1.066.414

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Húsvéti teríték

Szerkesztő
Szeged
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és Termelő Kft
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 48 oldal
Sorozatcím: Magyar konyha ízei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 14 cm x 9 cm
ISBN: 963-02-9438-9
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Húsvét ünnepi eledelei a magyar embernek a sonka, a bárányhús, a tojás, a kalács. Ma is odakerül minden terített asztalra sokféle változatban: elsősorban ezeket esszük ilyenkor. S bizonnyal nem is... Tovább

Előszó

Húsvét ünnepi eledelei a magyar embernek a sonka, a bárányhús, a tojás, a kalács. Ma is odakerül minden terített asztalra sokféle változatban: elsősorban ezeket esszük ilyenkor. S bizonnyal nem is gondolunk arra, hogy a húsvét - nyelvünk csodálatos kifejezőkészségének hála - valójában a hús magunkhoz vételét jelenti: a bőséges evéssel-ivással ünneplést. Az egyházi szankciók szabta böjtös és koplaló napok után a húsételek ismételt elővételét, illetve réges régi hiedelmek, gonoszűző, bőségvarázsló praktikák gyakorlását.
Lényegében ezt tesszük ma is. Csak kevesen tudják már, hogy miért. Annál inkább kíváncsiak - főleg az asszonyok - arra, miként lehet minél változatosabban elkészíteni, felkínálni a hagyományosan húsvétei alapanyagokból jóízű, speciális ételeket. Van-e régi, mára feledett húsvéti étkek között olyan, amit érdemes újra elővenni, megtanulni elkészíteni? A közismerteket miként lehet úgy variálni, hogy újdonságként hassanak?
Ehhez próbál segítséget adni ez a szerény kis összeállítás, aminek specialitása - ha úgy tetszik különbözősége más szakácskönyvektől -, hogy a hagyományosan húsvétei eledeleket, s azok mai váltazatait kínálja, teszi terítékre. A "receptkönyv" végén némi kis ízelítővel arról, miért éppen ezen táplálékokat fogyasztották eleink, milyen hiedelmek, varázserők, szokások fűződtek hozzájuk. Vissza

Tartalom

Kínáló7
Előételek9
Sonkagomba9
Mustáros tojás9
Tojásos korhelysaláta10
Töltött tojás10
Sajtkrémes tojás11
Levesek13
Erőleves13
Tavaszi galambleves14
Újházi-tyúkhúsleves15
Tejleves16
Rizsleves17
Cibereleves17
Habart bableves18
Csülkös bableves18
Húsételek19
Főtt sonka19
Magyarosan pácolt sonka20
Sonkás sajt20
Sonkás pástétom21
Sonkaropogós21
Kocsonya22
Bárányhús sülve22
Rántott bárány23
Töltött bárányhús23
Birkapörkölt24
Juhos kása25
Sonkával töltött marhaszelet26
Saláták, mártások27
Sonkás zöldbabsaláta27
Tormamártás27
Tejfeles torma28
Mandulás tormamártás28
Tészták, csemegék29
Foszlós fonott kalács29
Húsvéti pipics29
Sonkafánk30
Sonkás, sajtos kiflikoch30
Sonkás puding 31
Puding sonkával és sajtmártásal31
Túrópogácsa32
Lepény32
Remek apró dióskifli33
Gyümölcsös túrótorta34
Részeges madártej34
Narancsszeletek rummal35
Csíramálé35
Italok37
Hári ürmös37
Oranzsád37
Teabólé37
Manhattan-koktél38
Arany fizz38
Erő és vér38
Sörös bólé39
Körítés41
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem