1.063.261

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szakácskönyv

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Budapest
Kiadó: Kossuth Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 446 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. IV. bővített és átdolgozott kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

"Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész, orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy... Tovább

Előszó

"Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész, orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjön meg a nő előjogait megtartani!" - írta Jókai Mór, aki nemcsak a regényírásnak volt mestere, de hosszú tanulmányt szentelt a nők problémáinak is. Derűs bölcsességgel tanít bennünket több mint hetven év után is arra, hogy az otthon békességének kulcsa az asszony kezében van, és csak rajta áll, hogy a családi asztalon "minden tál étel egy szerelmi vallomás vagy ellenkezője, egy csöndes válóper" legyen.
Manapság már ritka az olyan asszony, aki egész életét csak a háztartásnak szenteli. Sokkal gyakoribb az olyan, aki "második műszakban", a napi munka után végzi el az otthoni teendőket. Fontos tehát, hogy tisztában legyünk a háztartás minden csínjával-bínjával, ismerjük azokat a fogásokat, ötleteket, melyek segítségével lerövidíthetjük ezt a munkát, anélkül, hogy ez a minőség rovására menne. Vissza

Tartalom

Bevezető5
Ki vagyok - mire van szükségem?7
A vitaminokról19
Ízekről - fűszerekről22
A korszerű konyha berendezése27
Városi konyha27
Vidéki konyha30
A háztartás megszervezése31
A főzés munkamenete. Konyhatechnikai eljárások33
Előkészítő eljárások33
Elkészítő eljárások36
Néhány gyakorlati tanács az ételek elkészítéséhez40
Az anyagok lazítása40
Ízesítés41
Sűrítés41
Rántáskészítés42
Habarás43
Bundázás (panírozás)44
Lerakás, rétegezés44
Töltés45
Derítés, tisztítás45
Áttörés, passzírozás45
Sűrűre főzés vagy verés46
Habverés46
Kocsonyásítás zselatinnal47
Befejező eljárások47
Tálalás, terítés47
Ételleírások50
Levesek50
Zöldséglevesek51
Húslevesek57
Habart gyümölcslevesek62
Rántott levesek64
Krémlevesek65
Tésztalevesek66
Száraz hüvelyesekből készült levesek67
Vegyes levesek68
Levesbe való betétek68
Előételek73
Sós felfújtak (pudingok)73
Felfújtakhoz való mártások79
Sós tekercsek80
Főzelékfélék81
Burgonya82
Száraz hüvelyesek83
Zöldfőzelékek83
Gombák88
Főzelékek elkészítése89
Húsok121
A húsokról általában121
A húsok előkészítése, párolása és sütése123
Marhahúsok124
Borjúhúsok138
Sertéshúsok141
A sertés házi feldolgozása146
Bárány- és birkahúsok (juhfélék)153
Szárnyasok154
Csirkekészítmények155
Kacsa sütése158
A hízott liba feldolgozása159
A pulyka feldolgozása164
Vagdalt húsok165
Kirántott húsok167
Natúrszeletek sütése168
Nyársonsültek171
Vadak172
Halak177
Belsőrészek: máj, vese, velő, tüdő, vér183
Mártások185
Köretek190
Zöldségköretek195
Hústalan feltétek főzelékekhez és mártásokhoz196
Tojásételek200
Saláták207
Gyorsan készülő, egyszerű vacsoraételek214
Tésztafélék222
Főtt tészták222
Burgonyás tészták229
Kavart főtt tészták, galuskák231
Túróval kevert tészták233
Puliszkafőzés234
Palacsinták235
Kelt tészták240
Zsírban sült kelt tészták245
Rétestészták248
Hajtogatott leveles vajastészták251
Gyorsan készíthető leveles vajastészta257
Élesztővel készült, hajtogatott leveles vajas tészták257
Hájas tészták259
Különböző leveles tészták261
Égetett vagy forrázott tészták262
Kavart tészták264
Omlós tészták vagy linzerek267
Élesztős omlós tészták267
Élesztő nélküli omlós tészták270
Vegyes meleg tészták277
Sós aprósütemények279
Leveles vajastészták felhasználása sós süteményekhez283
Vegyes édes aprósütemények285
Torták297
Gyorsan készülő krémek készen vásárolható tortalapokhoz307
Tortafélék315
Édes felfújtak318
Felfújtakhoz való mártások, sodók, öntetek322
Vegyes édességek324
Habok, krémek324
Gyümölcsből készített édességek336
Gyümölcssaláták341
Fagylaltok345
Egyszerű, házilag készíthető cukorkák349
Italok351
Hidegkonyha362
Hideg mártások379
Szendvicsek382
Különféle tanácsok388
Mit készíthetünk el 30 perc alatt?388
Elrontott ételek helyrehozása389
Egyéb tanácsok390
Maradék ételek felhasználása394
Mit kell tudni a betegélelmezésről?395
Befőzések397
A befőttek kigőzölése (dunsztolás)399
Gyümölcsök eltevése levesekhez, mártásokhoz és süteményekhez406
Gyümölcsízek (lekvárok)407
Kocsonyás gyümölcsízek (dzsemek)411
Gyümölcsszörpök415
Főzelékfélék tartósítása417
Befőzéssel tartósított zöldségfélék418
Sózással tartósított zöldségfélék420
Szárított zöldségfélék421
Savanyúság423
Utószó a férfiakhoz426
Tárgymutató428

Horváth Ilona

Horváth Ilona műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Horváth Ilona könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem