1.067.062

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Higiéne a közétkeztetésben (dedikált példány)

Egészségügyi minimum tanfolyam anyaga

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 128 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Dr. László Nándor szerző által dedikált példány. Harmadik, javított kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E könyv írásakor arra törekedtem, hogy a közétkeztetés területén foglalkoztatott dolgozó valóban a legszükségesebb ismeretanyagot kapja kézhez, egy olyan minimumot, amely alapot ad egészségügyi... Tovább

Előszó

E könyv írásakor arra törekedtem, hogy a közétkeztetés területén foglalkoztatott dolgozó valóban a legszükségesebb ismeretanyagot kapja kézhez, egy olyan minimumot, amely alapot ad egészségügyi szemléletének kialakulásához. Tisztában vagyok azzal, hogy helyes közegészségügyi szemléletet kialakítani sem egy könyv, sem egy tanfolyam egymagában nem képes. Hosszú idő és nagyon sok tapasztalat szükséges ahhoz, hogy valakinek minden tevékenysége tükrözze az embercsoportok és ezen keresztül az egész lakosság egészségvédelmét. Közegészségügyi hálózatunk ennek a szemléletnek tudatosításán fáradozik. A higiéne mindent átfogó tudomány, az ember valamennyi életmegnyilvánulására kiterjed. A közétkeztetés - melynek széles körű elterjedését csak szocialista állam képes biztosítani - a higiéne tudományának szinte valamennyi szakágazatával kapcsolatban áll. Éppen ezért nagyon nehéz lenne minden közegészségügyi vonatkozását egyetlen mű keretében összefoglalni. A lényeges vonásokat azonban feltétlenül szükséges megismerni és azt a gyakorlat során mindenkor alkalmazni. ez a kitűzött cél.
Annak reményében mondok köszönetet Dr. Tóth Lászlónak és Harmat Olgának - akik a könyv lektorálása során mind szakmai, mind gyakorlati tapasztalataikkal segítséget nyújtottak -, hogy a kitűzött célt sikerült megvalósítani. Vissza

Tartalom

A közétkeztetés közegészségügyi jelentősége5
A szocialista egészségügy és az egészségvédelem5
Az élelmezés-egészségügy5
A közétkeztetés jelentősége6
Az egészségügyi ismeretek alkalmazása7
Mikrobiológiai ismeretek8
A baktériumok nagysága és alakja8
A baktériumok tulajdonságai8
A baktériumok szaporodása9
A baktériumok életfeltételei9
A baktériumok káros tevékenységének megelőzése12
Személyi higiéne13
Orvosi vizsgálat13
Egészségügyi könyv14
Személyi tisztaság15
A közgazdaságügyi szempontból helyes magatartás17
Balesetelhárítás18
A közétkeztetési üzem19
A konyhák osztályozása19
Önálló konyhaüzem higiénéje21
A konyha elhelyezése21
A konyha helyiségeinek csoportosítása24
A konyha helyiségeinek kapcsolata25
A főzőtér higiénéje27
Az előkészítő helyiségek higiénéje29
A raktárhelyiségek higiénéje32
A kiegészítő helyiségek higiénéje36
A mosogatóhelyiségek higiénéje37
A szociális helyiségek higiénéje40
Folyosók, lépcsők, felvonók43
Az étterem (fogyasztórész) higiénéje44
Az ételszállítás higiénéje46
A takarítás higiénéje48
Rovarok, rágcsálók elleni védekezés51
A konyhai előkészítőüzem, a befejező- és melegítőkonyha higiénéje54
A konyhai előkészítőüzem higiénéje54
A befejezőkonyha higiénéje57
A melegítőkonyha higiénéje58
A táplálkozás és az élelmezés60
A helyes táplálkozás60
Közétkeztetés61
Táplálkozási ismeretek62
Anyagcsere62
Emésztés63
Kalória65
Kalóriaszükséglet65
Tápanyagok67
A tápanyagok helyes aránya70
Járulékos anyagok70
Élelmezési ismeretek72
Komplettálás73
Ízlés74
Káros étkezési szokások75
Ételtervezés, étlap76
Az ételek értékcsökkenése76
Az ételek egészségkárosító hatása79
Ételfertőzés80
Ételmérgezés81
Mi a teendő ételmérgezés esetén?81
Ételminta82
Higiénés rendelkezések83
Egészségügyi oktatás83
Egészségügyi ellenőrzés84
Feliratok elhelyezése a konyhaüzemben86
A közétkeztetésre vonatkozó jogszabályok99
A Kifőzések Általános és Közegészségügyi Szabályzata119

Dr. László Nándor

Dr. László Nándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. László Nándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem