1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Háztartási ismeretek és gyakorlatok tankönyve

A háztartási-gazdasági szaktanfolyam és az egyéves háztartási, gazdasági továbbképző tanfolyam számára

Szerző
Budapest
Kiadó: Globus Nyomdai Műintézet R-T
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 519 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, egy kihajtható melléklettel illusztrálva. Hetedik, javított kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Két évvel ezelőtt megjelent könyvem ötödik kiadását kibővítettem. Indokolják ezt az időközben megváltozott viszonyok, az élelmiszer-megszorítások. Továbbá a m. kir. vallás- és közoktatásügyi... Tovább

Előszó

Két évvel ezelőtt megjelent könyvem ötödik kiadását kibővítettem. Indokolják ezt az időközben megváltozott viszonyok, az élelmiszer-megszorítások. Továbbá a m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter 61.752/1914/V. 2. számú rendeletével újonnan szervezett két folyamú háztartási-gazdasági szaktanfolyam és az egyéves háztartási-gazdasági továbbképzőtanfolyam tanítási tervezete. Ennek értelmében könyvem bővített kiadása háztartási ismereteket és gyakorlati utasításokat is tartalmaz. Ezen fejezetek kidolgozásához a következő forrásmunkákat használtam: Darányi: Közegészségtan I., II. (Bpest, 1939); Bernége: Die methodische Führung des Haushaltes (Gotha, 1928); Grossbies: Was eine Hausfrau wissen soll (Wien, 1930); Új kincses-könyv I., II., III. (Bpest, 1940-1941); Kollmann: Kochen und haushalten (München, 1927); dr. Kieselbach: A takarékos mosás. Természettud. Közlöny, 1941. ápr. 4.); Nádai: A lakásberendezés művészete (1939). Az élelmezési ismeretek bővítéséhez használt forrásmunka: Brupbacher-Bircher: Das Wendepunkt Kochbuch (Zürich, 1939.). Vissza

Tartalom

Elmélet
Bevezetés11
A konyha és eszközei; tisztántartásuk12
Konyhai felszerelés 4-6 személyes család részére12
A tűzhely14
Csoportbeosztás17
A rántás21
A hagymapárolás22
A rizstisztítás23
A gáztűzhely sütőjének használata26
A szén- vagy fatüzelésű tűzhelyek28
A gázhűtőszekrény és pillanat-vízhevítő29
A villamos tűzhely420
Egyéb konyhai villanykészülékek (munkát könnyítő gépek)423
Petróleumfőző425
Életvegytani és tápanyagismereti alapfogalmak
Fehérjék33
Zsírok38
Szén hidrátok43
Ásványi sók49
Víz53
Vitaminok56
A táplálkozás folyamata
Enzimek66
Tápcsatorna; emésztés, felszívódás, elraktározás66
Konyhatechnikai eljárások
A konyhatechnikai eljárások és csoportosításuk72
Előkészítő eljárások
Élelmianyagok kiválasztása, megvásárlása75
Élelmianyagok tisztítása vízzel80
Élelmianyagok tisztítása eszközökkel84
Élelmianyagok darabolása88
Az anyagok lazítása90
A tésztafélék lazítása95
A tésztafélék lazítása (folyt.)98
A húsfélék lazítása101
Formázás eljárásokkal105
Formázás eszközökkel108
Formázás eljárásokkal és eszközökkel111
Az ételek ízesítése115
Ízesítés anyagokkal; konyhasó117
Ízesítés anyagokkal; cukor, szervessavak, illó olajok121
Ízesítés eljárásokkal124
Ízesítés formázással128
Elkészítő eljárások
az anyagok hőbehatásra történő változásai132
Ételek készítésekor használt kötések fajai136
Főzés; főzés vízben139
Főzés vízben (folyt.); vízfürdőn, gőzzel és gőzben141
Sütés; sütés zsírban148
Sütés zsírban (folyt.)152
Sütés zárt levegőben155
Sütés zárt levegőben (folyt.)160
Sütés roston és nyárson164
Párolás (sütés, főzés vegyítése) 167
Szárítás, aszalás171
Tálalás, terítés, felszolgálás173
Az elkészített ételek eltartása. Maradékok feldolgozása176
Konyhanagytakarítás, leltározás178
Élelmiszerismeret
Az élelmiszerismeret osztályozása181
Állati eredetű élelmiszerek
A hús183
A hús kémiai összetétele187
A hús minősége191
A hús romlása, fertőzöttsége, hamisítása s megóvása194
A marhahús és részei199
A borjúhús és részei204
A sertéshús és részei208
Ló-, szamár-, bivaly-, birka-, bárányhúsok és részei215
A halak és hidegvérűek218
A vadak223
Szárnyasok225
Zsigerek és csontok227
Hentesáruk230
Szappanfőzés233
A tej236
A tejtermékek242
A vaj245
A túró és sajtféleségek248
A tojás251
A méz254
Növényi eredetű élelmiszerek
Gabonafélék; búza, rozs257
Kásafélék261
Kenyér264
Hüvelyesek; bab, szójabab267
Borsó, lencse, lóbab és csicseriborsó271
Kerti vetemények; főzelékfélék273
Finom idényvetemények278
Fűszeres vetemények282
Burgonya286
A gomba289
Gyümölcsök; almástermésűek294
Csonthéjas termésűek298
Héjas termésűek300
Bogyós termésűek303
A dinnyefélék. A déligyümölcsök306
Fűszerek308
Leveles és virágos fűszerek311
Gyümölcs és magos fűszerek318
Gyökér-, kéreg- és összetett fűszerek318
Alkoholtartalmú élvezeti anyagok; sör, bor, pezsgő320
Töményalkoholos italok325
Alkaloid tartalmú élvezeti szerek; kávé328
Tea, kakaó332
Tápszerek337
Ásványvizek340
Élelmiszerek összetétele és kalória értéke (táblázatok)343
Kiszabás 10 személyre (minta)348
Diétás eljárások
Diétás eljárásokról álalában349
Terhes nő élelmezése352
A csecsemő, a gyermek és az agg élelmezése356
Könnyű diéta360
Gyomornedvtúltengésben és kevés gyomornedvképződésben szenvedők diétája363
A székszorulás diétája366
Hasmenés diétája369
Soványító diéta373
Hízlaló diéta373
Cukorbeteg diétája379
Vese, máj, epe, szív, magasvérnyomás diétája382
A nyerskosztról388
Az elkészített ételfajták osztályozása390
Különböző űr- és súlymértékek396
Gyakorlat
Levesek
Árpakása-eves füstölthússal 105
Áttört májleves133
Almaleves70
Barnaleves118
Birsalmakrém-leves96
Borleves171
Borjúbecsináltleves vegyes zöldséggel, v. paradicsommal, v. zöldborsóval153
Burgonyaleves alföldi módon35
Burgonyakrémleves103
Cseresznye és meggyleves367
Csirkeaprólékleves80
Céklaleves175
Erőleves244
Egresleves358
Feketegyökérleves195
Francia leves146
Gombaleves54
Gombás velőleves226
Halleves szerb módon262
Hamis húsleves122
Húsleves63
Kacsaaprólékleves92
Kalarábéleves77
Karottakrémleves271
Káposztaléleves188
Kelvirágleves46
Kelkáposztakrémleves142
Köménymagleves23
Kucsmagombaleves316
Lencsekrémleves184
Libaleves109
Malacaprólékleves178
Orjaleves240
Ökörfarkleves265
paradicsomleves40
parajleves299
Pászkagombócleves269
Pirítottdaraleves234
Pulykaaprólékleves157
Reszelttésztaleves115
Rizskrémleves sajtosan73
Sárgaborsóleves virslikarikákkal136
Savanyútojásleves279
Sóskaleves85
Sörleves221
Spárgaleves312
Szárítottgombaleves161
Szabógallérleves290
Szalongulyás88
Szalontüdő (Pacal)8
Szegedi halászlé231
Szegfűgombaleves347
Tárkonyos báránybecsináltleves228
Tárkonyos bableves249
Tápiókla, vagy szágóleves243
Tarhonyaleves99
Tejleves246
Tejjel készült burgonyakrémleves165
Tésztaleves99
Túrógombócleves301
Tüdőstáskaleves284
Zellerkrémleves150
Zöldbableves50
Zöldborsóleves60
Zöldségleves31
Zsemlyegombócleves130
Újházi tyúkleves276
Levesbetétek
Beverttojás85
Csipetke50
Daragaluska62
Eresztett tészta46
Eperlevél109
Gyűszűtészta118
Lisztgaluska40
Lúdgége168
Májgombóc122
Májaspiskóta157
Metélt92
Olasz gombóc181
Pirított zsemlyekocka23
Sült borsótészta353
Sült burgonyagombóc216
Sonkáslepényke157
Tojáskocsonya254
Zsemlyegombóc77
Vajasgaluska60
Hideg előételek
Borjútekercs hideg hal módjára307
Csirkegalantin312
Csirkehússaláta371
Fagyasztott sonkahab362
Fagyasztott süllőhab362
Fogas hidegen szeletelve386
Halmajonéz221
Húspástétom255
Heringsaláta374
Jegecelt csirkeérmek367
Kaszinótojás246
Libamájfelfújt383
Libamájpástétom353
Marinírozott ponty252
Nyúlpástétom154
Orosz hússaláta371
Rákmajonéz384
Süllőtekercs387
Spárga hidegen334
Szalonkocsonya200
Meleg előételek
Borjúmirigy, ropogós375
Borjúpörkölttel rakott palacsinta150
Borjúpörkölttel, vagy pörköltrizzsel töltött káposztalevél299
Bevert tojás magyarosan330
Csőtészta milánói módra303
Gombásrétes370
Gombafelfújt85
Gombával tűzdelt ponty126
Gomba tojással189
Gombapaprikás359
Gyorstojáslepény sajtos, gombás, velős, sonkás263
Halpaprikás359
Kelvirággal rakott francia burgonya60
Kelvirág csőben, vajjal73
Kelvirág vajmártással73
Kelvirágfelfújt96
Kelpástétomtekercs182
Kirántott hal172
Lágytojás fészekben259
Libaaprólékos rizs töltött libanyakkal és sült libamájjal113
Lecsó74
Lecsóval töltött török paradicsom74
Parajfelfújt371
Parajtekercs velővel386
Palacsinta, ropogós386
Palacsintás sonkáskocka175
Ponty kékre főzve196
Ráchal31
Rántott békacomb304
Rizibizi365
Rákmeridon359
Sajtfelfújt204
Sajtos és tejespuliszka272
Sonkával töltött burgonyafánk287
Sonkás- vagy zöldségestekercs341
Sonkás vajmártástekercs153
Sonkán sült tojás189
Sajtosrétes370
Süllőfilé roston341
Szardellás ponty vagy süllő380
Tojáspörkölt380
Tojáskrém252
Töltött tojás vajmártásban46
Töltött csuka134
Töltött burgonya, sonkás307
Töltött tojás, tésztában276
Töltött paradicsom47
Töltött kelvirág73
Töltött párizsi323
Töltött kalarábé francia módon338
töltött süllőszeletek rákkapcsokkal341
Vajaspástétom velővel és sonkával296
Vegyes zöldségfelfújt192
Velőduzma331
Velő tojással189
Húsok
Borjúmell töltve288
Borjúpörkölt23
Borjúszelet "orlow" módra260
Eszterházi rostélyos291
Fatányéros249
Fácán70
Fogoly kelben70
Fogonypecsenye70
Fogoly vörösborban70
Főtt sertéshús63
Füstölthús234
Gombás és paprikás borjúszelet119
Gyöngytyúk70
Hátszín hálóban323
Kacsapecsenye93
Kirántott sertéskaraj122
Kirántott borjúvelő374
Kirántott borjúláb377
Kirántott csirke351
Hirtelensült sertéskaraj (natur)51
Hirtelensült borjúszelet75
Lengyel borjúnyelv265
Labdapecsenye347
Malacpecsenye179
Marhatokány272
Nyúlpecsenye, magyarosan103
Párolt marhafelsál40
Párolt sertéslapocka54
Paprikáscsirke tejfelesen129
Pirított máj188
Sajátkészítésű májashurka, citromos és fokhagymás kolbász, kenőmájas, disznófősajt, erdélyi hurka, véres hurka210
Sajtos borjútekercs165
Sültlibamáj113
Serpenyős rostélyos224
Stefániasült301
Szárdellás rizzsel töltött felsál137
Szarvascomb barnamártásban142
Szalonnás pulykasült210
Szűzsült hálóban210
Tehéntőgy vadasan és rántva9
Töltött sültcsirke81
Töltött bárány269
Töltött borjúmáj229
Töltött borjúkaraj316
Tulipánszelet106
Tűzdelt ürücomb165
Tűzdelt borjúdió204
Vaddisznó192
Vagdalt libamell109
Vegyes húsgöngyöleg280
Vesepecsenye angolosan184
Vesepecsenye "Colbert" módra216
Wellington-bélszín309
Vesepecsenye olajos páccal334
Körítések
Burgonyahab64
Burgonya ropogós266
Buris70
Csőtészta137
Francia körítés96
Galuska24
Gombásrizs78
Kirántott kelvirág127
Kirántott törökparadicsom74
Kirántott szilva158
Olajban sült burgonya185
Párolt fehér- és piroskáposzta93
Pálffy-gombóc103
Puliszka, többféle módon4
Rizs70
Sült újburgonya331
Tarhonya93
Törtburgonya51
Vajasburgonya51
Vegyes zöldségkörítés184
Zöldségszelet305
Zsemlyegombóc143
Zsírbansült burgonya79
Mártások
Almamártás65
Ajókásmártás354
Barnamártás142
Bíbormártás351
Gombakrém297
Gesztenyemártás158
Kapormártás65
Madeiramártás310
Narancsmártás193
Remoulardmártás221
Ravigotmártás271
Rákmártás339
Sajtmártás86
Tartásmártás172
Tejes tormamártás182
Vajmártás46
Vinaigrettemártás334
Zöldmártás246
Saláták
Almahab71
Bíborsaláta270
Bolgársaláta61
Burgonyasaláta zellerrel134
Burgonyasaláta hagymával134
Céklasaláta189
Fejessaláta319
Franciasaláta173
Forrázott piroskáposztasaláta200
Gombasaláta313
Káposztacika213
Mustáros burgonyasaláta151
Narancssaláta214
Öntöttsaláta359
Párolt alma82
Paradicsomsaláta54
Törökparadicsommal vegyített paprikasaláta78
Töltött alma82
Uborkasaláta21
Uborkasaláta (Bircher-Benner-módra)351
Vegetáriánus saláta196
Vegyes saláta288
Zellerkrémes burgonyasaláta269
Zöldbabsaláta368
Főzelékek
Áttört babfőzelék213
Burgonyabecsinált206
Füstölthússal rakott gyengekalarábé177
Hargita (különleges töltöttkáposzta)243
Káposztabomba116
Kelkáposztafőzelék123
Kelkáposzta lengyelmódra225
Kolozsvári rakottkáposzta146
Fehérrépafőzelék224
Finomfőzelék106
Lencsefőzelék70
Lucskoskáposzta284
Paradicsomosburgonya206
Parajfőzelék106
Salátafőzelék317
Sárgarépafőzelék166
Spárgafőzelék331
Sólet (babfőzelék hússal, árpakásával)168
Sóskafőzelék147
Szilvafőzelék234
Székelyborda130
Székelygulyás130
Tejfeles tökfőzelék54
Töltöttkáposzta (erdélyi módra rántás nélkül)161
Töltött kelkáposzta99
Töltöttpaprika36
Töltött zöldkáposzta326
Zöldbabfőzelék41
Zöldborsófőzelék60
Gyúrt, kevert, zsírbansült, égetett tészták
Császármorzsa41
Csúsztatós palacsinta (francia vagy mágnás)71
Darázskocka47
Diósmetélt47
Dióvalrakott palacsintatorta97
Farsangi fánk206
Fahéjfánk162
Forgácsfánk (omlós)100
Forgácsfánk (ropogós)101
Hideg gyümölcsrizs129
Képviselőfánk147
Kukoricamálé273
Lekvárosderelye224
Mákosmetélt47
Palacsintatészta52
Rakottészta79
Rózsafánk100
Szilvásgombóc31
Tarhonyagyúrás86
Tejbenfőtt rizs, vagy buris24
Tejfeles őszi gyümölcs36
Tejlepény 6
Túrósderelye224
Túróscsusza232
Túrósgombóc281
Tolófánk135
Omlós-tészták
Almáslepény61
Dióstekercs169
Francia linzerszelet256
Linzerszelet244
Meggyeslepény365
Olcsó linzer kukoricalisztból5
Női szeszély166
Mákostekercs169
Párolt mogyorós vagy diósszelet327
Pozsonyi kifli137
Rebarbara-lepény339
Székelyszelet160
Szerelmeslevél302
Szilvaízes tepertőskifli225
Tiroli béles86
Élesztős tészták
Aranygaluska94
Apró kalácsok (briós)183
Cukros kifli (vízben kelesztett tészta)104
Csehfánk319
Darázsfészek272
Dióskalács (egyszerű)175
Finom túróslepény179
Finom kerek kalács (kuglóf)144
Kapros túróslepény (kevert, élesztős)348
Kelttészta ízzel (bukta)116
Mákoskalács (egyszerű)175
Pékkifli194
Tejeskenyér (foszlós kalács)94
Rétesek, bélesek
Almásrétes104
Diósrétes290
Félvajas tésztából gesztenyekifli119
Félvajas tésztából mogyorós- és dióskifli397
Habostekercs (leveles vajastészta)217
kakaós-lepény256
Káposztásrétes104
Krémes-lepény (leveles, vajastészta)196
Mákosrétes154
Párnacsücske (hájastészta)266
Szőlősrétes89
Szilvásrétes89
Tiroli almásrétes266
Túrósrétes154
Tejfel-lepény291
Vajas ívek (félvajas tészta)131
Vargabéles250
Rebarbara rétes339
Felfújtak, duzmák
Csokoládéduzma276
Burgonya liszt-duzma5
Darafelfújt123
Dióduzma227
Égőduzma284
Hideg daraduzma169
Karamell-duzma183
Köleskásafelfújt229
Máglyarakás55
Mandulás-duzma201
Sárgakása-duzma5
Rizsfelfújt65
Salzburgi galuska260
Styriai metélt74
Édes mártások
Borhab65
Citrommártás169
Csokoládémártás227
Habgaluska (madártej)332
Karamell-mártás186
Málnamártás284
Narancsmártás203
Vaníliamártás94
Tortafélék
Ananásztorta368
Bourbon-szelet253
Burgonyafánk270
Burgonyatorta (színes)317
Csokoládétekercs331
Csokoládékúp354
Csokoládétorta377
Datolyatorta186
Dobos-torta182
Dió-, mandula-, vagy mogyorótortácska (mignon)352
Eperhabtorta110
Fagyasztott habtorta (parfé)387
Fatörzstorta110
Gesztenyealagút127
Gesztenyetorta135
Grillástorta297
Jegecelt gesztenyetömeg (pire)305
Linzer-torta205
Lembergi-torta335
Mandulatorta (cukorbeteg)381
Mákszelet300
Meggyestorta362
Mokkaszelet158
Mogyorótorta246
Mogyorótortatömegek szeleteknek246
Narancstorta263
Narancstorta bombaformában280
Oroszkrémtorta373
Piskótatekercs egyszerűen, barackízzel83
Piskótarúdra tálalt gesztenyehab114
Piskótaszelet rumos krémmel175
Puncs-torta143
Puncs-fánk310
Rigójancsi229
Sacher-torta342
Tigristorta marciándísszel222
Túrótorta107
Fagylalt, krém, fagyasztott hab (parfé)
Citromfagylalt302
Eperfagylalt359
Fagyasztott mogyoróhab (parfé)195
Fagyasztott narancshab (parfé)255
Kávékrém151
Karamell krém őszibarackkal288
Karamell fagylalt359
Mogyorófagylalt324
Pálmabomba (csokoládé-, kávé-, málnafagylaltból)375
Töltött narancs235
Vaníliafagylalt302
Egytál-ételek
Árpakása füstölthússal (sűrűbben)105
Bevert tojás magyarosan330
Borjú becsinált vegyeszöldséggel, v. paradicsommal, v. zöldborsóval153
Borjúpörkölttel rakott palacsinta150
Borjúpörkölttel, v. pörkölt rizzsel, v. sárgakásával töltött káposztalevél299
Borjúszelet "Orlow" módra260
Csőtészta milánói módra303
fogoly, fácán, gyöngytyúk kelben70
Füstölt hússal rakott gyenge kalarábé377
Gombapaprikás galuskával359
Halleves szerb módra262
Halpaprikás burgonyával319
Hargita243
Irgulyás177
Káposztabomba177
Káposztaléleves (sűrűbben)188
Kaszinótojás mártással146
Kelkáposztakrémleves (sűrűbben kolbászkarikával)142
Kelkáposzta lengyel módra225
Kelpástétom tekercs mártással182
Kelvirággal rakott francia burgonya60
Kolozsvári rakott káposzta146
Lágytojás fészekben259
Lecsó kolbásszal74
Libaaprólékos rizs v. sárgakása113
Lucskos káposzta284
Májas- v. véreshurka (edényben készítve, burgonyával)210
Malacaprólék-leves (sűrűbben)178
Palacsintás sonkáskocka175
Ráchal31
Rizi-bizi365
Sárgaborsóleves virslikarikával (sűrűbben)136
Savanyútojás-leves (sűrűbben)179
Sólet168
Sóskaleves bevert tojással85
Szalongulyás88
Szalonkocsonya saláta és mártással200
Szegedi halászlé burgonyával, v. metélttel231
Székelyborda130
Székelygulyás130
Tárkonyosbab puliszkával249
Tárkonyos báránybecsinált228
Töltött borjúmáj zöldséggel229
Töltött burgonya (sonkás)307
Töltöttkalarábé338
Töltöttkáposzta erdélyi módra161
Töltöttkáposzta hús nélkül sárgakásából
Töltött kelkáposzta99
Töltött kelvirág73
Töltöttpaprika36
Töltött zöldkáposzta326
Újházi tyúkleves276
Vaddisznó burgonyahabbal, zöldséggel192
Vér puliszkával, csuszával vagy galuskával, előszó8
Vesepecsenye "colbert" módra216
Zöldségfélék burgonyával7
Különmunkák
Sós teasütemények és szendvicsek
Édes teasütemények
Cukorkák és egyebek
Italok
Édes befőttek
Zöldség befőttek
Bircher-Benner-rendszerű élelmezés
Nyers ételek és italok
Saláták
Salátamaártás
Zöldségnedv
Gyümölcsnedv
Tápcsemege
Hőhatásra készülő ételek és italok
Meleg ital
Meleg étel
Burgonyakészítés
Mártás
Tésztaféle
Tápcsemege
Útmutatás a Bircher-Benner-rendszerű élelmezés összeállításához
Háztartási ismeretek és gyakorlatok
Bevezetés - Magyarázó
Lakás
Ruházkodás
Háztartási idő- és munkabeosztás
A háztartás gazdasági kapcsolata
Ebédek jegyzéke

Dr. Kollmanné Lemhényi Dávid Andrea

Dr. Kollmanné Lemhényi Dávid Andrea műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kollmanné Lemhényi Dávid Andrea könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem