1.060.427

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A vendéglátás és az idegenforgalom gazdaságtana

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 431 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-220-441-7
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A társadalmi munkamegosztás bővülése, a gazdasági folyamatok mind mélyebb megismerésének igénye és ezzel párhuzamosan a közgazdaságtudomány felgyorsult fejlődése a gazdaságtudományok... Tovább

Előszó

A társadalmi munkamegosztás bővülése, a gazdasági folyamatok mind mélyebb megismerésének igénye és ezzel párhuzamosan a közgazdaságtudomány felgyorsult fejlődése a gazdaságtudományok differenciálódásához vezetett. Kialakultak az ágazati gazdaságtanok, így a kereskedelem gazdaságtana is, amely az ágazatban érvényesülő gazdasági törvényszerűségek feltárásával és a gyakorlati életben való felhasználási lehetőségeivel foglalkozik. Vissza

Tartalom

Bevezető3
A vendéglátás és az idegenforgalom gazdasági és társadalmi jelentősége5
A vendéglátás és az idegenforgalom feladatai5
A vendéglátás gazdasági jelentősége9
A vendéglátás társadalmi jelentősége13
Az idegenforgalom gazdasági jelentősége17
Az idegenforgalom társadalmi jelentősége21
A vendéglátás és az idegenforgalom szervezete és irányítása23
A vendéglátás szervezete24
A szervezet és az irányítás összefüggése25
A vendéglátás irányítása27
Az ágazati irányítás (ágazati felelősség)27
A vállalatok felügyelete28
A BkM Vendéglátó és Idegenforgalmi Főosztály feladatköre29
A vendéglátás tanácsi irányítása3
A szövetkezetek irányítása és szakigazgatása31
Az idegenforgalom szervezete33
Az idegenforgalmi szakszervek és feladataik34
Az idegenforgalmi szervezetek irányítása42
Az idegenforgalmi tanácsi irányítása44
A piac szerepe a vendéglátóiparban és az idegenforgalomban45
A piac és szabályozása45
A gazdasági verseny48
Gazdasági verseny a vendéglátásban49
Az idegenforgalmi piac és verseny50
A kereslet szerepe a vendéglátó és idegenforgalmi piacon52
A kínálat szerepe a vendéglátó és idegenforgalmi piacon60
A vendéglátás forgalma64
A vendéglátóipari forgalom szerkezetének alakulása66
A forgalom szerkezete főbb árucsoportonként és szolgáltatástípusonként66
A forgalom szerkezete szakágazatonként66
A forgalom szerkezete szektorok szerint74
A forgalom szerkezete területek szerint76
A forgalom szerkezete irányító szervek szerint79
A vendéglátás forgalmának szezonalitása80
Az idegenforgalom fejlődése83
Az aktív idegenforgalom83
Az idegenforgalom dinamikája85
Az idegenforgalom szerkezete85
Az idegenforgalom szerkezete az igénybe vett közlekedési eszközök szerint97
Az idegenforgalom szerkezete területcsoportonként98
Az idegenforgalom szerkezete az utazás szervezettsége szerint99
Az idegenforgalom szerkezete szállástípusonként100
A passzív idegenforgalom fejlődése103
A passzív idegenforgalom szerkezete a tartózkodás ideje szerint104
A passzív idegenforgalom szerkezete a célországok szerint104
A passzív idegenforgalom szerkezete az utazás célja szerint106
A passzív idegenforgalom szerkezete az utazás módja szerint107
A passzív idegenforgalom szerkezete az utazás szervezettsége szerint107
A belföldi idegenforgalom108
A belföldi idegenforgalmat fejlesztő tényezők109
A belföldi üdülés113
Az üdültetés továbbfejlesztése114
Az ifjúsági turizmus116
A vendéglátó és szálláshely hálózat118
A vendéglátó hálózat118
A vendéglátó hálózat szerkezete szektorok szerint120
A vendéglátó hálózat szerkezete területenként120
A vendéglátó hálózat leterheltsége124
A vendéglátó hálózat szerkezete egyéb szempontok szerint127
A kereskedelmi szálláshelyek129
A szállodahálózat fejlődése132
Az egyéb szálláshelyek fejlődése134
A kereskedelmi szálláshelyek kapacitáskihasználása135
Az üdülő szálláshelyek138
Munkaerő- és bérgazdálkodó a vendéglátásban és az utazási irodákban141
A vendéglátóipari munka sajátosságai141
Az idegenforgalmi munka sajátosságai144
A foglalkoztatottak számának alakulása145
A foglalkoztatottság szerkezetének alakulása146
A foglalkoztatottság szerkezete állománycsoportonként146
A foglalkoztatottság szerkezete nemek és korok szerint149
A foglalkoztatottság szerkezete a ledolgozott munkaidő szerint150
A munka termelékenysége a vendéglátásban151
Munkaerő-hullámzás a vendéglátóiparban153
A vendéglátás és az utazási irodák bérgazdálkodása155
A vendéglátóipar és az utazási irodák gazdálkodása159
Az árrés alakulása161
A költségek alakulása161
A nyereség alakulása163
A vállalati alapok képzése164
A szövetkezeti vendéglátás gazdálkodása165
Az utazási irodák gazdálkodása166
Vendéglátás- és idegenforgalmi politika168
A gazdaságpolitika fogalma168
A tervezés és a gazdaságpolitika169
A vendéglátás-politika főbb céljai170
Forgalom-fejlesztési politika172
Hálózatfejlesztési politika172
Munkaerő- és bérpolitika178
Gazdálkodási célok179
Az idegenforgalmi politika180
Idegenforgalmi politikai célok a gyakorlatban183
A gazdaságirányítás rendszere187
A népgazdasági tervezés rendszere187
A közgazdasági szabályozás rendszere188
A gazdaságirányítás szervezeti és döntési rendszere193
A vendéglátás és az idegenforgalom szabályozásának sajátosságai195
A vendéglátás és az idegenforgalom gazdasági szabályozása197
A árszabályozás197
Az árrendszerrel szemben támasztott követelmények197
Az árformák199
A haszonkulcsok funkciója200
Az ételek ármegállapítása202
Az italárak megállapítása205
Egyéb árak208
Zene- és műsorszolgáltatás210
Ármegállapítás a munkahelyi éttermekben és munkahelyi büfékben211
Ármegállapítás rendezvényeknél212
A beszerzési ár213
Egyéb szabályozás213
A szállodai árak214
A vállalati jövedelemszabályozás215
A nyereség adóztatása216
Az érdekeltségi alapok képzése és felhasználása218
A jóléti és kulturális alap képzése és felhasználása222
A jövedelemszabályozás továbbfejlesztésének célja223
A bérszabályozás226
A vállalati teljesítményhez kötött bérszínvonal-szabályozás226
A központi bérszínvonal-szabályozás229
A bértömeg-szabályozás229
A bérszabályozás továbbfejlesztésének célja230
A vállalati vezető állású dolgozók anyagi érdekeltségi rendszere231
A vállalati jövedelemszabályozás egyéb elemei235
Az eszközlekötési járulék235
Az amortizáció236
A telekhasználati díj236
Az egyszeri telekigénybevételi díj237
Az élőmunkához kapcsolódó költségtényezők237
Vállalati járadék jellegű jövedelemelvonási formák238
Támogatások és adók vendéglátóiparban239
A szövetkezeti sajátosságok a jövedelemszabályozásban244
Az eszközfejlesztés szabályozása246
A beruházások szabályozása246
A szabályozás eszközei248
A beruházások finanszírozásának forrásai248
A fejlesztések állami támogatása252
A forgóeszköz-fejlesztés szabályozása255
A főbb vendéglátóipari és szállodafejlesztési célok az V. ötéves terv időszakában257
Általános alapelvek257
Az áruforgalom várható alakulása258
Az állóeszköz-fejlesztés261
A szállodahálózat fejlesztése262
A létszám és az átlagkereset tervezett fejlődése263
Az áruforgalmi tevékenység elemzése és tervezése265
Az értékesítés elemzése és tervezése265
Az értékesítés elemzése267
A bázisadatok korrekciója271
Az értékesítési terv szerkezete273
A hálózati és a központi tervezés kapcsolata276
A terv jóváhagyása és bontása278
A szállodai értékesítés tervezése278
A munkahelyi vendéglátás értékesítési terve280
A termelés elemzése és tervezése281
A készletek elemzése és tervezése283
Az árukészletek fajtái284
A készletek befolyásoló tényezők285
Az árukészletek elemzése286
Az árukészletek tervezése288
A beszerzés elemzése és tervezése291
A beszerzési terv elkészítését megelőző elemzések291
A beszerzési terv összeállítása293
A fogyóeszközök beszerzésének tervezése294
A beszerzés tervezése a munkahelyi vendéglátásban295
A szállítási tevékenység elemzése és tervezése296
A szállítási megoldások297
Az árak elemzése és tervezése298
Munkaerő- és bérgazdálkodás301
A vállalati munkaerő-gazdálkodás302
A létszám elemzése302
A munka termelékenységének (hatékonyságának) elemzése308
A munkaidőmérleg324
A munkaerőmérleg326
A munkaerő-szükséglet meghatározása326
A munkaerő-szükséglet fedezeti forrásai329
A vállalati bérgazdálkodás330
A bérrendszer331
A dolgozók besorolása331
A bérformák335
A jutalékos bérrendszerek338
A tiszta jutalékos bérrendszer338
A csökkentett alapbérrel kombinált jutalékos bérrendszer340
Az alapbérrel kombinált jutalékos bérrendszer341
A jutalékarány343
A jutalék-kiegészítés343
Csoportos és egyéni elszámolás343
A szállodai dolgozók jutalékrendszere344
A jutalékkulcsok szabályozása345
A bérpótlékok346
A túlóradíjazás349
A bérek tervezése349
A vállalatok fejlesztési tevékenysége351
Az eszközfejlesztés tartalma352
A vendéglátóipari vállalatok állóeszköz-fejlesztése354
Korszerűsítés354
Rekonstrukció355
Korszerűsítéssel összekapcsolt rekonstrukció355
A vállalati fejlesztési tevékenység tervezése356
Az állóeszköz-szükséglet terve357
A beruházások megvalósítása374
Az állóeszköz-fejlesztés finanszírozása377
A vendéglátóipari vállalatok forgóeszköz-fejlesztése384
A gazdálkodási terv391
A költséggazdálkodás és tervezés391
A költségek csoportosítása392
A költségek befolyásoló tényezők397
A költségfelelősi rendszer399
A költségek elemzése400
A költségek tervezése403
A vendéglátóipar jövedelmezősége404
A jövedelmezőséget befolyásoló tényezők405
A jövedelmezőség tervezése406
Az árbevételek terve406
Az árrésterv408
A nyereség terve413
A tervezési folyamat és az egyes tervfejezetek összefüggése423
Felhasznált irodalom425
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem