1.066.934

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hunok és magyarok konyhája

A hun áldozati ételektől a honfoglalás kori magyar fejedelmi konyháig - Áldosok, karakányok, üstönyök, sütények

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 122 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 21 cm
ISBN: 963-286-163-9
Megjegyzés: Néhány színes fotóval és fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ez a kultúrhistóriai idealizált receptgyűjtemény valójában a hun-magyar konyha bibliája.
A hunok történetének ismerete nélkül nincs magyar őstörténet-kutatás, nincs magyar ősvalláskutatás és nincs magyar ételtörténet-kutatás sem. Az ősi magyar konyhát csak a hun áldozati ételek filozófiájának megismerésén keresztül közelíthetjük meg. A könyv a legújabb kutatások tükrében részletesen bemutatja az ősi hun-magyar konyha szimbolikai és vallásfilozófiai tényezőit, amelyek meghatározták az áldozati ételek és az étkezési szokások értékrendjét.
Ebből kiindulva a szerző olyan ételleírásokat állított össze, amelyek fölidézik az ősi lovaskultúrájú népek fejedelmi és ünnepi ételeit.

Tartalom

Bevezetés5
Az ókori vallások és áldozati ételek5
Kelet és Nyugat
Szimbolika, kultúra, vallás, konyha
Isten, a szellemek és az áldozati étel11
A szimbolikai nyelvezet módszertani modellje13
Vallási, kulturális és étkezési értékek közös szimbolikai nyelvezete14
A szimbolikai nyelv modelljének gyakorlati alkalmazása16
Ősi kínai kultúra, ősi kínai konyha16
Ősi japán kultúra, ősi japán konyha20
Az áldozati ételek készítése: sütés és főzés23
Hunok és magyarok
Szimbolika, kultúra, vallás, konyha
A hun-magyar őstörténet-kutatás kérdése27
Nyelvi rokonság27
Genetikai rokonság28
Kulturális rokonság28
A hun sárkány, a "Fehér (Napszínű) Fejedelem" és a sólyom jelentése30
Hun-magyar rokonság: a magyar történelmi azonosságtudat sarkalatos pontja32
A "Vezérlő csodaszarvas" legenda34
A hun-magyar ősvallás35
Isten, az Ég Ura35
Bor Tengeri, a fény születésének isteni megnyilvánulása36
Világfa38
Az ősvallás világfája38
A világfa, az ég és a föld kapcsolata39
Jobb és bal szárny, a világosság és a sötétség körforgása39
A kapcsolatteremtő táltos45
A hun sziklarajzok üzenete46
A táltos tevékenysége47
A táltosüst és jelképrendszere49
A vallásosság megnyilvánulása: ünnepek51
Az ősi hun-magyar konyha fölidézése
A lovagkultúrájú hunok és magyarok étkezési kultúrája55
A hun konyha valószínűsíthető ételei57
A hun konyha örökösei59
A magyar konyha valószínűsíthető ételei60
Az ételek alkotórészei és harmonikus kiválasztásuk60
A hun-magyar áldozati és fejedelmi konyhát fölidéző ételösszeállítások64
Meditációs konyha, meditációs étkezés65
A hun-magyar áldozati és fejedelmi konyha újonnan alkotott elnevezései66
Az ételek összeállítása, ízvilága és az ételleírások értelmezése67
A hun-magyar konyhában használatos fűszerek68
Áldosok69
Üstönyök80
Halak87
Karakányok92
Töltelények és kötönyök93
Sütények95
Nyárádok99
Füstölények100
Körözöttek102
Gyurányok, csücsürök, tarhonyák103
Keverények106
Mártás gyöketből109
Köretek109
Édességek: Mézelények111
Kelény, szamsza, tündény115
Fűszeres bor117
Irodalom118

Cey-Bert Róbert Gyula

Cey-Bert Róbert Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Cey-Bert Róbert Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem