1.066.452

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A bor története

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Lektor
Budapest
Kiadó: Park Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 255 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 31 cm x 24 cm
ISBN: 963-530-043-3
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A bor története című, gyönyörű képanyaggal illusztrált kötet a borászati szakirodalom klasszikusának számít. A szőlőtermesztés, a borkészítés, a borral való kereskedés és a borfogyasztási szokások több évszázadot átívelő történetét a szerző olvasmányos stílusban mutatja be. Az ősi Egyiptom és Görögország borászati ismereteitől kezdve egészen napjainkig, a 21. század kezdetéig ível ez a történet, bemutatva, milyen szerepet töltött be a bor különböző történelmi korokban a társadalom, az egyház és az emberek mindennapi életében, milyen szokások, hitek és hiedelmek fűződtek hozzá. A színes és élvezetes szöveget minden fejezetben rövid, informatív és érdekes keretes részek egészítik ki, melyekből - többek között - megtudhatjuk, mikor és hol kezdtek először agyagkorsó helyett pohárból inni, hogy a Földet körbehajózó Magellán többet költött sherryre, mint fegyverekre, és hogy a 19. század második negyedében Magyarországon nagyobb területen termesztettek szőlőt, mint Itáliában vagy... Tovább

Fülszöveg

A bor története című, gyönyörű képanyaggal illusztrált kötet a borászati szakirodalom klasszikusának számít. A szőlőtermesztés, a borkészítés, a borral való kereskedés és a borfogyasztási szokások több évszázadot átívelő történetét a szerző olvasmányos stílusban mutatja be. Az ősi Egyiptom és Görögország borászati ismereteitől kezdve egészen napjainkig, a 21. század kezdetéig ível ez a történet, bemutatva, milyen szerepet töltött be a bor különböző történelmi korokban a társadalom, az egyház és az emberek mindennapi életében, milyen szokások, hitek és hiedelmek fűződtek hozzá. A színes és élvezetes szöveget minden fejezetben rövid, informatív és érdekes keretes részek egészítik ki, melyekből - többek között - megtudhatjuk, mikor és hol kezdtek először agyagkorsó helyett pohárból inni, hogy a Földet körbehajózó Magellán többet költött sherryre, mint fegyverekre, és hogy a 19. század második negyedében Magyarországon nagyobb területen termesztettek szőlőt, mint Itáliában vagy Spanyolországban. A szöveget kísérő mintegy 130 térkép, színes és fekete-fehér illusztráció segítségével az olvasó előtt megelevenednek a különböző korok, amikor a bor mindvégig fontos szerepet töltött be: elűzte - ahogy ma is elűzi - a mindennapok gondját. Vissza

Tartalom

Előszó8
A jóízű gondűző - Az ember első tapasztalatai az alkohollal11
Ahol először tapostak szőlőt - A bor eredete a múlt homályába vész13
A fáraók bora - Az ókori keleti birodalmak megismerik a szőlőt18
Görögország: a borszínű tenger - Dionüszosz és az első színház23
Amikor az istent megisszák - A bor- és a tengeri kereskedelem vállvetve fejlődik28
De re rustica - A bor a római kori Itáliában35
Zsidó élet és keresztély rítusok - "A bor a lélek felvidítója"42
Egy még zöldebb ország - Róma terjeszkedik - szőlőtelepek Európában46
Egy méltóbb ital reménye - Mohamed elítéli a bort54
A birodalom örökösei - Nagy Károly és az európai szőlőterületek újjáéledése59
Borkészítés és borkóstolás a középkorban - A szőlőtermesztés és a borászat fejlődése65
Kolostor és szőlősajtó - A szerzetesek mennyei burgundija70
Anglia és Gascogne: a bordói születése - Amikor Bordeaux angol volt75
Velencei kalmárok - Jövedelmező kereskedés a mediterrán borokkal81
Hódító Kasztília - Új területek Spanyolországban és az Újvilágban87
A varázslatos sherry - Sack: Falstaff és Drake itala92
Az italok forradalma - Új vetélytársak96
A tenger fuvarosai - A hollandok és a borkereskedelem99
Korsó és palack - Nagy lépések az üveggyártásban103
Bordeaux újjászületése - Az első chateau-borok és vevőik107
Az első termékfejlesztő - Dom Pérignon és a kifinomult Champagne112
Csak a portóit ne! - Klasszikus születik119
Tokaj eszenciája - Csodás bor a végekről125
Groot Constantia - Fokföld kérészéletű csodája129
A halhatatlanok szigete - Madeira mazochista bora133
Le Grand Théatre - Az önbizalom kora Bordeaux-ban138
A Cote feltérképezése - Burgundia - kialakul a rendszer146
Párizsi kabaré - Adók torzítják az ancien régime bortérképét152
Borritkaságok - Németország finomít, válogat - és rátalál a rizlingre155
Hárompalackos férfiak - Ínyenceknek a György korabeli Angliában160
A forradalom kora - Napóleon háborúi - egy kor új hajnala165
Bodegák és borházak - A sherry felemelkedése és a portói válasza169
Champagne-i pezsgőkészítés - A pezsgő terjedése a 19. századi felvirágzás idején176
John Bull szőlői - Ausztrália felfedezése és fejlődése181
Keleti part, nyugati part - Spanyol és angolszász hagyományok találkozása az Újvilágban187
Az aranykor - Bordeaux és Burgundia hatalmuk tetőpontján196
Zollverein - Német egység - táguló horizont203
A bú ha jó - Pusztít a lisztharmat és a filoxéra210
Risorgimento - Bor és politika a 19. századi Olaszországban215
Hispán újjászületés - Spanyolország és Dél-Amerika a 19. században223
Ötven válságos év - Háború, világválság, szesztilalom és hideg esők229
Újvilági kihívások - Kalifornia és Ausztrália váratlan tündöklése237
Az Óvilág visszavág - Hagyomány, technika és piackeresés244
Mutató és köszönetnyilvánítás250

Hugh Johnson

Hugh Johnson műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Hugh Johnson könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem