A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A pálinka világa

Gyökerek - Értékek - Lehetőségek/Quintessence - 2017

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Lektor
Onga
Kiadó: Ongai Kulturális Egyesület
Kiadás helye: Onga
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 265 oldal
Sorozatcím: Quintessence Pálinkás Könyvek
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 23 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A Quintessence Pálinkás Könyvek második kötete - a 2016-ban megjelent első kötethez hasonlóan - három fejezetre tagolódik: I. Gyökerek - múlt, II. Értékek - jelen, III. Lehetőségek - jövő.
A Gyökerek - múlt fejezetben olyan regeszták olvashatók, melyek kiegészítik, árnyalják és pontosítják a pálinka kultúrtörténetével kapcsolatos eddigi ismereteinket. Megtudhatjuk, hogy mi volt a klipara, a slivovicza, a vatyka vagy épp a baklya, de értesülünk belőle a korábbi századok legjellemzőbb pálinka fajtáiról, azok főzési sajátosságairól, hogy miként lehetett egy diófalevéllel meghatározni a lepárlás végét, vagy hogy miért követelte a reformkorban Wesselényi Miklós a gabonából való pálinkafőzés betiltását.
Az Értékek - jelen fejezetben a 2017. évi Quintessence Pálinkaverseny azon 82 darab aranyérmes kereskedelmi tételét mutatjuk be magyar és angol nyelven, melyek a pálinkabarát fogyasztók számára hozzáférhetőek, illetve a jelen értékeit kiemelkedően megtestesítik és reprezentálják.
A... Tovább

Fülszöveg

A Quintessence Pálinkás Könyvek második kötete - a 2016-ban megjelent első kötethez hasonlóan - három fejezetre tagolódik: I. Gyökerek - múlt, II. Értékek - jelen, III. Lehetőségek - jövő.
A Gyökerek - múlt fejezetben olyan regeszták olvashatók, melyek kiegészítik, árnyalják és pontosítják a pálinka kultúrtörténetével kapcsolatos eddigi ismereteinket. Megtudhatjuk, hogy mi volt a klipara, a slivovicza, a vatyka vagy épp a baklya, de értesülünk belőle a korábbi századok legjellemzőbb pálinka fajtáiról, azok főzési sajátosságairól, hogy miként lehetett egy diófalevéllel meghatározni a lepárlás végét, vagy hogy miért követelte a reformkorban Wesselényi Miklós a gabonából való pálinkafőzés betiltását.
Az Értékek - jelen fejezetben a 2017. évi Quintessence Pálinkaverseny azon 82 darab aranyérmes kereskedelmi tételét mutatjuk be magyar és angol nyelven, melyek a pálinkabarát fogyasztók számára hozzáférhetőek, illetve a jelen értékeit kiemelkedően megtestesítik és reprezentálják.
A Lehetőségek - jövő fejezet a szűkebb pálinkás szakmának, de a szélesebb közönségnek is konkrét szakmai ismereteket szeretne nyújtani, hogy a pálinkáik még jobbak legyenek, az olvasók, a pálinkát készítők szakmai ismeretei bővüljenek. Ez alkalommal a Vilmoskörte és a Szomolyai Feketecseresznye pálinkakészítés során lehetséges tudatosabb felhasználásáról tájékozódhatnak a tisztelt olvasók, illetve az almatermésű gyümölcsök és az azokból készült pálinkák alapvető fajtasajátosságaival, jellemzőivel ismerkedhetnek meg. Vissza

Tartalom

Előszó 5
I. Gyökerek - múlt 9
Válogatott források a pálinka történetének
megismeréséhez (Takács László) 10
Bevezetés 10
1. Égettbor szó jelentése 11
2. Pálinka felhasználása petárdakészítéshez 16
3. Katonai tábor rendtartása a pálinkáról 17
4. Tököly Imre szerződése a sör- és
pálinkafőzésről 18
5. Pálinka árendálása Kassa labancok általi
ostromakor 20
6. A lévai uradalmi sör-és pálinkafőzés
szabályozása 20
7. A lévai pálinka-korcsmárosnék esküvése 25
8. Uradalmi rendtartás pálinkaházra vonatkozó
bejegyzései 26
9. A verbuválandók megnyeréséhez szükséges
pálinkáról 28
10. Egyházi vélemény a pálinkáról, annak
hatásáról 29
11. A gabonából való pálinkafőzés betiltásának
követelése 36
12. A pálinka, mint ellenméreg 40
13. A pálinka az Alföldön és környékén 41
14. Diópálinka készítése 51
15. Pálinkaivás egészségügyi problémája 51
16. A kisüsti gyümölcspálinka főzéséről 52
17. A pálinkák forgalmának szabályozása
az I. világháborúban megszállt
Orosz-Lengyelországban 57
18. Pálinkafőzésről és a pálinka hasznáról 59
19. Gyümölcspálinkákról 61
20. Szeszjövedéki kihágási ügyben készült
jegyzőkönyv 63
Forrásjegyzék 65
II. Értékek - jelen 67
Bevezetés 68
1 Csepp Pálinka Kft. 69
Besztercei szilvapálinka 69
Birs pálinka 70
Agárdi Pálinkafőzde Kft. 71
Prémium Barrique szilvapálinka 71
Miraculum Feketecseresznye pálinka 72
Digestif Heimann borpárlat 73
Miraculum kajszibarack pálinka 74
Prémium kökény pálinka 75
Miraculum körte pálinka 76
Prémium madárberkenye pálinka 77
Prémium szeder pálinka 78
Miraculum szilva pálinka 79
Tokaji érlelt borseprő párlat 80
Prémium Tokaji Sárgamuskotály törkölypálinka 81
Árpád és Vadász Pálinkák 82
Árpád Champion Irsai Olivér szőlőpálinka 82
Árpád Champion Lepotica szilvapálinka 83
Árpád dupla ágyas körtepálinka 84
Árpád Prémium érlelt szilvapálinka 85
Árpád Prémium feketeribizli pálinka 86
Árpád Prémium málna pálinka 87
Árpád Prémium piros vilmos pálinka 88
Vadász - Kökény pálinka 89
Vadász - Vackor pálinka 90

Bolyhos és Fia Bt 91
Bolyhos szilvapálinka 91
Bükkaranyosi Pálinka Kft 92
Magyar kajszibarack pálinka 92
Vadalma pálinka 93
Vilmoskörte pálinka 94
Czetis Ház Kft 95
Rizmajer sörpárlat 95
Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft 96
Báró Harruckern erdei meggy pálinka 96
Illatos szőlőpálinka 97
Magyar QTR (sajmeggy - madárberkenye)
pálinka 98
Báró Harruckern vadcseresznye pálinka 99
Báró Harruckern Vylyan Cabernet franc
törkölypálinka 100
Keve Manufaktúra 101
Eperfa hordóban érlelt barackpálinka 101
Lunczer Pálinkaház Kft 102
Cigánymeggy pálinka 102
Prémium birs pálinka 103
Szomolyai Feketecseresznye pálinka 104
Matheus Pálinkaház Kft 105
Matheus Classic kajszibarack pálinka 105
Matheus Fruits kajszibarackpálinka 106
Matheus Fruits vilmoskörte pálinka 107
Matheus Fruits fürtösmeggy pálinka 108
Matheus Silver Kosher birsalma pálinka 109
Matheus Silver Kosher meggy pálinka 110
Matheus Silver Kosher szilva pálinka 111
Medicina Hungariqum Pálinkaház 112
Fürtösmeggy pálinka 112
Nobilis Pálinkafőzde 113
Nobilis ágyas szilva pálinka 113
Nobilis birs pálinka 114
Nobilis érlelt alma pálinka 115
Nobilis érlelt szilva pálinka 116
Nobilis Irsai Olivér szőlő pálinka 117
Nobilis kajszibarackpálinka 118
Potio Nobilis 119
Palinca celina (Zeller párlat) 119
Palinca mere (alma) 120
Palinca prune (szilva) 121
Palinca soc (bodza) 122
Sáppusztai Pálinkafőzde 123
Strong birs pálinka 123
Házas málna - alma pálinka 124
Strong kajszibarack pálinka 125
Málna pálinka 126
Schiszler Pálinkafőzde 127
Cékla párlat 127
Érlelt almapálinka 128
Érlelt szilvapálinka 129
Madárberkenye pálinka 130
Vilmoskörte pálinka 131
Szigetköz Lelke Pálinkaház 132
Barrique ananász párlat 132
Birs pálinka 133
Fekete berkenye pálinka 134
Madárberkenye pálinka 135
Málna pálinka 136
Tuzséri Pálinka Manufaktúra 137
Barrique Irsai Olivér szőlőpálinka 137
HP érlelt alma pálinka 138
Tuzséri Fuji almapálinka 139
Vitális Kft./Márton Pálinkafőzde 140
Márton és Lányai Irsai Olivér szőlőpálinka 140
Márton és Lányai málna pálinka 141
Márton és Lányai Vilmoskörte pálinka 142
Zimek Pálinka Manufaktúra Kft 143
Szőlő - kései meggy vegyes gyümölcs pálinka 143
Zsindelyes Kereskedőház Kft 144
Alma (Golden) pálinka 144
Alma (Idared) pálinka 145
Alma (Jonagold) pálinka 146
Alma (Jonathan) pálinka 147
Alma (Mutsu) pálinka 148
Birs pálinka 149
Zsindelyes keserű likőr 150
III. Lehetőségek - Jövő 153
A Szomolyai Feketecseresznye és a Vilmoskörte
cefrék észtereződésének, illetve párlatainak
vizsgálata a jobb pálinkaminőség elérése
érdekében (Krausz Frigyes) 155
Kísérleti célkitűzés 155
Kísérleti rész 156
Helyszín 156
Vizsgált anyagok 156
Gyümölcsfajták 157
Szomolyai Feketecseresznye 157
Vilmoskörte 158
Kísérleti anyagok 159
Mérési módszer 160
PH mérés 160
Refrakció/szárazanyagtartalom mérés 160
Redukáló cukortartalom meghatározása 160
Alkoholtartalom meghatározása 161
Összes titrálható sav mennyiségének
meghatározása 161
Illó savtartalom meghatározása 161
Összes észtertartalom meghatározása 162
Gázkromatográfiás vizsgálat 162
Kísérleti eredmények és kiértékelésük 163
Cefre vizsgálatok 163
Az édes és kierjedt cefrék pH értékei 163
Refrakció mérés eredményei 164
Redukáló cukortartalom 164
Alkoholtartalom és alkohol-kihozatal 165
Titrálható savtartalom 167
Illó savtartalom 167
Párlatvizsgálatok 168
A párlatfrakciók pH értékei 169
A párlatfrakciók alkoholtartalma 170
A párlatfrakciók titrálható savtartalma 170
A párlatfrakciók összes észtertartalma 171
Gázkromatográfiás vizsgálatok eredményei 173
Érzékszervi minősítés 175
Összefoglalás 177
Irodalomjegyzék 179
Mellékletek 180
Almatermésű gyümölcsökből készült
pálinkák és alapanyaguk jellemzői
(Hegedűs Mónika - Takács László) 185
Bevezetés 185
ALMA 190
BATUL (Téli alma) 192
FLORINA (Téli alma) 193
FUJI (Téli alma) 194
GALA (Őszi alma) 194
GOLDEN Delicious (Téli alma) 195
GRANNY SMITH (Téli alma) 196
HÚSVÉTI ROZMARING (Téli alma) 196
IDARED (Téli alma) 197
JONAGOLD (Téli alma) 198
JONATHAN (Téli alma) 198
MUTSU/CRISPIN (Téli alma) 199
NYÁRI FONTOS vagy RÉTES ALMA
(Nyári alma) 200
RELINDA (Téli alma) 200
REWENA (Téli alma) 201
RUBENS/CIVNI (Őszi alma) 202
STARKING (Téli alma) 202
TOPÁZ (Téli alma) 203
KÖRTE 204
ÁRPÁVAL ÉRŐ (Nyári körte) 206
BOSC KOBAK (Őszi körte) 206
CARMEN (Nyári körte) 207
CLAPP KEDVELTJE (Nyári körte) 208
CONFERENCE (Őszi körte) 208
CSÁSZÁRKÖRTE (Őszi körte) 209
KIEFFER (Őszi körte) 210
PACKHAM'S TRIUMPH (Téli körte) 210
PAP KÖRTE (Téli körte) 211
TÉLI ESPERES (Téli körte) 212
VILMOSKÖRTE 213
VILMOSKÖRTE - sárga (Nyári körte) 213
PIROS VILMOS (Nyári Körte) 214
BIRS 214
ANGERSI 216
BERECZKI BIRS 216
BERECZKI BŐTERMŐ 217
LESZKOVACKA (LESKOVACI) 217
KONSTANTINÁPOLYI 218
MEZŐTÚRI 218
ROBUSTA 219
VRANJA 219
NASPOLYA 220
HOLLANDI ÓRIÁS 220
NOTTINGHAM 221
SZENTESI RÓZSA 221
VADALMA 222
VADKÖRTE 223
Fotók eredete, készítői 224
Irodalomjegyzék 225
Függelék 227
A QUINTESSENCE (VIII.) Pálinka- és Párlatverseny
- 2017 adatai és eredménye 227
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem