1.062.617

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

HungarHotels Gasztronómia 1981/1.

V. évfolyam 1. szám - Válogatások eddigi kiadványainkból

Szerkesztő

Kiadó: Vendéglátó és Szálloda Üzemeltetési Osztály
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 166 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A jó ételek iránt sohasem veszik ki az érdeklődés. Napjainkban is, szerte a világon feléledt a változatos, jó ízű ételek szeretete. Ösztönözte az igényt az idegenforgalom fejlődése és az ember vele... Tovább

Előszó

A jó ételek iránt sohasem veszik ki az érdeklődés. Napjainkban is, szerte a világon feléledt a változatos, jó ízű ételek szeretete. Ösztönözte az igényt az idegenforgalom fejlődése és az ember vele született kíváncsisága más népek szokása iránt. Egy ország kultúrájának megismeréséhez hozzásegít konyhájának ismerete. Az ételek elkészítési módjai általában régi hagyományokban gyökereznek, amelyek a nép civilizációjának épp úgy meghatározói, mint a földrajzi és történelmi adottságoké.
Egy-egy nép gasztronómiai kultúrájának kialakulása sokban függ földrajzi és éghajlati adottságaitól. A gazdasági és történelmi viszonyok alakulása mellett a köznép Ízlésvilága és találékonysága nagyban hozzájárultak a nemzeti konyhák kialakulásához. Elmélyítették, gazdagították a különféle konyhák választékát a szakácsmesterek, akik hivatásszerűen is tanulmányozták az ételkészítés művészetének titkait, s a maguk ismereteit összehasonlították másokéval és a jó ötleteket azon nyomban alkalmazták saját munkájukban.
A szakácshivatás az emberiség legősibb korszakaiban már megbecsülést jelentett művelőinek. Magyar szakácsoktól írott emlékeink csak a tatárjárást követő időkben bukkannak fel. Ezek derék és tudós emberek voltak, nemesi rendben éltek, a királyok és nemes urak szolgálatában álltak. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ
LEVESEK
Bácskai babos leves 7
Betyár gulyás 8
Borleves 9
Csopakvidéki bableves 9
Csorba Sztopcseta (húsgombóc leves) 10
Francia hagymaleves 11
Gesztenyekrémleves 12
Hal erőleves magyarosan 12
Hideg görög gyümölcsleves 14
Hideg sárgabarackleves 15
Irlandi ürügulyás 15
Karottaleves 17
Káposzta "Korhely" leves 17
Matyó lakoma (egytál étel) 19
Málnaleves vörösborral 20
Nyírségi jérceleves 20
Őz raguleves Szegediesen 21
Palócleves 22
Tavaszi jérceleves (egytál étel) 23
Tejszínes kukoricaleves 24
Uri tök (sütő tök) krémleves 25
HIDEG - MELEG ELŐÉTELEK
Jércekoktél 26
Májkrémmel töltött zöldpaprika 27
Nyári zöldségragu 27
Padlizsán franciásan 28
Rakott törökparadicsom 29
Sonkakrémmel töltött zöldpaprika 30
Tojáskrémmel töltött zöldpaprika 31
Vajkrémmel, metélőhagymával töltött zöldpaprika 31
HALÉTELEK
Angolna tejfölös tormamártással 32
Berettyói rakott hal 33
Gombás halpuding 34
Halfilé Portugál módra 35
Halas pogácsa 36
Haltepertő 37
Várnai pontyfilé 37
Zöldséges halropogós (krokett) 38
SZÁRNYASÉTELEK
Fácánfilé Normand módra 40
Fogarasi csirkeragu 41
Grillcsirke hentes módra 42
Jérce indiai módra 43
Jércesült almával 43
Jércesült háziasan készítve 45
Kacsa Meisseni módra 46
Sült csirke legegyszerűbben 47
Veszprémi rucáskacsa 43
HÚSÉTELEK
Bánáti rakott bárány 49
Bárány Cotelette tavasziasan 50
Bárány Pilaff 51
Berbécs tokány puliszkával 52
Erdélyi Góbégombóc 53
Fokhagymás báránycomb 55
Kenyérben sült sonka 55
Tárkonyos bárány 56
Tárkonyos őzragu zsemlegombóccal 57
Ürüborda Udvarhelyi módra 57
Ürütokány babbal 58
HIDEG - MELEG MÁRTÁSOK
Ajókamártás 60
Andalúziai mártás 60
Bolgár mártás 61
Capri mártás 61
Francia mártás 62
Gombás paradicsommártás 62
Gombás-zöldséges paradicsommártás 63
Hideg mártás Mantuai módra 64
Máltai mártás 65
Norvég mártás 65
Paprikamártás 66
Portugál mártás 66
Svéd mártás 67
Tejfölös gyümölcsmártás 68
Zellermártás 68
SZOVJET ÉTELKÜLÖNLEGESSÉGEK
Okróska saláta 70
Sztolicsnij saláta 70
Vitaminos kukoricasaláta 71
Oroszos zöldség vinegrett 72
Fogasfilé Auróra módra 73
Scsi leves 74
Borscs leves 75
Rasszolnyik leves 76
Halleves "Halász" módra 77
Húsos szoljanka leves 78
Sült hal oroszosan 79
Uskoye (bárányhúsból készült étel) 79
Tejfölös-tormás céklasaláta 80
Ukrán előétel 81
Hering Kijevi módra 82
Göngyölt fogas 82
Kijevi jércemell 83
Tolcsenyiki (husgombóc sült hagymával) 85
Povidjannyika (búzadarás piskóta) 85
Minszki saláta 86
Gombával töltött tojás 86
Gombás derelye leves 87
Máj Gomelli módra 88
Húsos galuska 89
Burgonya Szaljáni módra 90
Burgonyalepénykék (Kartofljányiki) 91
Komoviki (babbal töltött burgonyás lepény) 92
Kopitki (hagymás burgonyacsíkok) 92
Masztava (zöldséges birkaleves) 93
"Manti" 94
Húsos béles 95
Szárnyasmáj Tbiliszi módra 96
Bárányérmék Grúz módra 96
"Csanaki" leves 97
"Buglama" (párolt birkahús) 98
Kaukázusi saslik 99
"Hacsapuri" sajtos táska 100
Litván töltött hus 100
Moldvai saláta 101
Vagdalt hússzelet Kisinyovszki módra 102
SNACK ÉTELEK
Sonkakrémes sajtos szendvics 103
Szendvics sajtkrémmel és sonkaszelettel 103
Sajtkrémes szendvics vagdalt sonkával 104
Sonkakrémes gombás szendvics 104
Gombás szendvics 104
Májas, sonkás szendvics 105
Velős, sajtos szendvics 105
Vitaminos szendvics 106
Tatár kenyér 106
Club szendvics 107
Sertésérmék Royal módra 107
Óvári bélszínrolád 108
Hamburger cipócskában 109
Sertésborda márványsajttal 109
Polpetti Magyarosan 110
Palermói saláta 111
Pennsylvaniai saláta 111
La Fattoria saláta 112
Sonkasaláta 113
Dalmát csirkemáj saláta 114
Bakonyi gombasaláta 114
Szicíliai saláta 115
Kubai sonkasaláta 115
Svájci saláta 116
Tonelló saláta 116
Szardínia saláta 117
Paradicsomos halkoktél 118
Pandúr halfilé fóliában 119
Sajtcsíkkal töltött virsli 119
Sonkás, sajtos virsli 120
Sajtos, tojásos zsemle 120
Sajtos hasáb rántva 121
Májas, sajtos zsemle 121
Csíz-burger - Hamburger a la Americaine 122
Cassata parfait 123
Kecskeméti barackpuding 123
Francia linzertorta 124
Soproni burgonyás palacsinta 125
SALÁTÁK
Andalúziai saláta 126
Erdélyi paprikasaláta 127
Fejes saláta joghurttal 127
Hollandi kelvirágsaláta 128
Paradicsomos uborkasaláta 129
Spanyol saláta 129
Tavaszi saláta 130
Vadhúsos lencsesaláta 130
Zöldséges kukoricasaláta 131
TÉSZTÁK - GYÜMÖLCSÖK
Csöröge fánk 133
Eper - málnavelő eltevése 133
Epres rétes 133
Farsangi fánk 134
Húsos meggy eltevése 134
Konyak-meggy eltevése 135
Lángoló töltött alma 135
Szilveszteri Krampampuli 136
Tejszínhabos eperkrém pohárban 237
Vaníliás töltött alma 137
FŰSZEREK
Külföldi fűszerkeverékek és fűszerek
Curry 238
Chilipulver 239
Barbecue 139
Krautersalz 140
Selleriesalz 140
Seasoning salz 140
Knoblauchsalz 141
Zwiebelsalz 141
Salatkröuter 141
Fleischzartmacher 142
Frisch gewürzsalz 142
Weisser pfeffer 143
Cayennepfeffer 143
Ingwer-Ginger 143
Pimentpfeffer 144
Muskatnuss 144
Kapern 144
Hazai fűszerek és fűszerkeverékek
Szurokfű 145
Bazsalikom 145
Borsikafű 146
Rozmaring 146
Kakukkfű 146
Tárkony 147
Ezerizű pástétom fűszerkeverék 147
Kímélő fűszerkeverék 147
Fűszerkeverékek savanyúsághoz 148
Kapros 148
Sonkapác 148
Magyaros sült-fűszerkeverék 149
Grill fűszerkeverék 149
Flekken fűszerkeverék 149
Töltelék fűszerkeverék 150
"Univer" fűszerezett paradicsom 150
"Univer" zellerkrém 150
"Univer" vegyes zöldségkrém 150
Érdekességek a Gasztronómia irodalmából
Húsleves dicsérete 152
A római kor étkezési kultúrája 153
"Húsvét a fehér asztalon" 157
A legnagyobb francia szakácsművész 160
Az ételnevek történetéből 163
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem