1.062.160

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az atomoktól a sajttortáig

avagy fizika és kémia konyhaszerető gyerekeknek

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Typotex Elektronikus Kiadó-SHL Hungary Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott keménykötés
Oldalszám: 128 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-9132-85-3
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Kürti Miklós volt a közelmúltban a nagyvilágban és Magyarországon is az egyik legismertebb és legkedveltebb fizikus. Budapesten született, a Trefort-utcai Mintagimnáziumba, a párizsi, majd a berlini egyetemre járt, végül az Oxfordi Egyetemen lett professzor. A hőmérséklet hatását kutatta az anyag szerkezetére. Ez terelte érdeklődését a konyhaművészet felé is. "Fizikus a konyhában" című előadásai jó humora és az ízletes kóstolók miatt váltak népszerűvé az Angol Fizikai Társulatban, a Magyar Fizikai Társulatban - és a budapesti iskolákban is. 1998-ban temettük el a Kerepesi-úti Nemzeti Sírkertben.
Az ő tanítványa, majd munkatársa volt e téren Hervé This párizsi professzor, a francia tudományos ismeretterjesztő folyóirat szerkesztője, aki tovább kutatta a szakácsművészet fizikai és kémiai alapjait, és aki "Molekuláris Gasztronómia" címmel tudományos konferenciasorozatot szervez. Ő írta ez a könyvet, amiben kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz.... Tovább

Fülszöveg

Kürti Miklós volt a közelmúltban a nagyvilágban és Magyarországon is az egyik legismertebb és legkedveltebb fizikus. Budapesten született, a Trefort-utcai Mintagimnáziumba, a párizsi, majd a berlini egyetemre járt, végül az Oxfordi Egyetemen lett professzor. A hőmérséklet hatását kutatta az anyag szerkezetére. Ez terelte érdeklődését a konyhaművészet felé is. "Fizikus a konyhában" című előadásai jó humora és az ízletes kóstolók miatt váltak népszerűvé az Angol Fizikai Társulatban, a Magyar Fizikai Társulatban - és a budapesti iskolákban is. 1998-ban temettük el a Kerepesi-úti Nemzeti Sírkertben.
Az ő tanítványa, majd munkatársa volt e téren Hervé This párizsi professzor, a francia tudományos ismeretterjesztő folyóirat szerkesztője, aki tovább kutatta a szakácsművészet fizikai és kémiai alapjait, és aki "Molekuláris Gasztronómia" címmel tudományos konferenciasorozatot szervez. Ő írta ez a könyvet, amiben kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. Mikor Miklós bácsi magyarázó szavait olvassuk, joggal érezzük: Kürti Miklós professzor úr tanít a fizikai-kémiai megértés örömére és hasznára. A könyvet szívesen olvassák konyhafőnökök, vegyészek, fizikusok, tanárok és diákok is világszerte. Hiszen megismerkedhetünk belőle a franciás ízek elkészítésének művészetével is... Vissza

Tartalom

Gyuri és Vera konyhai felfedezésekre készül5
Molekulák6
A lakás Robinsonjai9
Tükörtojás és sült alma11
Tyúkhús újramelegítése szenesedés nélkül14
A vízmolekulában nincsenek szénatomok15
Vörös vas16
A láthatatlan fény17
A tükörtojás és a hővezetőképesség18
Miért jobb fakanalat használni a sütésnél, mint fémvillát?20
Azok számára, akik nem félnek sem a mágnestől, sem az elektromos erőtől26
Hogyan készül a tejszínhab?30
Hússzeletek, tészták és gyümölcsjoghurtok31
Mikroorganizmusok32
Egészen kicsi, de él35
Fontos tudnivalók a cukorról37
Jó hír: többfajta cukor létezik39
A zsíradékfélék három foga42
A tésztában44
Miért hűti le a só a vizet?46
Hirtelen sült hús és tésztafélék készítése ínyenceknek49
Posírozott hal, burgonyapüré és tejszínhabos eper51
Bennrekedt buborékok53
Miként lehet elkerülni, hogy a püré nyúlós legyen?57
Majonézes keménytojás és sárgabaracktorta59
A tej, a tejszín és a vaj62
Kemény tojást főzünk65
A majonéz68
Majonéz gond nélkül70
Minden torta hasonló72
Sajttorta és csokoládéhab73
Tészta, tejföl és szalonna75
A sajttorta receptje77
Lányoknak vanília, fiúknak csokoládé78
A csokoládéhab82
Csőben sült rakott burgonya, besamelmártás és citromhab83
Csőben sütés és besamel83
Fehérjeszerencsék a lisztben85
A sodó úgy készül, akár a konyhafőnöknél87
Sajtos felfújt négy negyedben89
Zselatingélek91
Fogjunk hozzá!92
Sajtfelfújt? Gyerekjáték!95
Miért fújódnak fel a felfújtak?96
Akár a konyhafőnökök97
Kísérleti feljegyzések101
Hat tanács ahhoz, hogy minél agyafúrtabb kis tudós váljék belőled!124
Magyarázó szójegyzék125

Hervé This

Hervé This műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Hervé This könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem