1.059.673

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Húsipari géptani gyakorlat

az 1914-5 húsfeldolgozó szakma számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 355 oldal
Sorozatcím: Élelmiszeripari szakközépiskolák tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-234-104-X
Megjegyzés: 160 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: É-338.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A tananyag célja, hogy a húsipari szakmunkások és szakközépiskolát végzettek megfeleljenek a műszaki fejlesztés eredményeként megnövekedett követelményeknek. A húsipar fejlesztésére jellemző, hogy... Tovább

Előszó

A tananyag célja, hogy a húsipari szakmunkások és szakközépiskolát végzettek megfeleljenek a műszaki fejlesztés eredményeként megnövekedett követelményeknek. A húsipar fejlesztésére jellemző, hogy termelése az elmúlt években megtöbbszöröződött, új üzemek épültek, az üzemekbe állított húsipari gépek száma és bonyolultsága növekedett. Annak az eszköztömegnek az értéke, amit a húsipari szakemberek működtetnek, 1988-ban elérte a 21 milliárd forintot. Ez az eszközök bruttó, vagyis beszerzési értéke. Az eszközök mintegy 30%-a gép, a többi épület, jármű.
Feladatunk és egyben kötelességünk, hogy:
- a húsipari gépek működtetése folyamán megőrizzük a feldolgozandó értékes anyag minőségét;
- a gépeket üzembiztosan, balesetmentesen üzemeltessük;
- eleget kell tennünk a higiénia, a környezetvédelem követelményeinek;
- a nyersanyag óvásán kívül takarékoskodnunk kell a gépet működtető energiával;
- a gépeket eredményesen, gazdaságosan, élettartamukat növelve üzemeltessük.
A felsorolt összetett feladatok megoldásához nyújt segítséget a Húsipari géptani gyakorlat oktatása.
A tananyag ismereteket nyújt a gépek működtetéséhez, kezeléséhez. A gépek karbantartására minden üzem önálló karbantartó szervezetet foglalkoztat, nem lehet viszont a gép üzemeltetésekor felmerülő minden kérdésben a karbantartókhoz fordulni. Gazdaságosabb és a gép élettartamát is növeli az a gyakorlat, amely szerint a gép kezelője, üzemeltetője elvégzi a gépápolás, kisebb javítások, beállítások munkáját. Növeli a gép élettartamát az is, ha a gépkezelő időben felismeri a géphibát, és kezdeményezi a gép javítását. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
Általános gyakorlati ismeretek 5
A géptani gyakorlat alapfogalmai 5
A húsipari gépek kezelése 6
Felügyelet, vizsgálat, javítás 7
A géphibák oka és jellege 8
A géptani gyakorlat műveletei 9
A főbb gépelemek karbantartási műveletei 10
A géptani gyakorlat eszközei 13
Munkavédelmi előírások 13
Higiéniai előírások 15
Szerkezeti anyagok 17
A gépek kialakítása, kezelése 17
Az állatvágás gépei 23
Fejlesztési irányok 23
Magaspálya, konvejor 25
Emelőgépek 32
Rögzítő-kábító berendezések 35
Marharögzítő és -kábító 35
Rituális rögzítő 44
Kisfeszültségű elektromos stimuláló 47
Sertésrögzítő és -kábító 48
Kábítókészülékek 51
Automatikus sertéskábító berendezés 53
Vérgyűjtő berendezés 62
Sertéstisztító gépek 66
Testmosó gépek 67
Forrázógépek 72
Kopasztógépek 80
Perzselő- és utótisztító gépek 91
Bőrfejtő gépek 105
Bőrfejtő kéziszerszámok 107
Sertésbőrfejtő gépek 111
Marhabőrfejtő gépek 119
Hasítógépek 126
Fűrészek 128
Sima vágóélű hasítógépek 141
Higiéniai berendezések 149
Korszerű tisztítási, takarítási eljárások 149
Korrózió és kondenzáció 152
Kéz- és eszközmosók 152
Vízsugármosó gép 162
Takarítógépek 165
A darabolás-csontozás gépei 171
Fejlesztési irányok 171
Darabolófűrészek, késes húsleválasztók 174
Ín- és bőrkeleválasztó gépek 181
Csontszeparátorok 186
A húsfeldolgozás gépei 201
Fejlesztési irányok 201
Húsfeldolgozó alapgépek 202
Aprítógépek 202
Finomaprítók és egyéb aprítógépek 217
Keverőgépek 232
Töltőgépek 236
Húsfeldolgozó segédgépek 249
Hőkezelttermék-gyártó gépek 261
A sonkagyártó gépek fejlesztési irányai 262
Pácológépek 263
Porhanyósítógépek 275
Töltő-záró gépek 279
Füstölő-főző berendezések 282
Sonkafőző berendezések 293
Érleléssel tartósított terméket gyártó gépek 295
Előkészítő gépek 295
Érlelőberendezések 295
Csomagológépek 308
Poharaszsír-csomagoló gép 309
Zacskós csomagológép 313
Mélyhúzásos csomagológép 316
Tömlőtasakos csomagológép 320
Zsírolvasztó gépek 323
Laval csigás centrifuga és szeparátor 327
Melléktermék-feldolgozó gépek 336
Béltisztító gépek 337
Marhafejhasító gép 343
Mutató 347
Irodalom 351

Berszán Gábor

Berszán Gábor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Berszán Gábor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.