1.062.052

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Higiéne az élelmiszer-kereskedelemben

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 169 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-240-797-0
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A "Higiéne az élelmiszer-kereskedelemben" több vonatkozásban igyekszik szolgálni a kitűzött célt: a korszerű higiénés követelmények megismertetésével is elősegíteni a fogyasztói érdekvédelem - úgy... Tovább

Előszó

A "Higiéne az élelmiszer-kereskedelemben" több vonatkozásban igyekszik szolgálni a kitűzött célt: a korszerű higiénés követelmények megismertetésével is elősegíteni a fogyasztói érdekvédelem - úgy hiszem - legfontosabb szükségletének kielégítését, nevezetesen, hogy mind táplálkozásbiológiai, mind élelmiszer-higiéniai szempontból megfelelő legyen az élelmiszer-kereskedelmi áruellátás. A könyv felépítése, nyelvezete lehetővé teszi, hogy különösebb szakmai előképzettség nélkül is hasznos iránymutató legyen az élelmiszer-kereskedelem területén foglalkoztatott dolgozók számára, és jól használható a higiénés minimum tanfolyamok, továbbképzések tananyagául is. Ezen túlmenően a „Higiéné az élelmiszer-kereskedelemben" tárgyalja a legkorszerűbb élelmiszer-kereskedelmi formák higiénés követelményeit is, és nem csak közegészségügyi, hanem munkavédelmi, építésügyi, népgazdasági szempontokat is figyelembe véve foglalkozik egy-egy kérdéssel. Külön fejezet tartalmazza az élelmiszer-kereskedelemben folytatott vöröskeresztes tevékenységgel kapcsolatos tudnivalókat és igen hasznos útmutatást ad a könyv a Kereskedelmi Felügyelőségek és az Állami Közegészségügyi-Járványügyi Felügyelőségek együttműködésére is. Hasznos, gyakran nélkülözhetetlen információs anyagként kapcsolódik a szakmai ismeretekhez a legfontosabb vonatkozó jogszabályok ismertetése. Végül a szerzőtársak nevében is szeretném köszönetemet kifejezni dr. Marton Tibornak, az Egészségügyi Minisztérium Élelmezés- és Táplálkozásegészségügyi osztályvezető főorvosának a könyv lektorálásáért és a lektorálás során adott segítőkész tanácsaiért. Vissza

Tartalom

Előszó 3
Történeti áttekintés 5
A közegészségügy-járvány ügy rövid története 5
A magyar élelmezés-egészségügy fejlődése 7
Az élelmiszer-árusítás közegészségügyi jelentősége 11
Az ember és környezete. Környezeti kölcsönhatások 13
Természeti környezet 14
Mesterséges környezet 15
Urbanizáció, urbanizálódás (városiasodás) 16
Életmód 16
Az élelmiszer-kereskedelmi egység környezeti hatása 17
Mikrobiológiai alapismeretek 21
A baktériumok nagysága alakja 21
A baktériumok tulajdonságai 21
A baktériumok szaporodása 22
A baktériumok életfeltételei 22
Ételmérgezés és ételfertőzés 24
A baktériumok káros tevékenységének megelőzése 25
Táplálkozásélattani ismeretek 26
A táplálkozás 26
Táplálkozási ártalmak 29
Ételmérgezés 33
Személyi higiéné 37
Orvosi vizsgálat 37
Egészségügyi könyv 38
Személyi tisztaság 39
A közegészségügyi szempontból helyes magatartás 41
Élelmiszer-kereskedelmi elárusítóhelyek 43
Élelmiszer-kereskedelmi egységek létesítése 43
Az élelmiszer-kereskedelmi egységek osztályozásának áttekintése 44
I. Osztályozás kereskedelmi szempontok szerint 50
II. Osztályozás az árusítás jellege szerint 55
III. Osztályozás az árusítóhely nagyságrendje szerint 57
IV. Osztályozás az élelmiszer-kereskedelmi egység rendeltetése szerint 58
V. Osztályozás az egység igényessége szerint 59
VI. Osztályozás az áru ellenértékének kifizetési módja szerint 59
VII. Osztályozás az egység földrajzi elhelyezkedése szerint 60
VIII. Osztályozás az árusítóhelyet fenntartó, illetve üzemeltető megnevezése szerint 61
IX. Osztályozás közegészségügyi-járványügyi szempontok szerint 61
Az élelmiszer-kereskedelemre vonatkozó egészségügyi és higiénés előírások 63
Az élelmiszer-kereskedelmi egységek környezet-egészségügyi előírások 63
Az élelmiszer-kereskedelmi egységek település-egészségügyi előírások 64
Vízellátás, szennyvízelvezetés 65
Hulladékeltávolítás 32
Az élelmiszer-kereskedelmi elárusítóhelyek higiénés előírásai 66
Az élelmiszerek csomagolása 66
Az élelmiszerek szállítása 71
Az áruátvétel higiénéje 73
Raktározás 75
Az élelmiszerek árusítása 77
Az élelmiszer-kereskedelmi egységek tisztántartása, fertőtlenítése 81
A takarítás, tisztítás általános szabályai 81
A fertőtlenítés lényege és formái 83
Főbb fertőtlenítési eljárások 85
A fertőtlenítőszerek hatása 87
Az élelmiszer-kereskedelemben végzett fertőtlenítési eljárások 88
Rágcsáló- és rovarirtás az élelmiszer-kereskedelemben; irtószerek 92
Egyes sajátos élelmiszer-árusítási formák higiénéje 101
Utcai élelmiszer-árusítás 101
Vásárcsarnoki és piaci élelmiszer-árusítás 102
A korszerű élelmiszer-kereskedelmi formák és azok élelmezésegészségügyi sajátosságai 104
Az önkiszolgálásra való áttérés 105
ABC-áruházak létesítése 106
Élelmiszer-automaták 107
Munkaegészségügyi előírások az élelmiszer-kereskedelemben 110
A megépítés, berendezés munkaegészségügyi előírásai 111
Foglalkozási ártalmak és megelőzésük 112
Balesetvédelmi előírások az élelmiszer-kereskedelemben 114
Vöröskeresztes közegészségügyi-környezetvédelmi-tisztasági mozgalom az élelmiszer-kereskedelmi egységekben 120
Élelmezés-egészségügyi hatósági ellenőrzés 127
Az élelmiszer-kereskedelemmel kapcsolatos fontosabb jogszabályok 129
Az Állami Közegészségügyi-járványügyi Felügyeletről 129
Ételmérgezés esetén követendő eljárásról 147
Az élelmiszer-forgalom közegészségügyi szabályai 150
Rendelet az élelmiszerekről szóló törvény végrehajtásáról 156
Az Állami Közegészségügyi-járványügyi Felügyelőségek és a Kereskedelmi Felügyelőségek együttműködése 168
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Higiéne az élelmiszer-kereskedelemben Higiéne az élelmiszer-kereskedelemben

A gerinc elszíneződött.

Állapot:
2.340 ,-Ft
12 pont kapható
Kosárba