1.062.571

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Helyi termék kézikönyv 2016

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Szeged
Kiadó: Csongrád Megyei Agrár Információs, Szolgáltató és Oktatásszervező Nonprofit Közhasznú Kft.
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 69 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN: 978-963-12-4502-8
Megjegyzés: Színes illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hazánk támogatja az t az európai uniós kezdeményezést, amely szerint az országok belső piacait belső termelésből kell ellátni. Ezért fontos, hogy a magyar földben megtermelt termékeket itthon... Tovább

Előszó

Hazánk támogatja az t az európai uniós kezdeményezést, amely szerint az országok belső piacait belső termelésből kell ellátni. Ezért fontos, hogy a magyar földben megtermelt termékeket itthon dolgozzuk fel és értékesítsük, ezzel is élénkítve a nemzetgazdaságot.
A helyi termékek előállításával hozzájárulunk környeztünk gazdasági fejlődéséhez, az élhető, fenntartható vidéki élethez, és a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez.
Jelen kiadvány helyi termékeket, azaz a helyben termelt alapanyagokból hagyományos, az adott térségre jellemző eljárással készült élelmiszereket előállító és értékesítő gazdáknak szól.
A kézikönyv bemutatja a helyi termékek előállításának feltételrendszerét, az értékesítés lehetséges változatait, a helyi piacoktól a falusi vendégasztalokon át a közétkeztetésig. Ehhez szorosan kapcsolódva részletezzük a termékek védjegyezését, az élelmiszer-előállítás élelmiszerbiztonsági és higiéniai szabályait, valamint a élelmiszerjelölés legfontosabb tudnivalóit. Külön fejezet foglalkozik az adózási ismeretekkel, amely a legkedvezőbb vállalkozási forma kiválasztásában is segítséget nyújt.
Célunk tehát, hogy az érdeklődők a kiadvány átolvasását követően átfogó képet kapjanak a helyi termékek feldolgozásának és értékesítésének szabályozásáról, hozzájárulva ezzel gazdaságuk sikerre viteléhez.
Eredményes gazdálkodást kívánok! Vissza

Tartalom

Előszó 1
Helyzetkép a helyi termékről 2
1. Iparjogvédelmi oltalom lehetőségei a helyi termékekkel kapcsolatban 4
1.1 A helyi termékek megkülönböztetése védjegyoltalommal 5
1.1.1 Védjegy bejelentése 7
1.1.2 Védjegy használata 7
1.2 Eredetmegjelölés és földrajzi jelzések uniós oltalma 7
1.2.1 uniós oltalom megszerzése 9
1.2.2 uniós oltalom tartalma 9
1.3 Hagyományos különleges termékek elismerése 10
1.4 Jogérvényesítés 10
1.5 Támogatási lehetőségek a Vidékfejlesztési Programban 11
1.5.1 Nemzeti minőségrendszerként elismert védjegyek 11
1.5.2 A helyi terméket előállítók számára a Vidékfejlesztési Program támogatási lehetőségei 14
2. Helyi termék értékesítési lehetőségei 17
2.1 A kistermelői termék előállítás és értékesítés 17
2.1.1 A kistermelő 17
2.1.2 A kistermelő részére előírt nyilvántartások, igazolások 18
2.1.3 Az értékesítés területi lehetőségei 24
2.1.4 Mennyiségi korlát az értékesítés során 25
2.2 A helyi termékek értékesítése piacon 26
2.3 Falusi vendégasztal szolgáltatás 29
2.4 Helyi termék falusi szálláshelyen 31
2.5 Közétkeztetés, vendéglátás 36
3. Adózási ismeretek 37
3.1 Adószám kiváltása 39
3.1.1 Őstermelő/kistermelő jogállás választása esetén 39
3.1.2 Egyéni vállalkozói jogállás választása esetén 39
3.2 A jövedelem megállapítása és az adófizetési kötelezettség 39
3.2.1 Jövedelem megállapítás a személyi jövedelemadó szabályai szerint elszámoló termelőnél 40
3.2.2 KATA szerint adózó egyéni vállalkozó elszámolása 42
3.3 Járulékfizetés 43
3.4 Általános forgalmi adó 44
3.5 Információ 46
3.6 Szállásadók adózása 46
Az élelmiszerbiztonsági és -higiéniai előírásokról általában 49
4.1 Személyi higiénia 51
4.2 Élelmiszer előállítás higiéniája 52
4.2.1 Élelmiszer előállítás helye, berendezései 53
4.2.2 A tárolás és étel készítésének követelményei 54
4.2.3 Takarítás, tisztítás és fertőtlenítés 57
4.2.4 Kártevők elleni védekezés 57
4.2.4 Kártevők elleni védekezés 57
4.3 Teendők élelmiszer eredetű megbetegedés, vagy annak gyanúja esetén 58
Élelmiszerjelölés 59
5.1 Csomagolatlan kistermelői élelmiszerek árusítása történhet 59
5.2 Csomagolt kistermelői élelmiszerek árusítása történhet 60
5.3 Allergiát agy intoleranciát okozó anyagok jelölése 60
5.4 A kötelező jelölési elemek olvashatósága 61
5.4.1 Termék nevére és az összetevőire vonatkozó további szabályok 61
5.4.2 Adalékanyagok és aromák 62
5.5 Magyar Élelmiszerkönyv 62
5.6 Az élelmiszerekkel kapcsolatos állítások használata 62-69
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem