1.063.490

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszerkolloidika alapismeretek

Főiskolai jegyzet

Szerző
Lektor
Szeged
Kiadó: SZTE Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Kar
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 107 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-482-655-5
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés1
Az anyagi rendszerek felosztása2
Kolloid részecskék és rendszerek (alapfogalmak)3
Kolloidika tárgya3
A kolloid rendszer fő alkotói3
Kolloid részecskék típusai3
Kolloid rendszerek típusai3
Részecske szerkezet4
Részecskeméret4
Kolloid rendszerek folytonossága4
Inkoherens rendszerek csoportosítása5
Koherens (kohezív) rendszerek csoportosítása5
A kolloid rendszerek képződését és stabilitását meghatározó kölcsönhatások6
A kolloid rendszerek képződésének lépési6
Kolloid és durva diszperz rendszerek6
Makromolekulás kolloid oldatok6
Asszociációs kolloid oldatok7
Makromolekulás kolloidok (hidrokolloidok)8
Makromolekulák és kicsapása9
Az oldott makromolekulák jellemzői11
Polielektrolitok oldhatósága13
Fehérjeoldatok jellemzői14
Fehérjeoldat és gél intermolekuláris kölcsönhatásai15
Szilárd polimerek16
Szerkezet16
Duzzadás17
Polimerek ömlesztése17
Asszociációs kolloidok18
Amfipatikus molekulaszerkezet18
Amfipatikus molekulák asszociációja21
Amfipatikus molekulák felületi adszorpciója21
A micellák felépítése22
Vizes közegű asszociációs kolloid oldatok tulajdonságai24
Szolubilizáció25
Határfelületek tulajdonságai27
Alapfogalmak27
Folyadék-levegő határfelület28
Folyadék-folyadék határfelület30
Szilárd határfelületek31
Szilárd/gáz határfelületek31
Adszorpciós izotermák32
Szilárd/folyadék határfelület33
Határfelületek elektromos tulajdonságai37
Kolloid és durva diszperziók40
A diszperz rendszerek főbb jellemzői40
Részecskeméret, részecsketípusok40
Diszperziótípusok41
Diszperz rendszerek öregedése42
Kolloid és durva diszperziók stabilitása42
Kinetikai stabilizáció: energiagát kialakítása a határrétegben43
Stabilitás befolyásoló tényezők44
Diszperziók koaguláltatása45
A diszperz rendszerek keletkezése47
Diszperz rendszerek létrehozása diszpergálással48
Diszperz rendszerek keletkezése kondenzálással48
inkoherens rendszerek50
Aeroszolok50
Gázlioszolok, habok52
Gázlioszolok52
A habok jellemzése53
Habzásgátlás, habzásgátló anyagok57
Habok előfordulása58
Kolloid emulziók, emulziók58
Az emulzió jellege58
Az emulgeátor és megválasztása60
Emulziók előállítása63
Emulziók stabilizása63
Emulziók előfordulása66
Szolok és szuszpenziók67
Előállítás67
Szolok és szuszpernziók kinetikai stabilitása69
Szolok szuszpenziók megszüntetése70
Élelmiszerszuszpenziók71
Koherens rendszerek72
Hidrogélek73
Hidrogélek keletkezése, osztályozásuk73
A gélek állapotváltozásai74
Gélek megszüntetése, öregedése76
Gélek előfordulása, alkalmazása77
Kötéstípusok a makromolekulás hidrogélekben78
Koherens halmazok és pórusos rendszerek85
Élelmiszer kolloid rendszerek87
Élelmiszerhabok87
Élelmiszeremulziók89
Élelmiszerszuszpenziók102
A búzatészta kolloidikája104
Irodalom107

Horváthné dr. Almássy Katalin

Horváthné dr. Almássy Katalin műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Horváthné dr. Almássy Katalin könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem