1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Higiéné a falusi vendéglátó konyhájában

Útmutató falusi kisvállalkozóknak

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar-Falusi Turizmus Országos Szövetsége-FVM Agrármarketing Centrum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 51 oldal
Sorozatcím: Falusi turizmus-Agroturizmus
Kötetszám: 4
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-7159-14-2
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A "Falusi turizmus - agroturizmus, Útmutató falusi kisvállalkozóknak" című sorozat keretében megjelenő negyedik kiadvány a legfontosabb higiénés tudnivalókkal ismerteti meg a falusi turizmus... Tovább

Előszó

A "Falusi turizmus - agroturizmus, Útmutató falusi kisvállalkozóknak" című sorozat keretében megjelenő negyedik kiadvány a legfontosabb higiénés tudnivalókkal ismerteti meg a falusi turizmus vendéglátóit. A higiéné vagy higiénia szó (mely mindkét alakjában használatos) görög eredetű. Hügieia a görög mitológiában az egészség istennője. Aszklépiosznak, a gyógyítás istenének a lánya. Az ő nevéből származik a higiéné szó, amelyet magyarul egészségtudománynak mondunk. A higiéné az egészség megőrzésével, megvédésével és fokozásával, az egészségkárosodások és betegségek megelőzésével foglalkozik.
Az emberek többsége, ha nincs is pontosan tisztában a higiéné szó jelentésével, fogalmát - helyesen - a tisztasággal hozza kapcsolatba. Egy Amerikában készült felmérés három különböző típusú étterem vendégeit kérdezte ki, hogy mely tényezők játszanak szerepet a látogatott vendéglő kiválasztásakor. Az adatok kiértékelése során az első két helyre mindhárom esetben a tisztaság és az étel minősége került. Meghatározó tehát a tisztaság, a szemmel láthatóan rendben tartott környezet. Ugyanakkor - és ez már a reklámokból is jól ismert - a szemmel látható tisztaság nem feltétlenül jelenti a veszélyes csírák jelenlétének teljes hiányát. Ezt csak a fertőtlenítéssel egybekötött takarítás, mosogatás, stb. segítségével lehet elérni. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Bevezetés 7
Mik azok a mikroorganizmusok? 7
Baktériumok 9
Élesztőgombák 11
Penészgombák 11
Hogyan szaporodnak a mikroorganizmusok? 12
Mikroorganizmusok és környezetük 13
A mikroorganizmusok tápanyagokat igényelnek 13
A mikroorganizmusok vizet kívánnak 14
A mikroorganizmusok szeretik a meleget 15
Oxigénnel vagy anélkül 15
A savak gátolják a csírákat 16
Ételártalmak 16
Higiéné a konyhában 19
Az ételkészítés színterének higiénéje 19
Általános előírások 19
Az épületre vonatkozó előírások 19
Vízellátás, szaniter berendezések 19
Üzemeltetéshez kapcsolódó higiénés előírások 20
Általános előírások 20
Tisztítás és fertőtlenítés 21
Élelmiszer higiéné 22
Nyersanyagok 22
Állati kártevők 22
A raktározás higiénéje 23
Hűtést nem igénylő nyersanyagok 23
Hűtést igénylő nyersanyagok 24
Eltarthatóság 24
Gyakorlati útmutató - fontos higiénés rendszabályok 26
Személyi higiéné 26
Élelmiszer higiéné 29
Higiéné a konyhában 35
Hatósági ellenőrzés 37
Higiénés továbbképzés 37
Élelmiszer-higiéné Európában 38
Mellékletek 39
1. Az élelmiszerek állati kártevői. Megelőzés és védekezés 39
2. A háromfázisú mosogatás és a konyha higiéné 42
Zárszó 46
Fontosabb hatályos jogszabályok 47
Irodalomjegyzék 48

Dr. Schmidt Katalin

Dr. Schmidt Katalin műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Schmidt Katalin könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem