Kedves Gazdák! | |
Az állat és környezete | 7 |
Mit jelent a környezet? | 7 |
Az állat válasza a környezeti hatásokra | 9 |
A jó állattartó épület | 13 |
Az épület helye | 15 |
Járványvédelmi szempontok | 16 |
Zárt állattartó épületek | 19 |
Épülethibák okozta viselkedés | 24 |
Hidegben | 24 |
Melegben | 28 |
Nem megfelelő nedvességtartalmú (páratartalmú) istállóban | 29 |
Szennyezett levegőjű istállóban | 31 |
Nem megfelelő padozatú és pihenőterű istállóban | 35 |
A takarmány | 45 |
Keveréktakarmányok (tápok) | 49 |
Magvak (abrakok, szemes erőtakarmányok) | 56 |
Zöldtakarmányok | 60 |
Szénák | 63 |
Szilázsok (erjesztett, silózött takarmányok, szenázsok) | 67 |
Gyökér- és gumós takarmányok | 70 |
Szalmafélék | 72 |
Legelők | 73 |
Melléktermékek | 76 |
Az ivóvíz | 78 |
Hogyan lesz a takarmányból állati termék? | 81 |
Gyakoribb takarmányozási hibák | 85 |
Környezetvédelem | 92 |
Az állati hullák eltávolítása | 92 |
A kártevők irtása | 93 |
Légyirtás | 95 |
A trágyakezelés | 95 |
Egészség - csökkent termelőképesség - betegség | 96 |
Mit tegyünk a fertőző betegség fellépésekor? | 99 |
A fertőző betegségek jellemzői | 99 |
A SERTÉS | |
Az egészséges sertés | 105 |
Fajtakérdés | 107 |
A fajtamegválasztás szempontjai | 109 |
Hogyan válasszunk tenyészanyagot? | 113 |
A vemhesítés és a vemhes koca egészségvédelme | 118 |
Miért nem ivarzik kocasüldönk? | 118 |
Mik az ivarzás külső jelei? | 121 |
Mikor és hogyan búgassunk vagy termékenyíttessünk? | 124 |
Honnan tudjuk, hogy vemhes lett-e a kocánk? | 126 |
A vemhes koca egészségvédelme | 127 |
Teendők a fialás körül | 129 |
Mikor hívjunk állatorvost? | 135 |
A szoptató koca takarmányozása | 136 |
A malac egészségvédelme | 137 |
A leggyakoribb malacbetegségek | 138 |
Vírusos hasmenés (TGE) | 138 |
Malacok fertőző elhalásos bélgyulladása | 139 |
Újszülött malacok kólihasmenése | 140 |
Fiatal malacok ún. fehér hasmenése | 141 |
Malacok kenőcsös bőrgyulladása | 142 |
Vashiány okozta malacvérszegénység | 143 |
Malacok hurutos-gennyes tüdőgyulladása ("cementbetegség", "betonköhögés") | 145 |
Malacok sztreptokokkózisa | 146 |
Ödémabetegség | 147 |
Választott malacok kólihasmenése | 151 |
Battériás (ketreces) malactartás | 152 |
Mikor ivartalanítsunk? | 152 |
A hízósertés egészségvédelme | 153 |
Hogyan etessünk? | 155 |
Öreg sertések, kiselejtezett kocák nagy tömegre hízlalása | 158 |
A SZARVASMARHA | |
Az egészséges szarvasmarha | 159 |
Milyen fajtát tartsunk tejtermelésre és milyet hústermelésre? | 160 |
Tejtermelésre javasolt fajták | 160 |
Hústermelésre javasolt fajták | 163 |
Kettős hasznosításra javasolt fajta | 164 |
A vemhesítés és a vemhes tehén egészségvédelme | 165 |
Az ivarzás jelei | 165 |
Miért nem ivarzik? | 166 |
Hogan neveljük és takarmányozzuk üszőinket? | 166 |
Hogyan készítsük elő tehenünket? | 168 |
Gyakoribb rendellenességek | 170 |
Teendők az ellés körül | 171 |
Elléskori teendőink | 172 |
Mikor és hogyan segítsünk elléskor? | 173 |
Mikor hívjunk állatorvost? | 179 |
A korai borjúmegbetegedések megelőzése, különös tekintettel a kólihasmenésre | 179 |
A tehén egészségvédelme ellés után | 181 |
Borjúnevelés a föcstejes időszak után | 182 |
A fejőstehén takarmányozása | 184 |
A fejés alapszabályai | 186 |
Miről vesszük észre a tőgyulladást? | 187 |
A hízómarha egészségvédelme | 188 |
A PECSENYECSIRKE ÉS A TOJÓTYÚK | |
Az egészséges csirke, tyúk | 192 |
Milyen fajtát tartsunk? | 193 |
Istállótípusok és betegségek | 194 |
Mélyalmos istálló | 194 |
A leggyakoribb betegségek rossz mélyalmon | 194 |
Trágyaaknás istálló | 196 |
Rácspadlós istálló | 197 |
Ketreces istálló | 197 |
A pecsenyecsirke-hízlalás környezeti feltételei | 197 |
A tojótyúktartás környezeti feltételei | 201 |
A tojóállományokban előforduló gyakoribb problémák | 203 |
A LIBA | |
Milyen lúdfajtát tartsunk húsra, májra és tollra? | 205 |
Fajtakeresztezések | 206 |
Hibridek | 206 |
Egészségvédelem az előnevelés alatt | 207 |
Egészségvédelem az utónevelés alatt | 212 |
Hízlalás | 215 |
A tömés "fortélyai" | 217 |
Takarmány | 219 |
A tömés technikája | 220 |
Hús- és toll-liba tartása | 221 |
A JUH | |
Az egészséges juh | 224 |
A vemhesítés és a vemhes juh gondozása | 226 |
Mikor vemhesíthetők jerkéink? | 226 |
Mik az ivarzás jelei? | 226 |
Mikor és hogyan pároztassunk? | 227 |
Az anya egészségvédelme a vemhesség alatt | 227 |
Gyakoribb betegségek | 228 |
Teendők az ellés körül | 230 |
A korai báránybetegségek megelőzése | 230 |
Az anya egészségvédelme ellés után | 231 |
Hogyan takarmányozzuk bárányainkat? | 232 |
Gyakoribb betegségek | 233 |
Betegségmegelőző teendők | 235 |
Néhány hízlalási mód | 236 |
A HÁZINYÚL | |
Az egészséges nyúl | 237 |
A betegségmegelőzés legbiztosabb módszerei | 238 |
Az elhelyezés, a tartás és az egészségvédelem | 238 |
A takarmányozás és az egészségvédelem | 242 |
A takarmányozás gyakorlata | 244 |
Természetes takarmányok | 245 |
Hagyományos takarmányozás | 245 |
Kombinált takarmányozás | 247 |
Milyen a jó etető- és itatóberendezés? | 247 |
A fajta és a környezet egyensúlya és az egészségvédelem | 251 |
Hogyan alakítsuk ki tenyészetünket? | 253 |
Mikor pároztassunk? | 254 |
Gyakoribb ivarzási rendellenességek | 255 |
Honnan tudjuk, hogy vemhes lett-e nyulunk? | 256 |
A vemhes anya egészségvédelme | 257 |
Mit tegyünk fialáskor? | 258 |
Egészségesek-e nyúlfiókáink? | 258 |
Elválasztás után | 259 |
A leggyakoribb betegségek megelőzésének lehetőségei | 259 |
Irodalom | 267 |