kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 374 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-286-169-8 |
Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér fotókat, illusztrációkat tartalmaz. |
Előszó (Dr. Szabó Ferenc) | 13 |
A húsmarhatenyésztés története (Dr. Bodó Imre) | 15 |
A magyarországi húsmarhatartás rövid története | 16 |
A húsmarhaágazat sajátoságai (Dr. Szabó Ferenc) | 19 |
Húsmarhatartásunk helyzete, jelentősége, lehetőségeink | 19 |
A húsmarhaágazat | 21 |
A húsmarhatartás technológiai folyamatai | 22 |
Tehéntartás és borjúnevelés | 22 |
Növendéküsző-nevelés | 23 |
Marhahízlalás | 23 |
Növendék- és tenyészbikatartás | 24 |
A húsmarha fontosabb értékmérő tulajdonságai (Dr. Szabó Ferenc) | 25 |
Általános értékmérők | 26 |
Kifejlett kori súly | 26 |
Küllem (Dr. Tőzsér János) | 28 |
Hasznos élettartam | 31 |
Borjú-előállítással kapcsolatos értékmérők | 33 |
Szaporulat | 33 |
A borjazások lefolyása | 36 |
Borjúnevelő képesség, választási súly | 38 |
Koraérés | 42 |
A hizlalással és a végtermékkel kapcsolatos értékmérők (Dr. Holló István) | 43 |
Hízékonyság | 43 |
A vágóértéket meghatározó tulajdonságok | 48 |
A húsmarhafajták (Dr. Bodó Imre) | 54 |
A fajta- és típuskérdés korszerű értelmezése | 55 |
A húsmarhafajták csoportosítása | 55 |
Primitív fajták | 55 |
A magyar szürke | 56 |
A skót hegyi marha | 57 |
A podóliai fajtacsoport | 58 |
A camarhue és a spanyol viadormarha | 58 |
A gasconne | 58 |
A salers | 59 |
Az eringi marha | 59 |
A criolló | 59 |
A texasi longhorn | 59 |
Brit húsmarhafajták | 60 |
Az angus | 60 |
A hereford | 61 |
A hússhorthorn | 62 |
A galloway | 63 |
A lincoln red | 64 |
A brit longhorn | 64 |
A murray grey | 64 |
Francia és belga húsmarhafajták | 64 |
A charolais | 65 |
A limousin | 66 |
A blonde d'Aquitaine | 66 |
A maine anjou | 67 |
A fehér kék belga | 67 |
Egyéb francia fajták | 68 |
Olasz húsmarhafajták | 68 |
A chianina | 69 |
A romagnola | 69 |
A marchigiana | 70 |
A piemonti | 70 |
Kettős hasznosítású fajták | 71 |
A hegyi tarka fajták, a szimentáli | 71 |
A gelbvieh | 72 |
A lapálymarhák | 72 |
Egyéb vegyes hasznosítású fajták | 73 |
A zebu | 73 |
Szintetikus (kompozit) húsmarhafajták | 75 |
Az INRA-95 | 75 |
A MARC hibridek | 75 |
A shaver hibrid | 76 |
A Santa Gertrudis | 76 |
A különböző zabukeresztezések | 76 |
Egyéb keresztezett fajták | 77 |
A többi fajhibrid | 77 |
A húsmarha tenyésztése, nemesítése (Dr. Dohy János) | 79 |
Tenyészértékbecslés, tenyészkiválasztás | 79 |
Párosítási (tenyésztési) eljárások | 91 |
Keresztezési eljárások | 92 |
A keresztezések tervezése | 95 |
A genotípus x környzet kölcsönhatás | 102 |
A géntartalékok megőrzése | 106 |
Tenyésztési eljárás, a fajta és a típus megválasztásának szempontjai (Dr. Merkei Attila) | 108 |
A húsmarha elhelyezése (Dr. Szabó Ferenc) | 113 |
A tehenek, a borjak és a növendék üszők elhelyezése | 113 |
Nyári elhelyezés | 113 |
Téli elhelyezés | 114 |
Épület nélküli elhelyezés | 115 |
Épületben történő elhelyezés | 116 |
Az elhelyezés berendezései, eszközei | 118 |
A hízómarhák elhelyezése | 136 |
Karámban történő elhelyezés | 139 |
Istállóban történő elhelyezés | 143 |
Növendék és tenyészbikák elhelyezése | 143 |
A húsmarha takarmányozása | 144 |
A húsmarha takarányozásának néhány sajátossága (Dr. Várhegyi Józsefné) | 144 |
A létfenntartás és a termelés energiaszükségletét befolyásoló tényezők | 144 |
Takarmányadatok energiaértékének számítása, takarmányadag összeállítása | 146 |
Takarmányértékesítés | 159 |
Fehérjeszükséglet, fehérjeellátás | 151 |
Takarmányfelvételt befolyásoló tényezők | 156 |
A húsmarha takarmányai (Dr. Várhegyi József) | 161 |
Gyep | 169 |
Egyéb zöldtakarmányok | 171 |
Silózott takarmányok | 172 |
Szénák | 176 |
Szántóföldi melléktermék | 177 |
Abraktakarmányok | 181 |
Kiegészítők, kiegészítő takarmányozása | 183 |
Tehenek és borjak takarmányozása (Dr. Szabó Ferenc) | 184 |
A tehenek táplálóanyag-szükséglete | 184 |
A tehenek takarmányozásának gyakorlata | 194 |
Borjak takarmányozása | 199 |
Tenyészüszők takarmányozása (Dr. Várhegyi József) | 200 |
Az üszőnevelés irányelvei | 200 |
Tenyészüszők takarmányozásának gyakorlata) | 203 |
Hízómarhák takarmányozása (Dr. Várhegyi Józsefné) | 211 |
A marhahizlalás irányelvei | 211 |
A hízómarhák takarmányozásának gyakorlata | 220 |
A húsmarha szaporodásbiológiája és szaporítása (Dr. Perjés István) | 229 |
Általános neurohormonális összefüggések | 229 |
A termékenyítés, pároztatás technológiája, szervezése (Dr. Hamza László) | 230 |
Természetes pároztatás, bikahasználat | 231 |
A mesterséges termékenyítés szervezése | 232 |
Szaporodási rendellenességek, azok ellenőrzése és kezelése | 234 |
A méh és a hüvely elváltozásai | 235 |
Petefészek-elváltozások, cikluszavarok | 236 |
Az anösztrusz megszüntetésnek lehetőségei | 237 |
Az anösztrusz megelőzésének lehetőségei | 239 |
A szaporodóképesség ellenőrzésének lehetőségei | 240 |
A szaporodóképesség és a gazdságosság összefüggése | 241 |
A vemhesség megállapításának módszerei | 242 |
A műszeres és laboratóriumi vemhességi diagnózis értékelése | 243 |
A korai rektális vemhességi vizsgálat előnyei, módszerei | 243 |
A korai vemhességi vizsgálat összekapcsolása a meddőségi kezelésekkel | 244 |
A vemhességi vizsgálat szerepe a szervezésben és a gazdaságosságban | 245 |
A húsmarhatartásban használatos fogalmak és a szaporodással kapcsolatos paraméterek | 246 |
A hagyományos szaporodásbiológiai paraméterek megbízhatósága | 246 |
A vemhesülés prognózisának lehetőségei a szaporodásban | 248 |
Az állomány szaporodási képességének megítélése a termékenyítési időszak előtt | 248 |
Az állomány szaporodási képességének megítélése a termékenyítési ciklus alatt | 251 |
A szoptatásos borjúnevelés és a szaporodás összefüggései | 252 |
Az ellés utáni első ivarzás összefüggése a szoptatással | 252 |
A ivari ciklus kisiklásának oka és befolyásolási lehetőségei a szoptatás alatt | 253 |
A borjú elválasztásának hatása a fogamzásra | 254 |
A szaporítás tenyésztéstechnikai alapjai | 255 |
A húshasznú üszők felnevelése és tenyésztésbevétele | 255 |
A tenyészüszők takarmányozásának és fogamzásának összefüggése | 256 |
