Előszó
Hogy ez a könyv mennyire időszerű, azt tudja mindenki. Segítségül szántuk azoknak, akik a mindennapok harcában az otthonok lelkes őrei, akiknek semmi fejtörés, munka sem sok, hogy családjukat a...
Tovább
Előszó
Hogy ez a könyv mennyire időszerű, azt tudja mindenki. Segítségül szántuk azoknak, akik a mindennapok harcában az otthonok lelkes őrei, akiknek semmi fejtörés, munka sem sok, hogy családjukat a legnehezebb körülmények között is megfelelő táplálékhoz, ízes ételekhez juttassák.
A könyv több fejezetre oszlik:
Első fejezetében étrendeket adunk a hústalan napokra, mégpedig hónapok szerint beosztva, aszerint, hogy melyik hónapban mit könnyű és olcsó beszerezni, mi van otthon eltéve, tárolva. Minden hónapra négy hústalan étrendet állitottunk össze, ebédet és vacsorát. Azt hiszem, ezzel tettük a legnagyobb szolgálatot a fejtörésbe néha belefáradó háziasszonynak!
Második fejezetében néhány sűrű, tápláló, jóllaktató leves elkészítését írjuk le. Olyan levesekét, amelyeket különösen akkor főzzünk, ha ebédünk két fogásból áll; a leves Után csak tésztát tálalunk.
Harmadik fejezetében elsősorban a hústalan napokon is beszerezhető állati belső részek elkészítésének sokféle változatáról tájékoztatjuk a magyar háziasszonyokat. Majd kitérünk az önállóan tálalható, húst pótló ételek elkészítésére, amelyek mellé sem körítés, sem főzelék nem kell. Igen sok úgynevezett „feltét" elkészítésének leírását is adjuk, amelyek hús helyett főzelékkel, körítéssel tálalhatók, ízletesek, táplálók. Végül közöljük azokat a tésztafélékből készített, húst pótló feltéteket, amelyek vacsoraételeknek önállóan is jóllaktatok, ízesek, táplálók.
Függeléknek néhány, az ételekhez szükséges ízes mártás leírását és hasznos tanácsokat adunk.
Végül olyan édességek leírását közöljük, amelyekhez nem kell cukor, csak méz vagy gyümölcslé.
Vissza