Előszó
A tananyag célja, hogy a húsipari szakmunkások és szakközépiskolát végzettek megfeleljenek a műszaki fejlesztés eredményeként megnövekedett követelményeknek. A húsipar fejlesztésére jellemző, hogy termelése az elmúlt években megtöbbszöröződött, új üzemek épültek, az üzemekbe állított húsipari gépek száma és bonyolultsága növekedett. Annak az eszköztömegnek az értéke, amit a húsipari szakemberek működtetnek, 1988-ban elérte a 21 milliárd forintot. Ez az eszközök bruttó, vagyis beszerzési értéke. Az eszközök mintegy 30%-a gép, a többi épület, jármű.
Feladatunk és egyben kötelességünk, hogy:
- a húsipari gépek működtetése folyamán megőrizzük a feldolgozandó értékes anyag minőségét;
- a gépeket üzembiztosan, balesetmentesen üzemeltessük;
- eleget kell tennünk a higiénia, a környezetvédelem követelményeinek;
- a nyersanyag óvásán kívül takarékoskodnunk kell a gépet működtető energiával;
- a gépeket eredményesen, gazdaságosan, élettartamukat növelve üzemeltessük.
A felsorolt összetett feladatok megoldásához nyújt segítséget a Húsipari géptani gyakorlat oktatása.
A tananyag ismereteket nyújt a gépek működtetéséhez, kezeléséhez. A gépek karbantartására minden üzem önálló karbantartó szervezetet foglalkoztat, nem lehet viszont a gép üzemeltetésekor felmerülő minden kérdésben a karbantartókhoz fordulni. Gazdaságosabb és a gép élettartamát is növeli az a gyakorlat, amely szerint a gép kezelője, üzemeltetője elvégzi a gépápolás, kisebb javítások, beállítások munkáját. Növeli a gép élettartamát az is, ha a gépkezelő időben felismeri a géphibát, és kezdeményezi a gép javítását.
Vissza