Bevezetés | 1 |
Adatforrások osztályozása és felosztása | 3 |
Adatforrások osztályozása az információ keletkezése szerint | 3 |
Az ember, mint önálló adatforrás | 4 |
Az embercsoport, mint adatforrás | 9 |
A környezet, mint a leggazdagabb önálló adatforrás | 12 |
Adatforrások osztályozása az adatgyűjtőhöz való viszonyuk szerint | 13 |
Információforrások tartalmi felbontása és jellemzői | 19 |
Információforrások általános meghatározása | 20 |
Nem publikus (magán, szervezetre vonatkozó és bizalmas) elsődleges információforrások | 23 |
Személyi dokumentumok | 23 |
Csoportoknak szóló dokumentumok | 24 |
Vállalati, intézményi, szervezeti információforrások, dokumentumok, iratok | 25 |
Orvosi és egészségügyi információforrások | 27 |
Speciális üzemviteli információforrások | 28 |
Titkos és bizalmas információforrások | 30 |
Nem publikus információforrások általános jellemzője | 31 |
Publikus (nyilvánosan hozzáférhető) elsődleges információforrások | 33 |
Gazdasági, üzleti információk forrásai | 33 |
Tudományos és műszaki, valamint oktatási információk forrásai | 37 |
Politikai információk forrásai | 41 |
Jogi információk forrásai | 44 |
Kulturális, sport és oktatásügyi információk forrásai | 47 |
Környezetvédelmi és munkavédelmi információk forrásai | 50 |
Nehezen hozzáférhető információs források | 57 |
Szóbeli információforrások | 64 |
Ismeret, ismeretátadás, tanácsadás | 67 |
Összefoglalás | 70 |
Kérdések | 71 |
Vállalati információs ismeretek | 75 |
Környezetek | 76 |
A gazdasági környezet | 76 |
A gazdasági körforgás | 78 |
A piacok | 80 |
Makro- és mikroökonómiai kérdések | 81 |
A gazdaságtan 4 alapvető kérdése | 85 |
Ármeghatározás, koncentrált piacok | 89 |
A vállalat, a vállalkozás | 101 |
Társas vállalkozási formák | 104 |
A vállalat szervezeti felépítése | 113 |
A vállalat információs rendszerei | 118 |
Belső és külső információk a vállalatnál | 122 |
Esettanulmányok | 129 |
Egy termelő vállalkozás ismertetése | 129 |
Egy kereskedő vállalkozás ismertetése | 143 |
Egy szolgáltatás ismertetése | 150 |
Összefoglalás | 155 |
Jogi háttér | 163 |
A sikeres gazdálkodás információs feltételei | 171 |
Megfelelő tőke | 174 |
Megfelelő beszerzési helyek megléte, illetve azok ismerete | 182 |
Felvásárló bázis, azaz a potenciális vevők megléte (előzetes piackutatás) | 186 |
A konkurencia ismerete | 187 |
Jó kapcsolatok | 189 |
Gyors reakciókészség | 190 |
A munkaerőpiac ismerete | 191 |
Jó pénzügyi információk | 197 |
Célszerű befektetések | 199 |
Célszerű beruházások | 199 |
Banki információk | 200 |
A vállalkozás, illetve a vállalat minden területének pontos és naprakész információinak megléte | 201 |
Az érvényes jogszabályok naprakész ismerete | 205 |
A külföldi tőke érdeklődési irányairól való információk | 207 |
A tőzsde figyelemmel kísérése | 208 |
Gazdasági folyóiratok figyelemmel kísérése | 211 |
Összefoglalás | 211 |