1.062.463

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Higiénia a cukor-, az édes-, a gabona- és a sütőiparban

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 278 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN: 963-231-615-0
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
Általános mikrobiológiai és táplálkozás-élettani ismeretek
Mikrobiológiai ismeretek9
Baktériumok11
Élesztők12
Penészek14
A mikroorganizmusok életfeltételei16
A mikrobák tevékenységének gátlása19
Táplálkozás-élettani ismeretek23
Szénhidrátok23
A szervezet tápanyagszükséglete29
Termelési higiénia
Általános higiéniai szempontok41
Az élelmiszeripari üzem telepítése, elrendezése41
Technológiai vonalak kialakítása43
Vízellátás, szennyvízelvezetés44
Szociális és egészségügyi létesítmények46
A személyi higiéne és az egészségügyi szűrővizsgálatok jelentősége49
Cukoripar52
A cukorgyártás higiéniai szempontból kritikus fázisai52
A cukoripari üzem szennyes és tiszta övezetének elhatárolása59
A nyersanyagok mikrobiológiai minősége, a technológiai folyamatok mikrobiológiai-higiéniai értékelése59
A késztermék mikrobiológiai-higiéniai követelményei62
Édesipar66
Az édesipar alap-, segéd-, járulékos és adalék anyagai67
Édesipari termékek73
Csokoládé- és kakaóporgyártás85
Az édesipari üzem szennyezett és tiszta övezetének elhatárolása119
Az édesipari nyersanyagok mikroflórája120
A technológiai folyamatok mikrobiológiai-higiéniai értékelése126
Gabonaipar130
A gabona vegyi összetétele131
Kórokozók és kártevők134
Védekezés a gabona kártevői ellen138
Gabonaraktározás és -kezelés141
Előkészítés az őrlésre150
Őrlés166
Késztermék-előállítás171
Gabonaipari üzem szennyezett és tiszta övezetének elhatárolása176
Sütőipar177
Nyersanyagtárolás és -előkészítés177
Tésztakészítés179
Tésztafeldolgozás182
Tésztasütés184
Tisztítás-fertőtlenítés186
A gabona- és sütőipari nyersanyagok és gyártásközi termékek mikroflórája187
Higiéniai követelmények205
A gépek higiéniai minősítése
Élelmiszeripari gépek, berendezések élelmezés-egészségügyi alkalmazásának feltételei215
Tisztítás és fertőtlenítés
Általános irányelvek221
Tisztítószerek221
Fertőtlenítőszerek224
Tisztító-fertőtlenítő szerek229
A tisztítás és fertőtlenítés irányelvei231
Udvar231
Szeméttárolás232
Hulladék és nem ehető melléktermékek gyűjtése233
Üzemi épületek, helyiségek234
Raktárak takarítása235
Szociális helyiségek takarítása235
Ismételten felhasználásra kerülő edényzet (pl. üveg, rekesz, láda) tisztítása és tárolása236
Takarító- és fertőtlenítőszerek, -eszközök tárolása236
Melléktermékek és hulladékok tárolása és hasznosítása
Cukoripari melléktermékek241
Melasz241
Lúgozott préselt répaszelet241
Cukoripari hulladékok243
Répafarok243
Mésziszap243
Iszap243
Gyári hulladékok244
Gabonaipari melléktermékek245
Búzafeldolgozásból245
Kukoricafeldolgozásból246
Árpafeldolgozásból247
Borsó- és szójafeldolgozásból247
Gabonaipari hulladékok248
Búzafeldolgozásból248
Rizsfeldolgozásból249
Kukorica-, borsó-, árpa- és szójafeldolgozásból249
Édesipari melléktermékek250
Kakaóbabhéj250
Kakaóbabcsíra250
Édesipari hulladékok251
Ostyafúvási hulladék ("nokedli")251
Egyéb hulladékok251
Édesipari selejtek253
Édesipari szemét254
Olajos magvak bőrhéja254
Mandula- és barackmaghéj254
Tojáshéj254
Meggymag255
Iparági, üzemi higiéniai ellenőrzés
A higiénikus feladatai259
Munkaköri tevékenységből adódó feladatok ellátása, végrehajtása259
A higiénikus hatáskörrel járó feladatai259
A higiénikus hatáskörrel nem járó feladatai260
Egyéb feladatok262
Az iparági vezető higiénikus feladatai263
Élelmiszeripari jogszabályok, állásfoglalások
Az élelmiszerek előállításának élelmezés-egészségügyi szabályzata267
Környezet, épületek, berendezések267
Szociális és egészségügyi létesítmények267
Vízellátás268
Szennyvízkezelés269
Üzemek tisztán tartása269
Személyi higiénia269
Élelmiszerek előállítása270
Ellenőrzés270
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem