Előszó
Részlet a tartalomból:
HÚSGOMBÓCOK TEJFÖLÖS MÁRTÁSBAN
A töltött paprika és a paradicsommártással tálalt húsgombóc gyakran szerepel étrendünkön. Próbáljunk meg egyszer a mártás megváltoztatásával új ízekkel kedveskedni a családnak. Egy kávéskanálnyi reszelt hagymát kevés zsíron megfuttatunk, késhegynyi pirospaprikával lehintjük, elkeverjük, kevés vízzel feleresztjük, és 10-15 percig főzzük. Végül sóval ízesítjük és 2 dl tejföllel felforraljuk. 30 dkg sertéshúst megdarálunk, hozzáadunk egy kis fej vöröshagymát megreszelve, sózzuk, borsozzuk, és 1 tojással, valamint 10 dkg előre megpárolt rizzsel elkeverjük. A keverékből vizes kézzel gombócokat készítünk, és a mártásba rakjuk. A megfőtt gombócokat rizs vagy galuska körettel tálaljuk.
EGYSZERŰ, KIADÓS TEASÜTEMÉNY
1/2 kg lisztet elmorzsolunk 15 dkg vajjal vagy margarinnal. Hozzáadunk 2 egész tojást, 15 dkg cukrot, csipetnyi fahéjat, késhegynyi szódabikarbónát, 1/2 citrom reszelt héját és 5 dkg darált mogyorót. Összegyúrjuk, és egy órát hideg helyen pihentetjük. Kisujjnyira kinyújtjuk, különféle formákra kiszaggatjuk, tepsibe tesszük, tojásfehérjével megkenjük, és vagdalt mandulával vagy dióval meghintjük. Mérsékelt tűznél világosra sütjük. 50 dkg lisztet egy mély tálba teszünk. 2 dkg élesztőt kevés langyos, cukros tejben megkelesztünk, hozzáteszünk 4 dkg vajat. A tálban levő liszt közepén mélyedést csinálunk, a megkelt élesztőt beleöntjük, kevés liszttel elkeverjük, és meleg helyen kelni hagyjuk. Ha megkelt, adjunk hozzá 4 db tojássárgáját, 1/2 citrom reszelt héját, csipetnyi sót, kávéskanálnyi rumot, és annyi langyos tejet, hogy a tészta közepes keménységű legyen. Fakanál segítségével jól kidolgozzuk, akkor jó, ha a tészta hólyagos. Hozzáadunk még 5—6 dkg mazsolát, és legalább 2 óra hosszat hagyjuk kelni. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra és fánkszúróval kiszaggatjuk. Újra pihentetjük fél óráig. Egy mély lábasban zsírt forrósítunk. Ügyeljünk az egész sütés közben, hogy a zsír túl forró ne legyen, mert megég a tészta. A fánkokat úgy kezdjük sütni, hogy azt a felét tegyük először a zsírba, amelyik a pihentetés alatt felül volt. Az első oldalt úgy sütjük, hogy a lábast befedjük. Ha megpirult a fánk, megfordítjuk és fedő nélkül sütjük. Ne süssük túl hirtelen, mert a közepe nyers marad. Sütés után itatóspapírra szedjük, hogy a zsír ne maradjon a tésztában. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk. Kínálhatunk hozzá...
Vissza