Modellkísérletek és tapasztalatok a fogamzás és felnevelés összefüggésének tisztázásában | 256 |
Az ivarzás megállapításának és az ivari ciklus szabályozásának módszerei | 258 |
Ivarzási rendellenességek | 258 |
Ellés utáni első ivarzások és termékenyítések | 259 |
A könryezethatások és a szaporodóképesség összefüggése | 260 |
Az üszők első ivarzása és a termékenyítés feltételei | 260 |
Az ivarzás megállapításának lehetőségei | 261 |
Az ivarzásdetektálás módszereinek kritikája | 262 |
Az ivari ciklus irányításának hormonális módszerei, ivarzásszinkronizálás | 263 |
Az ivarzásszinkronizáció hatóanyagai és összehasonlító értékelésük | 263 |
Az ivarzásmegfigyelés kiegészítése rektális vizsgálattal | 266 |
A húsmarhatartás fontosabb állategészségügyi kérdései (Dr. Tanyi János) | 267 |
Emésztőszervi betegségek | 267 |
A borjúkor emésztőszervi betegségei | 267 |
A hasmenéses borjúbetegségek elleni védekezés általános szabályai | 270 |
Légző- és emésztőszervi betegségek | 272 |
Kötő- és szaruhártya-gyulladások | 276 |
Előgyomor betegségek | 277 |
Az előgyomrok egyszerű emésztési zavara | 278 |
Bendőalkalózis | 278 |
Bendőalkalózis és -rothadás | 279 |
A kérődzők előgyomrainak acidózisa | 280 |
Heveny felfúvódás | 281 |
Idegen testek az előgyomorban | 282 |
Idegrendszeri tünetekkel járó szarvasmarha-betegségek | 283 |
Magzatkárosító fertőző kórokok | 284 |
Parazitás betegségek | 290 |
Egyéb betegségek | 292 |
A húsmarha kezelése, gondozása (Dr. Béri Béla) | 293 |
Az állatok viselkedése és a gondozó magatartása | 293 |
Az állat megközelítése, mozgatása | 294 |
Az állatok kezelése | 297 |
Vérvétel | 298 |
Inszeminálás | 299 |
Természetes fedeztetés | 299 |
Az állatmegjelölés | 299 |
A húsmarha ápolása | 301 |
Csülökápolás | 301 |
Szarvtalanítás | 302 |
A legyek elleni védekezés | 303 |
A borjak elválasztása | 304 |
Az állatok járműre rakása és szállítása | 305 |
Vágómarha- és marhahús-minősítés (Dr. Szűcs Endre) | 308 |
A marhahús kémiai és fizikai jellemzői | 308 |
A marhahús kémiai összetétele | 308 |
Fizikai jellemzők, reológiai tulajdonságok | 310 |
A végső pH-tól függő húsminőségi tulajdonságok | 312 |
A marhahús minőségét befolyásoló tényezők | 312 |
Vágómarha minősítése | 317 |
Élő állapotban történő minősítés | 317 |
Vágás utáni minősítés | 319 |
Különböző fajtájú, korú és ivarú marhák vágóértéke | 327 |
Vágómarha-értékesítés és -feldolgozás (Dr. Polgár J. Péter) | 335 |
Piaci követelmények | 335 |
A kereslet | 335 |
Kínálat, piaci verseny | 337 |
Marketing | 338 |
Információgyűjtés, piackutatás, előrejelzése | 338 |
Az értékesítési csatornák | 340 |
Vágás, feldolgozás | 342 |
A marhahús konyhai előkészítése és elkészítése | 345 |
A húsmarhatartás jövedelmi viszonyai (Dr. Bodó Imre) | 348 |
A jövedelmezőségről általában | 348 |
"Alágazatok" a húsmarhatenyésztésben | 349 |
Gulyatartás | 349 |
Növendéküsző-nevelés | 349 |
Tenyészbika-nevelés | 349 |
Marhahizlalás | 349 |
Költségek | 350 |
Hozamok | 353 |
A jövedelmi viszonyok változása | 353 |
Ajánlott irodalom | 357 |
Tárgymutató | 362 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.