kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Műanyag kötés |
Oldalszám: | 227 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-230-175-7 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
Előszó | 5 |
A húsvizsgálat néhány alapfogalma és alapismerete | |
A vágóállatok levágás előtti és levágást követő vizsgálata a Codex Alimentarius Bizottság 1974. évi javaslata alapján | 7 |
A húsvizsgálattal kapcsolatos fogalmak | 7 |
A levágást megelőző állatorvosi vizsgálat | 8 |
A levágást követő húsvizsgálat | 10 |
Az állatok levágás előtti vizsgálata | 11 |
A kényszervágás, az elkülönített vágás és a technológiai selejt fogalma | 13 |
Kiegészítő bakteriológiai vizsgálat | 13 |
Kiegészítő bakteriológiai vizsgálati anyag kivétele és beküldése | 15 |
Statisztikai mintavétel | 19 |
A kis- és a nagyfokú szagrendellenesség megállapítása főzőpróbával | 20 |
A hús pH-értéke | 22 |
Soványság és lesoványodás | 24 |
Húsvizsgálati eljárás | 26 |
Hiányos elvérzés | 26 |
Húsvizsgálati eljárás | 30 |
Vizenyősség | 30 |
Húsvizsgálati eljárás | 32 |
Valódi sárgaság, a zsírszövet rendellenes sárga elszíneződése, egyéb pigmentációk | 32 |
Húsvizsgálati eljárás | 32 |
Izomelfajulás, bevérzések és idegen anyagok a húsban | 35 |
Húsvizsgálati eljárás | 37 |
Fülledés | 38 |
Húsvizsgálati eljárás | 39 |
A hús szennyeződése, felületi bomlása és elöregedése | 40 |
Húsvizsgálati eljárás | 41 |
Rothadás | 42 |
Húsvizsgálati eljárás | 44 |
A húsvizsgálatkor kiegészítő jelleggel jól értékelhető néhány kórbonctani elváltozás | 44 |
Balesetek, csonttörések és következményeik | 47 |
Húsvizsgálati eljárás | 49 |
Fejlődési rendellenességek | 50 |
A baktériumos szóródásra utaló kórbonctani elváltozások értékelése a húsvizsgálat során | |
Fogalommeghatározás, húsvizsgálati szempontból | 51 |
Baktériumos szóródásra utaló klinikai tünetek | 53 |
Bőrelváltozások | 53 |
Húsvizsgálati eljárás | 55 |
Nyirokcsomó-elváltozások | 56 |
Húsvizsgálati eljárás | 64 |
Lépelváltozások sertésben | 64 |
Húsvizsgálati eljárás | 67 |
Lépelváltozások szarvasmarhában | 67 |
Húsvizsgálati eljárás | 69 |
A máj, a vese és a szív zavaros duzzadása és zsíros beszűrődése | 70 |
Húsvizsgálati eljárás | 72 |
A vérzések húsvizsgálati jelentősége és értékelése | 73 |
Húsvizsgálati eljárás | 76 |
Vérzések a veséken | 76 |
Húsvizsgálati eljárás | 78 |
Áttéti tályogok és gyulladásos-elhalásos gócok a májban | 79 |
Húsvizsgálati eljárás | 80 |
Tüdőelváltozások | 80 |
Húsvizsgálati eljárás | 80 |
Veseelváltozások | 83 |
Húsvizsgálati eljárás | 86 |
Gyakoribb tévedések és ezek okai a septikaemia húsvizsgálata során | 87 |
Húsvizsgálati eljárás antibiotikum kimutatása esetén | 91 |
A szarvasmarha húsvizsgálati szempontból fontos betegségei | |
Felnőtt szarvasmarha és hathetesnél idősebb borjú vizsgálata a Codex Alimentarius Bizottság 1974. évi javaslata alapján | 93 |
A fej vizsgálata | 93 |
A zsigerek vizsgálata | 93 |
A test vizsgálata | 93 |
Az előgyomrok és az oltó betegségei | 94 |
Húselbírálás | 95 |
Húsvizsgálati eljárás | 95 |
Az idegentest által okozott recésgyomor-átfúródás és szövődményei | 97 |
Húsvizsgálati eljárás | 101 |
Bélgyulladás, paratuberculosis és a bél egyéb betegségei | 101 |
Húsvizsgálati eljárás | 101 |
Actinomycosis és actinobacillosis | 103 |
Húsvizsgálati eljárás | 105 |
Tehenek ellési komplikációi | 105 |
Húsvizsgálati eljárás | 108 |
Tüdőgyulladás és a lélegzőszervek más betegségei | 110 |
Húsvizsgálati eljárás | 111 |
A csülökbetegségek és szövődményeik | 111 |
Húsvizsgálati eljárás | 113 |
A nagyízületek gyulladásai | 113 |
Húsvizsgálati eljárás | 115 |
Endocarditis és a szív egyéb betegségei | 115 |
Húsvizsgálati eljárás | 117 |
A vese és a húgyutak betegségei | 117 |
Húsvizsgálati eljárás | 121 |
Tőgygyulladások | 121 |
Húsvizsgálati eljárás | 124 |
A központi idegrendszer betegségei | 125 |
A szarvasmarha salmonellosisa | 128 |
Húsvizsgálati eljárás | 128 |
A sertés húsvizsgálati szempontból fontos betegségei | |
Sertés vizsgálata a Codex Alimentarius Bizottság 1974. évi javaslata alapján | 130 |
A fej vizsgálata | 130 |
A zsigerek vizsgálata | 130 |
A test vizsgálata | 130 |
A Corynebacterium pyogenes által okozott betegség | 131 |
Húsvizsgálati eljárás | 136 |
Enzootiás hurutos tüdőgyulladás | 136 |
Húsvizsgálati eljárás | 138 |
Csontgyengeség és rongyostalpúság | 139 |
Húsvizsgálati eljárás | 139 |
Savós-fibrines térdízület-gyulladás | 140 |
Az emésztőszervek betegségei | 141 |
A sertés heveny szívelégtelensége és szívbelhártya-gyulladása | 146 |
A húgy- és ivarszervek betegségei | 148 |
A savós hártyák gyulladása | 152 |
Sertésorbánc | 152 |
Húsvizsgálati eljárás | 155 |
Salmonellosis | 155 |
Húsvizsgálati eljárás | 157 |
A sertés brucellosisa | 157 |
Technológiai hibák következtében kialakult tüdőelváltozások | 158 |
Húsvizsgálati eljárás | 160 |
A borjú, a ló és a juh húsvizsgálati szempontból fontos betegségei | |
A borjak vizsgálata hathetes korig a Codex Alimentarius bizottság 1974. évi javaslata alapján | 161 |
A fej vizsgálata | 161 |
A zsigerek vizsgálata | 161 |
A test vizsgálata | 161 |
A borjak húsvizsgálati szempontból fontos gyakori betegségei | 162 |
Húsvizsgálati eljárás | 164 |
A ló húsvizsgálata a Codex Alimentarius Bizottság 1974. évi javaslata alapján | 166 |
A fej vizsgálata | 166 |
A zsigerek vizsgálata | 167 |
A test vizsgálata | 167 |
Melanosisra irányuló vizsgálat | 167 |
A lovak húsvizsgálati szempontból fontos gyakori betegségei | 168 |
A juh és a kecske húsvizsgálata a Codex Alimentarius Bizottság 1974. évi javaslata alapján | 171 |
A fej vizsgálata | 171 |
A zsigerek vizsgálata | 171 |
A test vizsgálata | 172 |
A juhok húsvizsgálati szempontból fontos gyakori betegségei | 172 |
A gümőkór húsvizsgálata és elbírálása | |
A sertés Mycobacterium bovis és Mycobacterium avium okozta gümőkórja | 176 |
A hús elbírálása fejtájéki tályogok esetén | 178 |
Atípusos mycobacteriumok okozta nyirokcsomó-elváltozások sertésben | 182 |
Húsvizsgálati eljárás | 183 |
A szarvasmarha-gümőkór húsvizsgálata | 183 |
A gümőkór új, korszerű húsvizsgálati bírálata a külföldi rendeletek alapján | 189 |
A fontosabb parazitózisok húsvizsgálata | |
A szarvasmarha borsókakórja | 191 |
Húsvizsgálati eljárás | 195 |
Májmételykór | 195 |
Húsvizsgálati eljárás | 197 |
A sertés echinococcosisa | 198 |
Orsóférgesség | 199 |
Trichinellosis | 201 |
Húsvizsgálati eljárás | 202 |
A sertés tüdőférgessége | 203 |
A sertés borsókakórja | 205 |
A juhok parazitás betegségei | 205 |
Húsvizsgálati eljárás | 206 |
A vágóállatok daganatainak jelentősége húsvizsgálati szempontból | |
A daganatok néhány jellemző tulajdonsága | 208 |
Sertésben és szarvasmarhában előforduló néhány gyakoribb daganatfajta | 212 |
A daganatok húsvizsgálati elbírálása | 215 |
A daganatos betegségek kiegészítő bakteriológiai vizsgálata | 216 |
A húsvizsgálati szabályrendeletben szereplő, ritkábban előforduló fertőző állatbetegségek | 217 |
Irodalom | 222 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.