1.059.645

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Húsvizsgálat képekben

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Műanyag kötés
Oldalszám: 227 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-175-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
A húsvizsgálat néhány alapfogalma és alapismerete
A vágóállatok levágás előtti és levágást követő vizsgálata a Codex Alimentarius Bizottság 1974. évi javaslata alapján7
A húsvizsgálattal kapcsolatos fogalmak7
A levágást megelőző állatorvosi vizsgálat8
A levágást követő húsvizsgálat10
Az állatok levágás előtti vizsgálata11
A kényszervágás, az elkülönített vágás és a technológiai selejt fogalma13
Kiegészítő bakteriológiai vizsgálat13
Kiegészítő bakteriológiai vizsgálati anyag kivétele és beküldése15
Statisztikai mintavétel19
A kis- és a nagyfokú szagrendellenesség megállapítása főzőpróbával20
A hús pH-értéke 22
Soványság és lesoványodás24
Húsvizsgálati eljárás26
Hiányos elvérzés26
Húsvizsgálati eljárás30
Vizenyősség30
Húsvizsgálati eljárás32
Valódi sárgaság, a zsírszövet rendellenes sárga elszíneződése, egyéb pigmentációk32
Húsvizsgálati eljárás32
Izomelfajulás, bevérzések és idegen anyagok a húsban35
Húsvizsgálati eljárás37
Fülledés38
Húsvizsgálati eljárás39
A hús szennyeződése, felületi bomlása és elöregedése40
Húsvizsgálati eljárás41
Rothadás42
Húsvizsgálati eljárás44
A húsvizsgálatkor kiegészítő jelleggel jól értékelhető néhány kórbonctani elváltozás44
Balesetek, csonttörések és következményeik47
Húsvizsgálati eljárás49
Fejlődési rendellenességek50
A baktériumos szóródásra utaló kórbonctani elváltozások értékelése a húsvizsgálat során
Fogalommeghatározás, húsvizsgálati szempontból51
Baktériumos szóródásra utaló klinikai tünetek53
Bőrelváltozások53
Húsvizsgálati eljárás55
Nyirokcsomó-elváltozások56
Húsvizsgálati eljárás64
Lépelváltozások sertésben64
Húsvizsgálati eljárás67
Lépelváltozások szarvasmarhában67
Húsvizsgálati eljárás69
A máj, a vese és a szív zavaros duzzadása és zsíros beszűrődése70
Húsvizsgálati eljárás72
A vérzések húsvizsgálati jelentősége és értékelése73
Húsvizsgálati eljárás76
Vérzések a veséken76
Húsvizsgálati eljárás78
Áttéti tályogok és gyulladásos-elhalásos gócok a májban79
Húsvizsgálati eljárás80
Tüdőelváltozások80
Húsvizsgálati eljárás80
Veseelváltozások83
Húsvizsgálati eljárás86
Gyakoribb tévedések és ezek okai a septikaemia húsvizsgálata során87
Húsvizsgálati eljárás antibiotikum kimutatása esetén91
A szarvasmarha húsvizsgálati szempontból fontos betegségei
Felnőtt szarvasmarha és hathetesnél idősebb borjú vizsgálata a Codex Alimentarius Bizottság 1974. évi javaslata alapján93
A fej vizsgálata93
A zsigerek vizsgálata93
A test vizsgálata93
Az előgyomrok és az oltó betegségei94
Húselbírálás95
Húsvizsgálati eljárás95
Az idegentest által okozott recésgyomor-átfúródás és szövődményei97
Húsvizsgálati eljárás101
Bélgyulladás, paratuberculosis és a bél egyéb betegségei101
Húsvizsgálati eljárás101
Actinomycosis és actinobacillosis103
Húsvizsgálati eljárás105
Tehenek ellési komplikációi105
Húsvizsgálati eljárás108
Tüdőgyulladás és a lélegzőszervek más betegségei110
Húsvizsgálati eljárás111
A csülökbetegségek és szövődményeik111
Húsvizsgálati eljárás113
A nagyízületek gyulladásai113
Húsvizsgálati eljárás115
Endocarditis és a szív egyéb betegségei115
Húsvizsgálati eljárás117
A vese és a húgyutak betegségei117
Húsvizsgálati eljárás121
Tőgygyulladások121
Húsvizsgálati eljárás124
A központi idegrendszer betegségei125
A szarvasmarha salmonellosisa128
Húsvizsgálati eljárás128
A sertés húsvizsgálati szempontból fontos betegségei
Sertés vizsgálata a Codex Alimentarius Bizottság 1974. évi javaslata alapján130
A fej vizsgálata130
A zsigerek vizsgálata130
A test vizsgálata130
A Corynebacterium pyogenes által okozott betegség131
Húsvizsgálati eljárás136
Enzootiás hurutos tüdőgyulladás136
Húsvizsgálati eljárás138
Csontgyengeség és rongyostalpúság139
Húsvizsgálati eljárás139
Savós-fibrines térdízület-gyulladás140
Az emésztőszervek betegségei141
A sertés heveny szívelégtelensége és szívbelhártya-gyulladása146
A húgy- és ivarszervek betegségei148
A savós hártyák gyulladása152
Sertésorbánc152
Húsvizsgálati eljárás155
Salmonellosis155
Húsvizsgálati eljárás157
A sertés brucellosisa157
Technológiai hibák következtében kialakult tüdőelváltozások158
Húsvizsgálati eljárás160
A borjú, a ló és a juh húsvizsgálati szempontból fontos betegségei
A borjak vizsgálata hathetes korig a Codex Alimentarius bizottság 1974. évi javaslata alapján161
A fej vizsgálata161
A zsigerek vizsgálata161
A test vizsgálata161
A borjak húsvizsgálati szempontból fontos gyakori betegségei162
Húsvizsgálati eljárás164
A ló húsvizsgálata a Codex Alimentarius Bizottság 1974. évi javaslata alapján166
A fej vizsgálata166
A zsigerek vizsgálata167
A test vizsgálata167
Melanosisra irányuló vizsgálat167
A lovak húsvizsgálati szempontból fontos gyakori betegségei168
A juh és a kecske húsvizsgálata a Codex Alimentarius Bizottság 1974. évi javaslata alapján171
A fej vizsgálata171
A zsigerek vizsgálata171
A test vizsgálata172
A juhok húsvizsgálati szempontból fontos gyakori betegségei172
A gümőkór húsvizsgálata és elbírálása
A sertés Mycobacterium bovis és Mycobacterium avium okozta gümőkórja176
A hús elbírálása fejtájéki tályogok esetén178
Atípusos mycobacteriumok okozta nyirokcsomó-elváltozások sertésben182
Húsvizsgálati eljárás183
A szarvasmarha-gümőkór húsvizsgálata183
A gümőkór új, korszerű húsvizsgálati bírálata a külföldi rendeletek alapján189
A fontosabb parazitózisok húsvizsgálata
A szarvasmarha borsókakórja191
Húsvizsgálati eljárás195
Májmételykór195
Húsvizsgálati eljárás197
A sertés echinococcosisa198
Orsóférgesség199
Trichinellosis201
Húsvizsgálati eljárás202
A sertés tüdőférgessége203
A sertés borsókakórja205
A juhok parazitás betegségei205
Húsvizsgálati eljárás206
A vágóállatok daganatainak jelentősége húsvizsgálati szempontból
A daganatok néhány jellemző tulajdonsága208
Sertésben és szarvasmarhában előforduló néhány gyakoribb daganatfajta212
A daganatok húsvizsgálati elbírálása215
A daganatos betegségek kiegészítő bakteriológiai vizsgálata216
A húsvizsgálati szabályrendeletben szereplő, ritkábban előforduló fertőző állatbetegségek217
Irodalom222
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.