Kíméletlen előszó | 11 |
Viselkedni kell? | 15 |
Jog, erkölcs, illem | 16 |
Az illemszabályok fejlődése | 19 |
A protokoll | 21 |
Az etikett | 22 |
Az etika | 22 |
Az illem | 23 |
Tanuljunk viselkedni! | 24 |
Hogyan tanultak viselkedni elődeink? | 24 |
A gentleman | 27 |
Igény a viselkedéskultúrára világszerte | 28 |
Igény itthon is! | 29 |
A köszönés | 31 |
Köszönés szóban | 31 |
A tegező köszönés | 31 |
A köszönés formalitásai | 34 |
A fejbiccentés és a kalapemelés | 35 |
A könnyű meghajlás | 35 |
A felállás | 36 |
A kézfogás | 36 |
Az ölelés és a csók | 37 |
A kézcsók | 38 |
Idegennek köszönni | 39 |
A bemutatkozás | 40 |
Be kell mutatkozni | 40 |
Marcsi vagyok | 41 |
Nem kell bemutatkozni | 42 |
Akiknek nem kell bemutatkozniuk | 42 |
Különleges esetek | 43 |
A bemutatás | 44 |
Társaságban | 44 |
Hivatalos tárgyalások | 44 |
A megszólítás | 47 |
Kis magyar megszólítástörténet | 48 |
Maga - Ön - Te | 49 |
A megszólítás formái ma | 50 |
Más nyelveken való megszólítás | 54 |
A keresztnéven való megszólítás | 56 |
Protokolláris megszólítási formák | 56 |
A társalgás | 58 |
A viselkedés nyilvánosság előtt | 63 |
Tökmag és társai | 63 |
A rágógumi | 63 |
Szép bajszod van! | 64 |
Vásárlás | 65 |
Női udvariasság | 65 |
Egy férfi és egy nő | 66 |
A hölgyet a jobbomon vezetem | 66 |
Étteremben | 67 |
A make-up make-upja | 69 |
Fizetni nem szégyen... | 69 |
...de hogyan fizessünk? | 69 |
Színházban, moziban, koncerten | 71 |
Ruhatárban | 71 |
A sorok között | 72 |
Az előreengedés | 72 |
A lépcső | 73 |
A járművek lépcsője | 73 |
Az ülőhely átadása | 73 |
A távolsági közlekedési eszközök illemszabályai | 74 |
A repülőgépen | 74 |
Vonaton | 75 |
Távolsági autóbuszjáratokon | 75 |
Folyami hajókon | 75 |
Tengeri hajókon | 76 |
Mennyi csomagom van! | 76 |
Otthon is a nyilvánosság előtt! | 77 |
Viselkedés és környezetvédelem? | 77 |
Apró kellemetlenségek | 79 |
Ásítás | 79 |
Tüsszentés | 79 |
Köhögés | 80 |
Bocsánatkérés | 81 |
Lazítás | 83 |
Jólápoltság | 85 |
A testi ápoltság | 85 |
A haj | 87 |
A kopaszság | 88 |
A paróka | 88 |
A bajusz | 89 |
A szakáll | 89 |
Az arc kikészítése | 90 |
A parfüm, a dezodor | 91 |
A köröm | 91 |
A fogak ápoltsága | 91 |
Öltözködés, öltözet | 92 |
A ruházat ápoltsága | 92 |
A divattörténetből csipegetve | 93 |
Az elegancia | 93 |
Hivatali öltözet, utcai viselet, munkaruha, szabadidőruha | 95 |
Mindennapi ruhadarabjaink | 96 |
A kalap | 96 |
A gallér | 97 |
A nyakkendő | 97 |
A fehérnemű | 98 |
A zokni | 98 |
A harisnya | 98 |
A zsebkendő | 98 |
A kesztyű | 99 |
A cipő | 99 |
A kabát | 100 |
A szemüveg | 100 |
Az ékszer | 100 |
A férfiöltözet | 101 |
A női ölözet | 101 |
A felsőruházat kiválasztása | 101 |
A hivatali öltözet | 103 |
Az alkalmi öltözet | 103 |
Informális öltözet | 104 |
A félünnepélyes és ünnepélyes öltözet | 104 |
A frakk | 105 |
A szmoking | 106 |
Speciális alkalmi ruhák | 106 |
Tudományos, kulturális intézményeknél | 106 |
Ipari üzemekben | 106 |
Mezőgazdasági létesítményekben | 107 |
Sportrendezvényen | 107 |
Horgászat és vadászat | 107 |
Néhány apróság... | 107 |
A dohányzás | 108 |
Tilos a dohányzás | 109 |
Nem illik dohányozni! | 109 |
A kínálás | 109 |
A tűzadás | 109 |
A hamu leverése | 110 |
A füst | 110 |
A szivar és a pipa | 110 |
A hamutartó | 111 |
Állófogadáson | 111 |
Asztalnál | 111 |
A pontosság | 112 |
A napszakok különbsége | 112 |
A pontosság fogalmai | 113 |
Percnyi pontosság | 114 |
A megengedett késés | 114 |
Rövid időszakon belüli időpont | 115 |
Meghatározott időpontok között való megjelenés | 115 |
Telefonhasználat | 116 |
Ki vagy? | 116 |
A telefonhasználat alapszabályai | 118 |
A telefonhívás időpontjai | 119 |
Névjegy és névjegyhasználat | 120 |
A névjegy formája és anyaga | 120 |
Fénykép a névjegyen | 121 |
A női névjegy | 121 |
A hivatalos és a magánnévjegy | 121 |
A közös névjegy | 123 |
A névjegy személyes átadása | 123 |
A névjegy leadása | 123 |
A névjegyküldés | 124 |
A küldött névjegyen alkalmazott jelzések | 124 |
A névjegyküldésnél ügyelni kell! | 125 |
Egyéb szabályok | 126 |
A névjegyküldés fontosabb esetei | 125 |
Egyéb szabályok | 126 |
A névjegyküldés fontosabb esetei | 126 |
A leadott névjegyek száma | 126 |
Ajándék, ajándékozás | 128 |
A családon belüli ajándékozás | 128 |
A hivatalos ajándékozás | 129 |
A figyelmességi ajándék | 130 |
A lekötelező ajándék | 130 |
Az ajándék kiválasztása | 131 |
Az ajándékozás formalitásai | 132 |
A jó ajándék | 132 |
Az ajándékozás alkalmai | 133 |
Az ajándék árjelzése | 134 |
A borravaló | 135 |
A borravaló szokásos alkalmai | 135 |
A borravaló mértéke | 136 |
Nem adunk borravalót | 137 |
Adunk borravalót | 137 |
Változó szokások | 137 |
A virág | 138 |
Asztaldíszként | 138 |
Szobadíszként | 138 |
Teremdíszként | 139 |
Érkezéskor és elutazáskor | 139 |
Vágott vagy cserepes? | 139 |
Otthoni látogatáskor | 140 |
Egyéb különleges alkalmak | 140 |
A virágok összeállítása | 141 |
A virág személyes átadása | 142 |
Nemzetek és virágok | 142 |
Kitüntetések | 143 |
A rangsorolás | 146 |
Egészen hivatalos megfogalmazás | 147 |
A legnevezetesebb rendezési kísérletek | 148 |
A mindennapi hivatalos rangsorolás | 150 |
Az országgyűlésben | 152 |
A pártapparátusok | 152 |
A nemesi méltóságok | 153 |
Az egyházi rangok és méltóságok | 155 |
A nők rangsorolása | 155 |
A gyerekek rangsorolása | 156 |
A rendezvény helyszíne | 156 |
Delegációk rangsorolása | 156 |
A vegyes rangsorolás | 157 |
A tolmács rangsorolása | 158 |
Egyéb szabályok és szokások | 158 |
Az ülésrend | 159 |
Az asztal formája | 159 |
A különleges asztalokról | 160 |
Ültetés tárgyalásnál | 161 |
A téglalap alakú asztal | 161 |
A négyzet alakú asztal | 162 |
A patkó (U) alakú asztal | 162 |
A fésű alakú asztal | 163 |
A kör alakú asztal | 163 |
Ültetéses étkezés | 163 |
Munkaétkezés | 163 |
Díszétkezés | 163 |
Téglalap alakú asztalnál | 134 |
Patkó alakú asztalnál | 167 |
Fésű alakú asztalnál | 168 |
Kör alakú asztalnál | 169 |
Ültetési rend étteremben kis asztalnál | 171 |
Ültetési rend gépkocsiban | 173 |
Ültetési rend egyéb különleges alkalmakon | 175 |
Színházban | 175 |
Elnökségben | 176 |
Egyéb különleges rangsorolási kérdések | 177 |
Meghívás, meghívók | 178 |
A meghívó | 179 |
A meghívó formája | 183 |
A meghívó anyaga | 183 |
A meghívó kitöltése | 183 |
A meghívó elküldése | 184 |
A külföldi szokások | 184 |
Néhány példa | 185 |
Vendéglátás - az illemtantól a protokollig | 194 |
A társasági összejövetelek formái | 194 |
Álló alkalmak | 195 |
A fogadás | 195 |
A parti | 197 |
A partik közös jellemzője | 202 |
Az álló alkalmak ritka esetei | 202 |
Az ültetéses alkalmak | 204 |
A tárgyalóasztalnál | 204 |
A munkaebéd | 204 |
A díszétkezés | 205 |
A villásreggeli | 206 |
A "brunch" | 206 |
Az üzleti ebéd | 207 |
A társalgóasztalnál | 207 |
Az otthoni vendéglátás | 208 |
A lakás körülményei | 208 |
Protokoll otthon | 209 |
Egyéb társasági összejövetelek | 211 |
A borkóstoló | 211 |
A vadászat | 213 |
Az üzemlátogatás | 213 |
A sajtótájékoztató | 215 |
Az interjú | 216 |
Meghívás | 217 |
Technikai feltételek | 217 |
A sajtókonferencia levezetése | 217 |
Kiállítás szervezése és megnyitás | 218 |
Étkezési kultúra | 220 |
Egy kis étkezéstörténet | 221 |
Gasztronómiai alapismeretek | 222 |
Az ételek sorrendje | 223 |
Az italkínálat | 223 |
A borfajták | 224 |
Az italok hűtése | 225 |
Az ital felszolgálásának néhány alapszabálya | 225 |
Étkezési szokások | 225 |
A leülés | 226 |
Testtartás étkezés közben | 226 |
A szalvéta | 226 |
A tányérok | 227 |
A poharak | 227 |
Az evőeszközök használata | 227 |
Az evőeszközök legfontosabb fajtái | 229 |
Mit hogyan együnk? | 231 |
Italfogyasztás | 237 |
Koccintás | 237 |
A pohár fajtái | 238 |
Az italtöltés | 239 |
Terítés | 241 |
Kínálás, felszolgálás | 242 |
A tukmálás | 243 |
Ültetési segédeszközök | 244 |
Pohárköszöntő | 245 |
A játék megfejtése | 248 |
Utószó helyett | 249 |
Irodalom | 250 |