1.062.345

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Híres magyar ízek

pörköltek, gulyások, pásztorételek, világjáró magyar receptek, ezerfüves erdélyi fogások, örökölt finomságaink az alföldtől a havasokig

Szerkesztő
Kistarcsa
Kiadó: Csengőkert Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Kistarcsa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 156 oldal
Sorozatcím: Tűzrőlpattant receptek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-615-5237-41-6
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az alföld a címben azért van kisbetűvel írva, mert általában a magyar rónákra gondoltam (az Alföldet is beleértve), no meg a dimbes-dombos lankáinkra, át a havasok karéjáig. Mert milyen csuda... Tovább

Előszó

Az alföld a címben azért van kisbetűvel írva, mert általában a magyar rónákra gondoltam (az Alföldet is beleértve), no meg a dimbes-dombos lankáinkra, át a havasok karéjáig. Mert milyen csuda gazdagság, ha belevesszük az összes mai és régi nagy földrajzi-kulturális hagyatékunkat (van ott folyó, s földje jó, legelőin a fű kövér ).
Az egy másik pikantériája a dolognak, hogy a keveredés más népek konyháival csak gazdagít, beviszi a sokszínű másságot a terített asztalra: én így csinálom, hát te hogy? Nálunk győzött a beolvasztás hasznos és kellemes módszere: ami jó, az jöhet, majd kicsit szánk íze szerint fűszerezgetjük.
Szokás azt mondani úgy „turistául", hogy a jó piros gulyás, halászlé, pörkölt, paprikás csirke, krumpli, lecsó, sült pisztráng", az a magyar konyha. Igen, ezek is. De ide tartoznak már a tatár-török hozta rablóhús, töltött káposzta, paprika, pogácsa, (olyanok mint a jövevényszavaink!). Ide a finomfüves aranyzöld, máig is ízes-illatos erdélyi levesek (laskával, gombócokkal), tárcsán, rácson sült vegyes pecsenyék, gyorspataki halak, erdei gombák, juh-és kecskesajtos hideg falatok. Szent István bajor Gizellája hozta konyhája szokásait, Mátyás Beatrixsza révén beszippantottuk Itália ajándékát, a hagymát, fokhagymát, ami nélkül ma már elképzelhetetlen lenne a magyar konyha. Számos nemzetközi szokással, alapanyaggal, technikával gazdagodtunk. Franciáktól a majonézes fogások, felfújtak, Balkán irányából a csorbák, paradicsomos-padlizsános finomságok, és így sorolhatjuk a minket körbe vevő tájakat, népeket, akik mind hatással voltak ránk, és akik legjobb tudását a mienkkel kereszteztük (lovas nomád, majd növénytermesztő, állattenyésztő gazdálkodó). A Monarchia alatt és a századelőn már nevükre büszkék a magyar szakácsok, cukrászok, étterem tulajdonosok). Így alakítottunk ki egy teljesen egyedi ízvilágú konyhát, amely egyáltalán nem hasonlít egyik európai népéhez sem.
A hagyományosból szeretjük a friss tejet, túrót, laskát, kását, főzeléket, kenyeret, lángost és palacsintát; birkát, szárnyast, halat-vadat, marhát és főképp sertést, a disznótorost, kocsonyát, a tejfölös paprikásokat, galuskákat, kelt tésztákat, rakott zöldséges ételeket és egybesülteket abbahagyni nem lehet!
Magyar szokás a bőséges reggeli (speciális változata a villásreggeli volt), ebédre a zöldség-, gyümölcs- és húslevesek, főétekként zöldséges rakottasok, főzelékek kis feltéttel, sült-párolt húsok körítéssel, salátával vagy savanyúsággal, majd édesebb, laktatósabb uzsonnafogások, meleg vacsorák. Időközben mennyiségileg átalakulgatnak az étkezési szokások: az új irányzat a konyhában egészségtudatosabb, aktuális életvitelünkhöz alkalmazkodó nyomot követ.
De a jelen kötet célja feleleveníteni a tradicionális magyar konyhát, élvezni hihetetlen gazdagságát, rácsodálkozni újra mérhetetlen ötletességére, befogadó és szintetizáló voltára. Élvezetes válogatást kívánunk! Vissza

Tartalom

Desszertek, sütemények
Almás palacsinta 51
Aludttejes gombóc 43
Aranygaluska 8
Barátfüle 21
Blaha Lujza tortája 32
Csöröge 51
Csúsztatott palacsinta .122
Debreceni mézes 122
Diós kürtőskalács 60
Felvidéki túrós 119
Hájas tészta barackízzel 111
Hortobágyi palacsinta 118
Kapros-ordás palacsinta 143
Kossuth-kifli 99
Krumplis pogácsa 119
Leveles tepertős pogácsa 34
Mákos nudli 46
Mézes, mákos guba 52
Szalagos fánk 75
Szegedi tepertős
pogácsa 62
Túrógombóc 66
Ételkülönlegességek
Budapest bélszín 154
Bundás kenyér 114
Burgonyás parasztreggeli 108
Családi házias pástétom 80
Dödölle 105
Dorozsmai molnárponty 37
Fogas tokaji mártásban 123
Gánica 73
Hagymás krumplisaláta 115
Házilag készített halkrém 18
Húskolbász rostélyon 146
Húsos derelye 113
Húsos-túrós lepény 129
Karfiolkrém 156
Körözött juhtúróból 154
Kovászos uborka 94
Magyar burgonyás lángos 125
Magyar foszlós lángos 24
Magyaros húspástétom 116
Májas hurka 31
Nyúlragu 93
Padlizsánkrém 9
Petrezselymes újkrumpli 91
Puliszka 19
Rabló nyársas 82
Sertéskocsonya 67
Szalonnás-hagymás tojásrántotta 74
Tojásos nokedli 59
Töltött tojás 155
Véres hurka 26
Zakuszka 149
Köretek
Alföldi burgonya 12
Alföldi krumpli 135
Batthyány-rizs 135
Burgonyagombóc recept 28
Tökfőzelék 63
Levesek
Babgulyás 13
Betyárleves borjúhússal 121
Borleves 42
Csorba pacalból 153
Csülkös bableves 134
Dunántúli káposztás halikraleves 125
Egresleves 62
Fejessaláta-leves 150
Fokhagymás tésztaleves kolbásszal 115
Gulyásleves 110
Gulyás rizzsel 25
Halászlé 106
Jókai-bableves 103
Káposztaleves 152
Káposztás-kolbászos bableves 111
Kapros sárgaborsóleves 20
Kapros tökpüréleves 16
Kapros zöldbableves 152
Kolbászleves 99
Köménymagleves 148
Korhely halászlé 49
Lebbencsleves 95
Lencseleves 91
Lencseleves fácánhússal 89
Magyaros krumplileves. 31
Marhagulyás 40
Mazsolás csirkeleves 47
Rácponty 124
Sáfrányos
gyöngytyúkleves 65
Savanyú tojásleves 82
Sóskakrémleves 12
Sóskaleves 88
Szabógallérleves 151
Székely csalánleves 150
Székely tárkonyleves 70
Tárkonyos bárányleves 153
Tejfölös borsóleves 132
Tejfölös burgonyaleves 63
Tojásleves 89
Tojásos kukoricaleves 16
Tormaleves 151
Újházi tyúkleves 43
Zöldséges marhahúsleves 42
Saláták, mártások, savanyúságok
Brassói apró savanyú 22
Ecetes hagymasaláta 38
Ecetes szilva 27
Feketeretek-saláta 136
Friss gyümölcsből készült szószok 138
Gombasaláta 156
Hagymamártás 141
Kapormártás 23
Káposztasaláta 137
Kukujzaszósz 137
Olajos-ecetes paradicsompaprika 136
Paradicsomos paprikasaláta 90
Sózott paprikás hagyma 84
Sültpaprika-saláta 10
Tárkonymártás 142
Tormamártás 138
Uborkasaláta 11
Sültek, pörköltek, főételek
Bácskai gombás rizs 17
Bácskai rizseshús 13
Balatonedericsi mustos pecsenye 104
Bárányborda udvarhelyi módra 92
Bárányvagdalt murokfőzelékkel 140
Berbécstokány 11
Bevert tojás Hadik módra 131
Birkahúsos kása 45
Bográcsos tarhonya 48
Böllérpecsenye baranyai módra 36
Borjúdió Krúdy módra 130
Borjúpörkölt 64
Borjúszelet magyaróvári módra 33
Bőrös malackaraj ropogósán 41
Brassói aprópecsenye 127
Brassói káposzta 29
Borókás, erdei gombás pacal 92
Csáky rostélyos 28
Csángó rostélyos 44
Cseszneki palacsinta 69
Csirke tárkonyos mártásban 145
Csornai töltött paprikás 36
Csülök pékné módra 126
Debreceni aprópecsenye 29
Dióval töltött csuka 126
Disznótoros kóstoló 123
Erdei-gombás sertésnyelv 45
Erdélyi fatányéros 69
Erdélyi töltött káposzta oldalassal 57
Érlelt parasztkaraj 52
Esterházy-rostélyos 118
Feszty-bifsztek 114
Flekken muzsdéjjal 147
Forralt boros vadkacsa 76
Füstölt sajttal töltött pisztráng I7
Galambpörkölt 93
Gímszarvas szeletek somogyi pácban 85
Gomba pásztor módra 25
Gombás libazúzapörkölt 73
Grassalkovich-palacsinta 110
Gyümölcsös kecsege 116
Hagymás burgonya kolbásszal 18
Hagymás kacsamáj 97
Hagymás szelet zöldbabsalátával 144
Hargitai töltött kelkáposzta 56
Háromszéki palacsinta 128
Hétvezér borjútokány 72
Hirtelensült csirkemáj 35
Hortobágyi rostélyos 107
Húsos burgonyakazal 108
Húsos fánk 128
Húsos metélt 102
Húsvéti töltött bárány 141
ínyenc kacsamájrizottó 96
Juhtúrós rántott szelet 85
Kakaspörkölt túrós csuszával 120
Kalocsai sertésborda 48
Káposztás borda szabolcsi módra 133
Káposztásfazék kolbásszal 88
Káposztás kocka 107
Kárpáti ragu 34
Kisalagi sertésdagadó káposztával 84
Kolozsvári káposzta 15
Kolozsvári rakott káposzta 98
Körömpörkölt 95
Lecsó hússal 145
Lecsókolbásszal 90
Lecsó 21
Lencsefőzelék pirított hagymával 20
Libamáj szeletek sült almával 117
Ludaskása 30
Magyaros-gombás birkaragu 41
Magyaros húsgombóc rizságyon 81
Malacpecsenye 53
Marhafarokpörkölt 77
Marharostélyos 144
Palóc tárkonyos disznófej 60
Paprikás krumpli 86
Pásztortarhonya 112
Pikáns marhanyelv 143
Pisztráng Gárdonyi módra 86
Pörkölt hús 87
Rakott felsál 83
Rakott hagymás hús 132
Rakott juhtúrós laska 22
Rakott tészta 87
Rakott túrós tészta 78
Rántott csirke 78
Rántott tök kapormártásban 23
Részeges fogoly 127
Roston sült báránycomb majálisra 142
Rozmaringos nyúlpörkölt 35
Rozmaringos sertésszelet 79
Sárgaborsó-főzelék 44
Savanyú ökörfark gombóccal 72
Sertéstokány 79
Slambuc bográcsban 7
Sült-főtt kakas 101
Szalonnás rostélyostekercs 112
Szegedi marhanyelv 74
Szegedi tarhonyás hús 71
Szegedi veseleves 71
Székelykáposzta 10
Tarhonyás kakas 66
Tavaszi hústekercs 27
Tejfölös csirkepaprikás 58
Temesvári sertéskaraj 70
Tojáspörkölt 77
Töltött angolsóska 14
Töltött bárányszügy 55
Töltött csirke háziasan 109
Töltött édeskáposzta 139
Töltött fasírt 102
Töltött paprika csirkemellből 53
Töltött paprika 46
Töltött pecsenyekacsa 68
Tordai lacipecsenye 50
Tormás malachús 37
Túrós csusza 50
Tűzdelt bélszín 47
Vadas marhahús 54
Vadas libacomb 124
Vaddisznómáj csipkebogyóöntettel 120
Vecsési káposztás kacsasült 100
Vörösboros csirkeragu 38
Vörösboros marhapörkölt 38
Zengői töltött rostélyos 61
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Híres magyar ízek
Állapot:
980 ,-Ft
9 pont kapható
Kosárba