1.062.107

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Húsipari országos szakmai bértáblázat

Budapest
Kiadó: Állatforgalmi és Húsipari Tröszt Üzemgazdasági Igazgatósága
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 330 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Minisztertanács 1012/1974. (III. 22.) számú határozata, és a Munkaügyi Miniszter 6/1974. (III. 22.) MüM számú rendelete intézkedik az Országos Szakmai Bértáblázat bevezetéséről.
Az... Tovább

Előszó

A Minisztertanács 1012/1974. (III. 22.) számú határozata, és a Munkaügyi Miniszter 6/1974. (III. 22.) MüM számú rendelete intézkedik az Országos Szakmai Bértáblázat bevezetéséről.
Az Állatforgalmi és Húsipari Tröszt irányítása alá tartozó vállalatoknál kialakítandó egységes gyakorlat biztosítása érdekében elkészítettük az Országos Húsipari Szakmai Bértáblázatot, amelynek alkalmazása a tröszt irányítása alá tartozó vállalatoknál - szakszám és az OSZB előírásai tekintetében - kötelező.
Bízunk benne, hogy az iparra vonatkozó szabályozás összeállításával ezután is segítséget tudunk nyújtani vállalatainknak. Vissza

Tartalom

11. kategória:
Segédmunkás (normál erőkifejtés, normál munkakörülmények) 5
12. kategória:
Segédmunkás (normál erőkifejtés, kedvezőtlen munkakörülmények) 6
13. kategória:
Segédmunkás (Nehéz munka vagy különösen kedvezőtlen munkakörülmények) 8
14. kategória:
Segédmunkás (Nehéz munka és különösen kedvezőtlen munkakörülmények) 10
21. kategória:
Boyler-fűtő 11
Dobozba rakott sertésnyelv mérés (súlykiegészítés) 12
Dobozfenék ráillesztő 13
Formázó 14
Húsbélyegzés 15
Kartondoboz előkészítés, összetűzés kapcsológéppel 16
Konzervdoboztető gumírozás 17
Nyelvkivágó dobozgyártáshoz 18
Peremező 19
Pléh számolása 20
Saroklecsípő-ritzelő (dobgyártáshoz) 21
Súlyellenőrző 22
Szalonna összevágás (kockázó géppel) 23
Varrat tisztító 24
Vérszivattyú kezelés 25
Virsli kötözőgép kezelés 26
Zárás ellenőrző 27
Zsírleeresztés zacskóba 28
22. kategória:
Áruféleségek szeletelése géppel 29
Bélcentrifuga kezelés 30
Bélféleségek fújása: 31
Borjúláb, marhaorr borotválás 32
Dobozjavító, forrasztó 33
Dobozolt sonka és lapocka egalizáló és ellenőr 34
Doboztető préselő 35
Expedícióba állványra akasztás, leakasztás, mérés, ládázott áru kocsira rakása 36
Félmarha és ló átakasztás magaspályáról csigára 37
Félsertés leeresztés magaspályáról 38
Fogatos (mezőgazdasági és takarmányos) 39
Gépi virsli hámozás, válogatás, ládázás 40
Konzerv csomagoló (áru és kódszám ismerettel) 41
Lemezvágó 42
Marha átakasztás csigára 43
Marhacsont fűrészelés körfűrésszel 44
Marha és lósörény és farok nyírás 45
Marhafaggyú leszedés 46
Marhafelakasztás lapos pályára 47
Marhahús tisztítás, törlés 48
Marhalábszárról inak lefejtése 49
Marhalábszárról pata lefűrészelése körfűrésszel 50
Marhatorok faggyútlanítás 51
Marhapatáról körömleütés géppel 52
Marhavese, szív, tőgy, faggyútlanítás 53
Májkivágás 54
Növénytermesztési betanított munka 55
Nyári turista kezelés (beosztott) 56
Öntöző munkás (csőhordó, telepítő) 57
Proteingyártás (beosztott) 58
Sertésbőr mosás 59
Sertésbőr szélezés 60
Sertéscomb, - lapockamosás géppel 61
Sertéshólyag zsírtalanítás 62
Sertés magaspályára emelés 63
Sertésvese és velő kiszedése 64
Sertésvér felfogás étkezési, vagy gyógyszeripari célra 65
Sonka, vagy egyéb gépes áruféleségek kiszedése présből és csomagolása 66
Sózott húsok, szalonnaféleségek stb. lemosása, zsinegre kötése füstölés céljából 67
Szalámi csomagolás 68
Szalámi párbakötés 69
Szalámivég elkötés 70
Szalonna nyesedék hústalanítás, bőrtelenítés 71
Szalonna összevágás kockázó géppel 72
Száraz bélféleségek levegőtlenítése, osztályozása 73
Szeletelt áruféleségek lezárása géppel 74
Szervkivágás 75
Szőr szárítás 76
Zsákvarró 77
Zsírcsomagológép kezelés 78
Zsírszivatás-mérlegelés 79
Vágányjavítás 80
Vízszivattyú és kompresszorkezelő 81
23. kategória:
Állatgondozás 82
Állathajtás (istállóba, ólba, onnan vágásra) 83
Állatorvosi szaksegéd (munkás állományú) 84
Bélféleségek áztatása, kiszedése 85
Borjúláb, marhaorr forrázás, szőrtelenítés, centrifugán borotválás 86
Darakeverő 87
Étkezési és ipari tepertő (faggyú is) préselés 88
Exportra bontott húsrészek csomagolása, dobozolása, elzárása (hűtött légtérben) 89
Fertőtlenítő, féregirtó (állattartási) 90
Futráge darálás, főzés, szállítás 91
Fűszerkészítés (felelős) 92
Húsfélék anyagnorma szerinti kimérése hűtőben önállóan 93
Húsforgatás, szikkasztó tálcán 94
Hústerítés csurgató táblára 95
Komplett borjúbél garnitúra elsődleges vágóhídi megmunkálása 96
Komplett birkabél garnitúra elsődleges vágóhídi megmunkálása 97
Konzerv töltő 98
Különböző húsféleségek páclébe (medencébe) rakás és kiszedése 99
Különböző húsok és szalonnaféleségek sózása (beosztott) 100
Különböző szőrfélék nyírása, mosása, szárítása 101
Marha és sertésnyelv előfőzése nyitott üstben, forrázás 102
Marhapata kádbarakás, áztatás, forrázás 103
Marhatorok hústalanítás, mosás 104
Nitrices pácsó keverőüzem munkái (beosztott anyagmozgató) 105
Nyers szalámi, gyulai kolbász, vagy szalonna stb. füstre akasztás és leakasztás, leszedés 103
Sertés akasztás, felvonás (Demaggal, láncos csigával és egyéb felvonóval) 107
Sertésbél elsődleges feldolgozása 108
Sertés forrázókazánba eresztés, adagolás 109
Sertés gyomor ürítés 110
Sertés köröm lehúzás 111
Sertésláb, farok, levágás trepninél 112
Sertés perzselés, perzselőkemence kezelés 113
Sertésvastagbél ürítés, zsírtalanítás 114
Szippantógépkezelő (trágya és trágyalé szippantózás) 115
Takarmánymérő 116
Töltelékárú botraszedés 117
Zsiradék és faggyúdarálás 118
Zsír- és olvasztott faggyú leeresztés hordóba 119
Zsír leeresztés ládába és karton dobozba 120
24. kategória:
Csatornatisztítás (zárt- mélyvezetésű csatorna és akna) 121
Félsertés akasztás és szállítás vágásnál, hűtőbe és hűtőből 122
Kényszer sertés és marhabeszállítás kocsival 123
Marhapacal, lóbendő felvágás, ürítés, mosás 124
Melléktermék kobzás - főző (csak sertéstelepi) 125
Negyed marha, egész borjú, mérlegelése, rakodása vagonba vagy vagonból 126
Sertésbilincselés 127
Szúrt sertés kazánhoz húzása (döntés) 128
31. kategória
Dobozfenék záró 129
Húsvágás finomvágó géppel (beosztott) 130
Kisvasúti tolatásvezető (csillekapcsolással együtt) 131
Raktári átvevő - átadó 132
Sajátkezelésű konyhák szakképzett munkái 133
Sertés-nyelv dobozba rakás előkészítése 134
Szalonna előkészítés, bőrözés, összevágás, kézzel gyártmányokba bedolgozása 135
Utazó - rakodó - kocsikísérő 136
Varrás 137
Báránygondozó 138
32. kategória:
Báránygondozó 138
Betanított molnár 139
Bélelőkészítés 140
Bélféleségek mérése, kötegelése 141
Bélféleségek mérése, osztályozása, kötegelése 142
Borjú agyvelő kivétel (nyelvkivétel) 143
Borjúbőr lehúzás géppel 144
Csont-tisztítás gyűrűs csontozókéssel (utáncsontozás) 145
Darált húsanyag sózás 146
Élő nagy állatok rakodása 147
Élő nagy állatok szállítása, szállítás közbeni felügyelete 148
Félsertésfej vágás utáni tisztítása (szem- és fülkagyló kivágás stb.) 149
Főtt húsféleségek (máj, tüdő, stb.) darálása, gépi megmunkálása 150
Főtt húsok, sertésfej csontozása, összevágása 151
Hasított félsertés kipucolása 152
Háj kiszedés 153
Húspép készítés (beosztott) 154
Kicsontozott lapocka és comb, karajok kötözése géppel 155
Koca (pihenő) gondozó 156
Kolbász és szalonnaféleségek, füstölthúsok, gépesáruk, dobozoltáruk főzése, hőkezelése, szekrény főzőben, automata főzőberendezésben (beosztott) 157
Konzerv forrasztó záró és légtelenítő 158
Különböző húsok és zsiradékok darálása, bekeverése 159
Különböző töltelékáruféleségek füstölése, páter-noster füstölőben (beosztott) 160
Különböző töltelékárufélék füstölése szekrényfüstölőben (beosztott) 161
Lobéi faggyútlanítás ollóval, vagy késsel 162
Lóbél feldolgozása készáruvá 163
Malacnevelő 164
Marhabelsőség átvágás, tisztítás 165
Marha culáré faggyúzása 166
Marha és lóbelsőség kivétel 167
Marha és lóbőr lehúzás géppel 168
Marha és lóhólyag faggyúzás 169
Marha és ló negyedelése 170
Marha és lószegy befűrészelés 171
Marha horgasín kifejtése 172
Marhanyelv kivétel szarv lefűrészelés 173
Marhapacal szétszedés faggyútlanítás (gépen) 174
Marha vakbél faggyúzás 175
Marha vastagbél faggyútlanítás ollóval, vagy késsel 176
Marha vastagbél készáruvá történő feldolgozása 177
Marha vékonybél faggyútlanítás ollóval 178
Marha vékonybél készáruvá történő feldolgozás 179
Marha vékony- és vastagbél, lóbél kézi nyálkátlanítása (sleimolása) 180
Marha vékony- és vastagbél, - lóbél kifordítása 181
Marha vékony- és vastagbél, - lóbél kézistráfolása 182
Marha vékony- és vastagbél, - lóbél faggyúzás géppel 183
Növénytermesztő III. egyszerű szakmunka (általános) 184
Hasított állapotban történő minősítő (szalonna vastagság mérő) (betanított) 185
Palást forrasztó 186
Pácolt hús tumblerozás 187
Sajt és hurkaanyag bekeverése (beosztott) 188
Sertés belsőség átvágás, tisztítás 189
Sertés borotválás (elő és után) 190
Sertés bőrfejtés géppel 191
Sertésbőr zsírtalanítás géppel 192
Sertéscomb - lapocka bőrözése géppel, zsírtalanítás 193
Sertéscsont hústalanítás, szavtő kicsontozás, sertés és marhanyelvslung csontozás 194
Sertésculáré zsírtalanítás, osztályozás 195
Sertésetető 196
Sertésfej forrázás, kopasztás géppel 197
Sertésgége csíptetés, kazánba eresztés 198
Sertés horgasín kifejtés, magaspályára akasztás (Demag) 199
Sertéskábítás boxban 200
Sertés fej, láb levágás 201
Sertés kaparógépbe fogás 202
Sertéskaparógép kezelés 203
Sertésláb forrázás, kopasztás géppel 204
Sertésvékonybél és juhbél feldolgozása készáruvá 205
Sertés utánkaparás 206
Silókezelő 207
Sonka- és lapocka előkészítés (csontozáshoz és íntalanításhoz) 208
Sonka zsírtalanító (géppel) 209
Sós sertés culáré zsírtalanítás, osztályozás 210
Szalámi füstölés (beosztott) 211
Szalonna előkészítés, bőrözés, összevágás, géppel bedolgozásra gyártmányokba 212
Szalonna (különböző) készítés, formázás 213
Szállás vezető 214
Tenyészsüldő nevelő 215
Töltelékáru masszakeverés 216
Traktorvezető 217
Turista, Téli szalámi klipszelés, részekre vágás, légtelenítés, akasztás, felkötés 218
Vérplazmakészítés 219
Zsírcentrifuga kezelés 220
33. kategória:
Bélféleségek sózása, pácolása 221
Bikagondozó 222
Borjúfodor mosás, főzés 223
Csontok, paták főzése 224
Csontzsír és pataolaj kisütés 225
Kolbász és szalámiféleségek, füstölthúsok, konzervgyártáshoz szükséges alapanyagok főzése nyitott üstben (beosztott) 226
Komplett lóbél garnitúra elsődleges vágóhídi megmunkálása 227
Komplett marhabél garnitúra elsődleges vágóhídi megmunkálása 228
Különböző töltelékáruféleségek füstölése kőfüstölőben 229
Marha és lóvágás hagyományos módon (besegítő) 230
Marhagyomor felvágás, ürítés 231
Marhagyomor, pacal, százrétű főzés 232
Marhagyomor zsírtalanítás 233
Marhakábítás boxban 234
Marhakoponyacsont húsítás, velőkivétel 235
Marhaláb kifejtés 236
Marhapacal, százrétű kézi és gépi forrázás, utáni tisztítás 237
Oldalszalonna felrakás asztalra és megmunkálás 238
Pacal, százrétű zsírtalanítás 239
Sajt és hurkaanyag főzése nyitott üstben, nyitott kazánban (beosztott) 240
Sertésbőr előványolás, vagy teljes zsírtalanítás kézzel 241
Sertés fej- láb- csülök és farok kaparása 242
Sertés kábítás (hagyományos) 243
Sertésvékonybélbe és juhbélbe vízeresztés, áthúzás, kistráfolás, gépi tisztítás 244
Szalonna és húsféleségek füstölése kőfüstölőben, hidegfüstben (beosztott) 240
Vegyszerező 246
Zsír- és faggyú darálás 247
34. kategória:
Kobzott sertés lehúzás, csontozás, összevágás, párolás 248
Sertés forrázás (hagyományos) 249
41. kategória:
Húsvágás finomvágó gépen (felelős) 250
Kolbász és szalonnaféleségek, füstölthúsok, gépesáruk dobozolt áruk főzése, hőkezelése szekrényfőzőben automata főzőberendezésben (felelős) 251
Masszatöltés (bélbe) kötözés, pározás 252
Mozdonyvezető 253
Sajt és hurkaanyag betöltése, kötözése, illetve eltűzése 254
Sonka préselés, töltés dobozba, géppel 255
Szalámi kötözés 256
Zsírkeverés 257
Export húsok tisztítása, formázása, előkészítése 261
Félsertés (bőrös, vagy lehúzott) borjú, birka (fej is) csontozó, hús íntalanító és minőségi osztályozó 262
Félsertés, felvágás, csontozás szalámi és gyulai kolbász céljára 263
Hasított állapotban történő minősítés (szalonna vastagság mérő (szakmunkás)) 264
Hasított félsertés kis- és lepucolása 265
Kangondozó 266
Kicsontozott sonka - és lapocka gépbe rakása, gépsonka készítés céljából 267
Konzerv előkészítő és dobozba rakás (kézzel) 268
Különböző húsok és szalonnaféleségek sózása (felelős) 269
Különböző töltelékáruféleségek füstölése szekrényfüstölőben (felelős) 270
Marha és lóbőr előfejtés, vagy teljes bőrlefejtés (hátulja, hús, oldal és eleje) 271
Marha csánkolás (farok feleresztés, horgasín kifejtés, culáré megeresztés) 272
Marha és lóhasítás fűrésszel 273
Molnár szakmunkás 274
Munkahelyre szállított marhahús negyedelése és negyedelt húsok különböző formájú megmunkálása (átvágása, felbontása, darabolása, íntalanítása, faggyútlanítása azaz kikészítése) export célra 275
Negyedelt marhahús, sertéshús megmunkálás (exportra) negyedelt marha, ló és borjú szétbontás (tőkére) személyzeti húsbontás 276
Nyári turista kezelés (felelős) 277
Nyelvkonzerv főzés autóklávban 278
Pácolt füstölt sonka és lapocka csontozás kicsontozott húsrész (lapocka, comb, karaj) kötözés kézzel 279
Protein gyártó (felelős) 2
Rénfa munkák (az összes előforduló munkák végzése esetén) 281
Sajt és hurkaanyag keverő (felelős) 282
Sertés elővágás 283
Sertés gerinc és fejhasítás fűrésszel 284
Sertés, marha, ló stb. állatfajták húsának (melegen vagy hidegen) íntalanítása és minőségi osztályozása (húskivágó) 285
Sonka- lapocka színhús összeválogatása, formába rakása 286
Szalámi füstölése (felelős) 287
43. kategória:
Birkavágás 288
Borjúvágás 289
Kényszervágás 290
Különböző húsféleségek, színhúsok spriccelése, fecskendezése többtűs készülékkel, pácolása, sózása és kezelése (felelős) 291
Marha és lóbél kivétel gépnél (bontás) 292
Marha és lófej kifejtés, levágás 293
Marha és ló leütés, kábítás- bilincselés 294
Marha és lónyak bőr előfejtés, szúrás 295
Negyedelt vagy ötödölt marha, növendék bika, ló csontozása (fej is) 296
Sajt- és hurkaanyag főzés nyitott üstben, kazánban (felelős) 297
Sertés bontás, belsőség és nyelv kivételével 298
Sertésbőr előfejtés 299
Sertés szalonna lehúzás 300
Szalonna és húsféleségek füstölése kőfüstölőben (felelős) 301
Zsiradék és faggyú olvasztás nyitott üstben (felelős) 302
51. kategória:
Húsféleségek gépberakása és préselése kézzel, betétes áruféleségek készítése 303
Gerinc és fejhasítás bárddal 304
Szalámi kondicionált légtérben történő érlelése, kezelése 305
Zsiradék gyorsolvasztógép kezelése 306
52. kategória:
Borjúfejtés kézzel (végig) 307
Húsgép készítés (felelős) 308
Kifejtett borjú kettéhasítása (hagyományos) 309
Különböző töltelékáruféleségek füstölése páter-noster füstölőben (felelős) 310
Sertés-szúrás 311
Sonka- lapockahús íntalanítása (export sonka, szalámi és gyulai kolbász gyártásához) 312
Sonka lapocka színhús osztályozása és ellenőrzése 313
Tenyésztési brigádvezető 314
Töltelékáru massza keverés (felelős) 315
53. kategória:
Különböző töltelékáruféleségek (gyulai stb.) füstölése kőfüstölőben (felelős) 316
Marha és lóhasítás bárddal 317
Marha és lóvágás hagyományos módon 318
Pácmester 319
Töltelékáruk, kolbászok, füstölthúsok főzése nyitott üstben (felelős) 320
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Húsipari országos szakmai bértáblázat Húsipari országos szakmai bértáblázat

A borító kissé foltos, bejegyzés található rajta. A lapélek elszíneződtek.

Állapot:
2.840 Ft
1.420 ,-Ft 50
7 pont kapható
Kosárba