kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 460 oldal |
Sorozatcím: | Kertészkönyvtár |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-286-264-3 |
Megjegyzés: | Ötödik kiadás. Fekete-fehér és színes ábrákat, illusztrációkat, fotókat tartalmaz. |
Előszó és némi kerttörténelem | 15 |
Válas Györgyné: Bevezetőül házikertünk növényeinek tápanyagtartalmáról | 19 |
A tápanyagtartalom alapján tervezzük meg a zöldségfélék és gyümölcsök választékát | 19 |
Őrizzük meg saját termésű zöldségféléink, gyümölcseink vitamin- és ásványianyag-tartalmát | 20 |
Zöld futószalag a család ellátására | |
Válas Györgyné: Befőzés | 31 |
Lekvár és dzsem készítése | 33 |
Befőttek készítése | 33 |
Vitaminkímélő "befőzés" | 35 |
Befőzés cukor nélkül | 36 |
Főzelékfélék befőzése | 37 |
Gyorsfagyasztás | 38 |
Dobay Endréné: Tárolás a házban és a ház körül | 41 |
Veremben | 42 |
Prizmában | 42 |
Pincében | 43 |
Teraszon | 43 |
Ötletes tárolóhelyiségek árutermelőknek | 44 |
Így tároljuk a zöldségféléket | 47 |
Így tároljuk a gyümölcsöt és a csemegeszőlőt | 49 |
Az aszalás régi módszerei | 53 |
Így aszaljuk a gyümölcsöt | 53 |
Italok házi készítése | 57 |
Így készül a gyümölcslé | 57 |
Így készül a gyümölcsszörp | 61 |
Eperjesi Imre: Így készül a mustszörp | 62 |
Így készül a virágszörp | 62 |
Dobray Endréné: Házi savanyítás | 63 |
Az uborka savanyítása | 63 |
A paprika savanyítása | 64 |
A káposzta savanyítása | 64 |
Családellátó házikertünk kialakítása | |
Seléndy Szabolcs: Ismerjük meg kertünk környezetét | 69 |
Legyen szép és egyben hasznos is | 74 |
Hová a haszonnövényeket? | 74 |
Milyen dísznövényeket és hová? | 76 |
Hová a zöld gyepszőnyeget? | 78 |
Csak röviden a dísznövények igényeiről | 79 |
Tóthné Rachler Emőke: Dísznövények gyakorlati csoportosításban | 82 |
Virágágyba ültethető egynyáriak | 82 |
Balkonládába ültethető egynyáriak és a muskátli | 83 |
Virágágyba ültethető évelők | 84 |
Balkonládába ültethető évelők | 85 |
Burkolathézag-kitöltő növények | 85 |
Kertiút-szegélyező növények | 86 |
Gyeppótló növények | 87 |
Virágos gyepbe ültethető növények | 87 |
Sövénypótló évelők és egynyáriak | 88 |
Sövénynevelésre alkalmas lombhullató cserjék | 89 |
Sövénynevelésre alkalmas örökzöld cserjék | 90 |
Kerítésre futtatható évelők, egynyáriak | 91 |
Falra, kerítésre kapaszkodó cserjék | 91 |
Rézsűk beültetésére alkalmas növények | 92 |
Vízi (víz közeli) növények | 92 |
Víz közeli növények | 93 |
Sziklakerti növények | 93 |
Örökzöld és lombhullató fenyők, örökzöld cserjék | 95 |
Milyen építményeket és hová? | 97 |
A veteményes és növényei | |
Zatykó Lajos - Zatykóné Draskóczy Erzsébet: A veteményes helye a házikertben | 105 |
A veteményes talajmunkái | 108 |
A talaj forgatásáról | 108 |
A magány talajának előkészítése | 109 |
Talaj-előkészítés ültetéshez | 110 |
A kapálásról | 110 |
A tápanyagok utánpótlásának módjai | 114 |
A tápanyag-utánpótlás folyamatos és egyenletes legyen | 116 |
Példa a tápanyagszükséglet kiszámítására | 118 |
Komposzttrágyázás | 121 |
Levéltrágyázás | 122 |
Zöldtrágyázás | 122 |
Zöldségfélék egymás után és egymás mellett | 123 |
Vetésforgó, vetésváltás | 123 |
Egy évben többszöri betakarítás | 124 |
Köztes termesztés | 124 |
Több növény többet terem | 125 |
A zöldségmagvak vetése | 126 |
A magfogásról | 126 |
A mag előkészítése | 127 |
A vetés helye | 128 |
A vetés módja | 129 |
A vetés ideje | 130 |
A vetés ápolása | 132 |
Palánta házi módszerrel | 134 |
Palántanevelés | 134 |
Palántázás | 137 |
Szabadföldi termesztés öntözés nélkül | 140 |
Öntözés nélkül termeszthető fajták | 140 |
Öntözetlen zöldségfélék vetése, ültetése | 140 |
Víztakarékos művelés | 142 |
Öntözéses termesztés szabad földön | 146 |
Az öntözés rendeltetése többféle | 146 |
Az öntözés módjai | 147 |
Az adagolandó víz mennyiségének meghatározása | 148 |
A hajtatás egyszerű módszerei | 150 |
Fűtetlen fóliasátrak, fóliaházak | 150 |
A fűtés nélküli fólia hőgazdálkodásának javítása | 151 |
Vészfűtés a hideghajtatásban | 152 |
Növényház hálóból és fóliából | 153 |
A váz nélküli fólia | 154 |
Hajtathatunk mindenütt, ahol meleg és fény van | 155 |
A hajtatótér többszörös hasznosítása | 156 |
A növények életfeltételei a hajtatás idején | 156 |
Hajtatható zöldségfajták | 158 |
Áttelelő és évelő zöldségek | 160 |
Gyümölcsként fogyasztott zöldségek | 161 |
Zöldségújdonságok, különleges zöldségek | 163 |
Díszítő zöldségfélék | 171 |
Útmutató a különböző zöldségfélék termesztéséhez | 172 |
Szabadföldi zöldségfélék tenyészideje és föld feletti részének átlagos átmérője | 174 |
Fűszer- és gyógynövények ismét a házikertben | |
Galambosi Bertalan - Halász Péterné: Helyük a kertben, a ház körül | 177 |
Csoportosítás termesztési igényük szerint | 182 |
Biológiai termesztésük | 184 |
Kerti fűszernövények | 185 |
Angelika | 187 |
Ánizs | 187 |
Bazsalikom | 188 |
Borágó vagy uborkafű | 188 |
Borsfű | 188 |
Citromfű | 188 |
Édeskömény | 189 |
Fehér üröm | 189 |
Izsóp | 190 |
Kapor | 190 |
Koriander | 190 |
Lestyán | 190 |
Majoranna | 191 |
Rebarbara | 191 |
Rozmaring | 191 |
Sáfrányos szeklice | 192 |
Szagos műge | 192 |
Szurokfű | 193 |
Tárkony | 193 |
Turbolya | 193 |
Vízitorma | 194 |
Zsázsa | 194 |
A házipatika gyógynövényei | 195 |
Bodza | 195 |
Borsosmenta | 196 |
Csipkebogyó | 197 |
Hársfa | 197 |
Kamilla | 198 |
Kakukkfű | 199 |
Levendula | 200 |
Orvosi zsálya | 201 |
Miből, mennyit? | 202 |
Mindig érjen valamilyen gyümölcs | |
Timon Béla: A gyümölcsfajok kiválasztásának szempontjai | 205 |
Különbségek fényigény szerint | 209 |
Hőmérsékletigény és a téli fagytűrés, tavaszi fagyérzékenység | 210 |
A lehulló csapadék és a gyümölcsfajok vízigénye | 212 |
A kert mikroklímáját meghatározó domborzati viszonyok | 213 |
A talajadottságok és a gyümölcsfaj kiválasztása | 216 |
A gyümölcsfajok különféle technológiai igényei | 222 |
Az egymás közötti társíthatóság | 222 |
A különféle gyümölcsfajok környezeti (ökológiai) igényei | 227 |
Házikerti gyümölcsös kialakítása | 233 |
A gyümölcstermő növény mint díszítőelem | 233 |
A gyümölcsfák helye | 234 |
A gyümölcsfák társíthatósága a házikert növényeivel | 236 |
Koronaformák | |
A középmagas törzsű, természetes gömbkorona | 237 |
Az ágcsoportos kombinált korona | 238 |
A vázakorona vagy katlankorona | 238 |
A ferdekarú sövény vagy palmetta | 238 |
Az Y (ipszilon) korona | 239 |
A karcsú orsó | 239 |
A szuperorsó és más újdonságok | 240 |
A választék legyen bőséges | 241 |
Szamócafajták | 241 |
Télialma-fajták | 242 |
Nyári- és őszialma-fajták | 243 |
Varasodásrezisztens almafajták | 243 |
Körtefajták | 244 |
Birsfajták | 244 |
Cseresznyefajták | 245 |
Meggyfajták | 245 |
Szilvafajták | 246 |
Fehér húsú őszibarackfajták | 247 |
Befőzésre való őszibarackfajták | 248 |
Sárga húsú őszibarackfajták | 248 |
Nektarin (sima héjú) őszibarackfajták | 249 |
Kajszifajták | 249 |
Málna-, szedermálna- és szederfajták | 250 |
Ribiszkefajták | 250 |
Köszmétefajták | 251 |
Héjas gyümölcsűek fajtái | 251 |
Elfelejtett gyümölcsféléink, ritkaságok, újdonságok | 252 |
A telepítésről | 257 |
A kert előkészítése telepítésre | 257 |
Oltványbeszerzés, alanyhasználat, szaporítóanyag-tárolás | 257 |
A talaj tápanyaggal való feltöltése | 258 |
A talaj előkészítése | 259 |
A gyümölcsfák helyének kitűzése | 260 |
A gyümölcsfa ültetése | 260 |
A bogyós gyümölcsű cserjék ültetése | 262 |
A szamóca telepítése | 263 |
Támrendszerek | 264 |
A fiatal gyümölcsfák koronaalakítása | 266 |
A természetes gömbkorona nevelés | 266 |
Az ágcsoportos, kombinált korona nevelése | 267 |
A vázakorona nevelése | 270 |
A palmetta sövény nevelése | 271 |
A Haag-sövény nevelése | 273 |
Az Y (ipszilon) sövény nevelése | 273 |
A karcsú orsó nevelése | 274 |
Az őszibarack karcsú orsó koronájának nevelése | 276 |
Tennivalók a gyümölcsösben | 278 |
A metszés | 290 |
A különböző gyümölcsfajok speciális metszési igénye | 280 |
Az ifjítás | 282 |
Az átoltás | 283 |
A szamóca gondozása | 284 |
A talajművelés | 284 |
A trágyázás | 285 |
Néhány szó az öntözésről | 286 |
És az egyszerűsített növényvédelemről | 286 |
A borszőlő és a csemegeszőlő termesztése | |
Zilai János: A szőlő helye a házikertben | 293 |
A szőlőnövény és környezeti igénye | 295 |
A szőlőtőke részei | 295 |
Elsődlegesek a klimatikus tényezők (fény, hőmérséklet, csapadék) | 298 |
A talaj hatása | 299 |
A szőlő élő környezetének szerepe | 300 |
A szőlőfajták választéka bőséges | 301 |
A fajták értékei | 301 |
Fajták a házikertben | 305 |
A telepítés tudnivalói | 311 |
A talaj előkészítése | 311 |
A tenyészterület meghatározása | 312 |
Az ültetés módja | 312 |
A támberendezés készítése | 315 |
A fiatal szőlő gondozása | 317 |
A házikerti szőlő tőkeművelés-módjai | 317 |
A tőkeforma megválasztása | 318 |
Alakító metszés | 318 |
Lugasok kialakítása | 320 |
Új fajták helyben oltása, a tőkehiány pótlása, ifjítás | 325 |
A zöldoltás | 325 |
A fásoltás | 327 |
A bujtás | 328 |
A döntés | 329 |
Tőkepótlás gyökeres szaporítóanyaggal | 329 |
Idős kordonkarok megifjítása | 330 |
A termő szőlő munkái tavasztól őszig | 331 |
Metszéssel rendszeres és kiegyenlített a termés | 331 |
A zöldmunkák kiegészítik a metszést | 338 |
Talajművelés - talajvédelem | 340 |
A tápanyag-visszapótlás változatai | 342 |
Növényvédelemről nagyon röviden | 344 |
Vegyszerekkel a gyomok ellen | 347 |
Nem kell feltétlenül öntözni | 348 |
Más a borszőlő és más az étkezési szőlő szürete | 350 |
A szőlőgyümölcs téli eltartása | 352 |
Saját termésből bort | |
Eperjesi Imre: Szőlőtermés és borminőség | 357 |
Szüreteljünk | 358 |
A szüreti idő megválasztása | 358 |
Borászati felkészülés a szüretre | 360 |
A szüret | 361 |
Így készül a fehérbor | 362 |
A zúzás és a bogyózás | 362 |
A cefre kezelése | 362 |
A színmust elválasztása | 364 |
A sajtolás | 364 |
A must ülepítése | 364 |
Mustfokolás | 367 |
A must javítása | 368 |
A must fajélesztős beoltása | 369 |
Az erjedés irányítása | 371 |
Az erjedési hőmérséklet szabályozása | 371 |
A szén-dioxid és elvezetése | 372 |
Utóerjesztés kotyogóval | 373 |
Továbberjesztés | 374 |
Újraerjesztés | 374 |
Illatos fehérborok (bukéborok) készítése | 375 |
Borkészítés túlérett szőlőből | 376 |
Borkészítés penészes szőlőből | 377 |
A vörös-, a siller- és a rozébor | 378 |
Így készül a vörösbor | 378 |
A sillerbor készítése | 380 |
A rozébor készítése | 380 |
A törkölybor vagy csiger készítése | 381 |
Az újbor kezelése és javítása | 382 |
Töltögetéssel kedvezőbb lesz a bor érése | 382 |
Amint a bor megtisztul, következik a fejtés | 384 |
A kénezés kedvező a bor fejlődésére | 389 |
A nehezen tisztuló borokat derítsük | 390 |
Néha ajánlatos a szűrés | 393 |
A bor javítása házasítással | 394 |
A savtartalom szabályozása | 395 |
A szín és az íz javítása | 397 |
Édes borok készítése utólagos édesítéssel | 399 |
A bor tárolása és érése | 401 |
A fahordók állandó karbantartást kívánnak | 402 |
Kis mennyiségű bor tárolása | 405 |
Óvatosan a műanyag edényekkel! | 406 |
A bort rendszeres kóstolással ellenőrizzük | 406 |
A borbetegségeket mikroorganizmusok okozzák | 407 |
Borhibák: íz- és szaghibák, fémes törések | 408 |
Borok gyümölcsből | 409 |
Meggybor készítése | 410 |
Ribiszkebor készítése | 410 |
Almabor készítése | 411 |
A pálinkafőzés alapanyagairól | 413 |
A gyümölcs cefrézése | 413 |
Erjesztett szőlőtörköly készítése | 414 |
A borseprő is felhasználható | 414 |
A bor és az étkezés kultúrája | 415 |
A biokertről | |
Seléndy Szabolcs: Miért éppen biokert? | 418 |
Sárközy Péter: Mértéktelen kemizálás | 419 |
Seléndy Szabolcs: A biogazdálkodás alapelvei | 422 |
Seléndy Szabolcs: Biokerti tapasztalatok és módszerek | 427 |
Mezei Ottóné: Tápanyag-gazdálkodás a talajélet gazdagítására | 430 |
A komposzt adalékanyagai | 431 |
Biogazdálkodásban elfogadott védekező szerek, tápanyagok, előírások (válogatás: Seléndy Szabolcs) | 433 |
Milyen típusú szerek és módszerek használhatók? | 433 |
Engedélyezett kereskedelmi növényvédő szerek | 434 |
Minősített és ajánlott bioszerek | 434 |
Milyen típusú eljárások, anyagok használhatók? | 435 |
A növényi levelek hasznosak, ám nem csodaszerek | 437 |
A kert állatokkal teljesebb | |
Bálint Katalin: Vállaljuk-e az állatokat? | 443 |
Az állatházak elhelyezése | 443 |
A baromfiakat tartsuk külön | 445 |
Húscsirke, tojóhibrid, kettőshasznú fajták | 445 |
Libának, kacsának nagy terület kell | 449 |
A pulykától a japánfürjig | 450 |
A galambpároknak saját költőhelyük legyen | 451 |
A díszmadarak röpdéje látványos színfolt | 453 |
Kinőtte a dobozt a húsvéti nyuszi | 455 |
Kutya-macska-kertbarátság | 457 |
Kutyának tilos | 457 |
A macskával nincs sok gond | 458 |
Nem kertbe való állatok | 460 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.