kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Az állategészségügyről szóló 1928. évi XIX. t. c.-nek és e törvénycikk végrehajtása tárgyában kiadott 100.000-1932. számú földmívelésügyi miniszteri rendeletnek a vágóhidakra, a vágóhelyekre és a húsvizsgálatra vonatkozó, valamint az ezekkel kapcsolatos rendelkezései | |
Marhalevél | |
Marhalevélkötelezettség | 1 |
A marhalevél rendeltetése. A marhalevélűrlap | 2 |
A marhalevélkezeléshez szükséges pecsétek, könyvek és bélyegzők | 3 |
Marhalevélkötelezettség | 4 |
Kivételek a marhalevélkötelezettség alól | 5 |
A marhalevél kiállítása | 6 |
A fiatal állatok születési napjának feltüntetése a marhaleveleken | 7 |
A tulajdonjog átruházása | 9 |
Az állategészségügyi bizonyítvány és az irányítás megújítása | 11 |
Lejegyzés a marhalevélről | 13 |
Külföldi marhalevelek használata | 15 |
A tulajdonjogátruházásról és lejegyzésről vezetett jegyzőkönyv | 17 |
A tulajdonjogátruházásról és a lejegyzésről vezetett jegyzőkönyvbe a szerző foglalkozásának és pontos lakáscímének bejegyzése | 18 |
A marhalevelek bevonása és megőrzése | 18 |
Elveszett marhalevél pótlása | 19 |
A marhalevél adatainak kiigazítása | 20 |
A marhalevél kiállításáért és kezeléséért fizetendő díjak | 21 |
Húsvizsgálat. vágóhidak, vágóhelyek | |
Az 1928. évi XIX. t. c.-nek a húsvizsgálatra és a vágóhidakra vonatkozó rendelkezései | 21 |
A 100.000/1932. számú földmívelésügyi miniszteri rendeletnek a vágóhidakra és a vágóhelyekre vonatkozó rendelkezései | 27 |
A közvágóhíd és a közvágóhely létesítésének kötelezettsége | 27 |
Az állategészségügyi ebadó-alapból vágóhelyek és közvágóhidak létesítéséhez segélyek engedélyezése | 29 |
A magánvágóhely és a magánvágóhíd létesítésének kötelezettsége | 30 |
A közvágóhíd és a közvágóhely kötelező használata | 31 |
A vágóhíd és a vágóhely fogalmának meghatározása | 32 |
A vágóhidak és vágóhelyek elhelyezése | 33 |
A magánvágóhelyek létesítéséhez nem kell iparhatósági telepengedély | 34 |
A vágóhidak és vágóhelyek építésmódja, felszerelése, berendezése és üzeme | 35 |
Idegenek kitiltása a vágóhidakról | 38 |
Tejelő tehénnek a vágóhidon tartása | 38 |
A vágóhidak és vágóhelyek terveinek felülbírálása és jóváhagyása | 39 |
Közvágóhidak építésének helyes irányítása | 43 |
Vágódíjak | 44 |
A beszedett vágódíjak visszatérítésére irányuló fellebbezés másodfokú elintézése a közigazgatási bizottság adóügyi bizottsága elé tartozik | 46 |
A 100.000/1932. számú földmívelésügyi miniszteri rendeletnek a húsvizsgálatra vonatkozó rendelkezései | 46 |
A húsvizsgálók alkalmazása | 46 |
A külföldre való szállítás céljából levágandó állatok húsvizsgálatáért és a húsfelülvizsgálatért felszámítható díjak | 47 |
A külföldre való szállítás céljából levágandó állatok húsvizsgálatáért felszámítható díjak | 48 |
Helyhatósági állatorvos, mint húsvizsgáló részére fuvardíj megállapítása | 49 |
Körállatorvos jutalmazása a rendkívüli időben végzett vágások után és a húsvizsgálattal kapcsolatos fuvarátalánya | 50 |
Községi állatorvos részére a húsfogyasztási adó ellenőrzéseért tiszteletdíj megállapítása | 52 |
Magánállatorvosok megbízása a húsvizsgálati teendők ellátásával | 54 |
A húsraktározó-, feldolgozó- és árusítóhelyiségek és helyek vizsgálatáról ellenőrzési könyv vezetése | 57 |
A húsraktározó-, feldolgozó- és árusítóhelyiségek és helyek vizsgálatáról vezetendő ellenőrzési könyv beszerzése | 58 |
Kisebb darabolású hús kölcsönadása vagy eladása | 58 |
Magánfogyasztásra levágott állat meg nem vizsgált húsának elhelyezése húsiparos üzlethelyiségében hűtés végett | 59 |
Magánháztartások céljaira szánt sertéseknek húsiparosoknál való levágása és feldolgozása, továbbá az ilyen célra szolgáló sertésekből származó és sózás, pácolás, füstölés végett húsiparosoknak átadott húsok ellenőrzése | 60 |
Mészárszékekben, húst elárusító üzletekben stb. az ellenőrzés gyakorlása | 61 |
Bakteriológiai húsvizsgálat | 63 |
A közvágóhidi bakteriológiai húsvizsgálati laboratóriumok kijelölése | 63 |
Húsfelülvizsgálat | 64 |
Húsvizsgálati díjak | 65 |
A húsvizsgálati szabályrendeletek jóváhagyásra való elkészítése | 67 |
Húsvizsgálók kiképzése | 68 |
A húsvizsgálók életkora | 69 |
Húsvizsgálói tanfolyamok tartása | 72 |
A húsvizsgálói tanfolyamok tan- és vizsgadíjainak egységes befizetése | 73 |
A húsvizsgálattal kapcsolatos fogalmak meghatároszása | 73 |
Csontzsírral kevert sertészsír forgalombahozatala | 74 |
Csontzsír forgalombahozatali módja | 74 |
A levágás bejelentése, helye és ideje | 75 |
A fogyasztásra szánt állatoknak megvizsgálása levágás előtt. A levágás engedélyezése | 76 |
A szarvasmarhák, borjúk, lovak, csikók, juhok és bárányok tüzesvassal vagy más módon való megjelölésének szabályozása | 79 |
A szarvasmarhák, borjúk, lovak, csikók, juhok és bárányok tüzesvassal vagy más eszközökkel tiltott módon való megjelölésének megakadályozása | 80 |
A levágás. A levágott állatok előkészítése a vizsgálatra | 80 |
A sertésszalonna értékét csökkentő véraláfutások megelőzése | 81 |
Az állatok kábítása levágás előtt | 82 |
Kis állatok kábítása levágás előtt | 83 |
A kábítási kötelezettségre vonatkozó állategészségügyi szabályok hatályosabb végrehajtása | 83 |
A felnőtt és növendésk szarvasmarhák, valamint a borjúk, juhok és kecskék vágásához a Kaffka-féle villamos kábítókészülék ajánlása | 86 |
A sertések vágásához a Kaffka-féle villamos kábítókészülék ajánlása | 87 |
A kis állatok vágásánál a "Rapid" nevű készülék használatának ajánlása | 87 |
A nyersbőrök gondatlan fejtéséből eredő károk megelőzése | 89 |
A fogyasztásra szánt állatok megvizsgálása levágás után | 91 |
A szalámigyártás céljából feldolgozásra kerülő húsoknak az érdekelt cégek kérelmére hatósági közegek által foganatosítandó trichina-vizsgálata | 95 |
A hús fogyaszthatóságának elbírálása | 99 |
A megvizsgált hússal és a fogyasztásra nem használatos testrészekkel követendő elbánás | 105 |
A gümőkóros hízott sertés zsírja fogyaszthatósága elbírálásának újabb szabályozása | 105 |
Az állati máj és belső elválasztású szervek forgalmának szabályozása | 106 |
A 38.000/1940. Ip. M. sz. rendelet alapján felajánlott állati máj és belső elválasztású szervek legmagasabb árának megállapítása | 108 |
A fogyasztásra feltételesen alkalmasnak bizonyult húsnak fogyasztásra alkalmassátétele | 109 |
A fogyasztásra alkalmas hús megjelölése | 111 |
A trichinamentes sertéshús különleges megjelölése | 113 |
A fogyasztásra alkalmas hús lebélyegzése | 115 |
Frissen levágott sertés szalonnáján hamisított húsvizsgáló körbélyegzőnek alkalmazása nemcsak állategvészségügyi kihágás, hanem vétség is | 115 |
Vágólajstrom, a levágott állatok marhalevelei, kimutatások | 117 |
Közfogyasztásra levágott állatokról négyhavonként kimutatás felterjesztése | 119 |
A hús hordása és járművön való szállítása | 121 |
A friss hús árusítása | 122 |
A mészáros- és hentesipar gyakorlásáról szóló iparigazolványok kiadásáról az állategészségügyi szakközegek értesítése | 122 |
A húsárusító helyiségek megnyitásának és a húsfeldolgozó helyiségek üzembehelyezésének engedélyezése | 123 |
Szappan árusítása mészárszékekben és hentesüzletekben | 124 |
Növendékmarha levágása és húsának felhasználása kolbászfélék előállítására | 126 |
Lóhúskészítmények és lóhúsból készült ételek vásári árusítása | 127 |
Fűszerüzletben friss hús árusítása tilalmának enyhítése | 129 |
A csemegekereskedésre jogosító iparigazolvány alapján friss húst nem szabad kimérni | 129 |
A húsárusítására nem jogosított személyek alkalomszerű húsárusítása | 130 |
A húsárusításra nem jogosított személyek alkalomszerű húsárusításához szükséges húsvizsgálói igazolványok kiadása | 132 |
A húskészítmények előállítása és árusítása | 133 |
Szarvas húsának feldolgozása közfogyasztásra szánt kolbásszá | 133 |
A hús- és kolbászáruk festésének eltiltása | 134 |
A fakorommal vegyített sertésvérrel festett ú. n. erdélyi fekete vajszalonna forgalombahozatala | 137 |
A kolbászbélnek vérrel való festése | 137 |
A papirosból és egyéb műanyagból készített műbelek forgalombahozatala és felhasználása | 138 |
A naturin műbél forgalombahozatala | 139 |
A sóval pácolt hús mikor tekintendő húskészítménynek | 139 |
Keményítő és lisztféléknek kolbászáruk készítésénél való felhasználása | 141 |
A hús- és kolbászáruk salétrommal konzerválása | 142 |
Hús- és kolbászkonzerváló, nagyrészt kénből álló szerek forgalombahozatalának eltiltása | 142 |
Zsigereket tartalmazó húskolbász forgalombahozatala | 142 |
Romlott disznózsír forgalombahozatala miatt melyik jogszabály alapján kell megindítani a kihágási eljárást | 144 |
A szalámin az előállító iparvállalat megjelölése | 144 |
Fehér burkolóanyaggal bevont szalámi, ú. n. turista szalámi forgalombahozatala | 145 |
Hatósági hússzék | 146 |
A baromfi, vad és halak húsának árusítása | 148 |
A baromfihús árusításának ellenőrzését szabályozó rendelkezések kiegészítése | 149 |
A hús szállítása belföldön | 154 |
A friss hús szállítási igazolványa záradékának módosítása | 154 |
A vasúti és hajóvállalatok alkalmazottainak nem kötelessége annak vizsgálata és ellenőrzése, hogy a fuvarozott friss hússzállítmányok el vannak-e látva kísérő igazolvánnyal | 155 |
Lómáj szállítása gyógyszeripari feldolgozás céljából | 158 |
Idegen közületből gyógyszeriparban való felhasználás céljaira behozott friss hús illetékmentessége | 159 |
Szabályellenesen eljárt húsvizsgálók feljelentése | 160 |
A kisebb darabolásban szállítandó friss hús lebélyegzéséért díjazás megállapítása | 162 |
Külföldi rendeltetésű friss hússzállítmányok származási bizonyítványainak kiállítása | 163 |
A külföldre szállítandó hús szabályszerű vizsgálata, kezelése és megjelölése | 164 |
Sertések levágása és a húsvizsgálat az állategészségügyi hivatalok hatásköre alá tartozó sertéshízlalótelepeken | 165 |
Az állati hullák ártalmatlannátétele | |
Az állati hulla fogalmának meghatározása | 167 |
A hullák kötelező ártalmatlannátétele. Az ártalmatlanná tétel módja | 167 |
A hullák elásása | 168 |
A hullák feldolgozása | 168 |
A hullák elégetése | 169 |
A hullák egyes részeinek felhasználása, értékesítése és forgalombahozatala | 169 |
Fertőző állatbetegségek bejelentésének kötelezettsége | |
Az állatbirtokosok, állatorvosok, húsvizsgálók, állatok vágásával foglalkozók, herélők, miskárolók és gyepmesterek bejelentési kötelezettsége | 171 |
A bejelentés kötelezettségével kapcsolatos fogalmak meghatározása | 173 |
Bejelentés kötelezettsége alá tartozó fertőző betegségben beteg, ilyen betegségre gyanús és ilyen betegség fertőzésére gyanús állatok levágása | |
Keleti marhavész | 175 |
Lépfene | 176 |
Sercegő üszök | 177 |
Bivalyvész | 177 |
Veszettség | 178 |
Takonykór | 178 |
Ragadós száj- és körömfájás | 179 |
Juhhimlő | 180 |
Sertéspestis | 180 |
Sertésorbánc | 181 |
Szarvasmarhák nyílt gümőkórja | 182 |
Baromfikolera és baromfipestis | 182 |
Büntető rendelkezések | |
Az 1928. évi XIX. t. c. büntető rendelkezései | 182 |
A 100.000/1932. számú földmívelésügyi miniszteri rendelet büntető rendelkezései | 185 |
A 100.000/1932. számú földmívelésügyi miniszteri rendelet rendelkezéseibe ütköző és az 1928. évi XIX. t. c. 99. §-a szerint büntetendő kihágások | 185 |
A 100.000/1932. számú földmívelésügyi miniszteri rendelet rendelkezéseibe ütköző és az 1928. évi XIX. t. c. 100. §-a szerint büntetendő kihágások | 187 |
Büntető eljárás | 193 |
Az elkobzás esetei | 194 |
Az elkobzás további esetei | 195 |
Az elkobzás kimondása | 196 |
Az elkobzandó állatok és tárgyak lefoglalása és őrizetbevétele | 196 |
Az elkobzott dolgok értékesítése | 197 |
Hatósági szolgálat | |
Az eljáró hatóságok | 199 |
A helyi állategészségügyi hatóság | 200 |
Mellékletek | 201 |
Függelék - A húsforgalmi adóra vonatkozó rendelkezések | |
Az állatforgalmi adó megszüntetése | 213 |
A húsforgalmi adó tárgya és kulcsa | 214 |
A húsforgalmi adó alanyai | 217 |
A húsforgalmi adó adóalapja, lerovása és ellenőrzése | 219 |
A húsforgalmi adó átalányozása | 228 |
Mentesség a húsforgalmi adó alól | 229 |
A húsforgalmi adó visszatérítése | 229 |
Mentesség az általános forgalmi adó alól | 231 |
Általános forgalmi adókötelezettség | 232 |
Húsforgalmi adó-kötelezettség behozatal esetén | 233 |
Részesedés a húsforgalmi adóból | 233 |
Kiegészítő jogszabályok | 233 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.