kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 255 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 18 cm x 12 cm |
ISBN: | 963-230-421-7 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal. |
Előszó | 5 |
Általános mikrobiológiai és táplálkozás-élettani ismeretek | 7 |
A mikrobák és élelmezés-egészségügyi jelentőségük | 7 |
A mikrobák életjelenségei | 11 |
A hőmérsékleti tényezők | 11 |
Az élelmiszerek víztartalmának jelentősége | 12 |
A mikrobák oxigénigénye | 13 |
Az élelmiszerek kémhatásának jelentősége | 13 |
Az élelmiszerek sókoncentrációjának jelentősége | 14 |
A környezeti tényezők felhasználása | 14 |
Az alapvető táplálkozás-élettani ismeretek | 16 |
A tápanyagszükséglet, a táplálékigény | 17 |
Az energiát adó tápanyagok | 18 |
A testépítő anyagok | 19 |
A vitaminok | 21 |
A környezeti higiénia | 25 |
A környezet és az üzem kapcsolata | 25 |
Az üzemek telepítése | 25 |
Az üzemi higiénia | 29 |
Az üzem területével szemben támasztott higiéniai feltételek | 29 |
Az üzemek tervezésének és kivitelezésének higiéniai szempontjai | 35 |
A vízellátás és a szennyvízkezelés | 43 |
A világítás | 49 |
A hűtés és a fagyasztás műszaki berendezéseinek higiéniája | 51 |
A hőmérséklet és a páratartalom mérése és szabályozása | 58 |
A légkondicionálás | 61 |
A belső anyagmozgatás és az anyagtárolás | 65 |
A közúti és a vasúti szállítóeszközök | 73 |
Berendezések és felszerelési tárgyak | 77 |
Csomagoló- és burkolóanyagok | 85 |
Csomagolóanyagok | 83 |
Burkolóanyagok | 86 |
A termelési higiénia | 89 |
A vágóállatok szállítása és vágóhídi tartása | 90 |
Vágómarhák szállítása | 90 |
Vágósertések szállítása | 91 |
Állattartás a vágóhídi állatszállásokban | 93 |
Vágóállatok és tojás szállítása az üzemi átvételre | 95 |
Vágóállatok szállítása | 95 |
Vágóállatok üzemi átvétele és tartása | 96 |
A tojás begyűjtése | 97 |
Vágóállatok kábítása és elvéreztetése | 99 |
A tarkóütés | 106 |
Az agyvelőszúrás | 107 |
Az elektromos kábítás | 107 |
A forrázás, a kopasztás és a bőrfejtés | 109 |
A baromfibontás, -zsigerelés és -darabolás | 113 |
A vágási termékek szennyeződése és fertőződése | 117 |
A vágási termékek minőségét befolyásoló elváltozások | 130 |
A tökéletlen elvérzés | 130 |
A húsérés | 131 |
A fülletés | 132 |
A rothadás | 134 |
A penészedés | 136 |
Az avasodás | 138 |
Az ivar- és vizeletszag | 139 |
Egyéb idegen anyagok | 140 |
A húsvizsgálat célja | 141 |
A húsvizsgálat munkaterülete | 143 |
Az élő vágóállatok vizsgálata | 143 |
A vágócsarnoki húsvizsgálat | 143 |
Az üzemi húsvizsgálat | 144 |
A hűtőházi húsvizsgálat | 144 |
A bolti és piaci (vásárcsarnoki) húsvizsgálat | 145 |
A húsvizsgálat szerinti húsminősítés és húsbélyegzés | 146 |
A fogyasztásra feltételesen alkalmas hús kezelése | 150 |
A fogyasztásra alkalmas és a fertőzött vágási termékek | 153 |
A vágási melléktermékek és hulladékok tárolása és szállítása | 156 |
Az ömlesztett tojás és a tojáspor | 164 |
A vágási termékek szállítása | 170 |
A főzés és a sütés tartósító hatása | 173 |
A sózás és a pácolás | 178 |
A szárítás és a füstölés tartósító hatása | 181 |
A dobozolt húskészítmények | 183 |
A tartósítási eljárások | 185 |
A termelési higiénia | 188 |
Segéd- és adalék anyagok tárolása | 193 |
Késztermékek tárolása és szállítása | 196 |
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés | 201 |
A tisztítószerek | 203 |
A fertőtlenítőszerek | 205 |
Az üzemi épületek, helyiségek takarítása, fertőtlenítése | 208 |
Eszközök, edényzet és göngyölegek mosása és fertőtlenítése | 213 |
Gépek, berendezések tisztítása és fertőtlenítése | 216 |
Rovarok és rágcsálók elleni védekezés | 218 |
Személyi higiénia | 223 |
Egészségügyi és szociális létesítmények | 224 |
Munka- és védőruházat | 229 |
Kézmosás és kézfertőtlenítés | 231 |
Közegészségügyi veszélyek | 233 |
A fertőző betegségek | 233 |
A kórokozó mikrobákkal fertőzött dolgozók élelmezés-egészségügyi veszélyessége | 245 |
Ételmérgezések, ételfertőzések | 248 |
Feltételes kórokozók | 252 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.