kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 292 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 19 cm x 12 cm |
ISBN: | 963-230-073-4 |
Bevezetés | 5 |
Általános mikrobiológiai és táplálkozás-élettani ismeretek | 7 |
A mikrobák életjelenségei | 10 |
A mikrobák táplálékigénye | 10 |
A hőmérséklet hatása a mikrobákra | 11 |
Az élelmiszerek víztartalmának jelentősége | 13 |
A mikrobák oxigénigénye | 14 |
Az élelmiszerek kémhatásának jelentősége | 15 |
A mikrobák élelmezés-egészségügyi jelentősége | 16 |
Táplálkozás-egészségügyi alapismeretek | 17 |
Tápanyagszükséglet, táplálékigény | 20 |
Energiát adó vagy kalorikus tápanyagok | 22 |
A testépítő tápanyagok | 23 |
A védő tápanyagok | 25 |
A helyes táplálkozás | 27 |
Környezeti higiénia | 36 |
Az üzemek telepítése | 36 |
Üzemi higiénia | 41 |
Az üzem területével szemben támaszott higiéniai feltételek | 41 |
Az üzemek tervezésének és kivitelezésének higiéniai szempontjai | 43 |
A vízellátás és a szennyvízelvezetés | 57 |
A világítás | 61 |
A hűtés és fagyasztás műszaki berendezései higiéniai szempontból | 64 |
A hőmérséklet és páratartalom mérése és szabályozása a hűtőházakban | 69 |
A légkondicionálás | 74 |
A belső anyag mozgatás és anyagtárolás eszközeinek higiéniája | 80 |
A közúti és a vasúti szállítóeszközök | 85 |
Berendezések és felszerelési tárgyak | 91 |
Csomagoló- és burkolóanyagok | 98 |
Termelési higiénia | 106 |
A hűtőipari élelmiszer-tárolás | 106 |
Állati eredetű nyersanyagok és késztermékek hűtőipari tárolása | 109 |
Növényi eredetű nyersanyagok termeltetése, begyűjtése és szállítása | 116 |
Növényi eredetű nyersanyagok üzemi tárolása | 118 |
Az adalék anyagok | 121 |
Ízesítőanyagok | 123 |
Tartósítószerek | 126 |
Állományjavító anyagok | 127 |
Élelmiszer-színezékek, színre ható adalék anyagok | 130 |
A tartósítás alapelvei és módszerei | 132 |
A hűtés és a fagyasztás élelmiszer-tartósító hatása | 135 |
A hűtőipar tartósító eljárásai | 139 |
Hűtőipari termelési higiénia | 143 |
Gyorsfagyasztott készítmények | 148 |
Hűtőipari késztermékek szállítása | 150 |
Tartósítás vízelvonással (szárítás, aszalás, füstölésj) | 151 |
Tartósítás sózással és pácolással | 156 |
Tartósítás savanyítással | 160 |
Tartósítás vegyszerekkel | 162 |
Gyümölcslevek tartósítása | 163 |
A hővel való csírátlanítás | 168 |
A konzervgyártás higiéniai ellenőrzése | 175 |
Hőkezeléssel tartósított, növényi alapanyagú készítmények gyártási higiéniája | 179 |
Paradicsomkészítmények | 180 |
Dobozolt, tartósított főzelékfélék | 181 |
Befőttfélék | 184 |
Gyümölcsízek | 184 |
Hőkezelésel tartósított dobozolt hús- és ételkonzervek gyártási higiéniája | 187 |
Teljes és félkonzervek | 189 |
Ételkonzervek | 191 |
Diétás ételkonzervek | 192 |
Baromfihús- és libamájkonzervek | 195 |
Dobozolt halkészítmények | 196 |
Ételízesítők (sűrítmények), mártások és leveskivonatok | 198 |
A dobozolt konzervipari termékek romlásának okai | 199 |
Konzervek raktározási higiéniája | 201 |
Hulladékanyagok tárolása és szállítás | 203 |
Az élelmiszeripari nyersanyagok enzimes folyamatai | 205 |
Mikrobák a nyersanyagtárolóban | 208 |
A termelést veszélyeztető mikrobák | 212 |
A műjéggyártás | 220 |
A fagylaltgyártás | 222 |
Üzemi higiénia | 222 |
Termelési higiénia | 223 |
Tisztítás és fertőtlenítés | 226 |
Tisztító- és fertőtlenítőszerek | 227 |
Takarítás, tisztogatás és fertőtlenítés a gyakorlatban | 229 |
Fém-, üveg-, gumi- és műanyag felületek | 236 |
Tömlők | 237 |
Úszatóvályú | 237 |
Mosógépek | 238 |
Fejtőgép (borsófejtő) | 239 |
Osztályozóberendezés (zöldborsó-osztályozó) | 239 |
Szeletelő-, csumázó-, hámozó-, dörzsölőgépek | 239 |
Csöves előmelegítő | 240 |
Blansírozó (előfőző) | 240 |
Zúzógép | 241 |
Magleválasztó | 241 |
Passzírozó | 241 |
Szelektor | 241 |
Homogenizátor | 242 |
Húsdaráló | 242 |
Gyűjtő-, keverőtartály, húzató | 242 |
Töltőgép | 243 |
Folyamatos léfelöntő | 243 |
Felöntőlé-készítő állomás | 244 |
Csöves sterilező | 244 |
Exhaustor, folyamatos pasztöröző, autokláv, sterilezőkád | 244 |
Autokláv hűtővizének fertőtlenítőse | 245 |
Paradicsomsűrítő berendezés | 245 |
Rovarok és rágcsálók elleni védekezés | 245 |
Szennyvíztisztás és -fertőtlenítés | 249 |
Mechanikai víztisztítás | 250 |
Biológiai víztisztítás | 251 |
Kémiai víztisztítás | 252 |
A szennyvíztisztítás szempontjai | 253 |
Személyi higiénia | 258 |
Egészségügyi és szociális létesítmények | 258 |
Kézmosás és kézfertőtlenítés | 261 |
Kórokozó mikrobákat ürítő és hordozó dolgozók élelmezés-egészségügyi veszélyessége | 262 |
Ételmérgezések, ételfertőzések | 265 |
Ételmérgezést okozó mikrobák | 266 |
Élelmiszerek ártalmas vegyi szennyeződése | 270 |
Munkahelyi egészségyi ártalmak elleni védekezés a hűtő- és a konzerviparban | 276 |
Ellenőrzés | 281 |
Élelmezés-egészségügyi és minőségi ellenőrzés | 281 |
Az üzemi, a termelési és személyi higiénia ellenőrzése | 286 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.