kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 177 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 18 cm x 12 cm |
ISBN: | 963-231-046-2 |
Elöljáróban | 5 |
Mikrobiológia és táplálkozás-élettani alapismeretek | 9 |
A mikrobák | 9 |
A baktériumok | 11 |
A penészek | 12 |
Az élesztők | 13 |
A vírusok és a fágok | 14 |
A mikrobák életfeltételei | 14 |
A táplálék | 15 |
A víz | 15 |
Az oxigén | 15 |
A hőmérséklet | 16 |
A környezet kémhatása | 16 |
A mikrobák tevékenységének hatása | 17 |
Táplálkozás-élettani alapismeretek | 23 |
A tápanyagszükséglet és a táplálékigény | 24 |
A vitaminok | 27 |
A zsírban oldódó vitaminok | 27 |
A vízben oldódó vitaminok | 29 |
Környezeti és üzemi higiénia | 33 |
A tejipari üzemek tervezése | 33 |
A tejipari üzemek vízellátásának higiéniája és a szennyvízkezelés | 35 |
A vízellátás | 35 |
A szennyvízkezelés | 38 |
A tejipari üzem létesítése és berendezése | 43 |
Az épületek és a helyiségek | 46 |
A világítás | 47 |
A szellőzés | 47 |
Termelési higiénia | 51 |
A tej mint alapanyag | 51 |
A tej szennyeződésének és fertőződésének forrásai | 53 |
Mechanikus vagy fizikai szennyeződés | 53 |
Kémiai vagy vegyi szennyeződés | 54 |
Biológiai szennyeződés | 56 |
A tej minőségére ható egyéb tényezők | 59 |
A takarmány | 59 |
A tejelő szarvasmarha fajtája | 62 |
A tejelő állat | 64 |
A tőgygyulladások | 64 |
A tőgygyulladások hatása a tej összetételére | 67 |
A kóros tejek hatása a technológiai folyamatokra | 68 |
A sajtgyártás | 68 |
A vajgyártás | 68 |
A savanyú tejtermékek gyártása | 69 |
A tejpor, a kondenz- és a steril tej gyártása | 69 |
A fogyasztói tejféleségek gyártása | 69 |
A tej feldolgozása | 70 |
A tej minőségi és mennyiségi átvétele | 70 |
A tej előtárolása | 74 |
A tej tisztítása | 74 |
A tej zsírtartalmának beállítása | 76 |
A tej homogénezése | 79 |
A tej pasztőrözése és sterilezése | 80 |
A tej pasztőrözöttségének vizsgálata | 83 |
A tejszín pasztőrözöttségének vizsgálata | 85 |
A tej és a tejszín hűtése és utótárolása | 85 |
A tej fogyasztói minősége | 88 |
A tejkészítmények minősége | 90 |
Az ipari színtenyészetek | 92 |
A joghurt | 94 |
A kefir | 95 |
A tejföl | 96 |
Az étkezési túró | 96 |
A vaj | 97 |
A tejszín | 99 |
A tejtermékek minősége | 100 |
A sajt | 100 |
Az ömlesztett sajt | 101 |
A sajtgyártás higiéniája | 104 |
A késztermékek szennyező anyagai | 108 |
A fémek | 109 |
A műanyagok | 112 |
A tisztító- és fertőtlenítőszer-maradványok | 114 |
Az élelmiszer-színezékek és -festékek | 115 |
Tisztítás és fertőtlenítés | 121 |
A tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazása | 125 |
A berendezések tisztítása és fertőtlenítése | 131 |
A fém-, az üveg- és a Viapal H 450-felületek | 132 |
A rovar- és rágcsálóirtás | 135 |
A penésztelenítés | 135 |
A sajtatka elleni védekezés | 136 |
Személyi higiénia | 141 |
Az egészségügyi és a szociális létesítmények | 142 |
A kézmosás és a kézfertőtlenítés | 144 |
A védőfelszerelések | 146 |
A kórokozó mikrobákat ürítő és hordozó dolgozók élelmezés-egészségügyi veszélyessége | 148 |
A tejjel közvetített fertőző betegségek | 151 |
Állatról emberre terjedő betegségek | 152 |
A gümőkór | 152 |
A brucellózis | 153 |
A ragadós száj- és körömfájás | 154 |
A szalmonellózis | 155 |
A rikettsziózis (Q-láz) | 156 |
Emberről emberre terjedő betegségek | 156 |
Az ételmérgezések és az ételfertőzések | 160 |
A higiénia ellenőrzése | 165 |
Az élelmiszer-ellenőrző hatósági szervek | 165 |
Az üzemi, a termelési és a személyi higiénia ellenőrzése | 168 |
Utószó | 173 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.