A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ízek, zamatok, illatok

Fűszernövényeink és felhasználásuk

Szerző
Grafikus
Kolozsvár
Kiadó: Dacia Könyvkiadó
Kiadás helye: Kolozsvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 282 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Számtalan könyv foglalkozik a világ minden művelt nyelvén a növények gyógyhatásával. Az ősembertől napjainkig a gyógynövények ismerete folyton gyarapodott, és a gyógynövény kultúra ma újból... Tovább

Előszó

Számtalan könyv foglalkozik a világ minden művelt nyelvén a növények gyógyhatásával. Az ősembertől napjainkig a gyógynövények ismerete folyton gyarapodott, és a gyógynövény kultúra ma újból reneszánszát éli, mert a növények korszerű vizsgálata fényt derített azok hatóanyagainak kémiai, fizikai és élettani természetére és hatásaira. Viszont teljesen a háttérbe szorult és csupán kevés szakmai vonatkozású könyv és folyóirat foglalkozik ugyanezeknek a növényeknek az íz- zamat- és illatanyagával. Ez részben érthető is, hiszen az ember érdeklődési körének élvonalában mindenkor a saját egészsége állott, és csak másodsorban gondolt arra, hogy ételeinek és italának ízt és zamatot adó anyagaival foglalkozzék. Az illatok szerepéről ne is beszéljünk, mert ezek alkalmazása a testápolásban már egy bizonyos anyagi jólétet és magasabb civilizációt tételez fel.
Az íz- és zamatanyagok alkalmazása évszázadokon át a konyha hatáskörébe tartozott, iparággá csak a XIX. században kezdett fejlődni, akkor is inkább az illatszer- és kozmetikai ipar mellékágazataként. Végig megmaradt azonban a kisipari jellege. A nagyipari törekvések idején is több ezerféle, aránylag kis mennyiségben gyártott és igényelt cikkre tagozódik. Gondoljunk csak a sokféle fűszernövényre, az ízeket és zamatokat szolgáltató gyümölcsökre, valamint az ezekből előállítható eszenciákra, fűszerkeverékekre, italféleségekre és ezek megszámlálhatatlan kombinációira... Vissza

Tartalom

Bevezetés
Nyersanyagok15
Hazaiak15
Külföldi nyersanyagok110
Gombák137
Általános technológiai rész140
Fizikai műveletek és berendezések140
Nyersanyagok begyűjtése, illetve termesztése140
Nyersanyagok szárítása, illetve konzerválása142
A fűszernövények raktározása, csomagolása és szállítása145
Kémiai-fizikai műveletek és berendezések146
A lepárlás146
Növényi kivonatok készítése extrakció útján165
Barkácsfelszerelés183
Részletes technológia. Eszenciák előállítása191
Likőr és általában szeszes italok ízesítésére való eszenciák198
Növényi alkatrészek, gyümölcsök, drogok előzetes összekeverése és e keverék hideg úton történő extrakciója útján előállított eszenciák198
Növényi alkatrészek meleg úton történő extrakciója által előállított eszenciák203
Limonádé és alkoholmentes italok előállítására szolgáló eszenciák209
A limonádéeszencia gyártási módszerei. A desztilláció210
A vákuumdesztilláció212
A természetes gyümölcseszenciák217
Keverék limonádéeszenciák225
Élénkítő hatású szerekből készült eszenciák226
Cukrászsütemények, valamint mézeskalács-fűszerkivonatok227
A törzskivonatok227
Kalácsfűszerkivonat-keverékek233
Konyhai fűszerkivonatok235
Egyszerű fűszerkivonatok236
Koncentrált fűszerkivonatok240
Zöldségkivonatok242
Fűszerkeverékek246
Illatszerek250
A tulajdonképpeni illatszerek254
Tiszta virágillat-kompozíciók és azok utánzatai256
Kozmetikai vizek céljaira szolgáló eszenciák266
Parfümolajok268
Szappanparfümolaj-kompozíciók269
A fűszernövények magyar-latin betűsoros névmutatója275
Forrásmunkák279
Tartalomjegyzék281

Inczefi Lajos

Inczefi Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Inczefi Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem