1.060.457

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A világ boratlasza

Szerző
Fordító
Budapest
Kiadó: Park Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 352 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 23 cm
ISBN: 963-530-608-3
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Kevés mű keltett olyan óriási hatást a maga szakterületén, mint az angol Hugh Johnson 1971-ben megjelent, A világ boratlasza című könyve. Első négy kiadása több mint három és fél millió példányban kelt el.
Mostani, ötödik kiadása - a borászati szakirodalom történetében első ízben - egy szerzőpáros tollából származik: a világviszonylatban is kiemelkedőnek és mérvadónak tekintett két borászati szakember, Hugh Johnson és Jancis Robinson tudásukat és szakírói tehetségüket egyesítve hozták létre e korszakalkotó mű legújabb, alaposan átdolgozott és kibővített kiadását.
A bevezető részben élvezetes áttekintést kapunk a bor történetéről, megismerkedhetünk a nemzetközi és regionális szőlőfajtákkal, a szőlészek és borászok alapvető teendőivel, a bor tárolásával, felszolgálásával, ízlésével és bírálatával kapcsolatos tudnivalókkal. A kötet ezután országonként és földrajzi régiónként haladva mutatja be az egyes borvidékeket, a jelentősebb ültetvényeket, borászatokat, neves szőlő- és... Tovább

Fülszöveg

Kevés mű keltett olyan óriási hatást a maga szakterületén, mint az angol Hugh Johnson 1971-ben megjelent, A világ boratlasza című könyve. Első négy kiadása több mint három és fél millió példányban kelt el.
Mostani, ötödik kiadása - a borászati szakirodalom történetében első ízben - egy szerzőpáros tollából származik: a világviszonylatban is kiemelkedőnek és mérvadónak tekintett két borászati szakember, Hugh Johnson és Jancis Robinson tudásukat és szakírói tehetségüket egyesítve hozták létre e korszakalkotó mű legújabb, alaposan átdolgozott és kibővített kiadását.
A bevezető részben élvezetes áttekintést kapunk a bor történetéről, megismerkedhetünk a nemzetközi és regionális szőlőfajtákkal, a szőlészek és borászok alapvető teendőivel, a bor tárolásával, felszolgálásával, ízlésével és bírálatával kapcsolatos tudnivalókkal. A kötet ezután országonként és földrajzi régiónként haladva mutatja be az egyes borvidékeket, a jelentősebb ültetvényeket, borászatokat, neves szőlő- és bortermelőket.
A legfrisebb kiadás újdonságát az egyes borászati régiókhoz kapcsolodó adatsorok jelentik, melyek jól áttekinthető, tömör formában tájékoztatnak a tárgyalt terület legfontosabb tudnivalóiról (földrajzi elhelyezkedés, éves középhőmérséklet, a szőlőtermelés fő kockázati tényezői, fő szőlőfajták, stb.).
Az atlasz egyik fő vonzerejét és értékét képező színpompás térképeket (szám szerint 190-et) a szerzők - a legparányibb változásokat is figyelembe véve - átdolgozták, újrarajzolták és korszerűsítették. A világ legdinamikusabban fejlődő borvidékeit (például a Rhone-vidék déli részét, Languedocot és Roussillont, Itália déli részét, Észak-Spanyolországot, Portugália középső részét, Dél-Amerikát, Kanadát és az új-zélandi Hawke-öblöt) harminc új térkép segítségével ismerhetjük meg. Az információkban gazdag szöveget minden oldalon gyönyörű fényképfelvételek kísérik. Értékes ismereteket nyújtanak a tárgyalt borvidék legkiemelkedőbb vagy legjellegzetesebb borainak cimkéit felsorakoztató, magyarázó feliratokkal ellátott részek is. Segítségükkel a borszaküzletekben könyebben megtalálhatjuk kedvenc italunkat.
A gyakrabban előforduló szakkifejezéseket a kötet függelékében található Kislexikon világítja meg, ugyanitt egy csokorba gyűjtve találjuk a leggyakrabban előforduló borbírálati kifejezéseket is. A gyorsabb tájékozódást részletes Név- és tárgymutató, valamint külön Helynévmutató könnyíti meg.
A világ boratlaszát a Decanter című szaklap Az ezredforuló borászati szakkönyveként méltatta.
A kötet, mely a világ minden táján a legelismerőbb kritikai fogadtatásban részesült, a borkedvelők és a borászati szakemberek számára nélkülözhetetlen kézikönyv.
Hugh Johnsont a világ egyik legkiemelkedőbb borászati szakírójaként tartják számon, ő napjaink egyik legnagyobb borászati szaktekintélye.
Népszerű műveinek sorát A bor (Wine) című, nemzetközi sikert aratott könyve nyitotta meg 1966-ban. Ebben és következő díjnyertes munkáiban, így A bor története (The Story of Wine) és A borok kézikönyve (The Wine Companion) című remeklésekben ritka ismeretterjesztő képességének adta tanújelét: egyszerre képes világossá, könnyen érthetővé, ugyanakkor élvezetessé tenni bonyolult tárgyát. Megközelítése alapos és tárgyszerű, stílusa ugyanakkor szórakoztató és közvetlen, ami joggal vívta ki számára a laikus borkedvelők és a szakmabeliek csodálatát. A világ boratlaszának első kiadása 1971-ben jelent meg, s egy csapásra elsöprő sikert aratott. Tizenöt nyelvre fordították le.
Jancis Robinson a borok tárgykörében mozgó szellemes és szakszerű írásaival szerzett magának nemzetközi hírnevet. Népszerű könyvei, köztük a Szőlők, fürtök és borok (Vines, Grapes and Wines, 1986) és a nagy sikert aratott A bor oxfordi kézikönyve (Oxfordi Companion to Wine, 1994) a borászati szakirodalom legfontosabb művei közé tartoznak.
A közkedvelt írónő ugyanakkor a bor témakörében a Financial Times című gazdasági szaklap tudósítója is, a rovatában megjelenő írásokat öt földrész magazinjai és napilapjai veszik át. Hazájában, Angliában közismert televíziós személyiség, népszerű műsorait - mint a Jancis Robinson bortanfolyama és az Egy borkereskedő meséi - milliók nézik. Vissza

Tartalom

Előszó6
Bevezetés7
A bor világa10
Az ókori világ12
A középkor14
A modern bor kialakulása15
A szőlő18
A bor és az időjárás20
A termőhely22
Nemzetközi szőlőfajták24
Regionális szőlőfajták26
A szőlőültetvényben28
A bortermelő éves teendői30
Hogyan készül a bor?32
A borászat művészete34
Egy borászati üzem felépítése38
A bor és az idő40
A bor tárolása42
A bor felszolgálása: 1.44
A bor felszolgálása: 2.46
Borkóstolás és a bor méltatása48
Bor, étek és utazás50
Franciország52
Burgundia54
Cote d'Or: a minőség csodája56
Cote d'Or58
Cote de Beaune: Santenay59
Cote de Beaune: Meursault60
Cote de Beaune: Beaune62
Cote de Nuits: Nuits-St-Georges64
Cote de Nuits: Gevrey-Chambertin66
Cote Chalonnaise68
Maconnais70
Pouilly-Fuissé71
Beaujolais72
Beaujolais klasszifikációja74
Chablis75
Chablis szíve76
Champagne78
Champagne szíve80
Bodeaux82
A híres bourdeaux-i minőség84
Médoc északi része86
St-Estéphe88
Pauillac90
St-Julien92
Médoc középső része94
Margaux és Médoc déli része96
Graves és Entre-Deux-Mers98
Pessac-Léognan100
Sauternes és Barsac102
Libournais104
Pomerol106
St-Émilion108
Bourg és Blaye111
Délnyugat-Franciaország borai112
Dordogne115
A Loire völgye és a Muscadet116
Anjou118
Saumur119
Chinon és Bourgueil120
Vouvray és Montlouis121
Pouilly és Sancerre122
Elzász124
Elzász szíve126
Bas-Rhin (Alsó Rajna)128
A Rhone-vidék északi része129
Cote Rotie és Condrieu131
Hermitage132
A Rhone-vidék déli része134
Chateauneuf-du-Pape és környéke136
Languedoc keleti része138
Lanuedoc nyugati része140
Roussillon142
Provence144
Bandol146
Korzika147
Jura148
Szavoja149
Tájborok150
VDQS: Meghatározott termőhelyről származó borok152
Olaszország
Olaszország északnyugati része156
Piemonte158
Barbaresco160
Barolo162
Olaszország északkeleti része164
Trentino166
Alto Adige167
Verona168
Kelet-Veneto és Friuli-Venezia Giulia170
Olaszország középső része172
A toszkán partvidék175
Chianti szíve176
Montalchino179
Montelpulciano180
Umbria181
Dél-Olaszország182
Szicília184
Szardínia85
Spanyolország186
Rias Baixas189
Ribera del Duero190
Rioja192
Navarra194
Somontano195
Katalónia196
Priorat198
A sherry hazája és a délvidék199
Portugália201
Estremadura és a setúbal-félsziget203
Bairada és Dao204
Alentejo206
Douro - a portói hazája207
A portói borházak210
Madeira212
Németország214
Mosel216
Ruwer217
Saar218
Mittelmosel: Piesport220
Mittelmosel: Bernkastel222
Nahe224
Rheingau226
Rheingau szíve228
Pfalz230
Rheinhessen232
Rheinfront233
Baden és Württemberg234
Franken236
Sachsen és Saale-Unstrut237
Svájc238
Valais, Vaud és Genf240
Ausztria242
Wachau és Kremstal244
Bécs és Thermenregion246
Burgenland247
Magyarország248
Tokaj250
A Cseh Köztársaság és Szlovákia252
Szlovénia253
Horvátország és a Balkán-félsziget nyugati része254
Bulgária256
Románia258
A volt szovjet tagköztársaságok260
Görögország262
Kelet-mediterráneum264
Ciprus266
Észak-Afrika267
Észak-Amerika268
Kalifornia270
Mendocino272
Sonoma273
Napa-völgy276
A Sam Franciscó-i öböltől délre280
A Central Coast déli része282
A Sierra Foothills és a Delta284
A délnyugati államok286
Mexikó287
A Csendes-óceán északnyugati partvidéke288
Washington állam290
Oregon állam292
New York állam294
Kanada295
Dél-Amerika296
Chile297
Argentína300
Ausztrália302
Új-Dél-Wales304
Victoria állam306
Dél-Ausztrália: Barossa-, Clare- és Eden völgy308
Dél-Ausztrália: McLaren Vale és Adelaide Hills310
Dél-Ausztrália: a legdélkeletibb rész312
Nyugat-Ausztrália313
Tasmania315
Új-Zéland316
Marlborough318
Hawke-öböl319
Dél-Afrika320
Stellenbosch és Paarl322
Ázsia324
Japán325
Angila és Wales326
Kislexikon328
A leggyakrabban használt borbírálati kifejezések330
Név- és tágymutató331
Helynévmutató338
Köszönetnyilvánítás352
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem