A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Korszerü húsnélküli táplálkozás

Utbaigazitásokkal és konyhareceptekkel vese-, gyomor-, anyagcsere- stb. betegek diétás ellátására

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Szathmáryné Bánó Vilma Tudományos Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 140 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: 6 táblázattal, étrendi tanácsokkal, 358 recepttel és 94 összeállitott menüvel. Nyomtatta az Arany János Rt., Budapest. Harmadik, bővitett kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E könyvecske első megjelenése óta közel öt év telt el. Amit akkor itt Magyarországon állítani és ajánlani még merészség volt - azt ma mar mint magától értetődőt fogadják nálunk is. Az új irányú... Tovább

Előszó

E könyvecske első megjelenése óta közel öt év telt el. Amit akkor itt Magyarországon állítani és ajánlani még merészség volt - azt ma mar mint magától értetődőt fogadják nálunk is. Az új irányú diététika közben mind nagyobb elismerésre talált és a modern táplálkozási reform is egyre inkább tért hódított. Ez a vezető kulturállamokban világszerte lejátszódó folyamat hazánkban sem maradt el, ha itt az átállítódás tán kissé lassúbb iramban halad is. Mindenesetre ma már kétségtelenül máskép táplálkozik nálunk is a városi ember, mint még néhány évvel ezelőtt és egész más diétás utasítások szerint él igen sok beteg ember, mint még nemrégen.
Persze, amidőn a könyvünkben lefektetett elvek és a benne ajánlott gyakorlat felé történt eltolódást örömmel regisztráljuk, ezt a változást egy percig sem akarjuk főleg e kis műnek tulajdonítani. Ellenkezőleg: egy szellemi világáramlatról van szó, amelynek hatása alól tartósan nem vonhatta ki magát hazánk közvéleménye sem. És ha ennek ellenére is süketté és vakká akart volna tenni bennünket az a struccpolitika, melyet a berögződött szokásaink szeretete rendszerint sugallani szokott- az orvostudomány utolsó évtizedeinek eredményei olyan meggyőzőek és szembeszökőek, hogy érveik elől kitérni ma már nem lehetséges. Mindezenfelül a szükség nyomása olyan nagy, a legtöbb ember egészségi állapota olyan rossz, hogy feltétlenül rá vagyunk ma utalva arra, hogy a kor szavat, akár tetszik, akár nem, meghallgassuk.
Egyszóval ma már kétségtelenül ott tartunk, hogy a legtöbben tudnak arról, hogy a modern diétás eljárások hatásosak és lényeges változtatások megszokott táplálkozásunkon elengedhetetlenül szükségesek. El is ismeri a legtöbb ember, hogy „van valami igazság ezekben a tanításokban" és hogy „bizony, másképpen kellene élni!" - és ha mégis megakad a jószándék, az máson múlik: sokan még nem tudják, hogy nem csak kívánatos, de lehetséges is az az irány, amelyre utalunk; nincsenek tisztában azzal, hogy az ajánlott út könnyen járható is. Aki még nem próbálta ki ezt a táplálkozási módot, a legkülönbözőbb nehézségeket sejti a megvalósításánál, és főleg meg van győződve arról, hogy hallatlan nélkülözéseknek és önsanyargatásoknak teszi ki magát vele. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ A KIADÁSHOZ 3
BEVEZETÉS. - A húsnélküli táplálkozás, mint gyógyítóeszköz és mint betegségeket megelőző közegészségügyi tényező. - A korszerűség kérdése a táplálkozásnál. - Reform szükségessége. - A könyv céljainak körülhatárolása, stb. 5-10
ELMÉLETI RÉSZ
A TÁPLÁLÉK FELADATA. - A) A táplálék mint erőforrás és mint tüzelőanyag. - Táplálékunk összetétele. - A szénhidrátok. - A zsiradékok. - A fehérje mint lehetséges, de
hátrányos tüzelő. - A kalóriaszükséglet nagysága. - B) A táplálék mint kopáspótló. - A fehérje jelentősége. - A fehérjeminimum kérdése. - A legkedvezőbb fehérjemennyiség. - fehérje veszélyei. - C) A táplálék és szervezetünk üzemképessége. - a) A tápsók. - Építőszerepük. - Mint kémiai kiegyensúlyozok. - Savak és lúgok egyensúlya. - A túlsavasodás. - Ennek egynehány fokozója: a raffinálás, a hámozás és a helytelen főzés, b) A vitaminok. - Fajtáik és ezek tulajdonságai. - Hiánybetegségek. - Szokott táplálékunk vitaminszegénysége. - Lappangó avitaminozisok. - A nyers ételekről. - A nyerskoszt fajtáiról, előnyeiről és hátrányairól 10-31
AZ EGYES ÉLELMISZERKATEGÓRIÁK TULAJDONSÁGAIRÓL. - Friss gyümölcsök. - Aszalt gyümölcsök. _ Főzelékek és saláták. - Speciális főzelékfajták: a hüvelyesek, a burgonya és a gomba. - A gabona és termékei: liszt, pelyhek, kenyér és tészták. - Zsiradékok: állati zsírok, vaj, olajok, margarinok. - A tej és termékei: aludttej, túró, sajtok, író, savó, tejszín és tejfel. - Cukor és méz; az édesítésről; az erjedésről, mint a túlbő szénhidrátfogyasztás
veszélyéről. - A tojás. - A húsról 31 39
FELISMERÉSEINK A GYAKORLATBAN. I. Hogyan pótoljuk a húst? - Pótlása tápérték szempontjából. - Izességének pótlása: a) Fűszerezés által; káros és ártalmatlan fűszerek; a sózásról. - b) Kisütés által. - d) Komplikáltabb elkészítés állal. - e) Az élelmiszer saját
aromájának a megőrzése által. - f) Izletes tálalás által. - 2. A kalóriabevitel biztosítsa: Honnan és hogyan vegyük a szénhidrátokat; honnan és hogyan a zsírokat? - Az összmennyiség. - 3. A tápsóellátás és a lúgtúlsúly biztosítása. - 4. A vitaminokkal való ellátás biztosítása. - 5. Folyadékszükségletünk ellátása. - Az ivásról 39-46
MIKÉPP ÉTKEZZÜNK? 1. Az étkezés ideje. - Hányszor, mikor? - A főétkezés kérdése. - 2. Hogyan együnk? - A rágás szerepe. - Az ételek hőmérséklete. - 3. Étrendünk összeállítása. - Alkalmazkodás a kitűzött célunkhoz; a testi állapotunkhoz; az életkörülményeinkhez; az átállítódás elért fokához; az évszakhoz 46-51
A NAPI ÉTPRÖGRAMM. - Egészséges felnőttek étrendje. - A reggeli. - A főétkezés. - A kisebbik étkezés. - A táplálkozás mint egész. - Kiegyenlítések szükségessége. - Négy étprogrammséma: I. A kényelmes tempójú átmenet dús kosztja; II. a bőséges reformkoszt; III. a szigorú, egyszerű reformdiéta; IV. a kiegészített nyerskoszt. - 2. Gyermekek táplálkozása. - 3. A beteg ember táplálkozása. Speciális gyógydiéták: pürédiéta, folyékony diéta, szigorú nyerskoszt, fűszer-, sómentes, cukor-, fehérjeszegény-, fogyasztó-, hízlalódiéta
ÖSSZEFOGLALÁS 51-64
KONYHATECHNIKAI ÉS RECEPTRÉSZ:
ÁLTALÁNOS MEGJEGYZÉSEK
ELŐÉTELEK. - Szendvicsek. - Tojásos, sajtos, gombás, stb. étvágygerjesztő ételek
LEVESEK. - Bouillon. - Zöldség- és főzeléklevesek. - Krémlevesek. - Vastag, nyákos levesek. - Gyümölcslevesek
SALÁTÁK. - a) Nyers saláták. - Állandóan használható fajták. Idénysaláták. - b) Főtt saláták
SALÁTASZÓSZOK. - Mayonnais készítés
EGYSZERŰ FŐZELÉKEK. A) Gyökérfélék. - B) Levelesek. - C) Hüvelyesek. - D) Főzelékgyümölcsök. - E) Káposztafélék
KOMPLIKÁLTABB FŐZELÉKKÉSZÍTÉS. - Felfújtak. - Puddingok. - Vagdaltak. - Töltött ételek VEGETÁRIUS PÖRKÖLTEK
EGYSZERŰ KÖRÍTÉSEK. - Burgonya. - Rizs- és gabonafélék. - Ritkábban használatos körítések, stb.
KOMPLIKÁLTABB KÖRÍTÉSEK, MEELLÉKÉTELEK, FELTÉTEK. - Kisütött, kirántott Ekészítések. - Szeletek. - körítésfelfújtak, stb.
MÁRTÁSOK, SZÓSZOK
TOJÁSÉTELEK ÉS TEJTERMÉKEK, a) Hevített tojásételek, b) Nyers tojásételek. - c) Tejételek: aludtej, túró, stb.
KENYÉRFÉLÉK ÉS ÉDESTÉSZTÁK. - Teljes őrletű kenyerek. - Kekszek. - Egyéb tésztafélék. - U. n. könnyűtészták. - Édes mártások tésztához
GYÜMÖLCSFÉLÉK ÉS NYERS ÉDESSÉGEK. - Müszli. - Gyümölcssaláták. - Gyümölcskrémek. - Néhány kompót, vagy egyéb nem nyers gyümölcsétel. - Gyümölcspaszták és egyéb nyers nyalánkságok. - Geléék
ITALOK ÉS NEDVEK. _ Gyümölcslevek. - Mandulatej. - Nyers főzeléklé. - Teák 65-130
ÉTRENDI ÖSSZEÁLLITÁSOK
EGYSZERÜ EBÉDEK. - Menük ősszel. _ Télen. - Tavasszal. - Nyáron
DUSABB EBÉDEK. - Menük ősszel. - Télen. - Tavaszzal. - Nyáron
NÉHÁNY VACSORAPÉLDA. - 14 esti menü összeállítás, a mindennapi vacsoraprogramm változatosabbá tételére 130-135
RÖVIDITÉSEK 136
SAJTÓHIBÁK 136
BETÜRENDES TÁRGYMUTATÓ A RECEPTRÉSZHEZ 137-140
TARTALOMJEGYZÉK 141-142

Ifj. Dr. Rusznyák István

Ifj. Dr. Rusznyák István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Ifj. Dr. Rusznyák István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem