1.062.389

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hűtőipari kézikönyv 1. (töredék)

Alapismeretek

Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 659 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 963-9358-70-3
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Töredék kötet.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A Hűtőipari kézikönyv első kiadása óta nagyot fejlődött az élelmiszerek hűtése, gyorsfagyasztása az egész világon, így hazánkban is. A kézikönyv az elmúlt évtizedek alatt az oktatásban, a műszaki fejlesztésben és a mindennapi szakmai munkában nélkülözhetetlen hiánycikké vált.
Új eljárások, új termékek jelentek meg és a táplálkozástudomány is más követelményeket támaszt a feldolgozott élelmiszerekkel szemben. Nőtt a hűtőlánc, az élelmiszer-biztonsági követelmények szerepe.
A kézikönyv szerzői, akik az élelmiszer-tudomány, az élelmiszerhűtés, -fagyasztás szakemberei, a legújabb kutatási, fejlesztési eredményeken alapuló ismereteik alapján dolgozták fel a fejezeteket.

Tartalom

Beke György: Előszó5
Gulyás Béla: Bevezetés: az élelmiszerhűtés és -fagyasztás története7
Hűtőipar Magyarországon9
Rekonstrukció, felújítás, korszerűsítés a hűtőiparban a '80-as években14
A hűtőipar fejlődésének legújabb szakasza14
Privatizáció a hűtőiparban15
Irodalom16
Beke János: Élelmiszer-tartósító eljárások17
Az élelmiszerek tartósítsáa17
Élelmiszerek romlásos jelenségei18
Fizikai romlásos jelenségek18
Kémiai romlásos jelenségek20
Biológiai (mikrobiológiai) romlások20
Az élelmiszer-tartósítás előkészítő műveletei21
Előfőzés, blansírozás21
Az élelmiszerek tartósítóeljárásai24
Fizikai tartósítási eljárások24
Kémiai tartósítóeljárások39
Biológiai tartósítóeljárások47
Kombinált és egyéb tartósítóeljárások51
Irodalom59
Beke János - Csury István - Várszegi Tibor: A hűtés elméleti alapja és technikái61
Beke János: Termodinamikai alapfogalmak61
A termodinamikai rendszer értelmezése61
A termodinamikai rendszer egyensúlya63
A termodinamikai rendszer állapotjellemzői64
A termodinamikai rendszer energiatartalma65
A termodinamika II. főtétele67
Az abszolút zéruspont problémája69
Jellemző állapotváltozások70
Többfázisú rendszerek75
Gőztáblázatok79
Gázdiagramok79
Többkomponensű rendszerek84
Gáz-gőz rendszerek84
A nedves levegő jellemző diagramjai84
a nedves levegő jellemző állapotváltozásia88
Folyadék-gőz rendszerek89
Hőközlés92
Hőközlési formák93
Hővezetés94
Hősugárzás97
Konvektív hőátadás104
Hőátadás halmazállapot-változás nélkül106
Hőátadás kényszerített áramlás esetén106
Hőszállítási tényező szabad konvekció esetén118
Hőátadás halmazállapot-változás esetén119
Forrásban lévő folyadékok hőátadása119
Hőátadás gőz kondenzációjakor121
Összetett hőátvitel123
A hőátvitel számításának indirekt módszerei132
Hőcserélők136
Hőcserélő-méretezés hőcserélő-hatásosság alapján141
Csőköteges hőcserélőkk145
Hőátadás a köpenytérben148
Regeneratív hőcserélők151
Keverő hőcserélők153
A hűtés termodinamikája154
A hűtés fogalomrendszere154
Gőznemű hűtőközeggel működő dugattyús hűtőgép156
Gűzsugár hűtőgépek179
Hűtőközegek180
Közvetítőközegek189
A hőszivattyú191
A gázüzemű hűtőgépek elmélete193
Mesterséges hűtés és fagyasztás202
A hűtés technikája205
Kompresszoros hűtés206
Csury István: Hűtőkompresszorok206
Alternló, vagy lengődugattyús kompresszorok207
Az eszményi és a valóságos alternálódugattyús kompresszor és hűtőteljesítménye, valamint teljesítményszükséglete212
Hatásfokok216
A lengődugattyús (alternálódugattyús) hűtőkompresszorok teljesítményszabályozása218
Olajmentes dugattyús kompresszor220
Kétfokozatú kompresszor221
Forgódugattyús kompresszorok222
Gördülődugattyús kompresszor222
Forgólapátos (cellás) kompresszorok223
Kétcsavaros csavarkompresszor225
Egycsavaros, két csillagkerekes csavarkompresszor229
Spirálkompresszor (Scroll-kompresszor)232
Turbókompresszorok (centrifugális kompresszorok)235
Kondenzátorok236
Várszegi Tibor: Elpárologtatók249
Hűtőbútorok elpárologtatói261
szennyeződés- és déreltávolítási eljárások269
Korrózió274
Tervezés, kiválasztás275
Csury István: Egyéb hűtéstechnikai berendezések298
Várszegi Tibor: A hűtőgép dinamikája322
A hűtőgép és a hűtés energetikája333
A hűtőgépek és a hűtési folyamat automatizálása350
Az elpárologtató üzemének automatizálása351
A hűtés berendezései384
Az élelmiszer-feldolgozás hűelvonáson alapuló eljárásai és berendezései404
Csury István: Jégakkumulátorok411
Irodalom419
Kádas János: Élelmiszerek táplálkozás-élettani jelentősége421
Tápanyagok - az élelmiszerek összetevői421
Energia- és tápanyagszükséglet422
Energiaszükséglet422
Tápanyagok és tápanyagszükséglet424
A jelenlegi hazai táplálkozási helyzet436
Táplálkozási ajánlások437
Irodalom439
Csury István - Kiss Sándor - Szoboszlai Károly: Hűtőházak, hűtőlánc441
Csury István: Hűtőházak441
Fő létesítmények442
A hűtőházak fogalommeghatározása és funkció szerinti csoportosítása443
Technológiai hűtőháza444
Gyümölcs-zöldség hűtőházak444
Tároló hűtőházak446
Univerzális hűtőházak447
Gyorsfagyasztott élelmiszereket is előállító univeerzális hűtőházak447
A hűtőházak technikai kialakítása448
Földszintes hűtőházak449
Hűtőhelyiségek hűtéstechnikai berendezései450
Légcirkulációs vagy készerkerinegtésű hűtés451
Légfüggönyök451
Hűtőberendezések452
Hűtő- és fagyasztóberendezések455
Hűtőberendezések455
Fagyasztóberendezések455
Szoboszlai Károly: Hőszigetelés465
A hőszigetlő képességet meghatározó tényezők466
A vízgőzzáró képesség,a vízgőzdiffúzió és ellenállás-tényezőkeűűje476
Hőszigetelő anyagok482
Hőszigetlő szendvicspanelek, szigetelt térhatárolk493
Hőszigetlések méretezése503
Csőszigetlések hőtechnikai méretezése525
Épületszigetelés-konstrukciók538
Technológiai hőszigetlések546
Talajfűtés550
A padló hőterhelése551
A talajkifagyás ellen védő eljárások talajfűtés nélkül554
A mélyhűtött terek alatti talaj védelme kifagyás ellen talajfűtéssel557
Kiss Sándor: Anyagmozgatás575
Kézi anyagmozgatás575
Gépesített anyagmozgatás575
Hűtőházi árutárolás586
Hűtőajtók591
A hűtajtóknál fellépő hőveszteségek592
A hőveszteség csökkentésének módjai595
Hútőajtó-konstrukciók597
Szoboszlai Károly: A hűtőlánc601
A hűtött és fagyasztott termékek szállítása603
Az élelmiszerek csoportosítása szállításuk szempontjából604
Be- és kirakodás, áruelhelyezés a szállító járműben608
A hűtött és fagyasztott termékek szállításának eszközei609
A hűtött és fagyasztott termékek szállításának hűtési igénye és megengedhető időtartama611
Az egyes hűtött járművek használatának főbb szempontjai613
Hűtő járművek613
Csury István: Az átemneti hűtőtárolás területei, eszközei621
Az átmeneti hűtőtárolás területei, eszközei623
Hűtőházi élelmiszerek átementi hűtése624
Kereskedelmi hűtőbútorok624
Hűtés a háztartásban624
Irodalom626
Hajdu Istvánné - Lakner Zoltán: A hűtőlánc logisztikája627
A logisztikai rendszer627
A termleés anyagszükségletének biztosítása628
A beszerzéssel kapcsolatos stratégiai döntések630
Venni vagy vásárolni?630
A beszállítók körének kialakítása631
A beszerzési részleg elhelyezése a vállalati szervezetben632
A mezőgazdasági termékek beszerzésének sajátosságai633
A beszerzési tevékenység folyamata635
A termelés logisztikája641
Az anyaggazdálkodás641
Az anyag mozgatása644
A raktározási folyamatok645
A hűtőipari termékek disztribúciós rendszere649
A hűtőipari termékek árupályái650
A nagyvevőkezelés653
Irodalom653
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem