 |
Birsbefőtt | 95 |
Dióbefőtt | 95 |
Bodzabefőtt | 96 |
Befőtt húsos somból | 97 |
Eperbefőtt | 97 |
Csipkebogyóbefőtt | 97 |
Vegyes befőttek | 98 |
Befőtt bogyós gyümölcsből | 98 |
Befőtt cseresznyéből és bogyós gyümölcsből | 99 |
Befőtt őszi gyümölcsből | 99 |
Diabetikus befőttek | 100 |
Diabetikus befőttek szaharinos felöntőlével | 100 |
Gyümölcslével felöntött diabetikus befőttek | 101 |
Vízzel felöntött diabetikus befőtt | 101 |
Befőttlevek zöldségből | 101 |
Tökbefőtt | 101 |
Dinnyebefőtt | 101 |
A befőttek készítésénél előforduló leggyakoribb hibák | 102 |
A befőttek tárolása | 103 |
Kandírozott (cukrozott) gyümölcs és zöldség | 105 |
Az egyes kandírozott gyümölcsök és zöldségek készítése | 106 |
Kandírozott narancs- és citromhéj | 108 |
Kandírozott cseresznye | 108 |
Kandírozott meggy | 109 |
Kandírozott szilva | 110 |
Kandírozott körte | 110 |
Kandírozott birs | 110 |
Kandírozott alma | 111 |
Kandírozott kajszibarack | 111 |
Kandírozott tök | 111 |
Kandírozott zöldparadicsom | 112 |
Kandírozott zöld dió | 112 |
Kandírozott bogyós gyümölcs | 112 |
Befőttekből készített kandírozott gyümölcs | 113 |
Dzsemek | 113 |
A dzsemkészítés receptjei | 114 |
A dzsemek készítése általában | 115 |
A dzsemkészítés vázlata | 115 |
Az egyes dzsemek készítése | 120 |
Szamócadzsem | 122 |
Ribiszkedzsem | 122 |
Köszmétedzsem | 123 |
Szederdzsem | 123 |
Málnadzsem | 124 |
Feketeáfonya-dzsem | 124 |
Vörösáfonya-dzsem | 125 |
Bodzadzsem | 125 |
Cseresznyedzsem | 126 |
Meggydzsem | 126 |
Kajszibarackdzsem | 127 |
Őszibarackdzsem | 128 |
Szilvadzsem | 128 |
Almadzsem | 129 |
Birsdzsem | 129 |
Narancsdzsem | 130 |
Citrom- és grapefruit-dzsem | 130 |
Kevert dzsemek | 130 |
Zöldségdzsemek | 131 |
A dzsemek készítésénél előforduló leggyakoribb hibák | 131 |
A dzsemek tárolása | 132 |
Gyümölcskocsonyák | 134 |
A gyümölcskocsonyák készítése általában | 134 |
A gyümölcskocsonya készítésének vázlata | 137 |
Az egyes gyümölcskocsonyák készítése | 138 |
Köszmétekocsonya | 138 |
Ribiszkekocsonya | 138 |
Almakocsonya | 138 |
Birskocsonya | 139 |
Direkt termő szőlőből készített kocsonya | 139 |
Narancs- és citromkocsonya | 139 |
Kocsonya egyéb gyümölcsökből | 139 |
Gyümölcshúsok | 141 |
Szilvahús | 141 |
Gyümölcshúsok egyéb gyümölcsökből | 142 |
Gyümölcsízek | 143 |
Receptek gyümölcsízek készítésére | 144 |
A gyümölcsízek készítése általában | 145 |
A gyümölcsíz készítése vázlatban | 146 |
Az egyes gyümölcsízek készítése | 148 |
Ribiszkeíz | 148 |
Köszméteíz | 149 |
Almaíz | 149 |
Birsíz | 150 |
Szamócaíz | 150 |
Cseresznyeíz | 151 |
Meggyíz | 151 |
Kajszibarackíz | 151 |
Őszibarackíz | 152 |
Málnaíz | 152 |
Szederíz | 152 |
Feketeáfonya-íz | 152 |
Bodzaíz | 153 |
Szilvaíz | 153 |
Ringló-, mirabella- és kökényszilvaíz | 153 |
Csipkebogyóíz | 153 |
Rebarbara- és dinnyeíz | 154 |
Kétféle gyümölcsből készült gyümölcsíz | 154 |
Gyümölcsízkeverékek | 154 |
Lekvárok | 156 |
A lekvár készítése általában | 156 |
Az egyes lekvárok készítése | 158 |
Szilvalekvár | 158 |
Ringló- és mirabellalekvár | 161 |
Almalekvár | 162 |
Körtelekvár | 163 |
Kajszibarack- és őszibaracklekvár | 163 |
Cseresznyelekvár | 164 |
Meggylekvár | 164 |
Lekvár egyéb gyümölcsökből | 164 |
Gyümölcstészták és gyümölcssajtok | 165 |
A gyümölcstészta és a gyümölcssajt készítése általában | 165 |
Az egyes gyümölcstészták és gyümölcssajtok készítése | 166 |
Körte- almatészta, körte- almasajt | 166 |
Kajszibaracktészta | 167 |
Szilva- és ringlótészta | 167 |
Cseresznye- és meggytészta | 167 |
Birssajt | 167 |
Gyümölcs- és zöldségpürék és -levek | 169 |
Gyümölcspürék | 169 |
A gyümölcspürék készítése általában | 169 |
Az egyes gyümölcspürék készítése | 171 |
Gyümölcspüré almástermésűekből | 171 |
Gyümölcspüré bogyóstermésűekből | 172 |
Gyümölcspüré csonthéjas termésűekből | 173 |
Csipkebogyó- és sompüré | 174 |
Zöldségpürék | 174 |
Az egyes zöldségpürék készítése | 175 |
Paprikapüré | 175 |
Püré paradicsomból és paprikából | 175 |
Karottapüré | 175 |
Zöldséglevek | 176 |
Paradicsomlé | 176 |
Paprikalé | 176 |
Vegyes paprika- és paradicsomlé | 177 |
Karottalé | 177 |
Káposztalé | 177 |
Szörpök | 178 |
Receptek szörpök készítésére | 178 |
A szörpkészítés vázlata | 181 |
Az egyes szörpök készítése | 182 |
Almaszörp | 182 |
Szőlőből és direkt termő szőlőből készült szörp | 183 |
Szilvaszörp | 183 |
Feketeáfonya-szörp | 183 |
Szamócaszörp | 183 |
Cseresznyeszörp | 184 |
Ribiszkeszörp | 184 |
Málnaszörp | 184 |
Szederszörp | 184 |
Citromszörp | 184 |
Narancsszörp | 185 |
Csipkebogyószörp | 185 |
Somszörp | 185 |
A szörpkészítés során elforduló leggyakoribb hibák | 186 |
Mustok | 187 |
A mustok készítése általában | 187 |
Edények a must eltevésére | 190 |
A must csírátlanítása | 193 |
A must tárolása | 198 |
Az egyes mustok készítése | 199 |
Almamust | 199 |
Körtemust | 200 |
Szőlőmust | 201 |
Meggymust | 202 |
Cseresznyemust | 203 |
Szilvamust | 204 |
Ribiszkemust | 204 |
Köszmétemust | 205 |
Szedermust | 206 |
Málnamust | 206 |
Szamócamust | 207 |
Feketeáfonya-must | 207 |
Bodzamust | 207 |
Csipkebogyóhúsmust | 208 |
A must leggyakoribb hibái és betegségei | 209 |
Gyümölcs- és szőlőborok | 211 |
Gyümölcsborok | 218 |
A gyümölcsborok készítésének vázlata | 219 |
Az egyes gyümölcsborok készítése | 221 |
Almabor | 221 |
Körtebor | 228 |
Ribiszkebor | 228 |
Köszmétebor | 233 |
Cseresznyebor | 234 |
Meggybor | 235 |
Szilvabor | 236 |
Feketeáfonya-bor | 238 |
Bodzabor | 239 |
Szederbor | 239 |
Málnabor | 240 |
Szamócabor | 240 |
Csipkebogyóbor | 241 |
Berkenyebor | 241 |
Kökénybor | 242 |
Szőlőbor | 246 |
Csigerbor | 248 |
A szőlőbor készítésének vázlata | 250 |
Habzó szőlő- és gyümölcsborok | 251 |
Mazsolabor | 252 |
Malátabor | 253 |
Mézbor | 255 |
A bor leggyakoribb hibái és betegségei | 257 |
Borecet készítése | 259 |
Cefrék készítése és kezelése gyümölcspálinka előállításához | 260 |
Szilvacefre | 270 |
Cseresznyecefre | 271 |
Meggycefre | 271 |
Barackcefre | 272 |
Őszibarackcefre | 271 |
Almacefre | 272 |
Körtecefre | 272 |
Cefre bogyósgyümölcsűekből | 273 |
Borpárlat | 273 |
Cefrekészítés szőlőtörkölyből | 274 |
Cefrekészítés borseprőből | 275 |
Gyümölcslikőrök készítése | 276 |
Aszalt gyümölcs | 278 |
A gyümölcs előkészítése aszalásra | 279 |
Az aszalás módjai | 280 |
A gyümölcs aszalása általában | 283 |
Az aszalt gyümölcs tárolása | 284 |
Az egyes gyümölcsfajok aszalása | 285 |
Az alma aszalása | 285 |
A körte aszalása | 286 |
A birs aszalása | 287 |
A kajszibarack aszalása | 287 |
Az őszibarack aszalása | 288 |
A szilva aszalása | 288 |
A cseresznye aszalása | 290 |
A meggy aszalása | 290 |
A fekete áfonya aszalása | 290 |
A szőlő aszalása | 291 |
A csipkebogyó aszalása | 291 |
A zöldségek tartósítása | 292 |
A zöldség tartósítása csírátlanítással | 293 |
A csírátlanításos zöldségtartósítás munkamenetének vázlata | 294 |
A zöldség tartósítása tejsavas erjesztéssel | 296 |
A tejsavas erjesztés munkamenetének vázlata | 296 |
A zöldség tartósítása erősen ecetes vagy sós felöntőlében | 297 |
A zöldség vegyszeres tartósítása | 298 |
Az egyes zöldségfélék tartósítása | 300 |
Uborka | 300 |
Zöldpaprika | 310 |
Paradicsom | 314 |
Zöldborsó | 317 |
Hüvelyes bab | 318 |
Karfiol | 318 |
Zeller | 319 |
Hagyma | 320 |
Cékla | 320 |
Káposzta | 321 |
Vegyes zöldség | 324 |
Szárított zöldség | 325 |
A zöldség előkészítése szárításhoz | 326 |
A szárítás munkamenete | 326 |
A szárított zöldség tartósítása | 327 |
A szárított zöldség előkészítése fogyasztásra | 327 |
Az egyes zöldségfélék szárítása | 327 |
A zöldborsó szárítása | 327 |
A hüvelyes bab szárítása | 328 |
A káposzta szárítása | 328 |
A kelkáposzta szárítása | 328 |
A karalábé szárítása | 328 |
A zeller szárítása | 329 |
A petrezselyem szárítása | 330 |
A sárgarépa szárítása | 330 |
A hagyma szárítása | 330 |
A vegyes zöldség szárítása | 330 |
Az aromatikus növények szárítása | 331 |
A friss gyümölcs és zöldség tárolása | 332 |
A gyümölcs és a zöldség eltarthatóságát befolyásoló tényezők | 332 |
Az eltevésre szánt gyümölcs és zöldség minősége | 334 |
A gyümölcs és zöldség eltevése pincében | 335 |
Az alma eltevése | 341 |
A körte eltevése | 342 |
A zöldségfélék eltevése | 343 |
A gomba tartósítása | 347 |
A gomba szedése | 348 |
A gombatartósítás egyes módjai | 348 |
A gomba szárítása | 348 |
Gombakivonat | 351 |
Gomba sóban | 352 |
Savanyított gomba | 353 |
Csírátlanított gomba | 354 |
Párolt gomba | 356 |
A hús tartósítása | 357 |
A különféle húsok, minőségük és alkalmasságuk tartósításra | 357 |
Edények a húskészítmények eltevésére | 359 |
Az üvegek és a bádogdobozok megtöltése | 359 |
Az üvegek és a bádogdobozok lezárása | 360 |
A húskonzervek csírátlanítása | 362 |
A húskonzervek kezelése és tárolása | 365 |
A csírátlanított húskonzervek készítésének vázlata | 366 |
Az egyes húskonzervek készítése | 368 |
A házi disznóölésből eredő készítmények tartósítása | 372 |
A marhahús tartósítása | 375 |
A birkahús és kecskehús tartósítása | 377 |
A baromfihús tartósítása | 377 |
A vadhús tartósítása | 377 |
A tojás tartósítása | 379 |
A tojás tartósítása vízüvegben | 381 |
A tojás tartósítása mészvízben | 381 |
Felhasznált irodalom | 383 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.