Előszó | 5 |
Az élelmiszerhűtés és -fagyasztás kialakulása | |
Az élelmiszerhűtés és -fagyasztás története | 9 |
Hűtőipar Magyarországon | 11 |
A hűtés elméleti alapjai és technikája | |
A hőtan főtételei | 21 |
A hőtan első főtétele | 21 |
A hőtan második főtétele | 22 |
A hőtan harmadik főtétele | 23 |
Hőátszármaztatás | 23 |
Hővezetés | 23 |
Hőátadás | 29 |
Halmazállapot-változás nélküli - konvektív - hőátadás | 31 |
Hőátadás a közeg párolgása esetén | 44 |
Hősugárzás | 52 |
Hőátbocsátás | 58 |
Nyitott hűtési folyamatok | 63 |
Természetes előfordulású hűtőközegekkel | 63 |
Mesterséges beavatkozással | 64 |
Zárt hűtési folyamatok | 66 |
Zárt hűtő körfolyamatok mechanikai energia felhasználásával | 67 |
Zárt hűtési folyamat hőenergia felhasználásával | 102 |
A hűtés technikája | 110 |
Kompresszorok | 110 |
Elpárologtatók | 139 |
Folyadékadagolási rendszerek | 145 |
Déreltávolítási eljárások | 150 |
Méretezés | 151 |
Folyadékleválasztók | 157 |
Kondenzátorok | 164 |
Egyéb hűtéstechnikai berendezések | 169 |
Jéggyártás | 200 |
A jéggel való hűtés alkalmazása és fejlődése | 200 |
Gyártás | 201 |
A jégfagyasztás hűtőszükséglete | 201 |
Tömbjéggyártás | 203 |
Sólevek | 205 |
Közvetlen elpárologtatású jéggyártó berendezések | 206 |
Törmelékjéggyártó berendezések | 209 |
Eutektikus jég | 212 |
Szárazjég | 213 |
Gyorsfagyasztott élelmiszerek jelentősége a táplálkozásban | |
A korszerű táplálkozás | 219 |
Energiaszükséglet | 220 |
Fehérje- és aminosav-szükséglet | 221 |
Ásványianyag-szükséglet | 222 |
Makroelem-szükséglet | 223 |
Mikro- és ultramikroelemek szükséglete | 224 |
Vízháztartás és sav-bázis egyensúly | 224 |
Ballasztanyag-szükséglet | 224 |
A helyes étrend-összeállítás alapelvei | 225 |
A komplettálás élettani alapjai | 225 |
A gyorsfagyasztott élelmiszerek tápértéke | 226 |
Az élelmiszerek tartósítása hűtőkezeléssel | |
Az élelmiszerek tulajdonságai | 237 |
Kémiai, fizikai, érzékszervi tulajdonságok | 237 |
Biológiai tulajdonságok | 239 |
Hőfizikai tulajdonságok | 240 |
Az élelmiszerek romlékonysága | 247 |
Élelmiszer-tartósító eljárások | 248 |
A hűtőkezeléses élelmiszer-tartósítás | 250 |
A hideg hatása | 250 |
A hideg hatása az enzimtevékenységre | 251 |
A hideg hatása a mikroorganizmusokra | 252 |
A hideg hatása a magasabb rendű élő növényi szervezetekre | 253 |
A hideg hatása az állati származású élelmiszerekre | 254 |
A hideg hatása az élő állati szervezetekre | 256 |
Hűtés (hűtőkezelés a fagyáspont felett) | 257 |
Az élelmiszerekkel kapcsolatos hidegszükséglet | 262 |
A berendezéssel kapcsolatos hidegszükséglet | 262 |
A hűtőberendezések hőterhelése | 263 |
A hűtőtárolás hidegszükséglete | 263 |
Fagyasztás (hűtőkezelés a fagyáspont alatt) | 264 |
A víz fagyása | 264 |
A víz fagyása oldatokból | 267 |
Állati és növényi sejtek fagyása | 269 |
A fagyasztási reverzibilitás | 269 |
A jégkristályok képződésének módja és hatása | 270 |
A megfagyó víz mennyisége | 272 |
Átkristályosodás | 275 |
A fagyasztás hatása a mikroorganizmusokra | 275 |
Élelmiszerek fagyasztása és gyorsfagyasztása | 278 |
A fagyasztás hidegszükséglete | 283 |
A fagyasztás időtartama | 284 |
Az előhűtés és utánhűtés időtartama | 288 |
Fagyasztási sebesség | 289 |
Gyorsfagyasztott élelmiszerek gyártása | |
Előkészítő műveletek | 295 |
Mosás | 295 |
Szártépés | 299 |
Csumázás | 301 |
Héjeltávolítás | 301 |
Magozás | 303 |
Szállítóberendezések | 304 |
Válogatás | 306 |
Osztályozás | 313 |
Aprítás | 316 |
Húsaprítás | 321 |
Keverés, homogenizálás | 326 |
Adagolás, formázás | 328 |
Előfőzés, sütés | 333 |
A termékek fagyasztás előtti hűtése | 340 |
Vízleválasztás | 341 |
A gyorsfagyasztott termékek gyártástechnológiája | 342 |
Gyorsfagyasztott zöldségek | 342 |
Gyorsfagyasztott gyümölcsök | 356 |
Gyorsfagyasztott kész- és félkész ételek, tésztás készítmények | 368 |
Komponens ételek | 370 |
A gyorsfagyasztott termékek segédanyagai | 381 |
Adalék töltő- és kötőanyagok | 381 |
Ízesítőanyagok | 385 |
Tartósítószerek, antioxidánsok | 387 |
A gyorsfagyasztás alkalmazása egyéb területeken | 388 |
Liofilezés | 388 |
Fagylaltgyártás | 392 |
Kriokoncentrálás | 394 |
Csomagolás | |
A csomagolás célja és alapfogalmai | 403 |
Csomagolóanyagok, csomagolóeszközök | 404 |
Papír alapú csomagolóanyagok és -eszközök | 404 |
Fa alapú csomagolóanyagok és -eszközök | 409 |
Üveg alapú csomagolóanyagok és -eszközök | 409 |
Fém alapú csomagolóanyagok és -eszközök | 410 |
Műanyag alapú csomagolóanyagok és -eszközök | 411 |
Csomagolási segédanyagok | 417 |
Csomagológépek | 419 |
Kézi csomagolás | 426 |
A gépi csomagolás kiegészítő berendezései | 426 |
Gyűjtőcsomagolás | 430 |
Szállítási csomagolás | 432 |
Modulrendszer | 433 |
Élelmiszerek hűtőtárolása | |
A hűtőtárolás feltételei | 439 |
A hőmérsékletre ható tényezők szabályozása és ellenőrzése | 440 |
A levegő relatív páratartalmának szabályozása és ellenőrzése | 442 |
A légmozgás és szabályozása | 445 |
A légtér összetételének szabályozása és ellenőrzése | 445 |
Állati eredetű élelmiszerek hűtőtárolása | 452 |
A hús hűtőtárolása | 452 |
Vágási melléktermékek és húsipari készítmények hűtése | 456 |
A zsír hűtőtárolása | 456 |
A baromfi hűtőtárolása | 457 |
A tojás hűtőházi tárolása | 457 |
A vad hűtőtárolása | 458 |
A hal hűtőtárolása | 458 |
A tej és tejtermékek hűtőtárolása | 460 |
Növényi eredetű élelmiszerek hűtőtárolása | 461 |
A tárolhatóságot befolyásoló tényezők | 461 |
A gyümölcsfélék hűtőtárolása | 464 |
Az almatermésűek | 469 |
A zöldségfélék hűtőtárolása | 485 |
Zöldségfélék rövid idejű hűtőtárolása | 498 |
Egyéb növényanyagok tartósítása hűtéssel | 501 |
Élelmiszerek hűtőtárolás alatti elváltozásai | 503 |
Az állati eredetű élelmiszerek elváltozásai | 503 |
Gyümölcs- és zöldségfélék fizikai és biokémiai változásai | 506 |
A légtér-összetétel változásának hatása a terményekre | 509 |
Gyümölcsök élettani tárolási betegségei | 511 |
Zöldségfélék élettani tárolási betegségei | 514 |
Gyümölcsök mikrobák okozta tárolási betegségei | 515 |
Zöldségfélék mikrobák okozta tárolási betegségei | 518 |
Fagyasztott élelmiszerek tárolása | |
A fagyasztva tárolás feladata | 525 |
Tárolási körülmények | 525 |
A tárolás időtartama | 527 |
Mennyiségi változások | 528 |
Minőségi változások | 528 |
Fizikai változások | 529 |
Kémiai-biokémiai változások | 530 |
Érzékszervi tulajdonságok változásai | 531 |
Mikrobiológiai változások | 533 |
A tárolhatósági időtartam-tárolási hőmérséklet összefüggése | 536 |
A hőmérséklet-változás hatása | 536 |
A hőmérséklet-időtartam történet ellenőrzése | 539 |
A gyorsfagyasztott készítmények tárolása és tárolás alatti minőségi változásai | 539 |
Gyorsfagyasztott élelmiszerek fölengedtetése | 553 |
Hűtőházak | |
A fogalom meghatározása és funkció szerinti csoportosítás | 565 |
Technológiai hűtőházak | 565 |
Gyümölcs-zöldség hűtőházak | 566 |
Tároló hűtőházak | 568 |
Univerzális hűtőházak | 568 |
A hűtőházak technikai kialakítása | 570 |
Hűtőhelyiségek hűtőtechnikai berendezései | 572 |
Légcirkulációs hűtés | 574 |
Hűtőberendezések | 575 |
Hőszigetelés | 577 |
A hőszigetelő képességet meghatározó tényezők | 578 |
A vízgőz diffúziója | 586 |
Szigetelőanyagok | 590 |
Hőszigetelések méretezése | 597 |
Szigetelt konstrukciók | 610 |
Hűtőajtók | 619 |
Talajfűtés | 633 |
Fagyasztóberendezések | 639 |
Levegővel működő fagyasztóberendezések | 640 |
Cseppfolyós közvetítőközeggel működő fagyasztóberendezések | 653 |
Hűtőközeg közvetlen érintkeztetésével működő fagyasztóberendezések | 536 |
A fagyasztóberendezések összehasonlító értékelése | 659 |
Hűtőházi anyagmozgatás és -tárolás | 666 |
Árumozgatás | 666 |
Hűtőházi árutárolás | 679 |
Hűtőlánc, átmeneti hűtőtárolás | |
A hűtőlánc feladatának meghatározása | 689 |
A hűtőszállítás | 689 |
A hűtőszállítás tárgyai és technológiája | 692 |
A hűtőszállítás eszközei | 697 |
A hűtőjárművek szerkezeti megoldása | 702 |
Az átmeneti hűtőtárolás szerepe, jelentősége | 713 |
Az átmeneti hűtőtárolás változatai, területei, eszközei | 715 |
Hűtés a háztartásban | 724 |
Minőségellenőrzés, szabványok | |
Minőségellenőrzés | 733 |
Iparági minőségellenőrzés | 734 |
Szabványosítási tevékenység, szabványok | 742 |
A Magyar Hűtőiparban előírt fontosabb szabványok jegyzéke | 743 |
Higiéniai feladatok | 752 |
Gyártási és üzemi higiénia | 753 |
Személyi higiénia | 754 |
Mikrobiológiai vizsgálatok | 754 |
Szermaradványok, peszticidmaradványok vizsgálata | 756 |
Hatályos jogszabályok | 761 |
Minőségellenőrzési és higiéniai előírások | 761 |
Baleset- és tűzvédelmi előírások | 763 |
A hűtőtechnika mértékrendszere és mértékegységei | 765 |