kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 133 oldal |
Sorozatcím: | Élelmiszeripari szakközépiskolák tankönyve |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-356-067-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. |
A húsipar rövid története | 3 |
A vágóhidak és a húskombinátok kialakulása | 4 |
A vágóállatok szervezetének felépítése | 7 |
A vágóállatok szövetei | 7 |
A hámszövet | 8 |
A támasztószövet | 8 |
Az izomszövet | 11 |
Az idegszövet | 11 |
A vágóállatok szervei | 12 |
A csontozat | 12 |
Az izomzat | 22 |
Összefoglalás | 28 |
A testüregek szervei és a bőr | 31 |
A vágóállatok testüregi szervei | 31 |
A koponyaüregi szervek | 31 |
A mellüregi szervek | 34 |
A hasüregi szervek | 36 |
A bőr (kültakaró) szerkezete | 45 |
A bőr járulékos és függelékes részei | 46 |
Összefoglalás | 48 |
A vágóállatok testtájai | 51 |
A szarvasmarha testtájai | 51 |
A sertés testtájai | 53 |
A ló és a juh testtájai | 54 |
Összefoglalás | 55 |
A vágóállatok tulajdonságai | 57 |
Külső tulajdonságok | 57 |
A bőr színe és minősége | 57 |
Az ivarjelleg | 58 |
Az ivartalanítás | 58 |
Az ivari elnevezés | 59 |
A másodlagos ivarjelleg ismertetőjelei | 59 |
Belső tulajdonságok | 61 |
A vágóállatok kora | 62 |
A vágóállatok kor szerinti elnekvezése | 63 |
A külső és a belső tulajdonságok összefüggése | 64 |
Összefoglalás | 65 |
A vágóállatfajok és -fajták | 67 |
Szarvasmarha | 68 |
Vegyeshasznosítású fajták | 68 |
Tejtermelő fajták | 70 |
Hústermelő fajták | 71 |
Erőtermelő fajták | 72 |
Sertés | 73 |
Zsírsertések | 73 |
Hússertések | 74 |
Zsír- és hústermelő sertések | 76 |
Keresztezett sertések | 76 |
Lovak | 77 |
Hazai juhfajták | 78 |
Fajtaszelekció | 80 |
Összefoglalás | 83 |
Az élő állatok átvételének irányelvei | 85 |
A vágóállatok felvásárlása | 85 |
A vágóállatok mennyiségi átvétele | 86 |
A vágóállatok minőségi átvétele | 86 |
Szállítás | 86 |
Az élőállat-minősítés általános szempontjai | 87 |
Élő vágómarhák meghatározása | 87 |
Szarvasmarhák minősítése | 89 |
Élő vágósertés meghatározása | 89 |
A vágósertések minősítése | 90 |
A vágólovak minősítése | 91 |
A vágójuhok minősítése | 91 |
Objektív minősítések | 93 |
A sertések objektív minősítése | 93 |
Vágott minősítés | 94 |
Csontos hús | 94 |
Osztályozási eljárások | 94 |
Osztályozás bőrös (teljes forrázásos) vágásmódú technológia esetén | 95 |
Osztályozás SKG-11 berendezéssel | 96 |
Kitermelési százalék | 98 |
A kitermelési százalékot befolyásoló tényezők | 99 |
Az élő állatok állat-egészségügyi ellenőrzése | 100 |
A fontosabb állati betegségek csoportosítása | 102 |
Összefoglalás | 106 |
A húsfeldolgozó tevékenység alapanyagai | 109 |
Az ipari hús | 109 |
A húsfajták és a húsfélék | 111 |
Az ipari szalonna | 111 |
Egyéb húsok, illetve alapanyagok | 112 |
Az alapanyagokkal szemben támasztott minőségi követelmények | 112 |
Összefoglalás | 114 |
A húsfeldolgozó tevékenység segédanyagai | 115 |
Adalék anyagok | 115 |
Tartósítószerek | 116 |
Ízesítők | 116 |
Füstanyagok | 118 |
Színjavító anyagok | 119 |
A avsodásgátló szerek | 120 |
Állományjavító anyagok | 120 |
Véralvadásgátló anyagok | 121 |
Víz | 121 |
Az adalék anyagok minőségi követelményei | 122 |
Húsipari burkolóanyagok | 122 |
Állati eredetű (természetes) burkolóanyagok | 123 |
Mesterséges burkolóanyagok | 125 |
Összefoglalás | 128 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.