A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Háztartási ismeretek

Szerkesztő
Fordító
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 150 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-16-0537-x
Megjegyzés: Tankönyvi szám: MK-59 126. Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó7
A háztartási munka9
A munka szervezése10
Az emberi munka és teljesítmény alapfogalmai10
A biológiai teljesítménygörbe, elfáradás és pihenés11
Statikus és dinamikus munka12
Munkahelyi és környezeti hatások14
A munkaszervezés alapfogalmai6
A teljesítmény összetevői16
A munkafolyamat tagolása16
A munkaidő felosztása17
A munkaszervezés irányelvei17
Ésszerű munkamódszerek18
A munkamenet tervezése20
Napi munkamenet tervezése20
Baleset-megelőzés a háztartásban21
Baleseti források21
Baleset-megelőzési követelmények23
Az otthonunk tisztasága23
A különböző eredetű szennyeződések és tisztításuk24
Az egyén tisztasága24
A munkahelyiségek, munkaeszközök, élelmiszerek tisztasága25
Környezetvédelem26
A környezetszennyezés formái26
A környezetszennyezés csökkentésének lehetőségei27
Anyagismeret31
Üvegek31
Nyersanyagok és termékgyártás31
Tulajdonságok, fajták és felhasználási területek31
Vásárlás32
Kerámiák33
Nyersanyagok és termékgyártás33
Tulajdonságok, fajták és felhasználási területek33
Vásárlás34
Fémek34
Nyersanyagok és termékgyártás34
Tulajdonságok, fajták és felhasználási területek35
Vásárlás36
Műanyagok40
Nyersanyagok és termékgyártás40
Tulajdonságok, fajták és felhasználási területek40
Vásárlás41
Fafélék41
Nyersanyagok és termékgyártás42
Tulajdonságok, fajták és felhasználási területek42
Vásárlás42
Bőrök42
Nyersanyagok és termékgyártás42
Tulajdonságok, fajták és felhasználási területek43
Vásárlás43
A háztartás felszerelése43
Textíliák46
Textilipari nyersanyagok46
Természetes szálasanyagok46
Mesterséges szálasanyagok49
Kevert szálasanyagok50
Fonalak és cérnák51
Szövetek, kelmék és nem szőtt textiliák52
Szövetek52
Kötött-hurkolt kelmék54
Nem szőtt textiliák54
Szendvicskelmék55
Műbőrök55
A textiliák kikészítése56
A textiliák küllemét javító műveletek56
A textiliák minőségét javító kikészítések56
Árutanusítás és vásárlói tájékoztató57
A textiliák vásárlása58
Ruházati termékek58
Lakástextiliák59
Az otthonunk ápolása61
A tisztítás és ápolás kellékei62
Víz62
Tisztító- és ápolószerek62
A tisztítószerek hatása63
A tisztítószerek hatóanyagai64
Hagyományos tisztítószerek66
A tisztító- és ápolószerek használata66
Felhasználási területek66
Adagolás67
Tisztítószerek használata70
Balesetvédelmi előírások68
Környezetvédelem69
Háztartási eszközök ápolása70
Különféle alapanyagokból készült eszközök70
Üveg-, porcelán- és kerámiaeszközök70
Fémeszközök70
Műanyag eszközök72
Faeszközök72
Seprűk és kefék73
Bőreszközök74
Tisztítandó, ápolandó felületek és tárgyak75
Padlók75
Mennyezetek, falak78
Ablakok, tükrök, ajtók78
A fürdőszoba berendezési tárgyai80
Fűtőtestek, kályhák80
Ágyneműk, matracok81
A textíliák tisztítása82
Mosási tényezők82
Víz82
Mosószer83
Mosási hőmérséklet83
Mosási eljárás83
Mosási időtartam85
Segédeszközök85
Gépek és készülékek85
Mosó-, és utókezelő szerek adagolása85
Mosási előmunkálatok86
A szennyes csoportosítása87
Áztatás és előmosás87
A mosási folyamat87
Gépi mosás88
Kézi mosás88
A mosást követő műveletek88
A mosott ruha utókezelése89
Szárítás89
Vasalás90
Növényápolás és kertészet92
Növénytermesztés95
Szaporodás97
Ivaros (generatív) szaporodás97
Ivartalan (vegetatív) szaporodás97
Talaj és talajjavítás99
Talajfajták105
A talaj alkotórészei105
Talajérettség és talajjavítás105
Öntözés106
Cserepes dísznövények, vágott és szárazvirágok107
Szobanövények109
Fajták és tulajdonságok109
Nyövénytálak109
Nyövényápolás115
Vízkultúrás növények117
Erkény- és terasznövények118
Fajták és tulajdonságok119
Növénytartók119
Növényültetés121
Növényápolás121
Vágott és szárazvirágok122
Segédeszközök a virágok elrendezéséhez122
Virágszárítás123
A vágott virág gondozása23
Táplálkozás- és élelmiszeripar124
Táplálkozás és egészség24
Táplálkozás és gazdaság127
A táplálkozás hatása az emberi szervezetre128
A táplálék alapanyagai128
Éhség, étvágy, jóllakottság128
Energiaszükséglet129
Az alapanyagcsere energiaszükséglete130
A munkavégzés energiaszükséglete130
Az összenergia számítása130
A szervezet tápanyagszükséglete131
Emésztés és anyagcsere132
Emésztés és felszívódás132
Köztes anyagcsere (intermedier anyagcsere)132
Drogok133
A drogfogyasztás okai133
A drogok hatása133
A családok élelmiszerkészlete135
Mennyit és hogyan tároljunk?135
Tervezés136
Tárolás136
Az élelmiszerek minősége136
A mikroorganizmusok életfeltételei136
Az élelmiszer változásai a tárolás folyamán137
Különféle tartósítási eljárások137
Tartósítás fizikai úton139
Tartósítás vegyi úton139
Vásárlási tanácsadó139
Mit kell tudni a fogyasztónak?142
A kereskedelem és a fogyasztó kapcsolata145
A vásárlás előkészületei146
Gazdálkodás a háztartási pénzzel146
Kiadások148
Írásbeli bizonylatok148
Megtakarítások148
Hitelek149
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem