Előszó | 7 |
A háztartási munka | 9 |
A munka szervezése | 10 |
Az emberi munka és teljesítmény alapfogalmai | 10 |
A biológiai teljesítménygörbe, elfáradás és pihenés | 11 |
Statikus és dinamikus munka | 12 |
Munkahelyi és környezeti hatások | 14 |
A munkaszervezés alapfogalmai | 6 |
A teljesítmény összetevői | 16 |
A munkafolyamat tagolása | 16 |
A munkaidő felosztása | 17 |
A munkaszervezés irányelvei | 17 |
Ésszerű munkamódszerek | 18 |
A munkamenet tervezése | 20 |
Napi munkamenet tervezése | 20 |
Baleset-megelőzés a háztartásban | 21 |
Baleseti források | 21 |
Baleset-megelőzési követelmények | 23 |
Az otthonunk tisztasága | 23 |
A különböző eredetű szennyeződések és tisztításuk | 24 |
Az egyén tisztasága | 24 |
A munkahelyiségek, munkaeszközök, élelmiszerek tisztasága | 25 |
Környezetvédelem | 26 |
A környezetszennyezés formái | 26 |
A környezetszennyezés csökkentésének lehetőségei | 27 |
Anyagismeret | 31 |
Üvegek | 31 |
Nyersanyagok és termékgyártás | 31 |
Tulajdonságok, fajták és felhasználási területek | 31 |
Vásárlás | 32 |
Kerámiák | 33 |
Nyersanyagok és termékgyártás | 33 |
Tulajdonságok, fajták és felhasználási területek | 33 |
Vásárlás | 34 |
Fémek | 34 |
Nyersanyagok és termékgyártás | 34 |
Tulajdonságok, fajták és felhasználási területek | 35 |
Vásárlás | 36 |
Műanyagok | 40 |
Nyersanyagok és termékgyártás | 40 |
Tulajdonságok, fajták és felhasználási területek | 40 |
Vásárlás | 41 |
Fafélék | 41 |
Nyersanyagok és termékgyártás | 42 |
Tulajdonságok, fajták és felhasználási területek | 42 |
Vásárlás | 42 |
Bőrök | 42 |
Nyersanyagok és termékgyártás | 42 |
Tulajdonságok, fajták és felhasználási területek | 43 |
Vásárlás | 43 |
A háztartás felszerelése | 43 |
Textíliák | 46 |
Textilipari nyersanyagok | 46 |
Természetes szálasanyagok | 46 |
Mesterséges szálasanyagok | 49 |
Kevert szálasanyagok | 50 |
Fonalak és cérnák | 51 |
Szövetek, kelmék és nem szőtt textiliák | 52 |
Szövetek | 52 |
Kötött-hurkolt kelmék | 54 |
Nem szőtt textiliák | 54 |
Szendvicskelmék | 55 |
Műbőrök | 55 |
A textiliák kikészítése | 56 |
A textiliák küllemét javító műveletek | 56 |
A textiliák minőségét javító kikészítések | 56 |
Árutanusítás és vásárlói tájékoztató | 57 |
A textiliák vásárlása | 58 |
Ruházati termékek | 58 |
Lakástextiliák | 59 |
Az otthonunk ápolása | 61 |
A tisztítás és ápolás kellékei | 62 |
Víz | 62 |
Tisztító- és ápolószerek | 62 |
A tisztítószerek hatása | 63 |
A tisztítószerek hatóanyagai | 64 |
Hagyományos tisztítószerek | 66 |
A tisztító- és ápolószerek használata | 66 |
Felhasználási területek | 66 |
Adagolás | 67 |
Tisztítószerek használata | 70 |
Balesetvédelmi előírások | 68 |
Környezetvédelem | 69 |
Háztartási eszközök ápolása | 70 |
Különféle alapanyagokból készült eszközök | 70 |
Üveg-, porcelán- és kerámiaeszközök | 70 |
Fémeszközök | 70 |
Műanyag eszközök | 72 |
Faeszközök | 72 |
Seprűk és kefék | 73 |
Bőreszközök | 74 |
Tisztítandó, ápolandó felületek és tárgyak | 75 |
Padlók | 75 |
Mennyezetek, falak | 78 |
Ablakok, tükrök, ajtók | 78 |
A fürdőszoba berendezési tárgyai | 80 |
Fűtőtestek, kályhák | 80 |
Ágyneműk, matracok | 81 |
A textíliák tisztítása | 82 |
Mosási tényezők | 82 |
Víz | 82 |
Mosószer | 83 |
Mosási hőmérséklet | 83 |
Mosási eljárás | 83 |
Mosási időtartam | 85 |
Segédeszközök | 85 |
Gépek és készülékek | 85 |
Mosó-, és utókezelő szerek adagolása | 85 |
Mosási előmunkálatok | 86 |
A szennyes csoportosítása | 87 |
Áztatás és előmosás | 87 |
A mosási folyamat | 87 |
Gépi mosás | 88 |
Kézi mosás | 88 |
A mosást követő műveletek | 88 |
A mosott ruha utókezelése | 89 |
Szárítás | 89 |
Vasalás | 90 |
Növényápolás és kertészet | 92 |
Növénytermesztés | 95 |
Szaporodás | 97 |
Ivaros (generatív) szaporodás | 97 |
Ivartalan (vegetatív) szaporodás | 97 |
Talaj és talajjavítás | 99 |
Talajfajták | 105 |
A talaj alkotórészei | 105 |
Talajérettség és talajjavítás | 105 |
Öntözés | 106 |
Cserepes dísznövények, vágott és szárazvirágok | 107 |
Szobanövények | 109 |
Fajták és tulajdonságok | 109 |
Nyövénytálak | 109 |
Nyövényápolás | 115 |
Vízkultúrás növények | 117 |
Erkény- és terasznövények | 118 |
Fajták és tulajdonságok | 119 |
Növénytartók | 119 |
Növényültetés | 121 |
Növényápolás | 121 |
Vágott és szárazvirágok | 122 |
Segédeszközök a virágok elrendezéséhez | 122 |
Virágszárítás | 123 |
A vágott virág gondozása | 23 |
Táplálkozás- és élelmiszeripar | 124 |
Táplálkozás és egészség | 24 |
Táplálkozás és gazdaság | 127 |
A táplálkozás hatása az emberi szervezetre | 128 |
A táplálék alapanyagai | 128 |
Éhség, étvágy, jóllakottság | 128 |
Energiaszükséglet | 129 |
Az alapanyagcsere energiaszükséglete | 130 |
A munkavégzés energiaszükséglete | 130 |
Az összenergia számítása | 130 |
A szervezet tápanyagszükséglete | 131 |
Emésztés és anyagcsere | 132 |
Emésztés és felszívódás | 132 |
Köztes anyagcsere (intermedier anyagcsere) | 132 |
Drogok | 133 |
A drogfogyasztás okai | 133 |
A drogok hatása | 133 |
A családok élelmiszerkészlete | 135 |
Mennyit és hogyan tároljunk? | 135 |
Tervezés | 136 |
Tárolás | 136 |
Az élelmiszerek minősége | 136 |
A mikroorganizmusok életfeltételei | 136 |
Az élelmiszer változásai a tárolás folyamán | 137 |
Különféle tartósítási eljárások | 137 |
Tartósítás fizikai úton | 139 |
Tartósítás vegyi úton | 139 |
Vásárlási tanácsadó | 139 |
Mit kell tudni a fogyasztónak? | 142 |
A kereskedelem és a fogyasztó kapcsolata | 145 |
A vásárlás előkészületei | 146 |
Gazdálkodás a háztartási pénzzel | 146 |
Kiadások | 148 |
Írásbeli bizonylatok | 148 |
Megtakarítások | 148 |
Hitelek | 149 |