1.062.818

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Korszerü husnélküli táplálkozás/Tanácsok az Étrend és táplálkozás tekintetében

Utbaigazitásokkal és konyhareceptekkel vese-, gyomor-, anyagcsere- stb. betegek diétás ellátására/Kivonatok E. G. White irásaiból

Szerző
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 227 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Két mű egybekötve. A korszerü husnélküli táplálkozás: 6 táblázattal, étrendi tanácsokkal, 303 recepttel és 94 összeállított menüvel. Írta Ifj. Dr. Rusznyák István v. szanatóriumi vezetőorvos, Budapest. A konyhatechnikai és receptrész Dr. Rusznyákné G. Klára munkája. Nyomtatta a Centrum Kiadóvállalat rt., Budapest. Kiadta Szathmáryné Bánó Vilma Könyvkereskedése, Budapest. A Tanácsok az Étrend és táplálkozás tekintetében című mű esetén kiadó és kiadási év nincs feltüntetve.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Manapság mindinkább tágul azon betegségeknek a köre, melyeknél a húsnélküli diéta, mint gyógytényező és mint megelőző eszköz alkalmazásra kerül. A beteg azonban, akit orvosa ilyen kosztra »ítél«,... Tovább

Előszó

Manapság mindinkább tágul azon betegségeknek a köre, melyeknél a húsnélküli diéta, mint gyógytényező és mint megelőző eszköz alkalmazásra kerül. A beteg azonban, akit orvosa ilyen kosztra »ítél«, természetszerűleg csak ritkán kaphat tőle ezzel az általános utasítással együtt pontos útbaigagazításokat is arra nézve, hogy ha a húst elhagyja, tulajdonkép mit és milyen elkészítésben is egyék. Igy aztán vagy a saját - ilyen irányban rendszerint igen szegényes - fantáziájára van utalva, vagy pedig laikusoktól származó s ezért legtöbbnyire nagyon tökéletlen vezérfonalakra, szakácskönyvekre. A végeredmény a legtöbb esetben az, hogy új étkezési módja egyrészt kínszenvedést jelent számára, másrészt nem hozza meg egészségének éppen azokat az előnyöket, amelyek végett arra rátért. Ugyanis a húsnélküli táplálkozásra való felszólítás belső értelme rendszerint nemcsak a hús kikapcsolására, hanem egy csomó más étkezési ártalom kiküszöbölésére is irányul, úgy, hogy intencióinak csak akkor teszünk valóban eleget, ha húsnélküli táplálkozásunkat egy minden tekintetben mennél tökéletesebb étkezési formává alakítjuk át. Már pedig sem a húsmentes, de különben minden egyébben változatlan menünkkel, sem pedig a hús pótlására irányuló szokásos tapogatódzó kísérletekkel ennek a követelménynek meg nem felelünk. Diétánk minden áldozat ellenére sem lesz célirányos. Ilyenné csak akkor válik, ha a beteg étkezési programmjában a tudomány mai felismeréseit és a leszűrődött tapasztalatokat gyakorlatilag alkalmazza. Ahhoz azonban, hogy ezt megtehesse, mindeddig nem talált kellő segítségre. Ezért úgy gondolom, egy megfelelő útmutató könyvecske ma hézagpótló és aktuális. Mint hosszú évek óta magam is húsnélkül élő orvos, aki nemcsak betegeimen, hanem saját magamon is bőségesen kipróbálhattam ennek a táplálkozási formának a lehetőségeit és szükségességeit - a középen állok a kérdést csak az agyával ismerő tudós és a gyakorlatot csak a konyhából ismerő vegetárius laikus között. Igy természetszerűleg egy ilyen lényegileg tapasztalati és praktikus problémánál konkréten ajánlani és meggyőződésesen utasítani inkább áll módomban, mint azoknak, akik ezt a táplálkozási módot csak ; tisztes távolból ismerik és ezért közvetlen önmagukon szerzett tapasztalatok hiányában szükségszerűen csak némi idegenkedéssel és bizonytalansággal tudnak rágondolni. Vissza

Tartalom

Korszerü husnélküli táplálkozás 1-118
BEVEZETÉS - A húsnélküli táplálkozás mint gyógyítóeszköz és mint betegségeket megelőző közegészségügyi tényező. - A korszerűség kérdése a táplálkozásnál. - Reform szükségessége. - A könyv céljainak körülhatárolása, stb. 3-7
ELMÉLETI RÉSZ:
A TÁPLÁLÉK FELADATA. - A) A táplálék mint erőforrás és mint tüzelőanyag. - Táplálékunk összetétele. - A szénhidrátok. - A zsiradékok. - A fehérje mint lehetséges, de
hátrányos tüzelő. - A kalóriaszükséglet nagysága. -
B) A táplálék mint kopáspótló. - A fehérje jelentősége. - A fehérjeminimum kérdése. - A legkedvezőbb fehérjemennyiség. - A fehérje veszélyei. - C) A táplálék és szervezetünk üzemképessége. - a) A tápsók. - Építőszerepük. - Mint kémiai kiegyensúlyozók. - Savak és
lúgok egyensúlya. - A túlsavasodás. - Ennek egynehány fokozója: a raffinálás, a hámozás és a helytelen főzés.
b) A vitaminok. - Fajtáik és ezek tulajdonságai. - Hiánybetegségek. - Szokott táplálékunk vitaminszegénysége. - Lappangó avitaminozisok. - A nyers ételekről. - A nyerskoszt fajtáiról, előnyeiről és hátrányairól. 8-29
AZ EGYES ÉLELMISZERKATEGÓRIÁK TULAJDONSÁGAIRÓL. - Friss gyümölcsök. - Aszalt gyümölcsök. - Főzelékek és saláták. - Speciális főzelékfajták: a hüvelyesek, a burgonya és a gomba. - A gabona és termékei: liszt, pelyhek, kenyér és tészták. - Zsiradékok: állati
zsírok, vaj, olajok, margarinok. - A tej és termékei: aludttej, turó, sajtok, író, savó, tejszín és tejfel. - Cukor és méz; az édesítésről; az erjedésről, mint a túlbő szénhidrátfogyasztás veszélyéről. - A tojás. - A húsról. - 29-37
FELISMERÉSEINK A GYAKORLATBAN. 1. Hogyan pótoljuk a húst? - Pótlása tápérték szempontjából. - Izességének pótlása: a) Füszerezés által; káros és ártalmatlan
fűszerek; a sózásról. - b) Kisütés által. - c) Izes élelmiszerek hozzákeverése által. - d) Komplikáltabb elkészítés által. - e) Az élelmiszer saját aromájának a megőrzése által. - f) ízletes tálalás által. - 2. A kalóriabevitel biztosítása: Honnan és hogyan vegyük a szénhidrátokat; honnan és hogyan a zsírokat? - Az összmennyiség. - 3. A tápsóellátás és a lúgtúlsúly biztosítása. - 4. A vitaminokkal váló ellátás biztosítása. - 5. Folyadékszükségletünk ellátása. - Az ivásról. - 37-43
MIKÉPP ÉTKEZZÜNK? 1. Az étkezés ideje. - Hányszor, mikor? - A főétkezés kérdése. - 2. Hogyan együnk? - Koncentráció, feszültségnélküliség, jó hangulat. - A rágás szerepe. - Az ételek hőmérséklete. - 3. Étrendünk összeállítása. - Alkalmazkodás a kitűzött célunkhoz; a testi állapotunkhoz; az életkörülményeinkhez; átállítódás elért fokához; az évszakhoz. 43-48
A NAPI ÉTPROGRAMM.- Egészséges felnőttek étrendje.- A reggeli. - A főétkezés. - A kisebbik étkezés. - A táplálkozás mint egész. - Kiegyenlítések szükségessége. - Négy étprogrammséma: I. A kényelmes tempójú átmenet dús kosztja; II. a bőséges reformkoszt: ül.: a szigorú, egyszerű reformdiéta, IV.: a kiegészített nyerskoszt. - 2.
Gyermekek táplálása. - 3 .A beteg ember táplálkozása. Speciális gyógydiéták: pürédiéta, folyékony diéta, szigorú nyerskoszt, fűszer- sómentes, cukor-, fehérjeszegény-, fogyasztó-. hízlalódiéta. 48-60
ÖSSZEFOGLALÁS 61
KONYHATECHNIKAI ÉS RECEPTRÉSZ:
ÁLTALÁNOS MEGJEGYZÉSEK. 62
ELŐÉTELEK. - Szendvicsek. - Tojásos, sajtos, gombás, stb. étvágygerjesztő ételek. 63-65
LEVESEK. - Bouillon. - Zöldség- és főzeléklevesek. - Vastag, nyákos levesek. - Gyümölcslevesek.66-70
SALÁTÁK. - a) Nyers saláták. - Állandóan használható fajták. Idénysaláták. - b) Főtt saláták. 70-76
SALÁTASZÓSZOK. - Mayonnais készítés. 76-78
EGYSZERŰ FŐZELÉKEK. A) Gyökérfélék. - B) Levesek. - C) Hüvelyesek. - D) Főzelék gyümölcsök. - B) Káposztafélék 78-87
KOMPLIKÁLTABB FŐZELÉKELKÉSZÍTÉS. - Felfújtak. - Puddingok. - Vagdaltak. - Töltött ételek. 88-91
VEGETÁRIUS PÖRKÖLTEK. 91-92
EGYSZERŰ KÖRÍTÉSEK. - Burgonya. - Rizs és gabonafélék. - Ritkábban használatos körítések, stb. 93-96
KOMPLIKÁLTABB KÖRÍTÉSEK, MELLÉKÉTELEK, FELTÉTEK. - Kisütött, kirántott elkészítések. - Szeletek. - Körítésfelfújtak, stb. 96-99
MÁRTÁSOK, SZÓSZOK. 100-102
TOJÁSÉTELEK ÉS TEJTERMÉKEK. a) Hevített tojásételek. b) Nyers tojásételek. - c) Tejételek: aludttej, turó, stb. - 102-105
KENYÉRFÉLÉK ÉS ÉDESTÉSZTÁK. - Teljes örletü kenyerek. - Kekszek. - Egyéb tésztafélék. 105-108
GYÜMÖLCSFÉLÉK ÉS NYERS ÉDESSÉGEK. Müszli. - Gyümölcssaláták. - Gyümölcskrémek. - Néhány kompót, vagy egyéb nem nyers gyümölcsétel. - Gyümölcspaszták és egyéb nyers nyalánkságok. 108-111
ITALOK ÉS NEDVEK. - Gyümölcslevek. - Mandulatej. - Nyers főzeléklé. - Teák. 112-113
ÉTRENDI ÖSSZEÁLLÍTÁSOK:
EGYSZERŰ EBÉDEK. - Menük ősszel. - Télen. - Tavasszal. - Nyáron. 114-115
DÚSABB EBÉDEK. - Menük ősszel. - Télen. - Tavasszal. - Nyáron. 116-117
NÉHÁNY VACSORAPÉLDA. - 14 esti menü összeállítás, a mindennapi vacsoraprogramm változatosabbá tételére 118
RÖVIDITÉSEK. 118
SAJTÓHIBÁK. 118
TARTALOMJEGYZÉK. 119-120

Tanácsok az Étrend és táplálkozás tekintetében 1-109
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem