Bevezetés (Antos Zoltán) | |
A horgászatról | |
A horgászat fogalma és célja (Dr. Holly István) | 13 |
A magyar horgászmozgalom története | 14 |
A horgászat jelenlegi világhelyzete | 17 |
A magyar horgászmozgalom szervezete és céljai | 18 |
A magyar horgászat szabályai (Dr. Kilényi Géza) | 20 |
A horgászat és az egészség (Dr. Mészáros István) | 25 |
A vizek és a halak élete | |
A víz szerepe életünkben (Pénzes Bethen) | 40 |
A vízi anyagforgalom | 31 |
A forrástól a tengerig, a tengerszemtől a mocsárig | 32 |
Folyóvizek (Pénzes Bethen - Dr. Hunyadi Attila) | 32 |
Állóvizek (Pénzes Bethen) | 34 |
A vizek elöregedése, a környezetátalakítás hatása a vizek életére (Páskándy János) | 35 |
A hal szervezete és élettevékenysége (Pénzes Bethen) | 37 |
A hal szervezete | 37 |
A hal élettevékenysége (Páskándy János) | 42 |
A vízi szervezetek időjárás-érzékenysége | 51 |
A vizek és a halak védelme | 53 |
A halak meghatározása és rendszerezése | 55 |
Horgászeszközök | |
A horog (Honthegyi Mátyás) | 58 |
A horog méretezése | 59 |
A horogtípusok kialakítása | 62 |
Kettős horgok | 65 |
Hármas horgok | 65 |
A zsinór | 66 |
A műanyag zsinórok csomózása (Antos Zoltán) | 69 |
A horgászbot | 73 |
A botok anyaga | 73 |
A botok osztályozása | 75 |
A botok tömegelosztása | 77 |
A botok típusai | 78 |
A botok szerelékei | 80 |
Az orsó | 83 |
Forgó- és állódobú (peremfutó) orsók | 83 |
A forgódobú orsók változatai | 85 |
Az állódobú orsók változatai | 87 |
Az úszó (Honthegyi Mátyás) | 94 |
Természetes anyagú úszók | 95 |
Természetes és mesterséges anyagok kombinációjából készülő úszók | 97 |
Mesterséges anyagú úszók | 97 |
Az úszók kiválasztása | 97 |
Súlyok | 99 |
Mesterséges csalik (Örley Dénes) | 103 |
Villantók | 103 |
Wobblerek | 107 |
Műlegyek és rovarutánzatok | 108 |
Egyéb műcsalik | 109 |
Egyéb horgászeszközök (Antos Zoltán) | 110 |
Merítőszák, vágóhorog | 110 |
Haltartó szák | 112 |
Csalitartó kanna | 114 |
Apróbb felszerelési tárgyak | 115 |
Dobozok | 117 |
Oldalzsák, hátizsák, botok | 118 |
A horgászat segédeszközei (Honthegyi Mátyás) | 120 |
Csónak | 120 |
Horgászállás | 123 |
Sátor | 125 |
A horgászeszközök karbantartása és javítása | 125 |
Horgászkészségek, horgászmódszerek | 128 |
Horgászkészségek (Antos Zoltán) | 128 |
A horgászkészségek arányos összeállítása | 129 |
Horgászmódszerek | 134 |
Fenekező horgászat | 134 |
Úszós horgászat | 142 |
Pergető horgászat (Örley Dénes) | 148 |
Műlegyes horgászat (Antos Zoltán) | 154 |
Átmeneti módszerek | 158 |
Etetés, etetőanyagok, természetes csalik | 161 |
Etetés (Örley Dénes) | 161 |
Növényi eredetű etetőanyagok és csalik | 162 |
A kukorica | 162 |
Egyéb növényi eredetű etetőanyagok és csalik | 164 |
Állati eredetű etetőanyagok és csalik | 169 |
A csalihal | 169 |
A giliszta | 172 |
A pióca | 176 |
A csontkukac | 176 |
Az árvaszúnyoglárva | 178 |
A tiszavirág | 179 |
A lótetű | 180 |
Egyéb állati eredetű etetőanyagok és csalik | 180 |
Adalék anyagok, távcsalik | 181 |
Az etetés technikája | 182 |
Szoktató etetés | 185 |
Helyben tartó etetés | 186 |
Csalogató, helyben tartó etetés | 186 |
Az etetőkosaras etetés | 187 |
Halaink és horgászatuk | 188 |
Általános szempontok (Antos Zoltán) | 188 |
Nagyobb testű békés halak | 198 |
A ponty | 198 |
A márna (Dr. Hunyadi Attila) | 213 |
A kecsege | 219 |
Az amur (Páskándy János) | 225 |
A busák | 227 |
Kisebb testű békés halak | 228 |
A compó | 228 |
A kárász | 229 |
Az ezüst kárász | 231 |
A paduc (Dr. Hunyady Attila) | 232 |
A jászkeszeg | 236 |
A dévérkeszeg (Antos Zoltán) | 239 |
A lapos keszeg (Páskándy János) | 248 |
A bagolykeszeg | 249 |
A szilvaorrú keszeg | 250 |
A karikakeszeg (Antos Zoltán) | 251 |
A bodorka (Páskándy János) | 252 |
A vörösszárnyú keszeg | 253 |
A küsz | 255 |
A garda | 257 |
A szivárványos ökle | 258 |
A fenékjáró küllő | 259 |
Ragadozó halak | 260 |
A sebes és a szivárványos pisztráng (Dr. Hunyady Attila) | 260 |
A fejes domolykó | 266 |
A csuka (Antos Zoltán) | 272 |
A balin | 288 |
A harcsa | 301 |
A süllő | 317 |
A kősüllő | 339 |
A sügér (Dr. Hunyady Attila) | 339 |
A fekete sügér | 342 |
A naphal (Páskándy János) | 346 |
A durbincs | 346 |
A menyhal (Dr. Hunyady Attila) | 347 |
A törpeharcsa | 350 |
Az angolna (Páskándy János) | 351 |
A kapástól a trófeáig | 357 |
A hal fárasztása | 357 |
A kifogott hal kezelése és szállítása | 359 |
Horgásztrófeák és kikészítésük (Szidnay László) | 360 |
A haltrófeák elkészítése | 361 |
A trófeapreparátumok készítése | 363 |
Horgászhelyek vizeinken | 366 |
Folyóvizek és mesterséges vízfolyások (Dr. Hunyady Attila) | 367 |
A víz áramlásának törvényszerűségei | 367 |
Folyamszabályozási művek és vízi műtárgyak | 368 |
Egyéb folyóvízi haltanyák | 378 |
Csatornák | 378 |
Állóvizek | 379 |
Tavak | 379 |
Holtágak, mellékágak, folyóágak és egyéb ártéri vizek | 382 |
Víztározók | 386 |
Bányatavak | 387 |
Halgazdálkodás | 388 |
Halgazdálkodás régen és ma (Páskándy János) | 389 |
Tógazdasági haltermelés | 389 |
Halegészségügyi ismeretek (Sziklai Ferenc) | 392 |
A horgászcélú halgazdálkodás (Páskándy János) | 395 |
A horgászvíz gondozása | 404 |