Bevezetés | 9 |
A kereskedő | 13 |
A kereskedelem helyzete korábban | 13 |
A jó kereskedő | 16 |
A kereskedő haszna | 18 |
Ki legyen kereskedő (ki vállaljon üzletvezetést)? | 19 |
A vendéglátó üzlet | 23 |
Az üzlet mint a tevékenység alapegysége | 23 |
Értékesítési módok | 30 |
Értékesítési rendszerek | 33 |
Az új üzemeltetési formák | 38 |
Magánvendéglátás és bérleti rendszerű üzemeltetés | 39 |
Szerződéses üzemeltetés | 40 |
Jövedelemérdekeltségű üzemeltetés | 41 |
Az üzleti munka vállalati kapcsolatai | 44 |
A gazdálkodási eredmény és összetevői | 46 |
A vendég | 49 |
Vendégkör | 49 |
Vendégtípusok | 51 |
A vendéggel való foglalkozás | 55 |
Ki a jó vagy rossz vendég? | 58 |
Keresletkutatás | 59 |
A bevétel | 65 |
Mekkora bevételre van szükségünk? | 65 |
Hogyan (mivel) növelhető a bevétel? | 69 |
Árpolitika | 70 |
Milyen jogcímen lehetséges árváltoztatás? | 73 |
Választék és változatosság | 82 |
Étel- és italajánlat | 83 |
Étlapszerkesztés | 83 |
Étrend | 92 |
Itallap | 95 |
Az ét- és itallap (étrend) alaki követelményei | 100 |
A bevétel és beszerzés kapcsolata | 102 |
Az előzetes áruszükséglet felmérése, megrendelések készítése | 104 |
Forgási sebesség | 105 |
Göngyölegek | 106 |
A bevétel szakmai sajátosságai | 107 |
A költségek | 109 |
A költségek csoportosítása | 110 |
Bér- és anyagjellegű költségek | 112 |
Költségátalány | 114 |
Mekkora legyen a létszám? | 114 |
A termelékenység és a foglalkoztatott létszám | 114 |
Munkaidőrendszerek | 116 |
Hagyományos munkaidőrendszerek | 117 |
Rugalmas munkaidőrendszerek | 118 |
A munkaidő bizonylatolása | 119 |
Kisegítők foglalkoztatása | 121 |
A dologzókkal szembeni szakmai követelmények | 122 |
Munkabér | 124 |
Az eszközök költségei | 131 |
A költséggazdálkodás és a szakmai tevékenység kapcsolata | 140 |
Gazdálkodási számítások | 144 |
Fogalmi meghatározások | 145 |
A gazdálkodás eredményességének vizsgálata | 148 |
Fejlődési viszonyszámok | 149 |
A jövedelmező gazdálkodás intenzitási viszonyszámai | 150 |
A bevétel összetétele (szerkezete) | 156 |
A bevétel nagysága és összetételének együttes hatása az árrésre | 164 |
Árrésszámítás mérlegsorral | 166 |
Indexes standerdizálás | 169 |
Költséggazdálkodás | 171 |
Költségszámítások | 174 |
Az üzleti eredmény megállapítása | 181 |
Az üzleti vagyon | 188 |
Az üzleti vagyon eredete | 188 |
Az üzleti vagyon és az eredményes gazdálkodás kapcsolata | 190 |
Eszközhatékonyság | 198 |
Az üzleti vagyon növelése | 201 |
A beruházások gazdaságossági számításai | 206 |
A bevétel felhasználása | 210 |
A bevételek és a kiadások egyensúlya | 212 |
A forgótőke kiegészítése | 214 |
Munkaszervezés | 218 |
A szervezés célja, alapelemei | 218 |
Az árubeszerzés, a raktározás és az előkészítés szervezése | 222 |
A termelés szervezése | 224 |
Az értékesítési folyamat szervezése | 228 |
A vendégkör kialakításának szervezési feladatai | 232 |
Ügyvitel | 234 |
Az üzleti ügyvitel csoportosítása | 236 |
Bizonylat, nyilvántartás | 238 |
Az ügyviteli adatok (nyilvántartások) közötti kapcsolat | 242 |
Pénztárkönyv | 244 |
Elszámoltatások | 248 |
Etika a vendéglátásban | 253 |
A szocialista erkölcs | 253 |
A kereskedelmi etika | 257 |
Mi nehezíti a vendéglátásban az erkölcsi szabályok betartását? | 259 |
Amire legjobban ügyeljünk! | 262 |
Függelék. Rendeletjegyzék | 267 |
Felhasznált irodalom | 275 |