1.061.441

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Helyi finomságok tárháza

Termelőtől a konyháig

Szerkesztő
Fotózta
Esztergom
Kiadó: Ister-Granum EGTC
Kiadás helye: Esztergom
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 82 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-08-8339-9
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva. Szlovák nyelvű előszóval és angol nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Duna, az Ipoly és a Garam, mint térségünk meghatározó folyói mentén, a környező hegyvonulatok és a folyó menti lankák által határolt területen elődeink évszázadok óta együtt éltek a tájjal,... Tovább

Előszó

A Duna, az Ipoly és a Garam, mint térségünk meghatározó folyói mentén, a környező hegyvonulatok és a folyó menti lankák által határolt területen elődeink évszázadok óta együtt éltek a tájjal, alkalmazkodtak az időjárás szeszélyeihez. Apáról fiúra szállt a gazdálkodás, anyáról leányra a családi sütés-főzés, befőzés, tartósítás tudománya. Azt ették, amit az erdő és a folyók adtak, amit földjeiken megtermeltek, illetve, kereskedtek. Közvetlenül, helyből. Valódi helyi termelők voltak, valódi helyi terméket fogyasztottak.
Mára, amikor egy főzés úgy indul, hogy autóba szállunk, megállunk egy bevásárlóközpontnál, félkész ételeket vásárlunk, gyorsan elkészítjük, gyorsan megesszük. Ez a forma nem fenntartható. Szerencsére egyre többen keresik helyette a helyben megtermelt élelmiszereket.
Mi az, amit átörökíthetünk elődeink tudásából hétköznapjainkra?
Egyszerű: A termőföldtől a legrövidebb úton jusson el az élelmiszer a konyhába. Helyben termelt, idénytermék, lehetőség szerint vegyszermentes, piacon vásárolt, változatosan elkészítve.
A Helyi finomságok tárháza - termelőtől a konyháig című kiadványunkkal ízelítőt szeretnénk adni az Ister-Granum régió földrajzi és gazdasági egységének igen gazdag termékkínálatából. A bemutatkozó füzet célja a régió termelőinek és helyi termelői piacainak bemutatása. Minél szélesebb körben megismertessük, népszerűsítsük őket. Célunk ezzel a helyi termelők piacra jutásának biztosítása, a foglalkoztatási helyzet javítása, a munkanélküliség csökkentése; ill. a helyitermék-piacok elfogadottságának növelése, újabbak létrehozásának ösztönzése; továbbá a helyi termékek iránti kereslet növelése a régióban. Vissza

Tartalom

Kedves Olvasó! 6
Slovo na úvod 7
Bemutatkozik az Ister-Granum EGTC 9
Helyi termékekről, avagy kiskosarad mit rejt? 10
Nemzeti Parki Termékek 12
Kamrába 14
Zöldség-gyümölcs 15
Tej és tejtermékek 21
Hús, húskészítmények, tojás 27
Édesség, lekvár, szörp, gyümölcslé 31
Kenyér, pékáru 35
Méz 38
Fűszerek, savanyúságok 40
Házi sör, szódavíz, párlatok 43
Borok 47
Kézműves termékek 51
Piacra 55
Konyhába 63
Reggeli 66
Főétel 69
Uzsonna, vacsora 73
Sütemény 74
Kenyér 77
Dear Reader 79
Hasznos címek, kiadványok 80
Zárszó és jövőbetekintő 81
Impresszum 82
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem