kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 273 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal, kihajtható mellékletekkel. Tankönyvi szám: 49544/I. |
Előszó | 3 |
Bevezetés | 4 |
Vágóhidak keletkezése | 4 |
A húsfeldolgozó ipar kialakulása | 7 |
Vágóállatok elsődleges feldolgozása | 16 |
Az állatok vádóhídi elhelyezése, vágásra előkészítése | 16 |
A sertések behajtása | 20 |
Vágás előtti mosás | 21 |
A vágóállatok minősítése | 21 |
Vágási technológia műveletei | 22 |
Kábítás | 23 |
Szarvasmarhafélék kábítása | 28 |
Sertések elektromos kábítása | 30 |
Széndioxidos kábítás | 34 |
Az állatok elvéreztetése | 36 |
Véreztetés étkezési célra | 37 |
Ipari vérvétel | 40 |
Az elvéreztetés hibalehetőségei | 42 |
A bőr fejtése | 42 |
A szarvasmarha bőrének fejtése | 43 |
A szarvasmarha bőrének gépi fejtése | 46 |
A borjak fejtése | 53 |
Birka és bárány fejtése | 55 |
A sertésbőr lefejtése | 57 |
A sertés bőrfejtés hibalehetőségei | 60 |
A sertések forrázása | 62 |
A sertések szőrtelenítése | 68 |
A bontás | 72 |
A szarvasmarha bontása | 72 |
A borjú és a juh-félék bontása | 77 |
A sertés bontása | 77 |
Hasítás és a vágóhídi darabolás | 79 |
Szarvasmarha-, bivaly-, ló-test hasítása, és vágóhídi darabolása | 79 |
Sertés és borjú hasítása | 82 |
A hasítás-kiegészítő műveletek | 84 |
Organoterápiás nyersanyagok vágóhídi gyűjtése | 85 |
Vágás utáni húsvizsgálat | 85 |
Bakteorológiai (kiegészítő laboratóriumi) húsvizsgálat | 86 |
A hús elbírálása közfogyaszthatóság szempontjából | 87 |
Fogyasztásra alkalmas hús | 87 |
Fogyasztásra feltételesen alkalmas hús | 87 |
Csekélyebb tápláló és élvezeti értékű hús | 88 |
Fogyasztásra alkalmatlan hús | 88 |
A hús elbírálása a kiegészítő (bakterológiai) vizsgálat alapján | 89 |
A szarvasmarha vizsgálata | 89 |
A borjak vizsgálata | 90 |
Juhok és kecskék vizsgálata | 91 |
Sertések vizsgálata | 91 |
A hús állatorvosi megjelölése (lebélyegzése) | 91 |
A zsíradék eltávolítása a sertésféltestekről | 93 |
Elővágás | 93 |
Lehúzás | 93 |
A hús felület tisztítása | 94 |
Húsok vágóhídi minősítése | 94 |
Kifejlett és növendék-szarvasmarha húsának minősítése | 96 |
A borjúhús minősítése | 103 |
A juhhús minősítése | 105 |
Hasított sertés minősítése | 107 |
Vágóvonal típusok különböző fajú állatok elsődleges feldolgozására | 114 |
Vágási melléktermékek feldolgozása | 119 |
Az emésztőcsatorna vágóhídi feldolgozása | 119 |
A gyomor bélcsatorna elsődleges feldolgozása és gépei | 121 |
A marhagyomor és belek feldolgozása | 129 |
A vastagbél elsődleges feldolgozása | 130 |
Marhavakbél elsődleges feldolgozása | 131 |
A végbél és hólyag elsődleges feldolgozása | 132 |
Marhagyomrok tisztítása | 132 |
Borjúbél és gyomor elsődleges feldolgozása | 134 |
A juhbél elsődleges feldolgozása | 135 |
A lóbél elsődleges feldolgozása | 135 |
A sertésbél elsődleges feldolgozása | 136 |
A sertésgyomor feldolgozása | 137 |
A nyersbélen előforduló gyakoribb elváltozások és hibák | 138 |
A belek tartósítása és kezelése | 140 |
A belek tartósításának módjai | 140 |
A bél tartósítása sózással | 141 |
A belek tartósítása pácolással | 142 |
A belek tartósítása szárítással | 143 |
A tartósított bél tárolás alatti kezelése | 144 |
A vér ipari feldolgozása | 145 |
A vér alvadása | 145 |
A véralvadás gátlása | 146 |
A vérfeldolgozás technológiája | 147 |
A vér feldolgozása technikai célokra | 151 |
Szárított vérkészítmények és előállításuk | 153 |
A bőr és járulékos részeinek elsődleges feldolgozása | 158 |
A bőr és járulékos részeinek szöveti szerkezete | 158 |
A bőrök minősítése | 165 |
A bőrök tartósítása | 163 |
Ványolás | 164 |
A nyersbőrök sózása | 167 |
A bőrök pácolása | 169 |
A bőr savas-sós tartósítása | 170 |
A bőrök tartósítása szárítással | 170 |
A szőr- és szaruképletek vágóhídi feldolgozása | 171 |
A szőrféleségek gyűjtése és elsődleges feldolgozása | 171 |
A húsok és a szalonna előkészítése továbbfeldolgozásra, ill. nyershús és szalonnaként értékesítése | 174 |
Nyersanyag szállítás gépesítése | 175 |
Belső szállítások gépesítése | 175 |
Az egyes munkahelyeken végzett műveletek gépesítése | 176 |
A csontozás gépesítésének lehetőségei | 179 |
A húsdarabolás és szétválasztás technológiája | 180 |
Az egyes húsok - húsrészek-, vágási termékek elnevezése és értékelése konyhatechnikai szempontból | 180 |
A szarvasmarha húsának bontása | 180 |
A borjú darabolása | 188 |
A sertésféltest darabolása | 188 |
A juh-test bontása | 189 |
Ipari hús | 195 |
A zsírgyártás | 198 |
A zsírgyártás alapanyagai | 198 |
A zsír képződése a szövetekben | 199 |
A különböző fajú állatokból nyert zsírszövet ipari elnevezése és azok jellemzői | 200 |
A zsíradékok kémiája (általános jellemzők) | 205 |
A zsírokat kísérő anyagok | 221 |
Zsíradékok - zsírok romlása | 212 |
Avasodás gátlása | 217 |
Állati zsírok gyártása | 221 |
Zsírolvasztó üzemek és berendezése | 222 |
A zsíradék aprítása | 224 |
Olvasztás nyitott üstben | 226 |
Olvasztás Hartmann-rendszerű berendezésben | 229 |
A tepertő kiszedése és préselése | 230 |
A zsír tisztítása | 232 |
Szeparátorok alkalmazása | 236 |
A zsír hűtése | 239 |
A zsír kiszerelése, csomagolása | 244 |
Folytonos működésű zártrendszerű zsírgyártó berendezések | 246 |
Nedves eljárású folyamatos zsírolvasztó berendezések | 247 |
A marhafaggyú olvasztása | 257 |
Csontzsír gyártás | 259 |
A különböző eredetű olvasztott zsírokkal kapcsolatos minőségi előírások | 260 |
A zsírok finomítása | 265 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.