1.067.349

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Húsipari technológia II.

az 1914-5 húsfeldolgozó szakma számára/Élelmiszer-ipari szakközépiskolák tankönyve

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 103 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-356-064-0
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Az iparszerű vágás kialakulása3
Vágóüzemi (elsődleges) feldolgozás5
Előkészítő műveletek5
Vágóállatok pihentetése, koplaltatása5
Vágóállatok mosása7
Vágóüzemi anyagmozgatás8
Az elsődleges feldolgozás alapműveletei11
Kábítás11
A roncsolást okozó kábítás11
Elvéreztetés19
Az elvéreztetés higiéniája22
A bőr és járulékos részeinek eltávolítása22
Szőrtelenítés, forrázás23
Sertéstestek kopasztása26
Sertések perzselése, utótisztítása27
A bőr eltávolítása az állati testről28
A bőr szöveti szerkezete28
A bőrfejtés módjai29
Belső szervek eltávolítása35
Állati testek hasítása, tisztítása37
A zsírszövet eltávolítása a sertésféltestekről40
Vágóhídi húsvizsgálat41
Mérlegelés, kitermelés45
Hűtés45
Hűtési módok46
Kitermelési és teljesítményszámítások47
Példák49
A vágóüzemi feldolgozás technológiái51
A szarvasmarha elsődleges feldolgozása51
A vágóborjak elsődleges feldolgozása53
A sertés elsődleges feldolgozása55
Egyéb vágóállatok feldolgozása59
A juh elsődleges feldolgozása59
A ló elsődleges feldolgozása59
A vágóhídi higiénia előírásai60
A vágóhídi munkavédelem előírásai61
Az elsődleges feldolgozás termékei62
A vágóhídi termékek62
A vágási melléktermékek64
A feldolgozási (vágási) veszteség64
A termékek aránya65
A termékek számbavétele65
A hús67
A hús szöveti összetétele67
A színhús kémiai összetétele68
A húsok elnevezése70
A marhahúsfélék elnevezése70
A sertéshúsfélék elnevezése72
Húsok érzékszervi tulajdonságai73
A hús vágás utáni elváltozásai75
Hullamerevség75
A hús érése és folyamatai75
A hús fülledése77
A húsok rothadása78
Zsírszövet79
A zsírszövet tulajdonságai, összetétele79
Érzékszervi tulajdonságok79
Zsírszövetfajták80
A vér81
A vér tulajdonságai, összetétele81
A vér felhasználása, kezelése82
Ehető belső termékek84
Az emésztőcsatorna85
A bélgarnitúra feldolgozása85
Egyéb vágóüzemi termékek89
A nyersbőr kezelése89
A szőr kezelése90
Az orgonaterápiás szervek kezelése90
Hulladékok kezelése90
Zsírgyártás92
A zsírok általános jellemzése92
A zsírokat kísérő anyagok93
A zsírok romlása94
A zsírgyártás műveletei95
Kivágás, osztályozás95
Aprítás95
Olvasztás96
Szétválasztás96
Tisztítás96
Hűtés, egyneműsítés97
Zsírgyártási technológiák97
Proteingyártás (rostgyártás)99

Gárgyán Zoltán

Gárgyán Zoltán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gárgyán Zoltán könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem