1.054.131

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Híres ételek krónikái avagy krónikák híres ételekről

Balázs mester, az asztali örömök historikusa

Szerző
Grafikus
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 146 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

"Semmit nem szeretek, ami nem eredeti, semmi nem lelkesít, ami nem
hazai. Az egyszerűség és egyenes igazság volt örökké ideálom" - így
vall magáról Zilahy Ágnes (1848-1908), aki ismert novellista és szakíró volt a kiegyezés utáni időszakban. Édesapja a Wesselényiek jogásza, akinek fiútestvérei közül az egyik szorgalmas és az idő tájt jeles Puskinfordító, a másik pedig Petőfi egyik első életrajzírója volt. Családja 48-as, de radikális gondolkodású erdélyi, meglehetősen gazdag birtokoscsalád. Receptjeinek jelentős része is a régi úri, a jó értelemben használt középosztálybeli gasztronómiai ízlést tükrözi. „Ihletet" nemcsak
szülőföldjéről merített. Katonatiszt felesége lévén, bejárta az egész országot. Nagy háztartást vitt, de „mert nagy csapások értek, megismerkedtem anyagi küzdelmekkel. így lassan megtanultam, miképpen kell és lehet az elképzelhetetlenségig kevés anyagból a lehető legjobb ételeket előállítani." - írta önmagáról.
Receptkönyve története is regényes. Munkájának élő... Tovább

Fülszöveg

"Semmit nem szeretek, ami nem eredeti, semmi nem lelkesít, ami nem
hazai. Az egyszerűség és egyenes igazság volt örökké ideálom" - így
vall magáról Zilahy Ágnes (1848-1908), aki ismert novellista és szakíró volt a kiegyezés utáni időszakban. Édesapja a Wesselényiek jogásza, akinek fiútestvérei közül az egyik szorgalmas és az idő tájt jeles Puskinfordító, a másik pedig Petőfi egyik első életrajzírója volt. Családja 48-as, de radikális gondolkodású erdélyi, meglehetősen gazdag birtokoscsalád. Receptjeinek jelentős része is a régi úri, a jó értelemben használt középosztálybeli gasztronómiai ízlést tükrözi. „Ihletet" nemcsak
szülőföldjéről merített. Katonatiszt felesége lévén, bejárta az egész országot. Nagy háztartást vitt, de „mert nagy csapások értek, megismerkedtem anyagi küzdelmekkel. így lassan megtanultam, miképpen kell és lehet az elképzelhetetlenségig kevés anyagból a lehető legjobb ételeket előállítani." - írta önmagáról.
Receptkönyve története is regényes. Munkájának élő „emléktáblája" a mai, a legkülönbözőbb rendű és rangú vendéglátóhelyek étlapjain fellelhető ételei és az, hogy annyi idő után is tanítja a régi fortélyokra, ételben és italban való ügyeskedésre a főzőkanál-forgatásban gyakorlatlan és a régi ízek után érdeklődőket.

"Szelid kacsa vad módra
A kissé sovány kacsát legczélszerűbb vad mártással készíteni, mert így olyannyira jól elkészíthetjük, hogy meg sem lehet ismerni, hogy nem vadkacsa. A kacsát tisztítsuk meg tollától, belét vegyük ki; máját-zúzáját tisztítsuk meg, és tegyük bele a szárnyába; sózzuk meg kívül-belül, borssal is hintsük be; tegyünk egy lábasba zsírt, egy fej vereshagymát, zellert, petrezselyem gyökeret, sárgarépát, 2 deczi eczetet. A kacsát tegyük a lábasban lévő zöldség közé, hogy egy kissé gyönge piros legyen, és pároljuk egy óráig. A zöldséget törjük át szitán és a mártásba mely áttörődött, tegyünk egy kis vágott cukrot; ha nem elég savanyú, még egy kevés eczetet is tehetünk bele; egy perczig forraljuk újra fel, azután öntsük a felvágott és a tálban szépen elhelyezett kacsára; czitrom-szeletekkel díszítve adjuk fel." Vissza

Tartalom

Köszöntés 5
Érdekességek a rántott hús és pizza történetéből 16
Bográcsos ételek 17
Tarhonya-történeti „tarhonyák" 18
A gasztronómus „vörös gróf" 21
Garibaldi 26
Petőfi a vendéglátásról, és a költő kedves ételei 28
Petőfi korának házi és kávéházi itala 32
A tanító múlt fiatal ismertetői 33
Czakumpakk 36
Régi somogyi ételek 38
Egy szakácskönyv művelődés- és műveltségtörténeti érdekességei 40
Szent-Györgyi Albert paprikás csirkéje 43
Novemberi tisztelgés Krúdy emlékének 45
Régi budapesti szíveslátás-vendéglátás „igazi magyar módra" 47
A magyar gasztronómiai Marchal - és a Székelyről elnevezett káposzta 50
Egy „beugró" a tegnapból a mába 53
Régi közétkeztetés 56
Az „ínyesmester" 59
A „Nyehó" és Tarján Vilmos 61
Inkeyék harcsája 64
Ételek a Dráva-mentéről 65
Egy és más befőzésről, zöldségekről, savanyúságokról 66
A „tájjellegű ételekről" 70
Pozsony „Gundel"-ja 73
Szállodáink születése 76
Az egri bor, mint a jó magyar termék példája 80
„Kárpátia" 82
A Latorca partján nemcsak a nóta, az ízek is mások 85
Levelen sült, bálmos, királyhús, mustkolbász és más dédanyáink korabeli ételfurcsaságok 87
A táncoló (bécsi) kongresszus édességei, ételei és italai 89
Az „édes Miskolc" tegnapi emlékei 93
A fánk 95
Vagy áldozd fel magad érte,vagy mondj le róla!" 97
A rétesek háza 99
Diós ételek 101
Vízimolnárok süteménye 103
Sajtos-mandulás fánk Lucullus szerint 104
Erzsébet királyné 105
Ételek történelemről, hírességekről 108
Magyar sütemény német földön 110
Konstantinápoly 111
A fehér asztal örömeit kedvelő polgármester Kammermayer Károly emlékének (1829-1897) 114
A nagy palóc 117
A Dobos torta históriája 118
Új évezred kezdetén 122
Édesség kedvelő művésznők 124
A fagylattölcsér magyar őse 127
A krampampuli 130
Karácsonyfa, szaloncukor, beigli 133
Több, mint 175 éves női szépségápolószer, ami ma is elkészíthető 136
Kockás ínyencség a sakkfejedelemtől 139
Ínyes elmefuttatás híres nemzeti eledelünkről, a gulyásról 140
Ráadás a tokány história 143

Dr. Draveczky Balázs

Dr. Draveczky Balázs műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Draveczky Balázs könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem